Davek na nepremičnine

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Zakaj bi se obdavčevalo samo delo? V Sloveniji se je delo obdavčilo do obisti. Imamo efektivno obdavčevanje celo preko 50% bruto zaslužka iz naslova dela.
Z premoženjem se lahko dodatno ustvarja enormno bogatstvo in posledično je prav, da se obdavči tudi premoženje in ne samo delo. In davek na nepremičnine bi moral biti prvi in najpomembnejši davek izmed premoženjskih davkov. Premoženjski davki tudi stimulirajo optimalno izrabo/uporabo premoženja. So nekaj normalnega po svetu. Razen v Sloveniji, kjer se vsi kao bore za delavske pravice, na drugi strani je pa delo v Sloveniji najbolj obdavčena kategorija. Medtem ko nekateri, ki s svojim premoženjem na črno služijo milijarde, v proračun prispevajo le drobiž.

Ogo

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hja glej Ogo, npr. da imaš ti dedeka ki je star 70 let in je pošteno podedoval ali si prislužil ogromno posest. Človek je tam že celo življenje, dela, obdeluje in je čustveno navezan. Kaj mu bo luksuzen dom za ostarele če niti slišati noče za dom? Daj malo trezno razmišljat. Še enkrat te sprašujem, zakaj bi na silo prodajal? Da se bo ta nepremičnina sprostila na trg? Nevem no, mogoče razmišljam napačno ampak se mi ne zdi pravilno. Dobro načeloma razumem da država obdavči nekoga ki ima 5 stanovanj in so že xy mesecev vsa prazna. Ampak kar vse povprek obdavčit zato ker rabi država denar? Takšne države potem ne rabim, kot je V_power rekel, vsi lastniki nepremičnin smo denar z delom prislužili ali pa smo najeli kredite in jih drago odplačujemo, vsi davki so bili že tudi plačani.

Lp

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
No poznam primere, ko po 3 tipi pri skoraj 30-ih živijo v "študentskih sobah" na 15 kvadratih po lj.

Kakšna babica pa živi na 100 kvadratih in verjetno še ve ne koliko sob ima.

Če gledaš z humanističnega vidika to ni prav. 3 se gužvajo na 15 kvadratih, babice pa na 100 kvadratih.

Pa ne pozabimo, da so še cele generacije ostale v Hotelu Mama namesto, da bi delali nove davkoplačevalce, ravno zaradi stanovanja.

Nazadnje urejeno:

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Če je "babica" lastnik stanovanja/bajte, 3 študentje pa ne, je nefer zato ker... ? In kdo si ti (ali pa jaz) da boš govoril tej isti babici da je nefer ker ima to bajto in je sama? Dokler je nepremičnina njena last, je njena last - in pika. Pa se lahko ti na glavo postaviš. Če bi tebi torej nekdo od sorodnikov zapustil bajto par 100 kvadratov, ti bi bil pa samski, bi ti moral zakon prepovedati živeti noter? Ali kako si ti to predstavljaš? In kje se konča? 1 avto na 4 družinske člane? 1 televizija na 2 člana? Ah daj ne trosi neumnosti no.

@ogo: Jaz nisem nepremičninski tajkun. Počasi obnavljam bajto katero sem si prigaral v ohoho letih in še garam zanjo ker še hipotekarni kredit plačujem zraven. In ti bi mene sedaj obdavčil za par jurjev še dodatno, zraven plač, prispevkov in ne vem sploh kaj vse še plačujem že tako ali tako?
crazy1.gif

Malo morgen kolega. Tukaj bi pa jaz zanesljivo potegnil črto in položnico gladko vrgel v koš - pa ne verjamem da bi bil edini.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik ApfelStrudel pravi:
Če je "babica" lastnik stanovanja/bajte, 3 študentje pa ne, je nefer zato ker... ? In kdo si ti (ali pa jaz) da boš govoril tej isti babici da je nefer ker ima to bajto in je sama? Dokler je nepremičnina njena last, je njena last - in pika. Pa se lahko ti na glavo postaviš. Če bi tebi torej nekdo od sorodnikov zapustil bajto par 100 kvadratov, ti bi bil pa samski, bi ti moral zakon prepovedati živeti noter? Ali kako si ti to predstavljaš? In kje se konča? 1 avto na 4 družinske člane? 1 televizija na 2 člana? Ah daj ne trosi neumnosti no.

@ogo: Jaz nisem nepremičninski tajkun. Počasi obnavljam bajto katero sem si prigaral v ohoho letih in še garam zanjo ker še hipotekarni kredit plačujem zraven. In ti bi mene sedaj obdavčil za par jurjev še dodatno, zraven plač, prispevkov in ne vem sploh kaj vse še plačujem že tako ali tako?
crazy1.gif

Malo morgen kolega. Tukaj bi pa jaz zanesljivo potegnil črto in položnico gladko vrgel v koš - pa ne verjamem da bi bil edini.

Ti bi vrgel položnico stran, čez par let pa se ti bi davčna obesla na kar koli in takrat nebi plačal samo tisti znesek na položnicah, ampak še sodniške stroške, obresti....tako da bi hitro prišel na 2x-3x večjo vrednost na položnicah.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
DURS se usede direktno na TRR. Ne rabi odločb sodišča. Jih moraš najprej tožit, da sploh pristaneš na sodišču.
smile-1.gif

Ogo

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik ApfelStrudel pravi:

crazy1.gif

Govoriš o parih jurjih letno? Potem si tajkun, navaden ubogi delavec, že ne. Slednji si težko privošči nepremičnino za 200 ali več tisoč eurov.
Ampak kot sem že povedal, če te moti vrednost nepremičnine na trgu in da boš zaradi tega obdavčen preveč, ravno to se bo uredilo v nekaj letih. Ker se ne bo splačalo imeti visoko vredne nepremičnine zgolj radi denarne vrednosti. Ker bo nepremičnina strošek in to premosorazmerno s tržno vrednostjo. No saj je bila strošek tudi prej, vendar z davkom na nepremičnine pa definitivno. Pa bomo videli, če se bo cifre/cene nepremičnin še vedno butalo v nebo. Po mojem ne prav dolgo.
wink-1.gif

Ogo

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Čakaj malo, gor so pisali nekje o 0.5-2% vrednostih. Torej "par jurjev" pade že pri nepremičnini za 100,000 € kajne?
Tajkun pa blizu nisem, ne skrbi - sem zelo povprečna davkoplačevalska ovčka ki daje na stran vsak € za to da si ustvarja dom - in zato pri vseh ostalih zadevah niti slučajno nisem pripravljan plačati take bedarije, pa tudi če ne gre za par jurjev
wink-1.gif

Mi drugače lahko odgovoriš, kako bi tak davek sfolgala neka dokaj normalna familija ki živi v 3 sobnem stanovanju v centru Ljubljane?

Glej, pogojno sem za to da se obdavči prazne nepremičnine na katerih zares ljudje "samo sedijo" - to bi verjetno pripeljalo tudi do zmanjšanja oddaje na črno , saj bi se ti verjetno bolj splačalo prijaviti človeka v stanovanju ali bajti.
Ampak da mi pridejo pa ven z dodatnim obdavčevanjem normalno uporabljanih nepremičnin katere niso del nekega "tajkunskega premoženja", in to v % od neke namišljene vrednosti nepremičnine (spet bi profitirali ljudje ki imajo znance cenilce) je pa bedarija na kvadrat... ma ne, na kubik... sem pa prepričan da bi taka odločitev lahko imela še kakšne večje posledice od metanja položnic v koš (beri masovna državljanska nepokorščina).

P.S. Pa "kdo si lahko privošči bajto" za XXX.XXX € - bodi pozoren na moj prvi post kjer ti pišem da sem za to bajto zakreditiran za naslednjih par desetletij - ne skrbi, nisem kupil na "tajkunski" keš
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
DURS se usede direktno na TRR. Ne rabi odločb sodišča. Jih moraš najprej tožit, da sploh pristaneš na sodišču.
smile-1.gif

Ogo

Kaj pa vem, če bi se strinjal s teboj.
Mi enkrat nismo plačevali neke položnice in smo dobili čez 1 leto na vrate rubižnike plačat smo mogl na licu mesta in ta znesek je bil še enkrat višji (stroški sodišča, obresti)......
Dvomim, da bi se ti kar na račun vsedli......potem takem bi v enem letu ostalo 50% ljudi brez denarja.

npr. vrednost posesti znaša 1 milijon €.(naš primer)..praviš, da bi za začetek moral vsak plačat 0,2 %, kar znese 2000€ ta znesek ni mali in bi bil NAJVEČJI ENKRATNI znesek.

Nazadnje urejeno:

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Ni učinkovitega mehanizma za ugotavljanje praznih stanovanj, zato je treba pač vse obdavčit
cool-1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Kako pa boš recimo Portorož in Piran obdavčil, ko ni hiše vredne pod 300k? Pred 50imi leti so bile cene normalne in na tem območju živimo čisto normalni ljudje, brez kakšnih ekstra prihodkov. Trg pa je v tem času napredoval in cene so zrasle v nebo. Ni malo hiš, ki so vredne milijon evrov, pa v njih živi čisto povprečna družina.

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Evo to je bila tudi moja poanta z družino v centru Ljubljane.
Še vedno trdim da je tak davek idiotizem na kubik, ki bi spravil na kant ogromno družin (verjetno več kot trenutna finančna kriza, da se mal pohecam).

@LeQuack - Dva problema :
1. Slovenija ni USA
2. Slovenija je bila nazadnje ko sem gledal itak med najbolj obdavčenimi državami (a ni bila celo na 1. mestu?) - vem da so nas SLO državljane v Times-u (ali je bil kak drug ugleden cajtng) predstavili s portretom ovce. Tako, da še eno tako dodatno "striženje" bi bilo pa res kaplja čez rob, in osebno zame še vedno trdim da v tem primeru prodam bajto, poplačam kredit, vzamem ostanek in od***** to "banana republjik" - pa če grem v džunglo živet. Sorry, ampak volne imam samo toliko, vzamejo že itak vso, in ko bo država probala strižt še kaj ekstra...

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Mogoče pa niso vredne 300k ? Kolk hiš pa se je zadnje cajte prodal po 300k? Cene nepremičnin niso zakoreinjene, če nekdo misli, da so cene visoke, še ne pomeni da so.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.044
404
83
V Ljublani se vsak pajzel proda za 300k evrov. Vsaka garsonjera je okoli 100k evrov. In tudi če cene padejo za 10-20% se to pri davku kaj veliko ne pozna.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Živi v vzporednem fiktivnem vesolju. Cene v LJ in drugod po Sloveniji, kjer so bile nerealno visoke, bodo padle. Samo stvar časa je, saj je prodaja že povsem zastala.
Novogradnjam bodo cene pričele orenk padati, ko bodo izvajalci in prodajalci postali nelikvidni, kar se že dogaja - izvajalce nič ne briga, če se bajta ne proda po 300 k EUR, račune so izdali in hočejo denar, da poplačajo svoje delavce in dobavitelje, če ne jih bodo slednji ruknili v stečaj. Starim bajtam pa, ko bo padel davek na nepremičnine, pa verjetno še prej, ker jim bodo novogradnje pričele lest v zelje. Prvo bo še letos zaradi finančne krize, za drugo pa čakamo zakonodajalce.
smile-1.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Samo vprašanje, ne provokacija (resno) :
Po tvoje bo (neutralni) cenilec torej čez leto ali dve ocenil bajto v centru Ljubljane na 100k €, ker bodo na papirju cene padle? Ali si ti predstavljaš padec cen (in posledično osnove za ta tvoj tax-to-be) kako drugače? In torej bo bajta nekje na notranjskem ali dolenjskem vredna 50k € ter garsonjera 5k€?
Res, samo vprašanje... ker zdaj mi res ni več jasno kako si ti to predstavljaš.

Moje mnenje - ja, cene bojo padle zaradi krize če ne zaradi drugega, a ne več kot za 10-20% (realno), ker pričakovati da bodo ljudje prodajali bajte v centru Ljubljane po 100k € je enako kot pričakovanje pristanka marsovcev na kongresnem trgu jutri točno opoldne.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Dej povej mi še kire delncie bodo šle jutr gor pa za kok, ker očitno maš kako kroglo doma
cool-1.gif
Sicer pa glede bajt po 100k, če so jih lahko kupli po toliko oz še manj pred 10+ leti, zakaj pa jih ne bi še prodali po toliko ? S tem da so te bajte sedaj v bistveno slabšem stanju in moraš navadno dodati še kar nekaj 10k evrov, da jo obnoviš.