Depozit 30kEUR za pol leta pri kateri banki?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Ja nekdo, ki pričakuje, da bo to zlato še fino zraslo...................... sicer pa enako lahko vprašaš za nepremičnino... ja zakaj jo pa ne proda ...?

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Citat:
Uporabnik stop pravi:
A je še kakšna druga alternativa tem kratkoročnim depozitom z zajamčenimi obrestmi?
Za 30.000 EUR na pol leta dam 1.500 EUR obresti podpisano pri notarju
grims-1.gif
Prevelik riziko za tako male obresti...

to so 10% obresti, prec posodim Apachiju, če bi jih imel.... itak ga poznam desca, fant od fare
wink-1.gif

no igi sej tebe pa tut poznam
zmaga.gif
d055.gif

Sicer pa ja ... imam posle, ki bi jih lahko speljal, če bi imel denar. Ker denarja nimam, posla ne morem speljat in ker ni posla, ni dobička ... in posledično smo spet tu, kot smo bili....

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Citat:
Uporabnik stop pravi:
A je še kakšna druga alternativa tem kratkoročnim depozitom z zajamčenimi obrestmi?
grims-1.gif

to so 10% obresti, prec posodim Apachiju, če bi jih imel.... itak ga poznam desca, fant od fare
wink-1.gif

zmaga.gif
d055.gif

Sicer pa ja ... imam posle, ki bi jih lahko speljal, če bi imel denar. Ker denarja nimam, posla ne morem speljat in ker ni posla, ni dobička ... in posledično smo spet tu, kot smo bili....

če imaš kakšen pameten posel bi me mogoče zanimalo sodelovanje, odkup... Čisto direktnega posojanja denarja brez konkretne garancije pa se ne grem več. Pač sem imel precej slabo izkušnjo.

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Pozabil si še eno varjanto.
Upnik se odloči da bo prav tako licitiral in ponudi toliko kolko mu je dolžnik dolžn (glavnica + obresti).
Tako, da upnik postane lastnik
grims-1.gif

Seveda se to vleče 10 let ampak obresti lepo tečejo.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Citat:
Uporabnik stop pravi:
grims-1.gif

wink-1.gif

zmaga.gif
d055.gif

če imaš kakšen pameten posel bi me mogoče zanimalo sodelovanje, odkup...

me two

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
KSZ....

da malo obudim temo (ustvarjeno 2007)...Factor banka še obstoja, prav tako Abanka kakor tudi Probanka...

mnenje...kam dati denar vezat oz. da rečem drugače...kje ga imate?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Sberbank? Ravno moram za pol leta tudi jaz dati nekam malo bolj zajeten kupček, da mi kak konkreten evro lahko iz obresti pade, pa si v zgornje tri ne upam. Pa gledam Sberbank - ta menda ni nekaj sumljiva, ali pač?

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
@Jabe, jaz sem se ukvarjal z isto dilemo in sem se na koncu odločil za Sberbank. Zelo zadovoljen. Kar se pa tiče varnosti sem se pa pozanima in spim mirne vesti. Tuja (Ruska) banka, kapitalsko ena najmočnejših v svetovnem merilu.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Dajmo še enkrat razčistiti:

Sberbank Ljubljana d.d. je slovenska banka, ki je bila ustanovljena po slovenski zakonodaji in spada v slovensko jamstveno shemo. Res je, da je njen lastnik trenutno ena največjih ruskih bank. Ampak pred 2 leti je bila pa Volksbanka, ravno tako tuja banka. Če bi se Sberbank iz katerikoli razloga že, odločil banko prodati, likvidirati ali zapreti, to lahko stori skoraj čez noč (primer Bawag - še ene tuje banke).

PS. S tem ne namigujem, da kaj o tem vem, niti ne namigujem, da to kdo namerava storiti.
Res je tudi (100% vem), da ima Sberbank dovolj kapitala, da bi z lahkoto dokapitaliziral svojo slovensko banko, če bi bilo treba. Res je tudi (100% vem) da imajo dovolj virov, tako da še vedno kreditirajo in da depozitne obrestne mere niso pretirano visoke.
Rad bi samo poudaril, da tuje lastništvo, načeloma zagotavlja popolnoma enako varnost kot katerikoli drugo. V tem trenutku je celoten slovenski bančni sistem bolj kot ne v riti.

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Dajmo še enkrat razčistiti:

Sberbank Ljubljana d.d. je slovenska banka, ki je bila ustanovljena po slovenski zakonodaji in spada v slovensko jamstveno shemo. Res je, da je njen lastnik trenutno ena največjih ruskih bank. Ampak pred 2 leti je bila pa Volksbanka, ravno tako tuja banka. Če bi se Sberbank iz katerikoli razloga že, odločil banko prodati, likvidirati ali zapreti, to lahko stori skoraj čez noč (primer Bawag - še ene tuje banke).

PS. S tem ne namigujem, da kaj o tem vem, niti ne namigujem, da to kdo namerava storiti.
Res je tudi (100% vem), da ima Sberbank dovolj kapitala, da bi z lahkoto dokapitaliziral svojo slovensko banko, če bi bilo treba. Res je tudi (100% vem) da imajo dovolj virov, tako da še vedno kreditirajo in da depozitne obrestne mere niso pretirano visoke.
Rad bi samo poudaril, da tuje lastništvo, načeloma zagotavlja popolnoma enako varnost kot katerikoli drugo. V tem trenutku je celoten slovenski bančni sistem bolj kot ne v riti.

Se strinjam skoraj z vsem napisanim. Pri čemer je Sberbank Rusija kupila Volkbank International in je prek tega nakupa prisotna tudi v Avstriji, Hrvaškem, Srbiji, Turčiji... Res je, da se lahko vsak trenutek umaknejo - kar sicer ničesar ne ogrozi - dvomim pa, da se bo to naredilo iz dveh razlogov; verjamem, da so naredili ustrezno anlizo, da se jim to splača in da imajo jasen načrt organske rasti in kot drugo s tem nakupom si je Ruski kapital odprl pot v EU.

Je pa res kar navajaš, da vse tuje banke v Sloveniji delajo po zakonodaji, ki jo predpisuje Banka Slovenije. Drugače ne gre. Kar se pa tiče jamstvene sheme sem pa o tem enkrat že pisal. Če gre npr. banka v bankrot država določi banke naslednice, ki bodo varčevalcem izplačale privarčevana sredstva do zajamčene vsote 100.000,00 EUR. Verjetno ne rabim razlagat, da če se to zgodi NLB d.d. vse banke v Sloveniji skupaj nimajo dovolj sredstev, da bi poplačale vse depozite. Ob tem je potrebno povedati, da tuje banke ne bodo za to dobile dodtnih sredstev iz matičnih bank v tujini ampak se to pokriva iz denarja, ki ga tuje banke generirjao v Sloveniji. Torej, ker je to nemogoče tukaj nastopi država. In s čim bo to poplačala država?

Tega denarja enostavno ni, česar se zaveda tudi ECB, ki je sprenija zakonodajo v smilslu, da bodo morale banke del sredstev od depozitov nakazovati na poseben jamstveni račun. Do takrat je pa v res črnem scenariju garancija edino, da država izda obveznice. Seveda pa je potem vprašanje vnovčljivosti in zapadlost teh obveznic.

Še nekaj zanimivige: hipotetično imaš na banki 100.000,00 nezapadlega kredita in 50.000,00 EUR depozita. V primeru, da gre banka v stečaj si še vedno dolžan 100.000,00 EUR med tem, ko se depozit rešuje posebej. Želim samo povedati, da tukaj avtomatski pobot med depozitom in nezapadlim kreditom ne deluje.

Sicer je pa po mojem tudi NLB d.d. relativno varna banka. Namreč, če gre NLB d.d. h vragu potem gre tudi naša finančna suverenost in verjamem, da tega nobena vlada ne bi dopustila.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
kake obresti pa imaš pri njih?

na internetni strani od depozitov imajo dokaj klavrno obrestno mero (na eno leto vezave)...ne vem pa kaka je dejanska

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
En zanimiv podatek. 15 miljard EURov imajo slovenci v bankah in depozitih v SLOveniji.

Podatek z dne 19.03.2013.

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
kake obresti pa imaš pri njih?

na internetni strani od depozitov imajo dokaj klavrno obrestno mero (na eno leto vezave)...ne vem pa kaka je dejanska

Jaz sem sredstva vezal marca in imam 3,45%. Sem pa videl, da obresti padajo, kar je značilno za banke, ki imajo ugodneji vir financiranja kot prebivalstvo, kar je z vidika stabilnosti banke dobro.

Če se iskren imam raje malo manj in mirmo spim. Mi pa kmalu poteče vezava in vem, da toliko kot imam sedaj ne bom dobil. Ampak če sesštejem sve skupaj (račun imam AMZS Ekskluziv) sem zadovoljen.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Jaz sem pač ubrala "bližnjico", ki to ni in na ZPS vtipkala željeni znesek in željeno dobo. Pri vrhu poleg tistih treh so Gorenjska banka, Sberbank in Hypo. Moja Unicredit je pa za zjokat, res pa moram iti na banko in malo povprašati, kaj se da in kaj ne...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
kolikor sem jaz klicaril za nekomitente gre takole..Abanka 3,4 %, Nova Kbm 3,65 %, factor 4,4 %, dezelna banka 3,6 %, banka koper 3,1 %.

Klical sem pa danes.

Tako da mi ciljamo na dezelno banko..lani ob tem casu je imela 3,7 %. Npr Abanka je imela prejsnji teden se 3,7 % oz. se je dalo zmenit za 3,8 %. Na dezelni banki je rekla da velja do konca meseca...lahko pa se kalkulira da znajo obresti pasti...in to zelo v kratkem.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Obrestne mere so že kar precej padle. Dva meseca nazaj za 1 leto ni bilo težko dobiti 4%, zdaj pa je to možno le pri tistih z največjim tveganjem. Verjetno pa bodo še bolj, ker smo še zmeraj visoko v primerjavi s tujino. Medtem ko je zunaj denar poceni, ga naše banke lahko dobijo samo še prek depozitov. Dogaja se, da so pri posojilih (kjer je euribor nizek) obrestne mere nižje kot pri depozitih. Je pa znižanje zahtevala Banka Slovenije in zgleda, da so se vsi strinjali, ker so vsi spustili.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
kolikor sem jaz klicaril za nekomitente gre takole..Abanka 3,4 %, Nova Kbm 3,65 %, factor 4,4 %, dezelna banka 3,6 %, banka koper 3,1 %.

Klical sem pa danes.

Tako da mi ciljamo na dezelno banko..lani ob tem casu je imela 3,7 %. Npr Abanka je imela prejsnji teden se 3,7 % oz. se je dalo zmenit za 3,8 %. Na dezelni banki je rekla da velja do konca meseca...lahko pa se kalkulira da znajo obresti pasti...in to zelo v kratkem.

Ne upaš v Faktor banko?
evil.gif

Klinc jst imam že pol leta denar ne vezan ker me je bilo "strah"... Prej pa skozi Faktor banka. Klinc nekaj se pa na koncu leta vseeno nabere od teh depozitov, tako da nekam bom verjetno dal...