Codex Alimentarius - pohlep ali proces zmanjševanj

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Who. Could. Possibly. Care?
Sej to je najhuje! Boli vas [censored]! Pa crkujte na obroke, jest skrbim zase.

Citat:
Se noben trgovec ni hotel ubiti svoje stranke. In ce je paradiznik svez en mesec zaradi pol-cetrt gena sviloprejke, potem se jaz zaradi tega ne bom prevec sekiral.
Trgovca isto boli k. bo prodajal to, kar ima na voljo, itak vas je ogromno ovc, ki ste željni take robe. Recimo to, da je danes polovica moških neplodnih, je itak naravni proces, ane? To sploh nima nobene zveze z uporabo DDTja, ki so ga v 60ih znanstveniki tako arogantno zagovarjali kot neškodljivega in se posmehovali kritikom. Uporaba pesticidov in nitratov v kmetijstvu je do danes zmanjšala plodnost moških na polovico!

Ampak za ovce zgodovina ne obstaja, osel gre vsaj sam enkrat na led, ovca očitno vsakič raje. Ja valda da je tko, sej je družba kastrirana, moški nimajo več jajc.

B81

22. jul 2007
37.714
10.978
113
Če gensko spremenijo rastlino, da dlje živi, recimo pri koruzi izločijo neko stvar al kaj, da je ne napade neka plesen....po analizah ni nič slabša/boljša, le preživi.
v tem ni nič slabega.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Vse to so samo špekulacije...

A mi znaš povedati, zakaj bi gensko spremenjene rastline bile škodljive za ljudi (torej, če pustimo pri strani naše še nepopolno poznavanje zakonitosti proteoma in možnih dolgoročnih vplivov na rastlinsko populacijo)?

Preberi tole, informacij je na netu ogromno... In ne vnaprej zavreči linka, na who.org to ne bo pisalo.
http://articles.mercola.com/si...fied-foods.aspx

Imam knjigo Seeds of Destruction, grozljivka. In knjiga je plod dolgoletnega skrbnega raziskovanja, ni nek bulšit.

Citat:

Ne me narobe razumeti, imam mešana mnenja o genetsko spremenjenih rastlinah, ampak s stališča vplivov na človeka se po mojem mnenju močno pretirava in napihuje stvari. Samo poglej povprečnega Slovenca, ki dobi kurjo kožo, če nekdo samo omeni DNA. Ljudje pač ne poznajo stvari in jih je strah in točno to je prijemališče takšnih in drugačnih "teorij zarot".
O povprečnosti se seveda strinjam. Ni pa treba v debate vpletat teorije zarot, ker delujejo kot "motilec". Iz zgodovine verjetno veš, da je ta ena sama spletka, kjer obstajata dva svetova, zakulisni in v trenutnem času javnosti prezentirani. In danes ni prav nič drugače, obstaja zakulisni svet in medijsko oblikovanje mnenja. In to sta dva svetova.

Zato je pogled na svet z distance moderna zgodovina, ne pa teorija zarote, tu ne govorimo o malih zelenih. In današnje usmeritve ni težko prepoznat. Vse gre v smeri popolne kontrole države in kapitala nad ljudmi, na vseh področjih življenja. In kot počasi kuhane žabe ljudje tega ne prepoznavajo, ampak se tega celo veselijo
frown-1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Če gensko spremenijo rastlino, da dlje živi, recimo pri koruzi izločijo neko stvar al kaj, da je ne napade neka plesen....po analizah ni nič slabša/boljša, le preživi.
v tem ni nič slabega.
To je navaden PR. Za več vsebine pa poglej moj zgornji post.

izida

Pripravnik
30. avg 2007
30
0
6
Citat:
Kako lahko primerjaš križanje z gensko manipulacijo? S križanjem ne uvajam živalskih delov kode v rastlinski DNK, to je nekaj popolnoma drugega. In proces je daleč od egzaktne znanosti, streljanje na približno ...

Sem se že enkrat razpisala na to temo, ampak ok. Križanje dveh rastlin samo na osnovi fenotipa je "streljanje na približno". Veliko bolj na približno kot npr. ciljano vstavljanje gena s poznano funkcijo. V drugem primeru se vsaj ve, kaj se bo spremenilo, kje bo sprememba nastala in kakšna bo. V prvem primeru je pa loterija, kaj bo nastalo.

In prosim dajte si še malo pogledat kakšen drug film, literaturo poleg dokumentarca o Monsantu.
crazy1.gif
Ni vse sveta resnica, kar povejo v filmu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Za zabavo sem prebral, kar piše na linku (nasty ad na tej strani btw).

Kot sem že napisal in predvideval, same špekulacije in visoko leteče kvazi-znanstvene besede.

Da ti ugodim, bom šel v detajle:

Kot prvo, ta članek je napisal nekdo, ki biokemije niti povohal ni. Bruc na MF bo sestavil lepši in strokovno točnejši članek. Nobenih referenc, cel kup besed, ki so "no-go", če se znanstveno lotevaš nekega problema, kot npr. "The only thing that is guaranteed is that it will create surprise side effects…" in podobno.

Večji del članka opisuje nevarnost L - tiptofana in kako strupen je. Precej zoprna situacija, glede na to, da je ravno L-triptofan eden izmed osnovnih gradnikov našega telesa, saj je eden izmed 20 t. i. esencialnih aminokislin. Človek, ki ne uživa L - triptofana, bo umrl v roku parih mesecev. Lahko greš v Afriko in se prepričaš; bolezni se reče beljakovinsko stradanje.

Zgoraj napisano potrjuje, kar že vseskozi govorim. Vzemi nek termin, ki ga pozna 1 promil prebivalstva, reči da je strupen in napiši izmišljen članek okoli tega s kupom namišljenih raziskav in zvenečih imen z dr. spredaj ali MD zadaj. Potem pa sedi doma pred televizijo in se hihitaj, ko mediji zaženejo paniko.

O vsem tem si zlahka prebereš na internetu in potrdiš, da govorim resnico ter da je prilepljeni članek zgolj še ena neposrečena izmišljotina.

Tako da to je to - jaz sem zaključil z branjem tvojih "kvazi referenc". Če želiš še kaj povedati, mi ne lepi več linkov, ampak argumentiraj svoje mnenje. Izoblikuj si ga na podlagi svojega znanja in na podlagi dejstev. Seveda so mnenja drugih ljudi pomembna, ampak še bolj pomembno je, da znaš kritično preceniti njihovo težo in predvsem verodostojnost.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
v tem ni nič slabega.
To je navaden PR. Za več vsebine pa poglej moj zgornji post.

Ja. Tako kot je navaden "PR" to, kar vecina paranoikov in Conspiracy Theory fanatikov (in oprosti, to spada tocno sem) naklada po youtube. Edino pravilno mesto za te debate sta ali abovetopsecret.com ali pa davidicke.com - tam bos nasel dovolj somisljenikov, ki poizkusao "prebuditi" svet. To, da pa kdorkoli poizkusa narediti zivila, ki porebujejo manj specificne pogoje in dlje ostanejo sveza pa se meni zdi kvecjemu pozitivno.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

A mi znaš povedati, zakaj bi gensko spremenjene rastline bile škodljive za ljudi (torej, če pustimo pri strani naše še nepopolno poznavanje zakonitosti proteoma in možnih dolgoročnih vplivov na rastlinsko populacijo)?

Dokler GSO-ji niso prisotni v naravi in ne morejo vplivat na vrste, ki so v naravi prisotne zaradi križanja in naravne selekcije, GSO-ji niso škodljivi za človeka. Ko pa GSO-ji enkrat pridejo na polja postanejo pa ekološki problem, ker lahko "kontaminirajo" vrste, ki so plod naravnega križanja. GSO-ji so za človeka škodljivi, ker lahko vplivajo na vrste, ki so prisotne v naravi.
Potrditev mojih trditev, so tožbe Monsanta proti kmetom, ki so na svoja polja dobili GSO-je preko naravnega prenosa iz polj, kjer so načrtno gojili GSO-je. To je tisto kar je problematično pri GSO-jih.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Iz katerih neodvisnih virov in raziskav pa črpaš svoje prepričanje o neškodljivosti in koristnosti GSO?

Scientific American se v avgustovski izdaji sprašuje:

Do Seed Companies Control GM Crop Research?
Scientists must ask corporations for permission before publishing independent research on genetically modified crops. That restriction must end.

Citat:
Shields is the spokesperson for a group of 24 corn insect scientists that opposes these practices. Because the scientists rely on the cooperation of the companies for their research—they must, after all, gain access to the seeds for studies—most have chosen to remain anonymous for fear of reprisals. The group has submitted a statement to the EPA protesting that “as a result of restricted access, no truly independent research can be legally conducted on many critical questions regarding the tech­nol­ogy.”

It would be chilling enough if any other type of company were able to prevent independent researchers from testing its wares and reporting what they find—imagine car companies trying to quash head-to-head model comparisons done by Consumer Reports, for example. But when scientists are prevented from examining the raw ingredients in our nation’s food supply or from testing the plant material that covers a large portion of the country’s agricultural land, the restrictions on free inquiry become dangerous.

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=do-seed-companies-control-gm-crop-research

Kako lahko slepo zagovarjaš tehnologijo, ki prepovaduje neodvisne razsikave? In vprašanje, na katerega sploh nočeš odgovarjat, zakaj in s kakšnim namenom korporacija to prepoveduje? Ker jo skrbi človeška dobrobit
hysterical-1.gif

Ti lahko odgovorijo desettisoči indijskih kmetov, ki so v zadnjem desetletju naredili samomor zaradi premajhnih pridelkov in prevelike zadolženosti. To je GSO real lajf.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Res je.

Kontaminacija je problem. Kako velik, žal še ne vemo. Sam verjamem, da bo evolucija, kot je še vedno do sedaj, poskrbela tudi za to. Izločila neprimerne in obdržala dobre. Kdo pa pravi, da se še mati narava ne bi mogla kaj naučiti od nas.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne spreminjaj teme! Ponovno te sprašujem, kako so gensko spremenjene rastline direktno škodljive za ljudi?

Ti lepiš same špekulacije in ugibanja. Seveda, boš rekel, če pa proizvajalci ne dovolijo testirat semen. Zakaj bi testiral semena, če lahko testiraš hrano? Razen gor omenjenega L-triptofana še kakšna ideja?

Zakaj preprečujejo dostop... kaj pa vem, verjetno jih je strah, da bi kdo sekvenciral DNA in kopiral še nepatentirane iznajdbe. A ti pa misliš, da preprečujejo dostop, ker se obeta svetovna zarota proti človeštvu?
smirk-1.gif

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Z Baltazarjem nista tako različna, kot mislita, le da sta vsak na svojem bregu in zagovarjata stvari, ki jih ne poznata 0 in vesta samo to, kar hočeta vedeti na podlagi neta in špekulacij Noben od vaju ne ve, kaj točno Monsanto genetsko spreminja in kako se bo to v prihodnosti odražalo na zdravje ljudi.
Logika govori, da če bi bilo pri Monsantu vse čisto, ne bi bilo toliko haloja okol tega. Jaz kapitalu ne zaupam, še posebej pa ne verjamem, da nekaj počne v splošno korist.
smirk-1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Ne spreminjaj teme! Ponovno te sprašujem, kako so gensko spremenjene rastline direktno škodljive za ljudi?
Praviš, da si strokovnjak. Navedi neodvisne raziskave, ki po dolgoletnih raziskavah dokazujejo neškodljivost GSO, o njihovem nevtralnem vplivu na okolje. V primeru novih tehnologij velja načelo previdnosti, sploh pri tako pomembnih stvareh kot je človeška prehrana.

Citat:
Ti lepiš same špekulacije in ugibanja. Seveda, boš rekel, če pa proizvajalci ne dovolijo testirat semen. Zakaj bi testiral semena, če lahko testiraš hrano? Razen gor omenjenega L-triptofana še kakšna ideja?
Scientific American je špekulacija?

Seznam:
http://www.seedsofdeception.com/Public/GeneticRoulette/HealthRisksofGMFoodsSummaryDebate/index.cfm

Citat:
Zakaj preprečujejo dostop... kaj pa vem, verjetno jih je strah, da bi kdo sekvenciral DNA in kopiral še nepatentirane iznajdbe. A ti pa misliš, da preprečujejo dostop, ker se obeta svetovna zarota proti človeštvu?
smirk-1.gif
Pa kaj milijarde ljudi na svetu boli k. za njihovo intelektualno lastnino. Kako lahko postavljaš pravico kapitala na prvo mesto, pred zdravjem človeka? Od kje ti ta sprevržena logika. Če bi tvoja logika držala v avtomobilizmu, bi danes pri trkih 30 na uro še vedno umirali, ne bi imeli air bagov, varnostnih pasov, zmečkljivih con...

A ni na prvem mestu človek, njegove osnovne pravice do zdravja, informiranja. In ti se na to požvižgaš. Zagovarjaš korporacijo, ki je bila pred proizvodnjo hrane glavni proizvajalec bojnih strupov. Halo? A si ti človek ali korporacija? Kako lahko negiraš sebe kot človeka?

GSO je paket. To so GSO semena, gnojila, roundup strup kot škropivo, izrazito intenziven, energetsko potraten in popolnoma nevzdržen in neekološki model kmetijstva, odvzem kontrole nad semeni kmetom, nekaj kar obstaja od prvega poljedelca, laži o donosnosti pridelkov in neškodljivosti za okolje... Rezultat je uničevanje kmetijskih površin, ki so popolnoma zastrupljene, povrhnjica izginja in zahteva vedno več gnojila, uničevanje kmetov in večine tradicionalnih vrst, ki pospešeno izginjajo. Nepreverjena tehnologija, ki ni in kot sem navedel ne sme biti podvržena neodvisnim znanstvenim raziskavam. In ti si pripravljen to podpisat tko na lepe oči. Ljudi, ki na to opozarjamo, pa označuješ kot paranoidne vernike zarot. Pa kaj je s tabo?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kot sem ti napisal, tvojih copy&paste-ov ne komentiram več, zato se ne trudi. Si se prej dovolj blamiral z domnevno strupeno esencialno aminokislino.

Omenjaš Scientific American, prilepiš pa link iz "seeds of deception".
smile-1.gif

Če želiš peljati debato na kolikor toliko strokovnem nivoju, ti manjka še malce znanja iz genetike in biokemije in precej manj špekuliranja in brezglavega obtoževanja brez kakršnikoli podatkov. Nehaj tako zagreto lepiti povezav do takšnih ali drugačnih end-of-the-world-is-near strani in začni razmišljati z lastno glavo in predvsem napiši kaj argumentiranega. Torej ne v smislu - to je zato tako, ker na tej in tej strani tako piše.

Zakaj bi moral jaz dokazovati neoporečnost neke hrane, če pa si ti načel debato z njeno domnevno strupenostjo. Spominjaš na fanatične vernike, ki od znanosti pričakujejo dokaz, da bog ne obstaja.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda ne moreš zaupati kapitalu. Ampak ne moreš pa kar na pamet sklepati, da je to neka svetovna zarota. Še prejšnji teden je bila to prašičja gripa, danes že gensko spremenjena hrana.

Kar pa se obtožbe, da ne vem, o čem pišem, tiče - no comment.