Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Lej. JAz sem tudi gradil in plačeval vse davke. Sedaj plačujem še NUSZ. Ti ga pa ne, ker vam župan leze v rit. Je to pravično?
Po uvedbi davka tudi jaz ne bom plačeval NUSZ. Bom samo davek, ki bo enak NUSZ. Ampak določen na nivoju države in razni župančki se ne bodo več mogli iti cile mile. Ti boš tudi plačeval ta davek.
Seveda boš v slednjem primeru moral ti plačevati nekaj, kar jaz plačujem že leta. A to pa ne, a?
Jaz placujem NUSZ. Se vedno mislim, da pisari vecina ljudi tukaj neumnosti (najbrz zato, ker niti ne posedujejo lastnega stanovanja/hise, se manj da bi ga sami placali).
Ce se je zupan nekje v (izmisljen primer) Banovcih odlocil, da je uporaba stavbnega zemljisca in pripadajoce infrastrukture zastonj, to mene na drugi strani Slovenije pol k. gane, ker to name ne vpliva. Jaz ne zivim nic boljse, pa tudi nic slabse ne; ljudje v Banovcih pa zivijo, kakor pac zivijo. Kdo ve, morda jih tako stimulirajo, da jih vec ostane doma, namesto da bezijo v velika mesta ?
mario: se popolnoma strinjjam, pozabil si le na to, da si ze ob placi 50% prispeval drzavi, od cesar imas malo oz. nic. DDV se potem aplicira samo na preostalih 50%, tako da nisi placal drzavi samo pol bajte, ampak tricetrt. Zdaj bi placeval se davek od cele hise ... Ja, absurdno.
Ogo: kaj pa ce bi ukinili vse davke in prispevke na nepremicnine (na lastnistvo) ? Tako ali tako je bil davek ob izgradnji posteno placan, ob vsaki vmesni prodaji tudi. A to pa ni dovolj posteno zate (ugibam, da si en od tistih, ki jih je opisal Emaster) ?
Ferdo: DDV na delo, ki ga nekdo opravi sam ? Si ti deblien ali kaj ali si registriran in sebi izstavljas fakture za vsako brisanje riti ?
------
Narediti bi morali ravno nasprotno - ukiniti vecino davkov in prispevkov, javno upravo oklestiti na minimum (vkljucno s solstvom in drugi sektorji, ki so postali sami sebi namen), na drugi strani tudi vse transfere raznim strojanom in podobnim, potem bi bilo pa dejansko posteno. Ce ti uspe zasluziti, fino, ce ti uspe akumulirati, se toliko boljse, ce si sposoben iz akumulacije zasluziti ze vec, pa sploh odlicno. Ce si len kot drek, neumen, zapravljiv -> smola zate. Zdaj je v bistvu neumno delati, ker s tem samo podpiram lenobo drugih, nimam pa prav veliko koristi, pa se na tisto, kolikor je imam, naj bi bil nekajkrat obdavcen ? Javaljda
Ze tako trenutno stanje pri prometu z nepremicninami ni posteno. Nepremicnine so (kot nalozba) v bistveno slabsem polozaju kot npr. delnice, skladi, vezane vloge, zlato, konzerve tunine, umetniska dela, itd. DURS naj se raje potrudi pobrat pri tistih, ki ne placujejo obstojecih stvari, pa bo cirule-carule kar naenkrat precej manj problemov, pa se "posteno" bo.
Se bolje, da bo res posteno: hocem bajto na obrobju Ljubljane, urejeno vodo in elektriko ter 1200 EUR na mesec. Ce je potrebno, lahko tudi koga kresnem po nosu vsake toliko casa