Ta debata tukaj je povsem v stilu debate o vinjetah v avtomobilizmu. Za nekatere so vinjete dobra ideja, za druge pa bedarija.
Pri obdavčitvi nepremičnin imam svoj in tudi zelo izrazit pogled zaradi dejstva, ker sem kar nekaj let na tem tudi delal in poznam ozadja in razloge za vzpostavitve.
@majaron: glede neprimerljive vsote: od kje ti to? Model vrednotenja, ki je bil vzpostavljen pred leti je predvideval, da bo nov davek ENAK NUSZ in ne višji. Z državnim davkom pa bi rešili problem trenutne neenakosti. V medijih se je pisalo o zelo visokih cifrah a so bili ti članki tudi demantirani (MOP+MF). Tako kot NUSZ bo tudi davek na nepremičnine predvsem odvisen od lokacije in kvadrature in ne od razkošja, saj to ne bo davek na luksuz. So pa res določene občine (Koper, Piran) v model vrednotenja želele uvesti določene parametre (kot npr. pogled na morje), ki bi davek zvišali. Ko sem bil še v tistih vodah vem, da jim to ni uspelo, če se je kaj vmes spremenilo ne vem.
@numy: če se uvedejo davki na lastnino se bodo posledično lahko znižali davki na delo, katerih višina pomembno vpliva na (ne)konkurenčnost našega gospodarstva, saj pri nas še vedno prevladujejo delovno intenzivne panoge. Osebno vem za kar nekaj premožnih ljudi, ki svoj denar namesto v gospodarstvo daje v nepremičnine, saj imajo zaradi neustrezne davčne zakonodaje od take investicije več. Glede tega, da bodo "plačevali le tamali" mi pa ni čisto jasno na osnovi česa si na to pomislil. Imamo tamali več nepremičnin kot taveliki?
@Avtofun: za uvedbo tega davka je Slo investirala že kar nekaj miljonov, projekte sofinancirala tudi WB. Kje sem napisal, da komaj čakam, da bom še kaj plačeval? Pričakujem le, da če jaz plačujem 150€ na leto (butnil sem X cifro) za 30m2, da nekdo, ki živi v hiši 200m2 v neki vasi plačuje glede na različne parametre (infrastruktura, lokacija, ...) neko vrednost (ne glede na to, ali je manjša ali višja le, da je poštena). Naj se NUSZ uvede v vseh občinah: pač ne poznaš sistema in tudi mojo omembo tega si spregledal. NUSZ je v domeni občin in uvedbe le tega se ne bo lotil noben župan, ki bi želel biti izvoljen.
Glede argumentov glede "starejših ljudi" in velikih stanovanj pa te ne razumem čisto kaj te pri tem moti? Moji starši recimo živijo v stanovanju velikem cca 100m2 in po upokojitvi (čez leto, dve) bosta težko pokrivala mesečne stroške in TUDI stroške NUSZ, ki so glede na lokacijo in velikost kar precejšnji. Če dodamo še vprašanje, če tako stanovanje sploh potrebujeta je odgovor enostaven: zamenjati za manjše, z razliko v denarju pa naj imata lepšo penzijo. Na to pač ne gledam kruta ampak realno.