Davek na nepremičnine

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.363
6.910
113
Kaj bos rihtal? Eden pise, da mora lastnik ziveti in berem, da bodo preverjali na enak nacin kot so ugotavljali prazna stanovanja - poraba elektrike in vode.

Odpade skrb da je treba hodit tja elektriko in vodo BV tocit, najemnino pa vseeno požežiš, ker je trzna najemnina vecja zdaj. Pa namesto 200, recino 100€. Zadevo so speljali tako, da ce se je prej splacalo na crno oddajat, se zdaj se bolj.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.949
9.489
113
Nisem pa jaz noben ljubitelj lika in dela Janeza Janše, ker je isti krščen duš kot Golob, diktatorski tip človeka, pokvarjen od želje po oblasti.
Je pa vsekakor sposoben neke resne, bolj normalne politike od trenutnih idiotov na vladi.

Podprem pa vsakega, ki bo razfukal trenutni položaj vladavine lenuhov in javnega sektorja
Od tega kar je zdaj ni težko bit boljši in normalnejši, celo lik in delo Janeza Janše.

B81

22. jul 2007
37.488
10.815
113
Ko takole razmišljam, v osnovi ideja niti ni slaba. S tem predlogom zelo na hitro porihtaš vse, ki oddajajo na črno, oziroma imajo na pogodbah zapisane nižje najemnine. Pustimo predlagani %, ki je trenutno previsok in pa en kup drugih zadev, ki bi jih bilo potrebno dodelati.
Govorim zgolj o tematiki obdavčitve najemnih stanovanj, ker če se mene vpraša je tukaj dejansko OGROMEN delež poslovanja na črno in to nadzirati je praktično nemogoče. S tem predlogom pa imaš to takoj rešeno.

Je zelo podobno kot je bil prehod iz takratnega "prometnega davka" na DDV. Kar naenkrat je bilo težje "čarati" z davki.

p.s. A je kje kaj govora kako se obravnava stanovanja in ostale nepremičnine, ki bodo v lasti podjetij?
Nimaš prav. To je davek na uspeh. Kdorkoli lahko kupi več kot eno bajto, je nekako uspešen, naj bo mafijec ali direktor in lih to bo obdavčeno.

Kaj pa če šparam flat za otroka ki b kmalu šel na svoje in ga nočem delit z neznanci za teh par let? Dobim kazen zakaj že?

Oddajanja na črno bi se dala hitro porihtat

Holobist

Majstr
8. jul 2023
1.136
-362
63
Nimaš prav. To je davek na uspeh. Kdorkoli lahko kupi več kot eno bajto, je nekako uspešen, naj bo mafijec ali direktor in lih to bo obdavčeno.

Kaj pa če šparam flat za otroka ki b kmalu šel na svoje in ga nočem delit z neznanci za teh par let? Dobim kazen zakaj že?

Oddajanja na črno bi se dala hitro porihtat
Prav bi bilo davek na premožanje, seveda ne 1.45 %.

B81

22. jul 2007
37.488
10.815
113
Simič prca s tem davkom na premoženje ker ve da ga komunisti na vladi nikoli ne bodo sprejeli, saj niso nori...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.363
6.910
113
Pa, jaz dvomim, da bo pri tej cifri ostalo. Saj se vedno starta z vso silo, folk ven pade, in potem dol jemljejo, da je revolt manjsi, ker je bolje, kot je sprva kazalo. Na koncu bo recimo obstala mantra, da hvala bogu, da je "samo" 0,5% ali pa 1%, recimo, namesto da bi se gledalo na to, kot je - uvedba novega davka, ki ga prej ni bilo.

Kdor oddaja na črno, zakaj ne bi se naprej? Prav nobenega vzgiba ne vidim, kje bi bila prednost pogodb, ce jih dosedaj ni bilo. Ze ce noces/ne morem prepisati na druzinskega clana je potem nov davek recimo jurja. Najemnine se odstejejo. Recimo da znese 500€. Torej bos davka zdaj placal samo 500€ - ampak skupaj je to se vedno jurja! Ce je pa davek od oddaje visji od nepremicninskega, si pa na "izgubi".

Ce pa imas koga, na kogar lahko pises nepremično, je pa sploh no brainer. Tole bo prej spodbudilo se vec oddaje na crno, kot zajezilo obstojeco.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in dejan_

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
Zakaj misliš, da je to sploh nategovanje? Dvig najemnine na prostem trgu je legitimna poteza vsakega lastnika stanovanja in dokler za to obstaja manevrski prostor za to, da lahko to stori - ne vem zakaj bi se moral kdo tega bati.
Trenutno je stanje še toliko bolj kaotično, da je že kronično pomanjkanje stanovanj in si to še lažje privoščimo. Če najemnik noče ostati v stanovanju, pa srečno pot. Jaz vem da sem bil do svojih najemnikov več kot dovolj pošten, da mi nihče ne more očitati kakršnokoli nategovanje. Bo pa pač nekdo drug zasedel stanovanje, ki bo pripravljen plačati tako ceno.

Še enkrat... jaz ne mislim plačevati idiotizmov politikov, ki so jih izvolili idioti. Naj njihovi volilci zdaj pokasirajo to kar so si izvolili. Hoteli so skrajno levico na oblasti, zdaj pa naj še uživajo te sadove.
Dopolnim: Ne da najemodajalec nateguje ampak da skupnost oz. država nateguje ljudi ki si urejajo stanovanjsko problematiko (tudi na področju stanovanjske problematike je pomembna predvidljivost okolja - še posebej če želimo privabiti ali zadržati ljudi z višjo dodano vrednostjo - beri bolj pametne od nas) In če razmišljaš na ravni skupnosti, takrat se zaveš da drugega za tako najemnino ne bo, tako kot drugega plačnika za našo dolgotrajno oskrbo ne bo.

Želim povedati da urejanje trga nepremičnin ima drugačen vpliv (predvsem dolgoročno) na skupnost kot vpliv katerekoli druge investicijske skupine.

• Všeč mi je
Reactions: sad

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
ali pa če podam na primeru ki je bil zgoraj podan. Najemnik ki ima nepredvidljivo okolje (kar dvig najemnine za 200 EUR je) bo hitro razmislil ali se bo odselil is Slovenije. In naslednji za njim tudi. Snežna kepa se s tem začne valiti.

Osebni nasvet: Praviš da kot najemodajalec se srečuješ vedno s tveganjem da boš imel potencialne težave v primeru neplačevanja račun in ostlih teżav ki jih prinaša oddajanje. V takem primeru bi bilo sploh za razmislit ali it v tveganje in it v povišanje najemnine. Cilj pri investiranju je pa držati prihodke, odhodke in potencialna tveganja pod kontrolo. Poizkusi se postaviti v kožo najemnika, ampak ne zaradi empatije, ampak da ugotoviš kako razmišlja ( enako velja za vse posle kjer imaš vsaj dve strani). Lp

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
Pa še to vprašanje:

ali želimo zadržati/privabiti ljudi ki so boljši od nas? Del odgovora se skriva v slovenski nevoščljivosti.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.487
1.674
113
Ko takole razmišljam, v osnovi ideja niti ni slaba. S tem predlogom zelo na hitro porihtaš vse, ki oddajajo na črno, oziroma imajo na pogodbah zapisane nižje najemnine. Pustimo predlagani %, ki je trenutno previsok in pa en kup drugih zadev, ki bi jih bilo potrebno dodelati.
Govorim zgolj o tematiki obdavčitve najemnih stanovanj, ker če se mene vpraša je tukaj dejansko OGROMEN delež poslovanja na črno in to nadzirati je praktično nemogoče. S tem predlogom pa imaš to takoj rešeno.

Je zelo podobno kot je bil prehod iz takratnega "prometnega davka" na DDV. Kar naenkrat je bilo težje "čarati" z davki.

p.s. A je kje kaj govora kako se obravnava stanovanja in ostale nepremičnine, ki bodo v lasti podjetij?

Dokler je najemnik zaščiten kot kočevski medved je vsak davek prevelik.

Ni pa vsako v najemu. En upokojenec ne sme imeti vikenda za svojo rabo? Pa bo dal 3 pokojnine za davek.
Če pustimo razna delna lastništva ali kjer ne moreš prodati.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.091
2.877
113
Tudi jaz imam težavo s tem, da se za najemodajalca ne spremeni popolnoma ničesar razen da se mu nabije davek. Davek na oddajanje je zdaj koliko 27%? Se pravi za nepremičnino, za katero si šparal, vzel kredit in jo KUPIL ti država pobere 3 najemnine. V redu, samo za ta znesek pričakujem ob prvi težavi z najemnikom, da mu v enem dnevu potrka na vrata policija in ga odnese ven, jaz pa lahko zamenjam ključavnice in ga tožim za nastalo škodo. Smo imeli najemnika poslovnega prostora, ko je model nehal plačevati smo ga želeli vreči ven. Trajalo je 2 leti na sodiščih, on je vmes posloval nemoteno, nismo mu smeli storiti ničesar, kar
bi ga oviralo pri poslovanju, izgubil je na vse sodiščih kamor se je seveda pritoževal, za denar pa smo se na koncu obrisali pod nosom. Hvala za tako pravno državo.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.714
2.572
113
Za zgoraj.
Davek je zato, ker nekaj imaš - stanovanje. Nobene zveze s tem, da tisti notri noče ven. To je drugo področje!

Da bodo najemniki šli ven? :valjamse:
Bi lahko že šli zaradi obstoječe najemnine.

Pobran davek bo za plače v JS.
Namesto za stanovanja, v katere bodo šli tile najemniki, ki se bodo izselili, ker se z povišanjem najemnine ne strinjajo.

Janša bo davek zmanjšal!

• Všeč mi je
Reactions: Holobist

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.952
6.129
113
Kaj bos rihtal? Eden pise, da mora lastnik ziveti in berem, da bodo preverjali na enak nacin kot so ugotavljali prazna stanovanja - poraba elektrike in vode.

Odpade skrb da je treba hodit tja elektriko in vodo BV tocit, najemnino pa vseeno požežiš, ker je trzna najemnina vecja zdaj. Pa namesto 200, recino 100€. Zadevo so speljali tako, da ce se je prej splacalo na crno oddajat, se zdaj se bolj.
Pa ti verjameš da so preverjali kje ni porabe vode? Precej absurdni način kako ugotavljat prazne nepremičnine, se ti ne zdi? Jaz sem skoraj prepričan, da so preverjali samo kje nihče ni prijavljen. Recimo blok kjer sem nekoč živel, ima še danes skupni vertikalni števec za vodo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in Gonzo

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.363
6.910
113
Elektrike in vode, je pisalo. Ce ne mores vode preveriti (kar je marsikje) pa elektriko lahko. Tako so napisali, da preverjajo prazna stabovanja, predvsem zato, da so poudarili, da FURS lahko to pocne. Torej, da se ne bi kdo usajal, ce se to sme, oa tak...

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.487
1.674
113
Pa zraven še kakšno garažo, klet, skladišče, ločene el. števce za skupne prostore... Mogoče še podrtije. Kaj pa vem, jaz jim več nič ne verjamem.

Pa spet je to le Lj.