Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Če bi bilo tako preprosto, bi bilo pa res fajn.
Če imaš na 31.12. 500 EUR realiziranega dobička, ti odprta pozicija ne pomaga nič. Pomaga ti samo, če v tekočem letu realiziraš transakcijo, ki ti prinese 500 EUR izgube in s tem realiziran dobiček zmanjšaš na 0 EUR. 40% od 0 EUR je pač 0 EUR (davka).
To sem omenil v prvem stavku - šteje realiziran dobiček. Odprte pozicije nimajo s tem nobene veze, prav tako ne trenutni evidentirani dobiček (ali trenutna evidenčna nerealizirana izguba).
imaš na 31.12. 500 EUR dobička. Če je ta do 31.12. že realiziran, ti odpiranje novih pozicij ne pomaga nič, ker je realiziranega dobička že za 500 EUR. Če imaš pa 500 EUR nerealiziranega dobička v odprtih pozicijah, pa seveda ne plačaš nič.Citat:
Uporabnik jh07 pravi:
enostavno povedano če boš imel 500EUR dobička 31.12. v tekočem letu boš na ta dan odprl pozicijo za 500eur.
Zapreš 2. januarja, ustvariš dobiček (torej je realiziran in se šteje v davčno osnovo). Odpiranje novih pozicij s tem nima nobene veze, ker je obdavčen realiziran dobiček.Citat:
Uporabnik jh07 pravi:
In nato zapreš 2 jauarja naslednje leto in pade dobiček v naslednje leto. Zadevo ponoviš naslednje leto in zopet podaljšaš obdobje plačila..
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Če zakon v nespremenjeni obliki pride v veljavo, ne velja za tiste papirje, ki so bili kupljeni pred začetkom veljave zakona. Donosi iz preteklosti so donosi iz preteklosti. Zakon ne more biti retroaktiven. Čeprav v naši Banana republiki lahko pri vseh možganskih trustih, ki nam vladajo, pričakuješ tudi kakšno tako idejo.
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Če zakon v nespremenjeni obliki pride v veljavo, ne velja za tiste papirje, ki so bili kupljeni pred začetkom veljave zakona. Donosi iz preteklosti so donosi iz preteklosti. Zakon ne more biti retroaktiven. Čeprav v naši Banana republiki lahko pri vseh možganskih trustih, ki nam vladajo, pričakuješ tudi kakšno tako idejo.
Cudi me, da nihce ni tega omenil: tudi za kapitalske dobicke so mojstri iz trenutne pozicije zakonodajo popravili kar retroaktivno - mnogo nas je v dobri veri nabavilo VP s planom, da prodamo po 3+ letih z 0% davka na kapitalski dobicek po takrat veljavni zakonodaji (v tem primeru bi slo kar za ugodno nalozbo, kjer res ne more biti govora o spekulacijah), v praksi pa se je izteklo tako, da sem (oz. bom kmalu, odlocba je ze prisla, a se ni zapadla) placal polnih 20%, ker sem jih prodal prej kot v petih letih, do 0% bi pa morda prisel enkrat do penzije ... Drugacne resitve kot da te nategnejo za teh 20%, o katerih v momentu nabave ni bilo nobenega govora, preprosto ni bilo, saj je bila edina alternativa prodaja se prej pod se manj ugodnimi pogoji.
Tako da ja, seveda ne bi bilo prvic, ce bi bile "odprte pozicije" kar retroaktivno drugace obdavcene kot v trenutku njihovega odprtja, ceprav bi bilo moji preprosti betici edino logicno, da ze postavljena pravila veljajo tako dolgo, za kolikor so bila v zacetku postavljena.
Tisto o nefunkcioniranju zakonov za nazaj ocitno drzi samo za kaksne dovolj hude kriminalce, ki jih oprostijo zato, ker je bil prej zakon se malo drugacen
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
To kaj imaš na FFX itak ni obdavčeno, finančne piramide so namreč zakonsko prepovedane in tako ne spadajo pod nobeno davčno osnovo.
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
To kaj imaš na FFX itak ni obdavčeno, finančne piramide so namreč zakonsko prepovedane in tako ne spadajo pod nobeno davčno osnovo.