Davek na nepremičnine

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi:

Sam komaj čakam, da se ta davek uvede.

bonk.gif
Brez zamere ampak tako glupe izjave že pa lep čas ne...

Lp

Res?

Sam ta davek že plačujem (NUSZ) in to za zelo majhno stanovanje v LJ. Nekdo, ki ima graščino v "pravi" občini plačuje pa 0. In, da, komaj čakam, da se davek uvede saj bodo tisti, ki sedaj ne plačujejo začeli plačevati tako kot jaz. Župani občin, kjer ni nusz ga sami ne bodo nikoli uvedli (saj potem ne bi bili ponovno izvoljeni). Tako kot tudi nobena vlada do sedaj še ni imela "jajc" za kaj takega, pa čeprav je vse že zelo dolgo pripravljeno (dva mandat in pol).

Zakaj je potem po tvoje ta izjava neumna?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik medak pravi:
Ne vem kako je lahko uvedba novega davka za veliko večino pozitivna?
ps: lahko že seda nakažeš par sto evrov državi, pa se delaj kot da plačuješ ta davek, bojo zelo veseli.

Malo preberi Ogo-tove argumente. Držijo vodo.
Sedaj je kaj nekaj ljudi, ki živijo v prevelikih stanovanjih - taki bodo motivirani zamenjati za manjša stanovanja (tako bi se večja sprostila za družine). Tisti, ki imajo prazna stanovanja, katera jih sedaj stanejo približno 0 bodo demotivirani obdržati prazna stanovanja - torej jih bodo oddali ali prodali... posledica večja ponudba stanovanj tako za prodajo kot oddajo in posledično zmanjševanje cen.

Čisto davčno gledano naj bi država z uvedbo tega davka (torej, da začnejo plačevati tudi tisti, ki sedaj ne) pobrala med 30 in 40% več denarja iz tega naslova, kar je za mene, ki ta davek plačujem že leta in leta seveda OK. Za tistega, ki ga ne plačuje je "malo manj" ok a hebat ga. Alternativa je, da pa vsi ostali prenehamo plačevati NUSZ.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.065
416
83
Citat:
Uporabnik tis pravi:

In, da, komaj čakam, da se davek uvede saj bodo tisti, ki sedaj ne plačujejo začeli plačevati tako kot jaz.

Torej imam prav da gre za fovšijo?

Tudi sam ga plačujem in kaj potem. Gre za neprimerljivo manjšo vsoto kot pa je predlagan davek. Sploh pa NUSZ ne temelji na vrednosti nepremičniine, ki ni omejena samo z raskošjem pač pa LOKACIJO.
In sedaj močno obdavčimo ljudi, ki že od nekdaj živijo v Lj,Portorožu,Piranu,Bledu...v skromnih stanovanjih/hiša katerih cena je za faktor 2 do 3 višja le zaradi lokacije.

Pa naj kdo napiše "se bojo pa preselili pa bo" in bo povedal vse o svoji zrelosti in primitivizmu.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Vse neumnosti ljudi, se vedno ponovno zavem, ko izjavljajo, da si ŽELIJO VEČ DAVKOV.
Noro, noro in noro.

Se sploh zavedate, da že plačujemo najvišje davke na svetu. Da država kasira super procente od vsakega litra goriva, kile kruha itd itd..

Davkov je že sedaj preveč, problem je samo v neučinkovitosti izterjave le teh. Lahko damo davke na nepremičnine, seveda lahko. Samo plačevali jih bomo spet tamali, taveliki pa ne. Tako kot za vse ostale davke.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Veš kaj tis, ko sem včasih mimogrede prebral kak tvoj komentar sem si malo drugače mnenje ustvaril o tebi. Nekako sem dobil mnenje da imaš znanjem ga znaš uporabit in si razgledan človek, zdaj pa vidim da čist mimo tolčeš. Hočeš napisat pameten komentar v stilu intelektualca a ga tako mimo sečeš da se kadi. Preberi še enkrat kaj si napisal in boš vidal kako favšija in zavist ven tolčeta. Ne more nekdo, ki je normaln, rečt da komaj čaka da se določen davek uvede? Halllo? Komaj čakaš da boš lahko dodaten denar plačeval? Svaka ti čast. Če že, potem se naj uvede v vseh občinah ta NUSZ in tako se bo tudi več davkov pobralo, ČE že govorimo o neki pravici.. Argumenti v stilu, da se pa naj starejši ljudje iz velikih stanovanj izselijo in začnejo bolj racionalno razmišljat so pa že malo na meji krutosti. No če ti tako razmišljaš potem upam da bo kdo izmed tvojih bližnjih primoran svojo stanovanje/hišo prodat in da bo šel živel v kak zajčnik, da ne bo obdavčen...

Lp

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ta debata tukaj je povsem v stilu debate o vinjetah v avtomobilizmu. Za nekatere so vinjete dobra ideja, za druge pa bedarija.

Pri obdavčitvi nepremičnin imam svoj in tudi zelo izrazit pogled zaradi dejstva, ker sem kar nekaj let na tem tudi delal in poznam ozadja in razloge za vzpostavitve.

@majaron: glede neprimerljive vsote: od kje ti to? Model vrednotenja, ki je bil vzpostavljen pred leti je predvideval, da bo nov davek ENAK NUSZ in ne višji. Z državnim davkom pa bi rešili problem trenutne neenakosti. V medijih se je pisalo o zelo visokih cifrah a so bili ti članki tudi demantirani (MOP+MF). Tako kot NUSZ bo tudi davek na nepremičnine predvsem odvisen od lokacije in kvadrature in ne od razkošja, saj to ne bo davek na luksuz. So pa res določene občine (Koper, Piran) v model vrednotenja želele uvesti določene parametre (kot npr. pogled na morje), ki bi davek zvišali. Ko sem bil še v tistih vodah vem, da jim to ni uspelo, če se je kaj vmes spremenilo ne vem.

@numy: če se uvedejo davki na lastnino se bodo posledično lahko znižali davki na delo, katerih višina pomembno vpliva na (ne)konkurenčnost našega gospodarstva, saj pri nas še vedno prevladujejo delovno intenzivne panoge. Osebno vem za kar nekaj premožnih ljudi, ki svoj denar namesto v gospodarstvo daje v nepremičnine, saj imajo zaradi neustrezne davčne zakonodaje od take investicije več. Glede tega, da bodo "plačevali le tamali" mi pa ni čisto jasno na osnovi česa si na to pomislil. Imamo tamali več nepremičnin kot taveliki?

@Avtofun: za uvedbo tega davka je Slo investirala že kar nekaj miljonov, projekte sofinancirala tudi WB. Kje sem napisal, da komaj čakam, da bom še kaj plačeval? Pričakujem le, da če jaz plačujem 150€ na leto (butnil sem X cifro) za 30m2, da nekdo, ki živi v hiši 200m2 v neki vasi plačuje glede na različne parametre (infrastruktura, lokacija, ...) neko vrednost (ne glede na to, ali je manjša ali višja le, da je poštena). Naj se NUSZ uvede v vseh občinah: pač ne poznaš sistema in tudi mojo omembo tega si spregledal. NUSZ je v domeni občin in uvedbe le tega se ne bo lotil noben župan, ki bi želel biti izvoljen.

Glede argumentov glede "starejših ljudi" in velikih stanovanj pa te ne razumem čisto kaj te pri tem moti? Moji starši recimo živijo v stanovanju velikem cca 100m2 in po upokojitvi (čez leto, dve) bosta težko pokrivala mesečne stroške in TUDI stroške NUSZ, ki so glede na lokacijo in velikost kar precejšnji. Če dodamo še vprašanje, če tako stanovanje sploh potrebujeta je odgovor enostaven: zamenjati za manjše, z razliko v denarju pa naj imata lepšo penzijo. Na to pač ne gledam kruta ampak realno.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.065
416
83
@tis

Mogoče sem se narobe izrazil s terminom "razkošje". Želel sem omenit dejstvo, ki ga sam neprestano spregleduješ. NUSZ ne temelji ne vrednosti tvoje nepremičnine, kar naj za novi zakon ne bi veljalo. Če že moramo plačevat naj vsi na isti lokaciji plačujejo/mo enako.
Sedaj bo pa sosed plačeval več, ker ima novejšo streho, boljšo wc školjko in lepši razgled??? BEDARIJA
Vsi v nekem okolišu imamo isti vodovod, elektriko, plinovod, kanalizacijo, cestno infrastrukturo etc. in če naj bi šli pobrani davki v te namene potem je LOGIČNO da se plačuje enako vsoto, ki pa bi po mojem mnenju temeljila na višini osebnih dohodkov (če se že želimo it pravičen sistem). Sicer je obilica luken kako se potem izognit pravičnemu plačilu a bodo strokovnaki pogruntali, če bo šlo skozi. Če ne pa za vse enako. Pogovarjamo pa se v majhnih zneskih.

In tako preprosto kot ti praviš, da bi s tem rešili neenakost spet ni. Preveč se ukvarjaš s površinskimi zadevami kot so številke in filozofija. Realnost ni nikoli taka kot na papirju. Poznam ljudi, ki imajo skromnejše dohodke in se težko prebijajo skozi mesec, a živijo v mestu kjer bi jim plačevanje takega davka otežilo žovljenje.

Primer: mlada družina, ki je po nekaj letih končno prišla do stanovanja v Lj. Eno in pol sobno stanovanje. Zelo sistnjeno a gre dokler je otrok majhen. Mati nezaposljena, oče služba v Lj. Avta ni. Sedaj bi jim ti zaradi pravičnosti obesil davek, kar jih bo privedlo do tega da se bodo morali izseliti? V še manjše stanovanje? Ven iz meste? Si kupiti avto in plačevati vse z njim povezane stroške?

Ne seri ga o PRAVIČNOSTI. Če te matra fovšija ker plačuješ nadomestilo pa se ti preseli drugam, kjer ti ga ne bo treba. Je pravično?

Nazadnje urejeno:

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.094
3.595
113
41
Lj
Saj sistem je tak (vsaj v USA), da je davek pač neka konstanta (recimo 0,5%) za celo neo območje - državo, ki se računa od vrednosti nepremičnine. Vrednsot nepremičnine pa najbrž ima več parametrov, se pravi kvadratura, lokacija, opremljenost, razgled, ... Tudi na trgu vrednost določajo vse te stvari. Variabilen del bi torej bila vrednost, medtem ko naj bi bil davek konstanten. Tako bi vsaj moral odelovati v teoriji. Če bi imeli še to majhno Slovenij orazdeljeno na več enot z različnimi davki, bi bilo čisto nesmiselno, saj že vrednost nepremičnine vzame vse geografske in druge znaæilnosti v zakup.

Emaster

Guru
Izključen uporabnik
1. sep 2007
1.070
528
113
...v senci...
...garal sem cele dneve, se odrekal vskemu luksuzu, ko sem gradil hišo, kupoval gradbeni materijal (ki je seveda obdavčen), da sem si ustvaril dom (beri zgradil sem hišo), sedaj pa bom kaznovan, ker sem delal...nekdo, pa je trajbal luksuz in bi sedaj rad, da preko davkov padejo cene nepremičnin, da bo lahko poceni prišel do stanovanja ali hiše...zame totalno neumno...

Obdavčijo naj in to krepko avtomobile, luksuz, ...

Jaz sem gradil, trošil tu, posledično so davki ostali tu, nekdo pa si je privoščil luksuzne počitnice in denar puščal zunaj in bi naj bil sedaj nagrajen, jaz pa kaznovan...

bonk.gif

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.065
416
83
Citat:
Uporabnik Emaster pravi:
...garal sem cele dneve, se odrekal vskemu luksuzu, ko sem gradil hišo, kupoval gradbeni materijal (ki je seveda obdavčen), da sem si ustvaril dom (beri zgradil sem hišo), sedaj pa bom kaznovan, ker sem delal...nekdo, pa je trajbal luksuz in bi sedaj rad, da preko davkov padejo cene nepremičnin, da bo lahko poceni prišel do stanovanja ali hiše...zame totalno neumno...

Obdavčijo naj in to krepko avtomobile, luksuz, ...

Jaz sem gradil, trošil tu, posledično so davki ostali tu, nekdo pa si je privoščil luksuzne počitnice in denar puščal zunaj in bi naj bil sedaj nagrajen, jaz pa kaznovan...

bonk.gif

In takih ki so sami gradili in se odrekali dopustu in ostalim pribolškom, ter so zakreditirani za lepo vrsto let je ogromno. Redki kupijo hišo zgrajeno do tretje faze, še bolj redki na ključ.

In takim (ter ostalim) nekateri privoščite dodaten davek, ker se vam zdi pravično?
uf-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Sem za to da se uvede nek normalen ter pravičen davek na nepremičnine, ki mennim, da bi nekoliko spremenil stanje na trgu trenutno še precenjenih nepremičnin. VENDAR LE POD POGOJEM, da se nekako normalizira davek na dohodek, ker da ima SLO tako obdačven dohodek je pa obup.

p.s. pa še glede tega, da bo država uvedla davek ker potrebuje denar. Denarja je za moje pojme dovolj in še preveč, vendar dokler bomo imeli tako potratno javno upravo ter take briljantne politike (Falcon, operacijske mize) ni čudno, da ga zmanjkuje.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Te davki bodo prej ko slej uvedeni.

OFF:
Žal tud men je 100 evrov dat za vinjeto preveč pa še cestnina 70 evrov pa še drag bencin.

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik majaron pravi:
@tis

Mogoče sem se narobe izrazil s terminom "razkošje". Želel sem omenit dejstvo, ki ga sam neprestano spregleduješ. NUSZ ne temelji ne vrednosti tvoje nepremičnine, kar naj za novi zakon ne bi veljalo. Če že moramo plačevat naj vsi na isti lokaciji plačujejo/mo enako.
Sedaj bo pa sosed plačeval več, ker ima novejšo streho, boljšo wc školjko in lepši razgled??? BEDARIJA

Od kje ti to? Iz rumenih medijev?
V času popisa nepremičnin se je iz tega vprašanja delala fama. Nekateri so celo pozivali, naj ljudje zaradi tega ne oddajajo podatkov. A vedno znova je bilo zanikano to, kar ti trdiš. Kot sem že dejal tudi modeli vrednotenja tega niso predvidevali. Torej pišeš o rečeh, ki ne držijo (razen, če bo Pahor & Co. dodal še to).

Citat:
Uporabnik majaron pravi:
In tako preprosto kot ti praviš, da bi s tem rešili neenakost spet ni. Preveč se ukvarjaš s površinskimi zadevami kot so številke in filozofija. Realnost ni nikoli taka kot na papirju. Poznam ljudi, ki imajo skromnejše dohodke in se težko prebijajo skozi mesec, a živijo v mestu kjer bi jim plačevanje takega davka otežilo žovljenje.

Primer: mlada družina, ki je po nekaj letih končno prišla do stanovanja v Lj. Eno in pol sobno stanovanje. Zelo sistnjeno a gre dokler je otrok majhen. Mati nezaposljena, oče služba v Lj. Avta ni. Sedaj bi jim ti zaradi pravičnosti obesil davek, kar jih bo privedlo do tega da se bodo morali izseliti? V še manjše stanovanje? Ven iz meste? Si kupiti avto in plačevati vse z njim povezane stroške?

Ne seri ga o PRAVIČNOSTI. Če te matra fovšija ker plačuješ nadomestilo pa se ti preseli drugam, kjer ti ga ne bo treba. Je pravično?

Vsa mesta zaračunavajo NUSZ torej ta tvoja družina ne bo v minusu.
Ampak vprašanje: zakaj bi ena družina plačevala in druga ne? Tu ni nobene fovšije. Tu je le izenačenje. Če ne moreš doumeti pač ne moreš. 8 let sem bil v vodah o katerih govori ta tema in na problematiko niti slučajno ne gledam površinsko.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik tis pravi:
@numy: če se uvedejo davki na lastnino se bodo posledično lahko znižali davki na delo, katerih višina pomembno vpliva na (ne)konkurenčnost našega gospodarstva, saj pri nas še vedno prevladujejo delovno intenzivne panoge. Osebno vem za kar nekaj premožnih ljudi, ki svoj denar namesto v gospodarstvo daje v nepremičnine, saj imajo zaradi neustrezne davčne zakonodaje od take investicije več. Glede tega, da bodo "plačevali le tamali" mi pa ni čisto jasno na osnovi česa si na to pomislil. Imamo tamali več nepremičnin kot taveliki?

Ljuba duša naivna. S politiki je isto kot z ženami. Vedno lahko zapravijo 10% več kot mož zasluži. Pričakovati, da bodo zmanjšali davke nekje, ker so jih povečali drugje, je naivno. Znanstvena fantastika.
So se davki kje zmanjšali s povečanimi trošarinami ? S povečanimi davki na alko in cigarete ? Z dodatnimi dohodki iz UMTS koncesij, ki jih nekoč ni bilo ? S povečanim BDP ?

Misliš da je iz nepremičnin denar kaj večji problem oprati kot iz firme ? Ne. Ker imaš lahko nepremičnine na firmo in dohodek prav tako kanaliziraš kamor hočeš.
Ne si želeti večjih davkov, preveč naiven si.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik majaron pravi:
In takih ki so sami gradili in se odrekali dopustu in ostalim pribolškom, ter so zakreditirani za lepo vrsto let je ogromno. Redki kupijo hišo zgrajeno do tretje faze, še bolj redki na ključ.

In takim (ter ostalim) nekateri privoščite dodaten davek, ker se vam zdi pravično?
uf-1.gif

Ja, se mi vsekakor zdi pravično. Zakaj? Naj ti postrežem z drugo primerjavo, da moš morda končno doumel...

Človek dobi dobro podjetniško idejo in se odloči, da odpre podjetje. Ideja zahteva veliko investicij in človek se zakreditira. Ker je delo v Sloveniji zelo obdavčeno dela veliko nadur in vikendov. Za vse svoje zaposlene plačuje državi skoraj še enkrat toliko kot dobijo oni. Kljub temu, da je zadolžen (stroški investicije) vsako leto plačuje visok davek na dobiček, saj mu država kot strošek priznava le amortizacijo. Če mu gre le eno leto slabše (recimo letos, ko se vsem podjetjem kriza pozna) lahko izgubi vse, za kar je dolgo garal pa čeprav ima država letno od njega precej, pa tudi za širšo družbo je nekaj naredil, saj je ustvaril delovna mesta.

Zakaj se vam za takega človeka davek zdi primeren?
Torej zakaj se vam zdi davek primeren za nekoga, ki je denar investiral v podjem; za nekoga, ki ga je investiral pa "le" v nepremičnino pa ne?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
So se davki kje zmanjšali s povečanimi trošarinami ? S povečanimi davki na alko in cigarete ? Z dodatnimi dohodki iz UMTS koncesij, ki jih nekoč ni bilo ? S povečanim BDP ?

Misliš da je iz nepremičnin denar kaj večji problem oprati kot iz firme ? Ne. Ker imaš lahko nepremičnine na firmo in dohodek prav tako kanaliziraš kamor hočeš.
Ne si želeti večjih davkov, preveč naiven si.

S povečanjem trošarin na alkohol in cigarete se 100% strinjam. Po mojem so še precej prenizke. Tu govorimo o nenujnih dobrinah, ki prinašajo veliko negativnih stranskih učinkov in s tem povezanih stroškob. Pa me napadite še zaradi tega.

Kdaj ni bilo UMTS koncesij? Razsvetli me! Kot se spomnim so bile prve podeljene UMTS koncesijeprecej višje od zadnjih.

Nepremičnino na firmo... o čem govorimo? Bomo sedaj vsi prebivalci odprli S.P.-je in svoje nepremičnine dali na firmo? Govoriš bedarije oz. stvari, ki med seboj niso povezane. Marsikateri podjetnik ti bo tudi povedal, da se lastna nepremičnina ne splača vedno. Včasih pač se...

Želja po večjih davkih... od kje ti to?

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.065
416
83
Bom res ekspliciten da se ne bova SPET narobe razumela:

-Novi davek temelji na vrednosti nepremičnine.
-Pri primeru, ki sem ga navedel sem govoril o novem davku ne o NUSZ, ki bo verjetno krepko višji od le tega (torej še vedno drži vodo, medtem ko tvoje demantiranje krepko šprica vse naokoli)
-NUSZ se NE plačuje povsod, tudi v vseh mestih/delih mesta ne. Predvsem območja z neurejeno infrastrukturo, in neizdelanim prostorskim načrtom.
-NUSZ predpostavlja olajšave in oprostilo plačila v določenih primerih o čemer pri novem davku ni bilo govora (lahko da je stvar diskusije a javno o tem ni bilo poročil)

Pa bom zaključil moje sodelovanje v temi, kjer sem izrazil svoje mnenje do morebitne nove dajatve. Ne bi se rad spuščal v osebne konflikte (že sedaj sem šel mogoče kje predaleč) Razumem potrebo po ureditvi tako nepremičninskega trga kot po uspostavitvi nekega enotnega sistema obdavčitve. Ne razumem pa tistih, ki si novih davkov želijo oz. jih pod pretvezo pravičnosti privoščijo drugim. Predlagana rešitev je daleč od tega in primerjati jo s prakso drugih držav je nesmiselno. Analizirati en segment obdavčitve brez primerjave vseh ostalih faktorjev je skrajno zavajujoče. Pa da se niti ne dodatknemo socialnih,kulturnih,etnoloških in zgodovinskih faktorjov problema, ki so pri vprašanju preselevanja še kako pomembni. (omenjam ker je bilo večkrat v temi omenjeno preseljevanje)
Opažam da vse več ljudem manjka neka širina splošnega razumevanja in možnosti komuniciranja (ne leti eksplicitno na nobenega od vas), torej se o problemih in dugih spektrih situacije težko pogovarjamo na tak način.

Torej če bo debata tekla o številkah in kakšnih drugih tehničnih podrobnostih se še kaj oglasim s svojo subjektivnostjo pa nadaljujem v kaki drugi temi.

Brez zamer - lp

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik tis pravi:S povečanjem trošarin na alkohol in cigarete se 100% strinjam. Po mojem so še precej prenizke. Tu govorimo o nenujnih dobrinah, ki prinašajo veliko negativnih stranskih učinkov in s tem povezanih stroškob. Pa me napadite še zaradi tega.

Kdaj ni bilo UMTS koncesij? Razsvetli me! Kot se spomnim so bile prve podeljene UMTS koncesijeprecej višje od zadnjih.

Nepremičnino na firmo... o čem govorimo? Bomo sedaj vsi prebivalci odprli S.P.-je in svoje nepremičnine dali na firmo? Govoriš bedarije oz. stvari, ki med seboj niso povezane. Marsikateri podjetnik ti bo tudi povedal, da se lastna nepremičnina ne splača vedno. Včasih pač se...

Želja po večjih davkih... od kje ti to?

UMTS koncesij ni bilo, predno so pogruntali UMTS. Doh.

Na firmo bodo dali nepremičnine tisti veliki lastniki nepremičnin, za katere ti misliš, da jih bo ta davek prizadel.

Zgoraj si napisal, da podpiraš večje davke, le od kje mi potem ideja, da si jih želiš. Verjetno si domišljam, to bo.

Davki na vse, kar vam ne paše, ne bodo rešili ničesar. To je neumna ideja, ki se zdi rešitev le najbolj omejenim, ki niso sposobni dojeti celotne slike.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Takko butastega argumenta, kot si ga dal pri UMTS-u pa še nisem slišal in je brez veze komentirati. Kot, da bi se nekdo pritoževal, da mora prvič plačati registracijo za avto, ko ga pa vprašaš kdaj je pa ni bi pa odgovoril, da takrat, ko ni imel avta. Pure stupidity.

Veliki lastniki nepremičnin bodo dali nepremičnine na firmo. Te nepremičnine bodo obdavčene enako kot ostale. Kje je tu nepoštenje? Zakaj se jim splača dati nepremičnine na firmo? 1. Zaradi lažjega upravljanja ... ok. 2. Zaradi nižjega davka od dohodka... ok 3. zaradi izogibanja davku na nepremičnine ... not ok! Če se recimo obdrži princip NUSZ, ko podjetja plačujejo z nekim faktorjem višji prispevek pa ta tvoja teorija pogori na celi črti.

Kje sem napisal, da podpiram večje davke? Me prav zanima od kje si to povlekel. Le neumno se mi zdi, da nekdo, ki ima "graščino z bazenim in savno", ki ima elektriko, vodovod, kanalizacijo, telefon, cesto ... ne plača nič nekdo z luknjo v mestu pa plačuje. Jaz sedanje stanje imenujem nepravično, vi pa željo po bodočem-pravičnejšem imenujete fovšija. Pač, vsak ima svojo percepcijo.

Davki na vse? No ja... je res, da je sedanja vlada začela razmišljati o davku tudi na premičnine (zanimivo, da se o tem skoraj nič ne govori) a osnovni davki morajo biti pokriti in eden teh je tudi davek na lastnino

Pri nas so trošarine recimo relativno nizke, DDV je povprečei, davki in prispevki na delo so nadpovprečno visoki in davek na lastnino je skoraj povsem neurejeni. In ureditev slednjega je nujna - se pa strinjam, da so pomembni in potrebni detajli (npr. majaron in jaz imava glede tega očitno različne predpostavke in posledično različno percepcijo), katerih pa žal še ni, saj so zadnje info prihajale ven 2006.

O kakšni neumni ideji in omejenosti pa ti govoriš pa ne vem, je verjetno off-topic.