Crpalka za tlacni preizkus

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
ogrevanje na 8 barov? vsaj radiatorsko v hišah zagotovo ne, ker so peči narejene na 2-3 bare...
O talnem pa nimam veliko znanja, izkušenj pa nič
vodovod pa ja,pa še to se mi zdi veliko 8 barov, ker ne vem koliko pipe, ventili držijo... prej bi rekel mogoče kakšnih 6.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
mislil sem preizkus samo. ja verjetno je lahko tudi 6, pobrkal številke. Alkaten cevi so 10.

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Zrak se meša z vodo tak da ta način je neuporaben....

Zrak se ne meša z vodo.
Če imaš v neki posodi vodo preostanek prostora v posodi pa napolniš z zrakom bo tlak deloval na vse površine enako tako na stene posode kot površino vode in se ne bosta mešala.
Fizika v petem razredu osnovne šole.

Črpalka

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
To je res,
po drugi strani pa je v vsaki vodi nekaj zraka sicer ribe v njej ne bi živele.
Zato mi po polnitvi zalogovnika še precej dolgo na odzračevalnem lončku uhaja zrak, ki se izloča iz vode.
testiranje s zrakom ni priemerno po mojem mnenju zaradi tega, ker je zrak stisljiv(bistveno bolj kot voda) , poleg tega težje najdeš morebitno puščanje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Sajkek: do koliko vročine držijo alkaten spojke? Imam pri zalogovniku neko povezavo z alkatenko narejeno in ne bi rad videl 2 kubika vode v kleti....

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik hipnotik pravi:
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Zrak se meša z vodo tak da ta način je neuporaben....

Zrak se ne meša z vodo.

Prov ..naj bo pa po tvoje
smile-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.431
5.654
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
testiranje s zrakom ni priemerno po mojem mnenju zaradi tega, ker je zrak stisljiv(bistveno bolj kot voda) , poleg tega težje najdeš morebitno puščanje.

Glede 2gega dela se strinjam......prvi je pa v stilu.....kaj je težje 1kg sena al 1kg železa
smile-1.gif

8 (5) bar = 8 (5) bar .....z zrakom ali vodo
wink-1.gif

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Tlačni preizkus z zrakom ni primeren zato, ker na razpoki lahko eksplodira.
Zato je potrebno sistem napolnit z ustreznim medijem npr. vodo in potem s črpalko tlačiš notri vodo pod pritiskom in ne zrak.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@Kamele0N: to misliš v vakuumu, vodi, zraku na Triglavu ali v Piranu?

Malo heca.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Citat:
Zato je potrebno sistem napolnit z ustreznim medijem npr. vodo in potem s črpalko tlačiš notri vodo pod pritiskom in ne zrak.
točno na to sem bil jaz upozorjen......
Ne vem pa kakšno škodo na okolici bi lahko naredilo tistih nekaj litrov zraka v 2m3. Poleg tega je bil to samo "en žep zraka" v nekem delu, vse ostalo voda. Dejansko bi lahko jaz samo 4 bare iz omrežja napolnil in gledal. Kasneje itak ne bi bistveno preseglo 2 bara.
Ampak sem bil siten in sem nafilal še en bar zraka notri.
zadnja cifra na manometru je 6 barov.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.343
7.420
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Glede 2gega dela se strinjam......prvi je pa v stilu.....kaj je težje 1kg sena al 1kg železa
smile-1.gif

8 (5) bar = 8 (5) bar .....z zrakom ali vodo
wink-1.gif
Zrak se scasoma raztaplja v vodi in tlak lahko pade...tko sem slisal

igi

Guru
13. okt 2007
5.647
1.227
113
Celje
Citat:

Tole mi je zanimivo. Ne poznam...

V čem je razlika če na "razpoko" deluje tlak 8 barov vode ali pa tlak 8 barov zraka? Jst klima instalacijo ali samo klimo testiram z dušikom. Na 30+ barov. In po prebranem me je mal strah postalo...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Možno, vem pa da velja tudi obratno.
Nafilaš centralni sistem ogrevanja z vodo, odzračiš, pa imaš čez en teden spet zrak v inštalaciji če nimaš avtomatskega odzračevalnega lončka.
Sorry igi, vrinil si se, odgovarjal sem apollu.

Nazadnje urejeno:

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Zrak v centralni peči pospešeno nastaja tam nad 90°C vode...imam nad pečjo polmetrsko cev in gor ventil in vsak teden ven spuščam zrak ..

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Tole mi je zanimivo. Ne poznam...
V čem je razlika če na "razpoko" deluje tlak 8 barov vode ali pa tlak 8 barov zraka? Jst klima instalacijo ali samo klimo testiram z dušikom. Na 30+ barov. In po prebranem me je mal strah postalo...
Razlike v izmerjenem tlaku seveda ni nobene, problem je v lastnostih plina in tekočine.
Pline lahko stisnemo, tekočin pa ne. To pomeni, da pri dvigovanju tlaka v tekočini le te ne dodajamo, pri plinih pa v velikih količinah.
Posledično to pomeni, da bi razpoka pri napeljavi s plinskim pritiskom lahko povzročila 'eksplozijo' (zelo hitro uhajanje) plina, pri tekočini pa tlak pade takoj in ni nobenih posebnih eksplozivnih dogajanj.
In še o mešanju (raztapljanju) zraka v vodi. To podrobneje obravnava Henryjev zakon in seveda - se dogaja. Na primer CO2 v mineralni vodi, dušik v krvi potapljačev, kisik v vodi itd.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Preša za furniranje...takrat elektroniko nastavim do konca na 99°C, v peči se pa segreje do tam okol 120°C..
Če se segreje pa še za 15°C več imaš pa pipipipipipizdarje
cheer.gif
ker pumpe lavfajo ampak ne poganjajo vodo po ceveh..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
To je pa druga pesem. Upam da je ekspanzija dovolj velika, da ne boš neko imel reklame v črni kroniki.
Pa vprašanje kako taki šoki delujejo blagodejno na peč.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Po moje večje šoke ti delaš ker jo ugasneš in ti pade temperatura na 20°C in nato na hitro na 80°C...pri meni je nonstop minimalno nad 70°C.
Glede ekspanzije....večji sistem imaš manj je nihanja pritiska.Ko ti pa voda zavre ti pa nobena ekspanzija veliko ne nuca, edino če bi bila velika tam 1000 litrov.