Delodajalci goljufajo delavce pri potnih stroških?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Imel sodelavko, ki je bila od firme oddaljena 150 metrov, jaz pa 57 km...je pošteno, da sva oba z isto plačo brez potnih stroškov?
Imel sošolca v srednji šoli, ki je bil od šole doma 100 metrov...jaz pa od šole do železniške postaje 5 km šel peš na vlak, z vlakom še 45 km, pa še od vlaka peš 6 km do doma...je to pošteno? Je sošolec vedno zamujal in prvi doma bil, jaz pa se vstal 3 ure orej kot on... Ne moremo vsi zraven tovarne - šole biti doma...

To, koliko si stran od službe je popolnoma tvoja izbira. Obratno bi lahko jaz jamral, a je fer da ima sodelavec iz neke vasi 50km stran od Ljubljane toliko nižje stroške življenja kot jaz? Pa dobiva isto plačo?

Sicer pa, meni je logično da ti odbijejo za manjkajoče dneve samo od malice, ne od prevoza. Če se plača mesečna vozovnica ob plači. Tako je tudi pri meni na šihtu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Kaj šele, če bi ljudje začeli jamrat, da joža dela manj kot franc, dobita pa isto plačo, outrageous!

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
631
56
28

To, koliko si stran od službe je popolnoma tvoja izbira. Obratno bi lahko jaz jamral, a je fer da ima sodelavec iz neke vasi 50km stran od Ljubljane toliko nižje stroške življenja kot jaz? Pa dobiva isto plačo?

Kaj je pa na deželi ceneje? Elektrika? Voda? Kruh? Mleko? Pojdi v Mercator v LJ ali pa nekje na deželi, pa poglej razliko...je na deželi večinoma vse dražje (akcije veljajo sam v velikih centrih) pa še izbire ni...Za SPAR je isto... Leklerk imate sam v LJ... Nočne nakupe z 50% popusta imate tud samo v LJ, CE in MB... Čas, da prevozim teh 50 km lahko ti preživiš...ne vem kje... Kaj je še ceneje na deželi?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Pa ne jamraj , prevoz na delo in malica so slovenske posebnosti, tega nikjer v EU ni , ko se nekam prijaviš v službo je delodajalcu vseeno ali se z lune voziš ali pa stanuješ v vratarnici fabrike, samo pri nas je to še ostalo, pa še to največ zaradi dejstva, da so ti izdatki neobdavčeni, kot bilo česa drugega.

Sam vsakemu povem, kot delodajalec sem pripravljen nekomu dati vse skupaj XY brutto, ne glede na to od kje se vozi. Potem je pa v njegovem interesu, da čim več zakonsko dovoljenega nabijeva na prevoz in jasno najvišjo dovoljeno malico, ker tako ta del izvzameva iz obdavičtve in dobi potem na obdavčeno plačo več ven. Variant okoli prevoza je pa več dovoljenih .....

to ni ravno res...avstrija ima pendlerpauschale (ok davčna zadeva), olajšavo če se voziš na delovno mesto ...torej ne govorit da tega nima nobeden, ker imajo...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Zakaj se noben ne odmaje do računovodstva ali kje vam obračunavajo plače in vpraša kako je s tem in kje jim je logika?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:

Sicer pa, meni je logično da ti odbijejo za manjkajoče dneve samo od malice, ne od prevoza. Če se plača mesečna vozovnica ob plači. Tako je tudi pri meni na šihtu.

Tako bi to moralo biti povsod, pa ni.
Lahko bi pa rekli delodajalcu nekako takole: ne mi plačevati mesečne vozovnice, ampak mi jo kupi. Naj me vsakega prvega čaka na mizi. Pa naj potem poskuša odbiti stroške prevoza za dni na bolniški.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Marsikaj lahko rečeš delodajalcu, tudi da ti izplača kilometrino po km in ne po mesečni vozovnici.

Saj veš, da je delavec v bistvu šef, delodajalec rabi delavca, delavec opravi delo, ipd...

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:

Kaj je pa na deželi ceneje? Elektrika? Voda? Kruh? Mleko? Pojdi v Mercator v LJ ali pa nekje na deželi, pa poglej razliko...je na deželi večinoma vse dražje (akcije veljajo sam v velikih centrih) pa še izbire ni...Za SPAR je isto... Leklerk imate sam v LJ... Nočne nakupe z 50% popusta imate tud samo v LJ, CE in MB... Čas, da prevozim teh 50 km lahko ti preživiš...ne vem kje... Kaj je še ceneje na deželi?

Amm stanovanje?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Ne stanovanje, bajte so hudo ceneje in pa parcele. Če je razlika 100.000 eur v življenju ne dobiš tega not, če je mleko par centov dražje, kot v mestu...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:

Za začetek največji strošek, to je najemnina ali nepremičnina oz. njen kredit....

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Stvar je preprosta:
- ZDR: http://www.uradni-list.si/1/content?id=112301

Citat:
130. člen

(povračila stroškov v zvezi z delom)

(1) Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju.

(2) Če višina povračila stroškov v zvezi z delom ni določena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti, se določi s podzakonskim aktom.

(3) Če se zaradi razlogov na strani delavca strošek za prevoz na delo in z dela naknadno poveča, ima delavec pravico do povračila tako povečanega stroška za prevoz na delo in z dela, če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oziroma če se tako sporazume z delodajalcem.

(4) Delodajalec je dolžan delavcu povrniti stroške v zvezi z delom mesečno v skladu s 134. členom tega zakona.

- Kolektivna pogodba za gospodarstvo: http://www.uradni-list.si/1/content?id=5436

Citat:
2. Prevoz na delo in z dela

Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Višina se določi s kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:

Vsaka čast takem komentarju... Se pravi, da če je služba oddaljena, je ne sprejmi in ostani doma... Če je šola v mestu, jaz pa z dežele, naj se v mesto preselim...pa da vsi tako nardimo...ni več podeželja...al si mislil, da naj neizobraženi ostanemo mi iz podeželja?

Nisem tega rekel. Rekel sem, kaj so opcije oz kako gledajo na to delodajalci. Vsi vemo, da je pri nas pač drugače.

Imam ogromno "kolegov s podeželja", tudi celotna moja družinska veja izhaja iz podeželja, pa sta si moja starša vseeno ustvarila dom in službe v "beli Ljubljani" in meni omogočila lažji skok v odraslost.

Je težje podeželcem se strinjam, po drugi strani pa imajo moji kolegi že skorajda 10-15 let svoje hiše in kos zemlje, družino in službe, čeprav so po tvoje neizobraženi. Meni recimo ni ratalo praktično do sedaj...

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ja saj to ti gre jamranje, lahko ima nižje stroške, samo spet ni življenje v ljubljani cenejše-večja konkurenca in izbira, po drugi strani če je moral delati hišo je verjetno zapufan kot ti z najemnino, če naredi dnevno 100km je tudi strošek gorivo kje je še vzdrževanje avtomobila, nedajbože da ima dizeljna in mora menjat grelne svečke
hysterical-1.gif
tako da zame ni merilo koliko imaš plačo in koliko dobiš potnih stroškov ampak koliko ti na koncu ostane.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:
sem takoj za da se malica in prevoz na delo ukineta,ob predpostavki da se ustrezno zviša neto plača,tako bo šlo več denarja tudi za pokojninsko blagajno in naj bi bila osnova v normalni državi višja.pišem normalni zato ker pri nas bi bila verjetno še nižja,sem tudi za to da se ukine plačan odmor za malico in da se zaposleni ravno tako evidentirajo ob odhodu na le to

Imel sodelavko, ki je bila od firme oddaljena 150 metrov, jaz pa 57 km...je pošteno, da sva oba z isto plačo brez potnih stroškov?
Imel sošolca v srednji šoli, ki je bil od šole doma 100 metrov...jaz pa od šole do železniške postaje 5 km šel peš na vlak, z vlakom še 45 km, pa še od vlaka peš 6 km do doma...je to pošteno? Je sošolec vedno zamujal in prvi doma bil, jaz pa se vstal 3 ure orej kot on... Ne moremo vsi zraven tovarne - šole biti doma...

in?če bi imel zaradi tega lahko 200€ višjo osnovno plačo in bi ti del tega šlo še za pokojninsko zavarovanje bi te še vedno motil prevoz in malica
confused-1.gif

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
V naši firmi obračunajo potne stroške tako, da seštejejo število delovnih dni v mesecu, in če je delavec prisoten vse dni, dobi 70% cene najcenejšega javnega prevoza(recimo mesečna za LPP). Če delavec dela manj dni, kot je delovnih dni v mesecu, se mu to odšteje od osnove 0,7 x najcenejši javni prevoz. Ker odštevajo tudi praznike in ne le bolniških in dopustov, v praksi to pomeni, da večina v povprečju na mesec dobi nekje 50-60% cene mesečne vozovnice za LPP. To se meni zdi nategunsko, tudi če je v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo. Še več, ne le da je nategunsko, celo v ZDA v večjih mestih veliko podjetij za spodbujanje uporabe javnega prometa samoiniciativno zaposlenim krije nakup vozovnice za JPP. Pri nas se pa hvalimo, da imamo edini na svetu zakonsko urejeno povračilo za prevoz na delo, a večina podjetij skozi luknje v zakonu in s kolektivnimi pogodbami niti hebene mesečne vozovnice za mestni javni promet ni pripravljeno kriti. Sramota!

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
631
56
28
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Ja saj to ti gre jamranje, lahko ima nižje stroške, samo spet ni življenje v ljubljani cenejše-večja konkurenca in izbira, po drugi strani če je moral delati hišo je verjetno zapufan kot ti z najemnino, če naredi dnevno 100km je tudi strošek gorivo kje je še vzdrževanje avtomobila, nedajbože da ima dizeljna in mora menjat grelne svečke
hysterical-1.gif
tako da zame ni merilo koliko imaš plačo in koliko dobiš potnih stroškov ampak koliko ti na koncu ostane.

Važno je, koliko ti ostane, če si cel mesec v bolniški...zaradi poškodbe na delu - 100% bolniška...takrat se vidi, koliko zaslužiš...

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik trance0 pravi:
V naši firmi obračunajo potne stroške tako, da seštejejo število delovnih dni v mesecu, in če je delavec prisoten vse dni, dobi 70% cene najcenejšega javnega prevoza(recimo mesečna za LPP). Če delavec dela manj dni, kot je delovnih dni v mesecu, se mu to odšteje od osnove 0,7 x najcenejši javni prevoz. Ker odštevajo tudi praznike in ne le bolniških in dopustov, v praksi to pomeni, da večina v povprečju na mesec dobi nekje 50-60% cene mesečne vozovnice za LPP. To se meni zdi nategunsko, tudi če je v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo. Še več, ne le da je nategunsko, celo v ZDA v večjih mestih veliko podjetij za spodbujanje uporabe javnega prometa samoiniciativno zaposlenim krije nakup vozovnice za JPP. Pri nas se pa hvalimo, da imamo edini na svetu zakonsko urejeno povračilo za prevoz na delo, a večina podjetij skozi luknje v zakonu in s kolektivnimi pogodbami niti hebene mesečne vozovnice za mestni javni promet ni pripravljeno kriti. Sramota!

Takega delodajalca mirne duše ignoriraš
cheer.gif
in iščeš dalje, se po potrebi tudi preseliš, če si v najemu.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Takšnih delodajalcev je povsod dosti. K sreči zaradi tega prav veliko nisem na izgubi, ker živim v Ljubljani in tudi služba je v istem kraju.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Dejstva so, če vas podjetje rabi, ste biser med kadri, se boste marsikaj zmenili in gospodarstvo bo rado plačalo, če pa ste eden od tistih, ki jih lahko delodajalec dnevno ali tedensko zamenja, pa je vsekakor bolje, da ste tiho in raje razmišljate kako pridobiti kaka nova unikatna znanja.......

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
aplauz.gif

Zakaj? Nekdo mora opraviti tudi tista enostavna dela... Ampak kot že velikokrat predebatirano pri nas niso problem samo delavci ampak in predvsem lastniki, menedžerji podjetij (samozaposleni izvzeti). Zakaj? Ker lastniki so tisti, ki nimajo zdravega razuma glede dobička in hočejo veliko in še več... In ker so po večini nesposobni zaslužiti denar na trgu ga jemljejo za dibiček tam, kjer lahko (pri delavcu). No slednji pa so se počasi prilagodili... In smo kjer smo...