Citat:
Uporabnik Alex pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Kje imaš problem?Citat:
Uporabnik Alex pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
JA, imata prav, kopiram iz financ =>
Kdo potrdi račun, če gotovino prejme poštar?
Bralec, ki ima spletno trgovino, navaja konkreten primer: »Prek spletne trgovine sprejmemo naročilo. Blago pošljemo kupcu z odkupnino. Kupec je lahko pravna oseba, zavezanec za DDV ali pa ne, ali fizična oseba. V vseh primerih mi izdamo račun, ki ga pošljemo v paketu skupaj z blagom. Pošta Slovenije ali GLS blago dostavi našemu kupcu. Kupec prinašalcu, torej Pošti ali GLS, pri prevzemu pošiljke plača blago z gotovino. Ta denar nam potem Pošta ali GLS nakaže na naš transakcijski račun. Kdo v tem primeru davčno potrdi račun?«
Furs: Račun potrdi podjetje, ki ga je izdalo
V takem primeru, torej ko prodajalec pošlje kupcu izdelke po pošti za plačilo po povzetju z gotovino, bo račun davčno potrdil izdajatelj računa, pojasnjujejo na Fursu. Davčno je treba potrditi račun, ki ga kupec plača z gotovino. Torej je to račun, ki ga izda podjetje, ki prodaja prek spleta. Ker je kupec poštarju plačal z gotovino, Pošta pa znesek kupnine nakaže na transakcijski račun podjetja, ki je izdelek prodalo, gre po pojasnilih Fursa za gotovinsko poslovanje. Torej to ni neposredno nakazilo na transakcijski račun. Kot gotovinsko plačilo se šteje tudi plačilo po poštni nakaznici, pravijo na Fursu.
Dobro, tole razumem. Kakšno povezavo pa ima tole z davčno blagajno mi pa ni jasno. Namreč, za tako plačilo ne izdajam gotovinskega računa - paragona, ampak izdam "virmanski" račun in nato označim, da je bilo (gotovinsko) plačilo nakazano na TRR. Torej, stranka dobi račun na A4 formatu, brez ZOI, EOR in QR kode. Kje je tukaj davčno potrjevanje?
Imaš dve opciji.
1. Izdaš VP račun, označiš plačilo z gotovino dobis zoi in eor sprintaš in priložiš pošiljki.
2. Označiš odlok plačila (seveda številčenje mora biti v skladu s predpisom potem na vseh računih)in ko dobiš denar od pošte spremeniš način plačila in ga davčno potrdiš. Od prejema gatovine mislim da imaš 14 dni časa za to.
Seveda imam problem, čudi me, da ga ti ne vidiš.
Verjetno veš, da je potrebno vsak dan sproti zaključiti blagajno in nakazati gotovinski izkupiček na TRR. Prav zato imamo IS v katerem so ločeni paragoni - blagajna in računi (fakture), ki imajo rok plačila in so plačani tam enkrat - sledljivo.
Ko torej nekaj prodam po netu ne izdam paragona, saj tisti trenutek nisem dobil ničesar v blagajno in mi stanje konec dneva zato štima.
Izdam fakturo, ki bo plačana v nekaj dneh, ko mi GLS prenakaže pobran denar na TRR. Tako je do sedaj vse štimalo.
Mislim, da tvoji nasveti o stalnih popravkih niso ustrezni, saj je bistvo davčnih blagajn prav to, da popravki niso dovoljeni oz. omejeni na minimum.
Ne bom rekel, da vem vse, vem pa kar nekaj o teh zadevah... Kakšna specifika mi sigurno ni poznana. Če te bo zanimalo kaj konkretnega lahko povprašam še koga, ki ve več od mene. Jutri zaženemo v fiskalizacijo sistem s cca. 130 "oznakami elektronskih naprav", kakšnih 15 "oznakami poslovnega prostora", za količino krogov številčenja bi moral prešteti po internem aktu, ampak jih je toliko, da raje ne bom... Zato neko malenkost vem. Drugo potrebno so povedali davčni svetovalci, kakšno bodo sigurno rekli še revizorji...
Zato boš za začetek moral ločiti tvoj paragon (verjetno misliš na maloprodajno blagajno) in moj VP račun (v mislih sem imel "veleprodajni račun" oziroma račun z odlogom plačila.)
In ob prodaji preko spleta (dostava recimo GLS) ti verjetno ne boš izdajal "paragona" ker gotovine ne boš dobil tisti dan in ti zaključki ne bodo štimali. Boš pa izdal "račun z odlogom plačila".ki ga boš poslal v potrditev.
Popravki seveda niso dovoljeni oziromo morajo biti sledljivi. Ti kot izdajatelj računa z odloženim plačilom ne moreš vedno predvideti, kaj bo naredila stranka, ki si ji dal recimo 30 dnevni odlok. Lahko ti uleti čez 15 dni z gotovino. In v takšnem primeru se račun davčno potrdi. Recimo v zadnjem Iksu še posebej pišejo o tem, kako tak račun ne smeš recimo stornirati in zaradi dobljene gotovine narediti "paragonca". Potrebno je fiskalizirati OBSTOJEČI račun.