Codex Alimentarius - pohlep ali proces zmanjševanj

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Razen gor omenjenega L-triptofana še kakšna ideja?
Je fajn, ko si povedal, da je to esencialna aminokislina in v svoji samozadostnosti spregledal, da je konkretni L-tripofanom v prehrambenem dodatku nastal iz GSO bakterij, ki so L-triptofan proizvajale?

http://www.responsibletechnology.org/utility/showArticle/?objectID=284

Tolko o tvoji strokovnosti in želji po neodvisnem informiranju. Zadevo bi sam preveril, namesto da se posmehuješ. Kot sem ti že omenil, "strokovni" ego te jebe
grin1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Kako tipično naduto. Zato ker nisem dr. genskega inženiringa in ne poznam detajlov genetike, moram verjet vsemu, kar mi korporacije vsiljujejo in vse kar ne izvira od njih, je laž.

Obnašaš se kot vsak tipičen fah [censored], ki pozna osnove nekega podsistema in ga niti najmanj ne zanima celota in kontekst. In na tej osnovi diskreditira popolnoma vse argumente sogovornika. Pa dej vsaj osnove logike spoštuj.

A o vsej bedi situacije GSO molčiš.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kako pa boš ti videl in razumel celoto, če ne poznaš niti posameznih koščkov?

Ne rečem, da jo jaz vidim... daleč od tega. Zlahka pa opazim ljudi, ki se samo pretvarjajo, da vidijo "the whole picture", ko pa jih vprašaš po kakšnih detajlih, pa zmrznejo. Ampak glavno, da oni poznajo "resnico".

Ti se lotevaš zadeve iz popolnoma napačne smeri. Najprej si "spoznal resnico", torej mislil, da vidiš celo sliko.... sedaj pa iščeš koščke, ki ustrezajo tej sliki. Upam, da vidiš zgrešenost takšnega pogleda na svet. Začeti je treba pri osnovah in od tam naprej graditi.

In kaj zdaj, če je L - triptofan nastal iz bakterij? To je tako kot da bi rekel, da je glukoza (navadni sladkor) iz gensko spremenjenega sladkornega trsa drugačen kot tisti iz naravnega. Enostavne molekule poznajo samo načela kvantne mehanike in jih briga za genske modifikacije.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
KSZ...

Baltazar... Poglej... http://www.monsantowatch.org/, pa tam razpredaj naprej.

Resno, zakaj in od kje imate vsi problem z genetskim inženiringom? Jaz sem prvi v vrsti, ki podpiše, da želim otroka brez gena za plešavost, brez dednih bolezni, parih rakov, diabetesa, in, ko smo ze ravno pri temu, poglejte še kako mu pamet kaže. Aja, pa še enega v temi-svetlečega mačka bi
smile-1.gif

Kje je tukaj problem? Pri vsej drugih teaah sveta se bom zdaj sekiral zaradi.... paradižnikov? Krompirja? Soje? Firme, ki dela biznis? Od toliko stvari nas bo prej pobralo da mi je popolnoma vseeno.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Kako tipično naduto. Zato ker nisem dr. genskega inženiringa in ne poznam detajlov genetike, moram verjet vsemu, kar mi korporacije vsiljujejo in vse kar ne izvira od njih, je laž.

Obnašaš se kot vsak tipičen fah [censored], ki pozna osnove nekega podsistema in ga niti najmanj ne zanima celota in kontekst. In na tej osnovi diskreditira popolnoma vse argumente sogovornika. Pa dej vsaj osnove logike spoštuj.

A nisi sedaj sam sebi nasprotoval? Nisi strokovnjak ampak ne maraš ljudi, ki govorijo o stvareh katerih ne poznajo? Ne verjameš korporacijam, zakaj pa verjameš vsem ostalim? Tudi teoretiki zarote služijo denar in to na podoben princip kot trač mediji.

Jernej je povedal bistvo takšnih teorij. Napaka je, da se prvo postavi teorija potem pa išče dokaze, ki ji bodo naklonjeni. V bistvu moraš delati ravno obratno, svoje teorije moraš poskušati podreti.

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
KSZ. Pri tej in podobnih zadevah gre ravno za celoto in kontekst. Težko je argumentirano zavračati nekaj, česar ne poznaš dovolj dobro. In potem postane Codex Alimentarius nek strašen bav-bav... Potem pa pridejo še GMO in zlobna industrija in oh in sploh. Codex Alimentarius res koristi industriji, predvsem toliko, da bodo zanane harmonizirane zahteve (enoten sistem) za vse države, čeprav popolnoma enotnega sistema ne bo nikoli. V EU pač ne smemo uporabljati nekaterih spojin, ki jih lahko npr. v ZDA, v Avstraliji ne nekaterih, ki jih lahko v EU itd. Izjeme bodo pač vedno, čeprav jih bo vedno manj. V raziskave je tako ali tako vloženega ogromno truda in denarja. Pa še zdaleč ne samo v "industrijske", ampak tudi v "neodvisne". Je pa že tako, da je fino imeti kakšen dokaz, preden se začne s paniko ;-) Zanimivo je, da se precej ljudi neverjetno "spozna" na Codex in GMO, kljub temu da nimajo nobene preimerne izobrazbe s področja. Če bi jim crknil Ferrari, se nihče ne bi sam lotil popravila, pa čeprav je to navadna preprosta igračka v primerjavi z živim organizmom... ;-) Stari ati so lepo rekli, da je "iz polne riti lahko srat". Danes imamo v razvitem svetu pač dovolj hrane, ki je higiensko ustrezna (varna) in večino bolezni pod kontrolo, tako da se ljudje lahko ukvarjajo z različnimi pomisleki in razmisleki. Nekaj skepse je sicer OK, drugače tudi znanost ne bi napredovala, ampak pretiravanje pa ni dobro v nobeni smeri. Za vsako novo stvar je pač potrebno zbrati dokaze o koristnosti in škodljivosti in ocenti tveganje ter pripraviti načrt upravljanja s tveganjem. Govoriti, da je nekaj škodljivo zato, ker ni popolnoma naravno (!) je pa popolna neumost in neznanje. Tako najbolj strupena snov kot najbolj kancerogena snov sta popolnoma naravni, z ničemer, kar smo ustvarili ljudje, še nismo prišli preveč blizu ;-)

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik zmerni_radikalec pravi:
A nisi sedaj sam sebi nasprotoval? Nisi strokovnjak ampak ne maraš ljudi, ki govorijo o stvareh katerih ne poznajo? Ne verjameš korporacijam, zakaj pa verjameš vsem ostalim? Tudi teoretiki zarote služijo denar in to na podoben princip kot trač mediji.
Tudi tebe jebe predikatna logika. Fantje, pogrnili bi na osnovnošolskem tekmovanju iz argumentiranja. Ne verjamem korporacijam in ti potegneš zaključek, da verjamem vsem ostalim. Osnovna logična zmota, če ne verjamem korporacijam ne pomeni, da verjamem vsemu ostalemu. Jest sem v osnovi skeptik, dvomim o vsem.

Citat:
Jernej je povedal bistvo takšnih teorij. Napaka je, da se prvo postavi teorija potem pa išče dokaze, ki ji bodo naklonjeni. V bistvu moraš delati ravno obratno, svoje teorije moraš poskušati podreti.
Ni najprej postavljena teorija. Postavljen je pregled dejstev, na osnovi katerega je izpeljan pregled v podrobnosti in širino. In kot si opazil, neodvisnih študij ni, torej zagovarjam načelo previdnosti. Če si v dvomu, ne reci da. Nekateri zagovarjate obratno, če si v dvomu, reci da. Kar je v primeru človeškega zdravja nedopustno.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pregled dejstev
smile-1.gif
. Kako lepo se to sliši. A zate je pregled dejstev - seznam sporadičnih primerov nespecifičnih zdravstvenih težav, ki jih potem nekdo pripiše hrani?
Take stvari me prav nasmejijo... teoretiki zarot se imajo za velike znanstvenike. Vzemi nekoga, ki se slabo počuti, postavi teorijo, da je to zaradi hrane in se potem trudi najti povezave med tema dvema dejstvoma, ostale pa mirno zavrži. Res... zelo racionalno.

Govoriš o neobstoječih raziskavah. Kaj pa vedno večja pričakovana življenjska doba? Vedno manj s hrano povezanih obolenj (sploh infekcijskih)?

Kaj pa druge raziskave, ki jih seveda nisi niti povohal, ker ne govorijo v prid tvojim teorijam? A resno misliš, da ni bilo narejene še nobene raziskave v zvezi z genskimi manipulacijami v rastlinah?
smirk-1.gif

Če bi bil skeptik, potem ne bi tako brezglavo lepil raznih povezav do raznoraznih "novic" in "raziskav brez ene reference". Raje bi posvetil čas temu, da bi se izobrazil o tematiki, ne pa da kopiraš mnenja drugih.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Naj mi bo oproščeno če bom malo zgrešil, ampak se trudim biti objektiven.
Verjetno brez hibridnih sort in GSO naša ljuba zemljica ni zmožna prehranit 6 miljard ljudekov ampak bistveno manj - to so ++++.

Ampak ni je stvari, ki se imenuje "free lunch". Slejkoprej mora nekdo plačati zapitek.

Nauk iz zgodovine: Tolbutamid je bilo kidealno zdravilo proti glavobolu in slabosti in dobro so z njim služile farmacevtske tovarne, dokler se ni pokazalo nekaj stranskih učinkov. Aja, še danes se ga prodaja po nekaterih delih Afrike.

GSO so zaviti malce v tančico skrivnosti in hudo varovana skrivnost. Le zakaj? Saj se vse stvari dajo zaščititi s patenti. Ne bo pa tako ostalo večno, žvenket cvenka je preveč zapeljiv.

In na koncu zapitek plačajo tisti, ki imajo polne mošnjičke, ostali jih lahko samo poželjivo opazujejo.

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
Majhen popravek, tolbutamid je uporaben za zdravljenje diabetesa, tipa 2. Danes so ga nadomestile novejše učinkovine, vendar pa je še vedno uporaben. Vendar je poceni... Ali si morda mislil talidomid?

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Res je.

Kontaminacija je problem. Kako velik, žal še ne vemo. Sam verjamem, da bo evolucija, kot je še vedno do sedaj, poskrbela tudi za to. Izločila neprimerne in obdržala dobre. Kdo pa pravi, da se še mati narava ne bi mogla kaj naučiti od nas.

Kontaminacija je definitivno velik problem. Ena od človekovih pravic, bi morala biti tudi pravica do uživanja gensko nespremenjene hrane. Kako boš to zagotovil, ko spustiš GSO-je v naravo? Kakšne dolgoročne učinke bodo imeli GSO-ji na gensko nespremenjene organizme?

Da ne rečemo, da je že trenutni masovni način pridelave hrane sporen, saj ogroža zdravje ljudi. To prizna od časa do časa celo kakšen zdravnik. Nekje sem že slišal, da piščančje meso iz farme povzroča holesterol, domač sonaravno pridelan piščanec ga pa zdravi.

Kar se mene tiče je prihodnost pridelave hrane v parmakulturi (upam, da sem prav napisal). Torej v sodelovanju z naravo. Pa ne mi spet trobiti o lakoti v Afriki in podobnem. Lakota v Afriki je problem, ker ne znamo "afričanov naučit lovit ribe". Enostavno jim OZN in njene organizacije hrano in orožje servirajo na pladnju, oni pa čičajo in čakajo, vmes se pa še mal streljajo.

Samo, če gremo na popolnoma sonaravno pridelavo hrane, potem bodo nekatere korporacije, ki nas permanentno zastrupljajo ob biznis.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:

Resno, zakaj in od kje imate vsi problem z genetskim inženiringom? Jaz sem prvi v vrsti, ki podpiše, da želim otroka brez gena za plešavost, brez dednih bolezni, parih rakov, diabetesa, in, ko smo ze ravno pri temu, poglejte še kako mu pamet kaže. Aja, pa še enega v temi-svetlečega mačka bi
smile-1.gif

Ti si zaradi mene kar naroči gensko popravljenega otroka, od tega boš imel lahko škodo samo ti in tvoja familija. Od gensko spremenjenih rastlin ima pa škodo celotna skupnost. To je problem. Zaradi mene lahko gojijo in prodajajo gensko spremenjen paradajz, ampak samo v zaprtem okolju, kjer ne bo možna kontaminacija ostalega rastlinja, ki živi v naravi. Če hočeš se lahko tudi prehranjuješ z njim.

GSO-ji ne vplivajo samo na pridelovalca ampak na vse sosede okoli. Od tod tudi tožbe Monsanta proti nič krivim sosedom pridelovalcev GSO-jev, ki imajo zaradi gojenja GSO-jev samo škodo, čeprav jih niso sadili.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik bula pravi:

Verjetno brez hibridnih sort in GSO naša ljuba zemljica ni zmožna prehranit 6 miljard ljudekov ampak bistveno manj - to so ++++.

Jaz osebno v to trditev ne verjamem. Po mojem Zemlja brez problema prehrani 6 miljard ljudi brez GSO-jev. Je že kar nekaj časa nazaj, ko sem gledal en dokumentarec, ko so zgodovinarji mozgali zakaj hudiča so stare civilizacije v J Ameriki, mislim da Maji, imele okrog polj skopane kanale. Ko so izvedli poskus so ugotovili, da so s tem povečali in izboljšali pridelke. Sistem je bil precej preprost, megla, ki se je ustvarila zaradi zalitja kanalov je zaščitila pridelke pred pozebo. Pa verjetno to ni edini primer.

@ vsi, ki bi GSO-je kar v naravo poslali: Človeštvo je v 20. stoletju marsikaj kar poslalo v naravo, produkt so ekološke katastrofe. A morajo biti GSO-ji naslednja globalna ekološka katastrofa
17758-icon_confused.gif

Brina

Zelenc'
19. jul 2009
22
0
1
Takole berem tele vaše umotvore, pa malo širše pogledam na te probleme.
Kakorkoli, razvoj mora naprej. GSO je ena od poti, ta trenutek mogoče celo edina. Spomnimo se Angležev, ki so uničevali stroje in zažigali tovarne. A ni vaše preganjanje GSO malo podobno.
Ni raziskano, bo kdo rekel. Res, ampak ves razvoj je temu podoben, žrtve in kolateralna škoda so stalni spremljevalci razvoja. Tudi stranpoti so, možno je, da je to tudi GSO. Pa nas to ne sme ustaviti.
Dokazovanje neškodljivosti GSO? Mislim, da bi bilo lažje dokazovati škodljivost, ceneje pa prav gotovo.
Nadzor korporacij - da, samo tako bodo lahko z gotovostjo zagovarjali svoje izsledke. Če se bo lahko vsakdo vmešal v delo, bo vse brezpredmetno.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Zavedat se moramo osnovnih omejitev. Živimo v zemljini biosferi, ki je vzdržen sistem, kar je odpadek enemu, je hrana drugemu. Sistem deluje milijarde let. Podsistem tega je naš ekonomski sistem, ki je nevzdržen, ker zahteva nenehno rast in je približno 3-4% učinkovit. 96% človeškega outputa je odpadek, dejansko proizvajamo smeti. Podsistem vzdržnega sistema je torej nevzdržen. Zlom je neizbežen.

Edina dolgoročna rešitev je prilagoditev celotnega človeškega ekonomskega sistema delovanju njegovega nadsistema. Zato se s tabo strinjam, energetsko izredno potratno intenzivno kmetijstvo in živinoreja so smrt za planet. GSO paket je najhujša kombinacija intenzivnega kmetijstva, favoriziranje monokultur, uničevanje biotske raznolikosti, kontrola nad celotno prehrano človeštva v rokah par multinacionalk z državno podporo.

Problem je sistemski in ne tehnološki. Znanost naj neodvisno deluje naprej, kar v primeru GSO niti najmanj ne drži. Spremenit pravila igre, uvest popolno transparentnost, upoštevat načelo previdnosti. Mi, ljudje smo končni porabniki in cilj celotne prehrambene verige mora biti maksimalna dobrobit človeka. Človek mora bit edini faktor, ne pa tako kot danes, ko je edini faktor lastnik kapitala.

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41

Če že pobiramo svoja mnenja s youtuba. Recimo da tema dvema bolj verjamem kot pa enemu paranoiku, ki misli da je naletal na nevemkakšno zaroto.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
No, Penn & Teller sta včasih malo preveč prepričana v svoj prav.
wink-1.gif

Škoda, da to ni bilo posneto za časa uporabe pesticida DDT ali npr. DBCP. Bi se malo posuvala s pepelom.

Prav tako je dolgo bilo delo v območju kjer so azbestna vlakna, nekaj povsem normalnega in nič zdravju škodljivega.
Tudi reklame za cigarete so še 50 let nazaj vključevale otroke stare 10 let ki kadijo...

@vsi
Zdaj, ali ste vsi tisti ki zagovarjate eno ali drugo stran resnično taki strokovnjaki na tem področju, da poznate celo zakulisje te zadeve ali samo malo blefirate. V vsakem primeru, ne imeti uporabnikov s katerimi se ne strinjate za idiote. Ker s takim načinom se kvečjemu sam pokažeš kot i.diot.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

In kako boš prehranil 10+ milijard ljudi čez par deset let?

Edino, kar si zadel je, da je biosfera samovzdržen in samopopravljiv sistem. Če nas bo preveč, bomo pač stradali in nas bo manj. Intenzivno kmetijstvo je le obliž na to rano.

Če prav razumem tvoje teorije, sta cepivo proti prašičji gripi in gensko spremenjena hrana namenjeni ravno zmanjševanju populacije. Kje je torej problem?
confused-1.gif