Davčne blagajne so bedarija

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Zanimivo namreč računovodja mi je zatrdil ravno nasprotno. Če pogledamo logično, poanta blagajne je gotovinsko poslovanje in v primeru da poštar prinese stranki paket, stranka plača poštarju in Pošta Slovenije meni nakaže znesek na TRR jaz nimam stika z gotovino in ne morem "mutiti". Ampak OK, če je to kar vidva zgoraj navajata odgovor FURS-a sprejmem!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
JA, imata prav, kopiram iz financ =>

Kdo potrdi račun, če gotovino prejme poštar?

Bralec, ki ima spletno trgovino, navaja konkreten primer: »Prek spletne trgovine sprejmemo naročilo. Blago pošljemo kupcu z odkupnino. Kupec je lahko pravna oseba, zavezanec za DDV ali pa ne, ali fizična oseba. V vseh primerih mi izdamo račun, ki ga pošljemo v paketu skupaj z blagom. Pošta Slovenije ali GLS blago dostavi našemu kupcu. Kupec prinašalcu, torej Pošti ali GLS, pri prevzemu pošiljke plača blago z gotovino. Ta denar nam potem Pošta ali GLS nakaže na naš transakcijski račun. Kdo v tem primeru davčno potrdi račun?«

Furs: Račun potrdi podjetje, ki ga je izdalo

V takem primeru, torej ko prodajalec pošlje kupcu izdelke po pošti za plačilo po povzetju z gotovino, bo račun davčno potrdil izdajatelj računa, pojasnjujejo na Fursu. Davčno je treba potrditi račun, ki ga kupec plača z gotovino. Torej je to račun, ki ga izda podjetje, ki prodaja prek spleta. Ker je kupec poštarju plačal z gotovino, Pošta pa znesek kupnine nakaže na transakcijski račun podjetja, ki je izdelek prodalo, gre po pojasnilih Fursa za gotovinsko poslovanje. Torej to ni neposredno nakazilo na transakcijski račun. Kot gotovinsko plačilo se šteje tudi plačilo po poštni nakaznici, pravijo na Fursu.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
skratka polom, jaz bom mel samo še paypal pa predračun
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Kaj pa mini blagajna? Saj lahko davčno potrjene račune tiskaš preko mini blagajne ali...? Ali je mini blagajna mišljena zgolj da not vnašaš VKR-je ki jih moraš v roku X dni po izdaji potrdit?

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
VKR uporabiš samo v primeru, da nimaš druge možnosti (ne dela internet), sicer imaš samo dvojno delo.
Če ti miniblagajna zadostuje, jo uporabiš že takoj

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Kaj pa mini blagajna? Saj lahko davčno potrjene račune tiskaš preko mini blagajne ali...? Ali je mini blagajna mišljena zgolj da not vnašaš VKR-je ki jih moraš v roku X dni po izdaji potrdit?

Mini blagajna je čisto ok, tudi račun si lahko oblikuješ z logotipom in podpisom, skratka to je normalna davčna blagajna.

Nateguni vsak dan kličejo in gnjavijo, če že imamo davčno blagajno, veliko folka bo nasedlo in plačalo storitev, ki je na furs brezplačna.

Drugače pa je miniblagajno naredila ista firma kot eRačun UJP... moj denar...

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
955
93
28
Ljubljana
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Bralec, ki ima spletno trgovino, navaja konkreten primer: »Prek spletne trgovine sprejmemo naročilo. Blago pošljemo kupcu z odkupnino. Kupec je lahko pravna oseba, zavezanec za DDV ali pa ne, ali fizična oseba. V vseh primerih mi izdamo račun, ki ga pošljemo v paketu skupaj z blagom. Pošta Slovenije ali GLS blago dostavi našemu kupcu. Kupec prinašalcu, torej Pošti ali GLS, pri prevzemu pošiljke plača blago z gotovino. Ta denar nam potem Pošta ali GLS nakaže na naš transakcijski račun. Kdo v tem primeru davčno potrdi račun?«

V takem primeru, torej ko prodajalec pošlje kupcu izdelke po pošti za plačilo po povzetju z gotovino, bo račun davčno potrdil izdajatelj računa, pojasnjujejo na Fursu. Davčno je treba potrditi račun, ki ga kupec plača z gotovino. Torej je to račun, ki ga izda podjetje, ki prodaja prek spleta. Ker je kupec poštarju plačal z gotovino, Pošta pa znesek kupnine nakaže na transakcijski račun podjetja, ki je izdelek prodalo, gre po pojasnilih Fursa za gotovinsko poslovanje. Torej to ni neposredno nakazilo na transakcijski račun. Kot gotovinsko plačilo se šteje tudi plačilo po poštni nakaznici, pravijo na Fursu.

Dobro, tole razumem. Kakšno povezavo pa ima tole z davčno blagajno mi pa ni jasno. Namreč, za tako plačilo ne izdajam gotovinskega računa - paragona, ampak izdam "virmanski" račun in nato označim, da je bilo (gotovinsko) plačilo nakazano na TRR. Torej, stranka dobi račun na A4 formatu, brez ZOI, EOR in QR kode. Kje je tukaj davčno potrjevanje?
redface-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Kakšne pa so omejitve za mini blagajno? Samo št. računov?

Nobenih omejitev števila izdanih računov. To norost so imeli pri UJP eRačunu in sicer 60 na leto, a so ukinili, ker to res nima smisla.

V mini blagajni si lahko tudi delno oblikuješ izgled računa, gori daš logo, podpis z žigom in spodaj v nogi še podatke.

Povsem normalen izgled računa ko ga natisneš.

Nisem probal, ampak mini blagajna deluje tudi na mobilniku pač certifikat prej gor flikneš.

Sicer pa naj vsak sproba, saj je do 02.01. to testno okolje.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Alex pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Dobro, tole razumem. Kakšno povezavo pa ima tole z davčno blagajno mi pa ni jasno. Namreč, za tako plačilo ne izdajam gotovinskega računa - paragona, ampak izdam "virmanski" račun in nato označim, da je bilo (gotovinsko) plačilo nakazano na TRR. Torej, stranka dobi račun na A4 formatu, brez ZOI, EOR in QR kode. Kje je tukaj davčno potrjevanje?
redface-1.gif
To se sicer tudi meni zdi nesmisel, ampak tak so rekli na fursu in pika. Poštar je poštni uslužbenec, stranka znesek položnice plača poštnemu uslužbencu, kar se mi zdi popolnoma identično klasičnemu plačilu UPN položnice na šalterju. In če kdo tukaj rabi ekstra davčno blagajno, je to poštar ki pobira denar po terenu, ne pa spletna trgovina, ki je poslala paket skupaj s UPN položnico, katero mora stranka plačati ob prevzemu pošiljke ... bodisi poštarju na terenu, bodisi poštarju na šalterju poštne poslovalnice.
tongue-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz bi rekel takole.

Pošlješ artikel in z njim račun, kam se naj plača oziroma nakaže. Skratka negotovinsko poslovanje.

Robo dostavi poštar, kateremu kupec izroči denar, ki ga ta namesto njega plača na račun prodajalca.

Skratka isto kot če daš sinu denar, da gre plačat položnico.

Saj to je delo "poštarja ali sela"

Da raznaša pošto in denar itd...

Ti dobiš kupnino plačano na račun, ne keša.

Poštar je zgolj "prenašalec".

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Točno tako. Če osebno prevzameš paket na poštni poslovalnici, pa gotovino direktno oddaš na šalterju, kjer ona z njim poravna priložen UPN. V čem je sploh to razlika od klasičnega plačevanja UPN? Ampak jebiga, tudi plačilne kartice so se odločili, da so gotovina in rabijo davčno blagajno, pa pri plačilu sploh ne prihaja do nobenih stikov z gotovino.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, poštar denar odnese in nato na pošti plačajo UPN

on je samo poštar in nič drugega

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Bolano ampak kaj hočemo. Naj javi če je kdo poskusil preko mini blagajne sprintat račun s tem majhnim 58-59mm printerjem ali zadeva printa zgolj na A4 format?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ja, poštar denar odnese in nato na pošti plačajo UPN

on je samo poštar in nič drugega
In kako pri takšni prodaji prodajalec pride do stika z gotovino, da bi lahko izvajal mahinacije z računom
stupid-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik Alex pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

redface-1.gif
Kje imaš problem?

Imaš dve opciji.
1. Izdaš VP račun, označiš plačilo z gotovino dobis zoi in eor sprintaš in priložiš pošiljki.
2. Označiš odlok plačila (seveda številčenje mora biti v skladu s predpisom potem na vseh računih)in ko dobiš denar od pošte spremeniš način plačila in ga davčno potrdiš. Od prejema gatovine mislim da imaš 14 dni časa za to.

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik gas pravi:
ne vem kam nej dam
smile-1.gif
pa bom kar tukaj nadaljeval...

Z novim letom bomo morali sprejeti interne akte,...sam bom uporabljal čebelico.biz, ki je vse na netu. torej sprejmem akt En poslovni prostor, ena elektronska naprava za izdajo računov . Račune bom izdajal doma (printal) in jih prinesel do kupca, ki se bova srečala nekej zunaj. a je to ok? a bi moral imeti prenosno blagajno in na licu mesta izdati račun?

Po mojih info je ok če prej naprintaš in potem razvoziš robo.

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
955
93
28
Ljubljana
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Alex pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

redface-1.gif
Kje imaš problem?

Imaš dve opciji.
1. Izdaš VP račun, označiš plačilo z gotovino dobis zoi in eor sprintaš in priložiš pošiljki.
2. Označiš odlok plačila (seveda številčenje mora biti v skladu s predpisom potem na vseh računih)in ko dobiš denar od pošte spremeniš način plačila in ga davčno potrdiš. Od prejema gatovine mislim da imaš 14 dni časa za to.

Seveda imam problem, čudi me, da ga ti ne vidiš.
Verjetno veš, da je potrebno vsak dan sproti zaključiti blagajno in nakazati gotovinski izkupiček na TRR. Prav zato imamo IS v katerem so ločeni paragoni - blagajna in računi (fakture), ki imajo rok plačila in so plačani tam enkrat - sledljivo.
Ko torej nekaj prodam po netu ne izdam paragona, saj tisti trenutek nisem dobil ničesar v blagajno in mi stanje konec dneva zato štima.
Izdam fakturo, ki bo plačana v nekaj dneh, ko mi GLS prenakaže pobran denar na TRR. Tako je do sedaj vse štimalo.
Mislim, da tvoji nasveti o stalnih popravkih niso ustrezni, saj je bistvo davčnih blagajn prav to, da popravki niso dovoljeni oz. omejeni na minimum.