Delodajalci goljufajo delavce pri potnih stroških?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
KSZ
Prosim, ne mi smetit teme.
Postov o borbah med delodajalci in delojemalci je že polno na Alterju.
Tukaj gre izključno za pravilno obračunavanje potnih stroškov.

Hvala.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
a je pošteno, da delodajalec plača celo mesečno karto, rabi jo pa človek samo 22x? a ni bolj pošteno, da se za vikende fjaka okoli na lastne stroške? mislim to je enako vprašanje, kot tisto tvoje.
lej, človek je bolan, razumem, in ne bi rad imel stroškov s tem, ampak nekdo jih mora imeti, ker bolan človek, ki ne dela, je pač strošek. v višini bolniške pač plača delodajalec, ostalo pa on, a zdaj se pa njemu ne sme nikjer nič poznati, čeprav je zbolel on, stroške naj pa nosi pač bilokdo. če je bil v službi samo parkrat je pač vsaka alternativa mesečni karti cenejša. Še avto najbrž. to pač prekalkulira delodajalec.

@shift
ko sem jaz to pisala, tvojega posta še ni bilo.

Nazadnje urejeno:

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Saj nikjer ne piše, da mu mora plačevati mesečno karto. Lahko mu plačuje tudi dnevno karto in lahko potem obračuna potne stroške do dneva natančno. Kolikokrat je prišel na delo, za toliko dni mu delodajalec plača. To bi bilo pošteno.
A to pa ne bi, ker je dražje za delodajalca? A je to pošteno? Bejž no, se pravi kadar je v plus delodajalcu, takrat bi malo pokombinirali. Mislim, da bi se prav vsak delavec strinjal z dnevno karto.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Pa ne jamraj , prevoz na delo in malica so slovenske posebnosti, tega nikjer v EU ni , ko se nekam prijaviš v službo je delodajalcu vseeno ali se z lune voziš ali pa stanuješ v vratarnici fabrike, samo pri nas je to še ostalo, pa še to največ zaradi dejstva, da so ti izdatki neobdavčeni, kot bilo česa drugega.

Sam vsakemu povem, kot delodajalec sem pripravljen nekomu dati vse skupaj XY brutto, ne glede na to od kje se vozi. Potem je pa v njegovem interesu, da čim več zakonsko dovoljenega nabijeva na prevoz in jasno najvišjo dovoljeno malico, ker tako ta del izvzameva iz obdavičtve in dobi potem na obdavčeno plačo več ven. Variant okoli prevoza je pa več dovoljenih .....

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik matofill pravi:...

Sam vsakemu povem, kot delodajalec sem pripravljen nekomu dati vse skupaj XY brutto, ne glede na to od kje se vozi. Potem je pa v njegovem interesu, da čim več zakonsko dovoljenega nabijeva na prevoz in jasno najvišjo dovoljeno malico, ker tako ta del izvzameva iz obdavičtve in dobi potem na obdavčeno plačo več ven. Variant okoli prevoza je pa več dovoljenih .....
Ko pa se bo tam 65..70 letnik upokojil pa lop po državi, ker mu daje tako nizko pokojnino, prej pa je večino plače spravil v žep brez plačila prispevkov
stupid-1.gif

Ob ceni mesečne 30 € in ceni žetona 1 € je pravično, da se za 15 in več opravljenih dni plača mesečna, za manj pa se obračunajo posamezne vožnje. Kaj pa delavec stori z denarjem, je pa povsem njegov problem (si kupi mesečno, ga zapije in se vozi s prijateljem, kolesari...)

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik matofill pravi:...

Ko pa se bo tam 65..70 letnik upokojil pa lop po državi, ker mu daje tako nizko pokojnino, prej pa je večino plače spravil v žep brez plačila prispevkov
stupid-1.gif

Ob ceni mesečne 30 € in ceni žetona 1 € je pravično, da se za 15 in več opravljenih dni plača mesečna, za manj pa se obračunajo posamezne vožnje. Kaj pa delavec stori z denarjem, je pa povsem njegov problem (si kupi mesečno, ga zapije in se vozi s prijateljem, kolesari...)

Kje je razlika sedaj vsaj v svoj žep da, drugač bi pogoltna država zašuštrala sproti in bi potem ravno tako izvisel.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.513
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Pa ne jamraj , prevoz na delo in malica so slovenske posebnosti, tega nikjer v EU ni , ko se nekam prijaviš v službo je delodajalcu vseeno ali se z lune voziš ali pa stanuješ v vratarnici fabrike, samo pri nas je to še ostalo, pa še to največ zaradi dejstva, da so ti izdatki neobdavčeni, kot bilo česa drugega.

Noja... to ni cisto res... Tudi drugje v tujini poznajo prevoz na delo ... Zazeni recimo Google in vpisi recimo besedico "pendlerpauschale", ce ne verjames ... primer za Avstrijo >> http://www.hrworks.de/aktuelles/aktuelles-reisekostenrecht/#toggle-id-6

http://de.wikipedia.org/wiki/Pendlerpauschale

Je pa tako, da ce ne bilo toliko zaposlenih na minimalcu ali celo pod tem zneskom, bi se verjetno tudi pri takih zadevah drugace gledalo na celotno zadevo ...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Tole v avstriji je drugačne narejeno, kot pri nas.

Tam se plača pavšal, glede na lestvico, ki je zelo skopa. Torej nekdo (govorim na pamet), ki se vozi 20km je enako obravnavan, kot nekdo, ki se vozi 50km. Kako bi šele to pri nas povzročilo slabo voljo in faušijo, tako da tak sistem odpade pri nas.

Poleg tega, pa se prevoz na delo šteje pod olajšavo in ne izplača tako, kot pri nas, torej spet drugače.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
631
56
28
Citat:
Uporabnik shift pravi:
sem takoj za da se malica in prevoz na delo ukineta,ob predpostavki da se ustrezno zviša neto plača,tako bo šlo več denarja tudi za pokojninsko blagajno in naj bi bila osnova v normalni državi višja.pišem normalni zato ker pri nas bi bila verjetno še nižja,sem tudi za to da se ukine plačan odmor za malico in da se zaposleni ravno tako evidentirajo ob odhodu na le to

Imel sodelavko, ki je bila od firme oddaljena 150 metrov, jaz pa 57 km...je pošteno, da sva oba z isto plačo brez potnih stroškov?
Imel sošolca v srednji šoli, ki je bil od šole doma 100 metrov...jaz pa od šole do železniške postaje 5 km šel peš na vlak, z vlakom še 45 km, pa še od vlaka peš 6 km do doma...je to pošteno? Je sošolec vedno zamujal in prvi doma bil, jaz pa se vstal 3 ure orej kot on... Ne moremo vsi zraven tovarne - šole biti doma...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.513
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Tole v avstriji je drugačne narejeno, kot pri nas.

Tam se plača pavšal, glede na lestvico, ki je zelo skopa. Torej nekdo (govorim na pamet), ki se vozi 20km je enako obravnavan, kot nekdo, ki se vozi 50km. Kako bi šele to pri nas povzročilo slabo voljo in faušijo, tako da tak sistem odpade pri nas.

Poleg tega, pa se prevoz na delo šteje pod olajšavo in ne izplača tako, kot pri nas, torej spet drugače.

Saj nisem napisal, da je enako kot pri nas... Sem samo demantiral trditev, kjer je bilo napisano, da tega drugje sploh ne poznajo ... Poleg tega je treba se omeniti, da smo po povprecni ali po minimalni placi na repu (vsaj ce gledamo tja, kamor spodamo po cenah ... torej na sever in zahod ... )

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:

Imel sodelavko, ki je bila od firme oddaljena 150 metrov, jaz pa 57 km...je pošteno, da sva oba z isto plačo brez potnih stroškov?
Imel sošolca v srednji šoli, ki je bil od šole doma 100 metrov...jaz pa od šole do železniške postaje 5 km šel peš na vlak, z vlakom še 45 km, pa še od vlaka peš 6 km do doma...je to pošteno? Je sošolec vedno zamujal in prvi doma bil, jaz pa se vstal 3 ure orej kot on... Ne moremo vsi zraven tovarne - šole biti doma...

Načeloma je tako, da si lahko službo najdeš v bližini, ali pa se pač preseliš...
Enako je s šolo. Si izbereš nekaj bližje domu, če pač ne gre drugače...

Kako je pa v praksi, pa pustimo
wink-1.gif

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
631
56
28
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:

Načeloma je tako, da si lahko službo najdeš v bližini, ali pa se pač preseliš...

wink-1.gif

Vsaka čast takem komentarju... Se pravi, da če je služba oddaljena, je ne sprejmi in ostani doma... Če je šola v mestu, jaz pa z dežele, naj se v mesto preselim...pa da vsi tako nardimo...ni več podeželja...al si mislil, da naj neizobraženi ostanemo mi iz podeželja?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.908
113
40
MB
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:
sem takoj za da se malica in prevoz na delo ukineta,ob predpostavki da se ustrezno zviša neto plača,tako bo šlo več denarja tudi za pokojninsko blagajno in naj bi bila osnova v normalni državi višja.pišem normalni zato ker pri nas bi bila verjetno še nižja,sem tudi za to da se ukine plačan odmor za malico in da se zaposleni ravno tako evidentirajo ob odhodu na le to

življenje ni pošteno.

če do zdaj tega še nisi dojel.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:

življenje ni pošteno.

Seveda ni, dokler se to godi samo sosedu. Ko pa se zgodi tebi je pa...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Poleg tega, pa se prevoz na delo šteje pod olajšavo in ne izplača tako, kot pri nas, torej spet drugače.
Če prav razumem, se v Avstriji država odreče delu osebnega davka, da bi človek lažje hodil dalje delat? Ne obremenjuje pa se s tem delodajalca. Zveni logično in tudi fer. Bolj oddaljeni ljudje so enako konkurenčni za delodajalca.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:

wink-1.gif

Vsaka čast takem komentarju... Se pravi, da če je služba oddaljena, je ne sprejmi in ostani doma... Če je šola v mestu, jaz pa z dežele, naj se v mesto preselim...pa da vsi tako nardimo...ni več podeželja...al si mislil, da naj neizobraženi ostanemo mi iz podeželja?

Žal je zadnja leta dejstvo, da te ne sprejmejo v službo, če ti je potrebno plačevati potne stroške. To delajo tudi bogate firme, kot so banka ali Krka.
Plačilo mesečne vozovnice in trganje od nje zaradi dopusta ali bolniške, pa pozna tudi JU in ne samo požrešni privatniki.
Imam znanko v ZDA, ki je zamenjala že nekaj služb in povsod si je izgovorila tudi povrnitev potnih stroškov. To se tam izpogaja, če te želijo, ti tudi to plačajo.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.706
9.908
113
40
MB
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:

življenje ni pošteno.

Seveda ni, dokler se to godi samo sosedu. Ko pa se zgodi tebi je pa...

pa saj se nam to vsakemu zgodi že ob rojstvu, oz kaj hočem povedat, že startne pozicije nimamo enake, nihče.

to da bi morali met vsi za vse enake pogoje je itak slovenska posebnost
smile-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Mogoče JU, pa glupaki v gospodarstvu. Normalno gospodarstvo plača vse, če te potrebuje... Samo da si pripravljen delati za njih...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Poleg tega, pa se prevoz na delo šteje pod olajšavo in ne izplača tako, kot pri nas, torej spet drugače.
Če prav razumem, se v Avstriji država odreče delu osebnega davka, da bi človek lažje hodil dalje delat? Ne obremenjuje pa se s tem delodajalca. Zveni logično in tudi fer. Bolj oddaljeni ljudje so enako konkurenčni za delodajalca.

Verjetno nekaj takega ja. Ali pa želijo olajšati ljudem, ki so iz podeželja, da se ne rabijo selit v smrad. Ali pa vedo, da itak že plačajo svoj del v pogačo zaradi trošarin iz naslova goriv.

Je pa njihov sistem bolj transparenten, pri nas pa se ravno iz naslova prevoza na delo, največ muti. Saj je bilo govora, da bi se to spremenilo, pa ni bilo interesa, torej je očitno ljudem tako všeč.