Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Covid je pa kaj. Razen vročine ki pri 80% folka mine v roku 24h, so vsi simptomi enaki kot pri prehladu (pojdi na stran nijz pa preberi). To je veljalo za dosedanje seve, sedaj omikron je pa baje še bolj prehladni*. S tem da za wuhanca je bilo tam do 80% ljudi asimptomatskih (torej nimajo nobenega od simptomov prehlada) kar pomeni da v summi je za večino folka covid manj kot prehlad, z vsakim sevom manj ...

Če si ti imeli 14 dni po okužbi s covidom pljučnico (sekundarna bakterijska okužba) nima nič z long covidom še manj pa s simptomi covida kot takega.

* tudi od prehlada lahko dobiš pljučnico, v bistvu je to najbolj pogost zaplet vseh respiratornih oboljenj. Covid je imel to lastnost da je pogosto preskočil zgornja dihala in šel v spodnja, kar je potem povečalo verjetnost za pljučnico. Omikron se aktivira prej in posledično so bolj na udaru zogrnja dihala. Tako da najbrž simptomi "long omikrona" bodo razna vnetja sinusov in podobno, kar pa je spet sekundarna okužba ki se je zdravi ločeno.
Saj običajno spoštujem tvoje znanje. Da pa še nisi slišal za covidno pljučnico oziroma na splošno za virusno pljučnico, pa kar ne morem verjeti.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.349
2.432
113
Covid je pa kaj. Razen vročine ki pri 80% folka mine v roku 24h

Tole po mojem zahteva malo pokomentirat: od vseh prebolelih, ki jih jaz poznam, jih je lahko 5% takih, ki niso imeli neke vročine sploh ali pa le malo (tudi jaz se štejem sem, ker imel največ 36.9) , kakih 80% jih je imelo zmerno vročino, tam do 38 več kot 1 teden, ostali procent ljudi pade ko so imeli nad 39 vročino, tudi po cel teden in še več. OStali ki smo v prvi skupini smo imeli res mogoče le nekaj dni. Mojih 14 dni po karanteni je pa bilo takšnih, da sem na vsem lepem iznenada dobil vročino 38-38.5 in nato v kakšnih dveh treh urah padla na normalno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Saj običajno spoštujem tvoje znanje. Da pa še nisi slišal za covidno pljučnico oziroma na splošno za virusno pljučnico, pa kar ne morem verjeti.

Seveda, ampak virusno oz. covidna pljučnica je precej bolj redka kot si kdo misli. Je pa tudi res da je ta najtežja za zdravit oz. so to tudi najhujši primeri. Večina "milejših" zapletov pri covid bolnikih je navadna (bakterijska) pljučnica, zdravljenje je z antibiotiki. Ponavadi se simptomi stopnjujejo od covid obolenja dalje, ki dejansko prerase v bakterijsko pljučnico (skratka ni nekega vmesnega obdobja) s klasičnimi simptomi pljučnice. Antibiotiki primejo in stanje se realtivno hitro izboljša, odvisno tudi od stanja pljuč.

Za virusno pljučnico je pa ponavadi značilno da se kuha dalja časa in jo sploh ne zaznaš. To pa zgleda tako da imaš covid, si čez 3 dni dober in potem čez 1 teden udari še 1x. Tu nekega univerzalnega zdravljenja ni, moraš odležat in upat na najboljše.

Kar poznam ljudi ki so fasali hujšo obliko je pri vseh šlo za sekundarno bakterijsko okužbo in potem zdravljenje z antibiotiki.

• Všeč mi je
Reactions: javr in tsunami

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
"Nocoj ga lahko vržejo v ječo, jutri pa v verige. Resnica je, da je on kot voda in voda si utira svojo pot. Novak je Spartak novega sveta, ki ne bo toleriral krivice, kolonializma in hinavščine," je svojega sina bojevito branil Srđan Đoković. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je svoje besede bolj skrbno izbral: "Našemu Novaku sem rekel, da je vsa Srbija z njim in da naše inštitucije delajo vse, da se nadlegovanje najboljšega tenisača sveta konča takoj."

Srbija do tokia!!!

Hahaha so mu Avstralci naribali srbsko piz*do. Hja doli ni nič "lako čemo mi to" :valjamse:

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Če sem fasal virozo in mel 38 vročine, sem bil doma, kakopak? Pri prehladu pa odvisno kaj sedaj ti misliš kot prehlad. Tako da dejva najprej to razčistit. Pri meni prehlad ni nikoli trajal dlje kot nekaj ur, recimo da sem zvečer šmrkal, sem ponavdi zjutraj bil že OK. Zdaj pa pejva še naprej, ko govorimo, da je covid samo prehlad. Jaz sem preboleval covid tam nekih 14dni, v času karantene mi ni bilo nič, niti "prehlad", se je pa zato začelo po karanteni. Zdaj če ti 14dnevni "prehlad" enačiš z 12urnih prehladom, super. Jaz vem da ne. In jaz če bi imel 5dnevni prehlad, bi ostal doma, že zavoljo sodelavcev, ker mi je to res nekaj najbolj nemarnega, da kihaš in kašljaš cel dan v sodelavce.

In ko si imel nahod/prehlad so bili poleg tebe doma tudi žena, otroci in vsi stiki iz zadnjih 48 ur?

Kovid 90% preboleva kot prehlad/gripa ali manj.
Vsaj tej pod 60 oz 50 let. Kak ga je najebal, velikanska velikanska večina pa bolj kot ne nič ekstra oz na nivoju gripe, sploh glede na "količino" okužb.

Karantene so pa težava v marsikaterem sektorju. 1 bolan ti zna "odnesti" v karanteno celotne oddelke, brez da bi kdo na koncu celo zbolel. Kovid ni hec, je pa način kako se z njim spopadamo po 2 letih butast.
Počasi se bo potrebno sprijazniti z dejstvi in se naučiti kako dalje brez drame.

• Všeč mi je
Reactions: javr

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113

Sicer pozdravljam da nekdo javno nahruli to fasisticno celino, ampak vseeno je minilo kar nekaj casa odkar je zacela vlada z represijo tam doli pa se ni nihce zmrdnil. Sele sedaj ko je denar v igri so pa glasni

• Všeč mi je

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Karantena bo že drug teden skrajšana na sedem dni. Čez kak teden bo pa pet dni. Če bo pa res okuženih naenkrat nekaj sto tisoč ljudi in se bo pokazalo, da ima omikron v veliki večini milo obliko, bodo pa karanteno odpravili, saj bo država drugače crknila.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Karantena bo že drug teden skrajšana na sedem dni. Čez kak teden bo pa pet dni. Če bo pa res okuženih naenkrat nekaj sto tisoč ljudi in se bo pokazalo, da ima omikron v veliki večini milo obliko, bodo pa karanteno odpravili, saj bo država drugače crknila.
To me edino navdaja z upanjem, potem tudi ne bodo mogli posiljevat s cepljenjem in vsem kar napovedujejo, ceprav verjamem, tudi ce pride do tega, bodo vseeno silili z omejitvami.

• Wow

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Predstavnica organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) Sophie McNeill je kritizirala postopanje avstralskih oblasti. Kot je zapisala, se počuti zelo nelagodno nad načinom, kako je obravnavan Đoković. "Nihče si ne zasluži biti ponižan na tak način. To bi se lahko razrešilo pred njegovim prihodom. To ni dobra podoba, ki jo Avstralija pošilja v svet."

Folk pa temu ploska, samo iz skodozeljnosti. Ceprav Novaxa preziram, mu dam tu kapo dol, da se je upal tako izpostaviti in postavil na kocko svoje ime, kar si marsikdo med nami ni upal in je ze zaradi izleta ba hrvasko sel nastavit ramo

• Všeč mi je

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.617
2.405
113
Pomurje
Se lepo vidi medijske spine v aferi djokovič.
Najprej pridi, ko pride in ga zaprejo, je uradno, da je napačno izpolnjena viza, danes je znano, da je viza prav izpolnjena le premislili so si in ga vtaknili v hotel.

Ker je na vidiku tožba (denarja ne rabi, mu pa ura tiktaka za 21 slam), ker je prišel na podlagi veljavnih pravil, se resnično zna zgoditi, da mu bodo vseeno dovolili igrat.

Politika je naredilo napako, ker ni odslovila tudi ostalih igralcev, ki so prišli na podlagi izjeme na AO.

• Všeč mi je
Reactions: mirsi in Ytbnd

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Politika je naredila napako, ker se je vtikovala v stroko in želela postaviti "primer" pred razjarjeno hordo ovac.

Ima pa politika srečo, da so to vseeno ovce, ki bodo požrle vse in blejale naprej. Fašizem se bo nadaljeval naprej.

• Všeč mi je
Reactions: Ytbnd in tsunami

damirj

Guru
9. maj 2012
5.349
2.432
113
In ko si imel nahod/prehlad so bili poleg tebe doma tudi žena, otroci in vsi stiki iz zadnjih 48 ur?

Kovid 90% preboleva kot prehlad/gripa ali manj.
Vsaj tej pod 60 oz 50 let. Kak ga je najebal, velikanska velikanska večina pa bolj kot ne nič ekstra oz na nivoju gripe, sploh glede na "količino" okužb.

Karantene so pa težava v marsikaterem sektorju. 1 bolan ti zna "odnesti" v karanteno celotne oddelke, brez da bi kdo na koncu celo zbolel. Kovid ni hec, je pa način kako se z njim spopadamo po 2 letih butast.
Počasi se bo potrebno sprijazniti z dejstvi in se naučiti kako dalje brez drame.

Glej, saj jaz se strinjam, da neke posebno velike panike ne bi bilo potrebno delat, vsaj kar se tiče teh zapiranj itd. Če ne bi bili nekateri ljudje taki biki.

"Kovid 90% preboleva kot prehlad/gripa ali manj." Verjetno misliš na okužene? Ker prebolevnikov je verjetno že več kot samo 10%.. Ugibam, se pa lahko motim. Kolko jih je skupno potrebovalo bolnišnično oskrbo? Se da komu napisat podatek?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Saj ne vemo ce zaradi kovida ali cesa drugega. Podatek hosp s kovidom bi v tem primeru bil nehvalezen podatek.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.825
648
113
Se lepo vidi medijske spine v aferi djokovič.
Najprej pridi, ko pride in ga zaprejo, je uradno, da je napačno izpolnjena viza, danes je znano, da je viza prav izpolnjena le premislili so si in ga vtaknili v hotel.

Ker je na vidiku tožba (denarja ne rabi, mu pa ura tiktaka za 21 slam), ker je prišel na podlagi veljavnih pravil, se resnično zna zgoditi, da mu bodo vseeno dovolili igrat.

Politika je naredilo napako, ker ni odslovila tudi ostalih igralcev, ki so prišli na podlagi izjeme na AO.

Imam idejo, dajmo počakat do razpleta in ne vlecimo zaključkov.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Značilni simptomi prehlada so:

• izcedek iz nosu, ki je sprva običajno redek in tekoč, pozneje pa gostejši,
  • otekel nos,
  • bolečina v žrelu,
  • glavobol in bolečine v okončinah,
  • kašelj,
  • utrujenost in izčrpanost.

Kljukica pri vseh točkah.

Nahod pa:

Kaj je nahod?

Nahod je v osnovi vrsta prehladnega obolenja. Simptomi nahoda so prisotni zlasti na predelu glave in obraza in izzvenijo v približno 7-10 dneh. Običajno minejo brez zdravniške oskrbe.

Simptomi nahoda

Pri nahodu virus doseže zlasti nos in sinuse. Sam potek obolenja je zelo podoben kot pri običajnem prehladu, le da so simptomi pri nahodu na področju glave in obraza bolj izraziti.
Podobno kot pri prehladu, simptomi pri nahodu trajajo približno teden dni. Do zapletov pri tem obolenju običajno ne prihaja. Kljub temu je pri nahodu verjetnost nastopa sinusitisa ali okužbe ušes nekoliko višja kot pri običajnem prehladu.
Preberite več o simptomih nahoda in prehlada.

Kaj povzroča nahod?

Nahod povzročajo enaki virusi kot prehlad. Kljub temu so simptomi pri nahodu bolj poudarjeni na področju glave, obraza in sinusov.

Pač pobrano z neta, če veš ti kaj drugače, daj na plano.
Pač iz neta....pol vsakega leta imam nahod. Hint, ni od virusa.... zdej pa googlaj.