Civilna iniciativa

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Pozdravljeni,
prosil bi za informacije kako ustanoviti civilno iniciativo. Ali je postopek podoben kot pri ustanovitvi formalnih oblik (npr. društvo) ali je bolj enostavno. Sem gledal po spletu in prišel do podobnih vprašanj a nikjer nisem zasledil konkretno kako je z registracijo in pravnim statusom.

Našel sem sicer nekaj na enem pravniškem forumu: "... Civilna iniciativa je oblika samoorganizacije občanov, državljanov, v glavnem določene skupine ljudi, ki jih družijo enaki interesi. Gre za skupno željo po uveljavitvi določenega predloga oz. proti njej, zaradi česar se posamezniki družijo v želji, da bi se jih družno bolj slišalo. Traja dokler je v skupini aktivna želja po uresničitvi cilja, potem pa preneha delovati tako neformalno kot se je ustanovila. Če to gornje drži, potem je logično, da za tovrstvno povezovanje ni potrebna nobena registracija ali notranji akti, ne gre za pravno osebo, nima svojega premoženja. iniciativa lahko izmed sebe izvoli, imenuje (kakorkoli že) predstavnika, ki daje izjave za javnost...."

Iz tega sklepam, da gre za bolj neformalno obliko. Torej takoj ko se zbere skupina ljudi z istimi cilji, se lahko govori o civilni iniciativi brez da se kjerkoli na upravni enoti oz. notarju to zavede. Ali si pravilno razlagam? Ali je potrebno paziti še na kaj?

EDIT: upam da sem zadel temo; glede na to da je v tej temi govora o zavodih in društvih...

Nazadnje urejeno: