Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.667
9.463
113
No tale pajac zdele na NIJZ.... Se ti zdi res boljši od Pirnatove.... Ker izjave ma vrhunske.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Kaj ima točno prepoved gibanja izven občine z gospodarstvom? V službo greš lahko v drugo občino, po nakupih (če v tvoji občini ni na voljo) tudi. Pa še za marsikaj drugega.
Za ostalo pa itak ne rabiš - sem doma 5 tednov, izven občine le za nujne opravke, torej kar je bilo službe, trgovine, oskrbovanje in pomoč starejši odebi, ki to potrebuje - ostalo vse v krogu kilometra ali treh okoli doma, prijatelje pač ali slišim po telefonu ali vidim preko videokonferenc..n sem mnenja, da je prav, da se to zadrži šele preko prvomajskih, potem pa sprosti, pa najprej ohrani prepoved druženja izven gospodinjstva za teden ali dva, potem pa sprosti še to (do recimo 5 oseb iz različnih gospodinjstev, pa tako naprej,.
Gospodarstvo ima druge probleme. Tudi odstnost javnega prometa in varstvo za vrtce in OŠ tja do recimo 5. razreda (kasneje so mirno lahko sami doma).
Kaj ti bo delujoce gospodarstvo, ce nimas kupne moci? Kdo bo kupil nov avto, ce se z njim lahko vozis le v krogu 3 kilometrov? Zakaj bi ga sploh se registriral, zavaroval in kupil vinjeto, ce vem, da bom (in ti tudi) se nedoloceno stevilo mesecev delal od doma in ne bom sel iz obcine? Proizvajalcem avtomobilov zmanjkuje denarja. In to hitro. Imajo milijarde fiksnih stroskov, vsaj v ZDA pa imajo dealerji za 140 dni zaloge avtov. In za vse te avte placujejo obresti bankam.

Vsi kupujemo le najnujnejse, to je hrana in ce se nam doma kaj pokvari? Kaj naj s placo, ce je ne morem porabiti? Pa ne mi rect, naj investiram, ker gre vse dol. Pazite se lepljivih prstkov drzave po vasih prihrankih, ko drzava ne bo vec imela kje vzeti.
In ko ne bo porabe oz kupne moci, bodo firme odpuscale (to se ze dogaja), kupne moci bo se manj, firme bodo se bolj odpuscale and then we're fooked.

Nazadnje urejeno:

corsol

Guru
11. mar 2010
2.973
958
113
Kaj ti bo delujoce gospodarstvo, ce nimas kupne moci? Kdo bo kupil nov avto, ce se z njim lahko vozis le v krogu 3 kilometrov? Zakaj bi ga sploh se registriral, zavaroval in kupil vinjeto, ce vem, da bom (in ti tudi) se nedoloceno stevilo mesecev delal od doma in ne bom sel iz obcine? Proizvajalcem avtomobilov zmanjkuje denarja. In to hitro. Imajo milijarde fiksnih stroskov, vsaj v ZDA pa imajo dealerji za 140 dni zaloge avtov. In za vse te avte placujejo obresti bankam.

Vsi kupujemo le najnujnejse, to je hrana in ce se nam doma kaj pokvari? Kaj naj s placo, ce je ne morem porabiti? Pa ne mi rect, naj investiram, ker gre vse dol. Pazite se lepljivih prstkov drzave po vasih prihrankih, ko drzava ne bo vec imela kje vzeti.
In ko ne bo porabe oz kupne moci, bodo firme odpuscale (to se ze dogaja), kupne moci bo se manj, firme bodo se bolj odpuscale and then we're fooked.

Trenutne Slo omejitve gibanja na občine imajo na prodajo avtov praktično ničen vpliv. Če pa že hočeš zapravljat ti hitro najdemo polno "pomembnih" stvari za katere lahko zapraviš veliko denarja in podpiraš gospodarstvo.

• Všeč mi je
Reactions: bpfc

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Motis se. Avti stojijo. Folk jih se vzge ne. Vidim garazo v nasi kleti. Domnevam, da je podobno v drugih evropskih drzavah.

Potniski letalski promet izdihuje, turizem diha na skrge. Kmalu ne bo denarja za javni sektor. Medicinsko osebje je placano, a v veliki vecini ne smejo delat ali pa gledajo v luft.

Ko ne bo vec denarja za zdravstvo, pol bomo pa vsi on your own, kar se tice glede virusa. Tistih 200 ali 300 ventilatorjev nam ne bo nic vec koristilo.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Ce bi spremljali tvojo logiko bi najbolj v riti moral bit Peking, pa prakticno ni. V 100x vecjih problemih so Milano, Madrid in Pariz, kaj sele NewYork.

Tak je to ko nabijamo na pamet.
Glede Pekinga in celotne Kitajske mi je zelo cudno, da se virus tam ni razsiril, se posebej, ker je po zdaj znanih podatkih okoli 50% folka asimptomatskega, kar pomeni da kuzijo naokoli ne da bi vedeli in ti prinesejo k najhitrejsi siritvi virusa.
Virus se je po ZDA in po Evropi siril ze januarja (to je zdaj ze dokazano) in to nedetektirano, kar pomeni, da se je po Kitajski se prej (novembra, decembra).
Kdaj je sel Wuhan v lockdown? Kdaj so bile najvecje selitve kitajcev? Takrat so imeli oni novo leto ali nekaj takega in so neovirano se potovali, ko se lockdowna ni bilo.
Virus se je razsiril prakticno po celem svetu, le po preostanku Kitajske se ni, pa je bila Kitajska njemu prva na poti. Pa ves, kaksni prasci so kitajci, kar se tice glede higiene. Sem bil tam in sem videl na lastne oci.

Se ne slisi to nekam zelo neverjetno?

In ko bo vsega konec, bo iz tega prisla Kitajska kot zmagovalka (ze zdaj je), preostali svet bo gospodarsko v riti in kitajci ga bodo pokupili za peneze.
Pa imas geopoliticno zmago.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si

Kje piše, da se lahko voziš le v krogu 3 km? Se je treba vsak dan v službo peljat in za večino zaposlenih je to izven občine. Sploh, ker ni javnega prevoza.
Pa avto se ne kupuje za teden ali dva, kolikor bo še ta ukrep trajal (sam stavim, da bo sproščen po prvomajskih, in se mi to tudi zdi prav).

Meni se zdi bolj logično popuščat ostale ukrepe (od tega, katere trgovine so lahko odprte, do tega, koliko ljudi je lahko na kupu na določenem mestu), geografsko pa še nekaj časa omejveat gibanje, da tudi, če se pojavi nov izbruh, ostane geografsko omejen (in s tem lažje nadzirljiv).
Pa kolikor vidim v naselju po kupu odpadne embalaže, folk (preko spleta) kupuje precej več, kot le najnujnejše. Eno naslenje sicer ni merilo, ampak vseenop.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.877
6.960
113
Geografsko omejevanje pušča socialno-družbene posledice. Če bomo živeli samo za "kuća-poso", to tudi ne bo zdravo.

Zamisli si poletje, da raja ne bo nikamor mogla it, ne do družine, ne do kolegov, ne na zabavo, dopust...to bodo preživeli le roboti ali pa se bo marsikdo spremenil v takšno obliko.

Sicer opažam, da ljudi srečuje pamet, vsaj na podeželju, v petek so že bili parki polni, ljudje okrog "trafik" s hitro hrano, tudi manjše družbe v naravi videl - piknik, pirček, etc...

• Žalosti me
Reactions: bpfc

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.608
709
113
Kje piše, da se lahko voziš le v krogu 3 km? Se je treba vsak dan v službo peljat in za večino zaposlenih je to izven občine. Sploh, ker ni javnega prevoza.
Pa avto se ne kupuje za teden ali dva, kolikor bo še ta ukrep trajal (sam stavim, da bo sproščen po prvomajskih, in se mi to tudi zdi prav).

Meni se zdi bolj logično popuščat ostale ukrepe (od tega, katere trgovine so lahko odprte, do tega, koliko ljudi je lahko na kupu na določenem mestu), geografsko pa še nekaj časa omejveat gibanje, da tudi, če se pojavi nov izbruh, ostane geografsko omejen (in s tem lažje nadzirljiv).
Pa kolikor vidim v naselju po kupu odpadne embalaže, folk (preko spleta) kupuje precej več, kot le najnujnejše. Eno naslenje sicer ni merilo, ampak vseenop.

Potem razloži zakaj je geografsko omejevanje popolnoma enako za občine z 0 (beri nič) in tiste s preko 1100 okuženih na 100.000 prebivalcev?

Ter enako omejevanje za občine s 369 občani in tiste s 300.000 občani, kjer ima posamezni blok več ljudi?

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.268
2.547
113
Dobro, kaj pa je za tebe kriterij, ko bi sprostili zadeve? 0 okuženih na dan? 5? 10?
Že davno smo mimo epidemije, stanje pa je takšno, kot da bi bila.
NI res. Stanje se spreminja. Odstranjujejo se blokade in omilujejo ukrepi.
NI res. Še zmerom je razglašena epidemija. Tudi s strani svetovne orhanizacije in Italije, glavnega vira okužb v EU. + ostale države.
Če ne drugega, bi država pobrala davek od nafte, ker bi se vsi vozili v naravo. ...
Osnaževalec narave. Užival bi v vožnji V naravo. Pojdi na sprehod, je učinkovitejše!
zadnji teden smo konstantno na~15 okuženih na dan (ti ljudje so se okužili že več kot teden dni nazaj)
NI res. Poglej https://covid-19.sledilnik.org/#/stats

...Tako da tudi če si namenjen k sosedu, pa te policaj ustavi na cesti, boš rekel da greš v trgovino....(+druge izjeme) pa ti nič ne more. Ampak če te pa zaloti pri roštilju - kaj boš pa rekel?
Dokler si sam, nič.
...Pa tistim tisočim, ki so kljub predpisu šli na obisk sorodnikom čez občinsko mejo, in jim je policaj napisal 400€ kazni tudi.
Zakon je zakon. Držite se ga ali pa plačajte, itd...
...Zamisli si poletje, da raja ne bo nikamor mogla it, ne do družine, ne do kolegov, ne na zabavo, dopust...to bodo preživeli le roboti ali pa se bo marsikdo spremenil v takšno obliko.
..
Mat kurja, saj je pandemija, virus razsaja!
Ne srečuje jih pamet, ampak se jim fuzla, ker spoznavajo da so po nepotrebnem zaprti na relaciji stanovanje trgovina...
Vam se fuzla, ker ste v karanteni. Pa avte hočete taki vozit. SIC!

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.838
-420
113
narobe... Pravilno bi bilo: zakuril bom kres, v znak nasprotovanja pretiranim ukrepom.

Zakaj pozivaš k temu, da bi drugi morali nekaj delati zaradi tvojih frustracij. Bodi dec pa naredi...

mas prov. nimam kresa pripravljenega. zato sem tko rekel, k sem videl da so kupi savja pripravljeni.

pa sej ni treba, je pozarna ogrozenost. sam spihat sm se mogu.

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: bpfc in XXXL

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113

Drzni si ti še kdaj komurkoli napisat da paniko zganja.