Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
2 Californians died of coronavirus weeks before previously known 1st US death https://www.cnn.com/2020/04/22/us/california-deaths-earliest-in-us/index.html
To je tudi zanimiva novica. Zgleda, da to kar smo pri nas (in po Evropi) imeli v začetku februarja in se je najbolj širilo med otroci, med katerimi se sedaj korona ne širi toliko (zaradi prekuženosti?), ni mogoče povsem izključiti, da že to ni bila korona.
Mogoče se močno motim in kdo tu z dostopom do zanesljivih virov lahko to možnost 100% izključi.

• Všeč mi je
Reactions: navlixx

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.875
6.960
113
So pa bili vrtci odprti, vsaj deca niso zgubili pomembnega časa pri socialnem in izbraževalnem razvoju.

• Wow
Reactions: bpfc

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Večar so rekli kao da šsvedi imajo povsem realne številke...ampak men se ne zdi ravno da bi ful zmagali...sej so isto imeli omejitve gibanja, mogoče manj strogo a vseeno...

Ravno gledam, da čez vikend slabo poročajo in potem poročajo za nazaj ampak ne spreminjajo cifer za nazaj ampak jih enostavno pripišejo k drugemu dnevu.

ampak zato je pa tale tabela toliko hujša za njih

53085605-50F9-4551-87DB-2E6C3F52C0A5.png

Smrtnost vsaj 2x višja kot skoraj povsod drugod, samo na Nizozemskem imajo podobno.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Ravno gledam, da čez vikend slabo poročajo in potem poročajo za nazaj ampak ne spreminjajo cifer za nazaj ampak jih enostavno pripišejo k drugemu dnevu.

ampak zato je pa tale tabela toliko hujša za njih

Poglej priponko 33019
Smrtnost vsaj 2x višja kot skoraj povsod drugod, samo na Nizozemskem imajo podobno.
... in več kot 3x nižjo z Belgijo, ki ima prib. 10% več preb. kot oni.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
S tem, da so izgleda svedi pri koncu in se blizajo credni imunosti, drugi pa smo dalec od tega. Do takrat, ko jih ujamemo, bodo verjetno stevilke mrtvih na milijon prebivalcev tam tam.
Nisem ravno prepričan, da so proti koncu, verjetno prej na pol poti. Bodo pa verjetno res na koncu te krize številke primerljive med državami, razen če se ne zgodi čudež in se hitro najde neko odrešilno zdravilo (cepivo..). Pa verjetno bo nekaj k nižjim številkam doprineslo sprotno učenje na metodah zdravljenja, ki so bolj učinkovite.
Iz primera Singapurju se vidi, da tisti, ki ne bodo dovolj prekuženi in že na začetku plačali višji davek, jim sledijo hujši 2., 3. in kdo ve še kateri naslednji val.

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: bpfc in AndY1

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Iz primera Singapurju se vidi, da tisti, ki ne bodo dovolj prekuženi in že na začetku plačali višji davek, jim sledijo hujši 2., 3. in kdo ve še kateri naslednji val.
Jp. Ker zaprti do prihoda cepiva enostavno ne moremo biti. Ne bomo ekonomsko preživeli. Če pa se odpremo, pa fašemo nov val.

Pick your poison. Ali večja bolečina 1x in je potem za tabo, ali pa hiranje na dolgi rok, na koncu pa bo še vedno potrebno iti čez isto bolečino. Vmes pa bo umrlo več ljudi kot posledica lockdown-a, ampak teh nihče ne bo štel.

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: jendomen in bpfc

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
Jp. Ker zaprti do prihoda cepiva enostavno ne moremo biti. Ne bomo ekonomsko preživeli. Če pa se odpremo, pa fašemo nov val.

Pick your poison. Ali večja bolečina 1x in je potem za tabo, ali pa hiranje na dolgi rok, na koncu pa bo še vedno potrebno iti čez isto bolečino. Vmes pa bo umrlo več ljudi kot posledica lockdown-a, ampak teh nihče ne bo štel.

Je to mišljeno kot recimo hčerki rečem adijo, pa smo potem rešeni, al pa mal potrpimo to, da smo ''neprodušno zakljenjeni'' v svoji občini...? Sam vprašam, brez zamere...

• Všeč mi je
Reactions: bpfc in navlixx

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Nobene zamere.

Zaklenjeni pomeni, da bomo, do prihoda cepiva ali do čredne imunosti, zaprti. Kakršnokoli odpiranje pomeni nov val okužb.

Ja, 90% naroda, s katerimi se pogovarjam na sprehodih pravijo, da dajmo prekuževanje čez in gremo naprej. Folk in ekonomija ne bodo zdržali.

• Všeč mi je
  • Wow

Floki

Guru
6. sep 2007
10.095
3.173
113
S tem, da so izgleda svedi pri koncu in se blizajo credni imunosti, drugi pa smo dalec od tega. Do takrat, ko jih ujamemo, bodo verjetno stevilke mrtvih na milijon prebivalcev tam tam.

Ja dejstvo je da dokler ne presežeje kapacitet zdavstvenega sistema ni z njihovim načinom po moje nič narobe. Če bodo imeli čez 2 mesece 50% prekuženost in pač mrtvih kolikor pač bo to ne pomeni da bo pri nas kaj bolje. Oni bodo naprej živeli normalno mi bomo pa celo zadevo vlekli še eno leto na koncu bo pa mrtvih ravno toliko. Je pa res da je smrtnost pri njih visoka verjetno zato ker niti stari niso bili nič izolirani. Pa verjetno glede na to da nimajo omejitev je število primerov pri njih mnogo višje kot je zabeleženo, tudi v primerjavi s Slovenijo. Dokler zdravstvo ne preseže limita ni problema koliko jih imaš, edino če čakaš na zdravilo. Ampak kot je dr. Brecelj že kak teden nazaj rekel. Itak bo že maja več umrlih zaradi neizvajanja zdravstvenih storitev kot pa zaradi COvid19.
edit. Moj predlog bi bil džimo število okuženih na taki ravni da je zapolnjeno ca 3/4 kapacitet na intenzivni ne pa 10% če se že grmo. Sedaj so nabavili 200 ventilatorjev na katerih se prah nabira (hvalabogu).

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.082
4.080
113
Ampak kot je dr. Brecelj že kak teden nazaj rekel. Itak bo že maja več umrlih zaradi neizvajanja zdravstvenih storitev kot pa zaradi COvid19.
Točno tako. Kje bodo šele žrtve ekonomske krize, ki bo sledila.

edit. Moj predlog bi bil džimo število okuženih na taki ravni da je zapolnjeno ca 3/4 kapacitet na intenzivni ne pa 10% če se že grmo. Sedaj so nabavili 200 ventilatorjev na katerih se prah nabira (hvalabogu).
Jp, in to z darjanom piševa že nekaj časa, potem sva pa darjana pa ne vem kaj še (name your insult).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.875
6.960
113
Mogoče bo manj mrtvih pri nas, kot pa če bi se sedaj v celoti "prepustili" virusu. Ampak zgleda nikomur niso jasne posredne številke mrtvih, ki se že dogajajo.

Ukvarjamo se kako pogasiti šibico, nočemo pa videt da v ozadju gori gozd?

• Všeč mi je
  • Wow

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113

Daj mi razloži logiko, pri kateri se švedi pri skoraj 3x manj okuženih in skoraj enaki populaciji kot belgijci bližajo tvoji tako opevani “čredni imunosti” belgijci so pa praktično obsojeni na revščino in umiranje zaradi lakote?

• Všeč mi je
Reactions: bpfc in navlixx

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Najprej se nauči brat. Napisal sem smrtnost ne število smrti. Smrtnost je na švedskem 12,1% v Belgiji 15%.
Se opravičujem za pomanjkljivo branje in razumevanje. Pa verjetno misliš na smrtnost med testiranimi, ne pa med okuženimi, ker za to nihče ne ve kakšna je. Lahko, da je na Švedskem med najnižjimi.

Za Švedsko bi dodal še eno pomembno dejstvo, ki ga je omenil njihov strateg v videu, ki je bil tu objavljen. Vprašanje je kdo si ga je tu na forumu sploh celega ogledal.
Pri njih so značilni veliki domovi za ostarele, dočim na Danskem in Norveškem niso. Ko virus pri njih tam vseka, je "masaker".

Za Belgijo, sicer ne vem kakšne ukrepe imajo in kdaj so začeli z restrikcijami, so pa verjetno v svetovnem vrhu po številu pozitivno testiranih na prebivalstvo. Mislim, da so tudi oni nekje na pol poti kot Švedska, ne glede na trenutne ukrepe, iz enega preprostega dejstva. To je država kamor se steka cel svet zaradi številnih evropskih in svetovnih institucij, kot tudi predstavništev multinacionalk (lobističnih...) itd. Oni so sigurno med prvimi v Evropi fasali virus in to pošteno "dozo". Zato tudi restrikcije nimajo nekega pravega efekta.