Cene servisov, olja in inflacija

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.487
113
Vozim avto na servis in vedno plačam račun, ničesar ne nosim tja. Seveda pa nisem nor, da bom plačal 5x ceno olja, tud soseda od gospoda mal višje ne bi plačala 5x cene barve. Eno je tržna cena plus nekaj marže, drugo pa cifre o katerih govori ynos. Pač se taki servisom ogneš na daleč. Obstajajo tudi dobri in pošteni pooblaščenci.

• Všeč mi je
Reactions: igi in SpEkTr

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.640
113
Vozim avto na servis in vedno plačam račun, ničesar ne nosim tja. Seveda pa nisem nor, da bom plačal 5x ceno olja, tud soseda od gospoda mal višje ne bi plačala 5x cene barve. Eno je tržna cena plus nekaj marže, drugo pa cifre o katerih govori ynos. Pač se taki servisom ogneš na daleč. Obstajajo tudi dobri in pošteni pooblaščenci.
Pravilno. Pač vzameš celotno storitev, ki ti ustreza.

Tako kot pri skoraj vsaki storitvi, imaš pač nivoje.
Frizer si lahko sam doma, kupiš 3 eur zanič barvo, se pobarvaš sam v 2 urah in rečeš, da si prišel skozi s 3 eur.
Lahko kupiš dobro barvo za 10 in več eur in isto postoriš vse sam in rečeš, da prideš čez z 10 eur.
Lahko greš k frizerju k lokalni Cilki, ki te premaže z neko budget xx barvo, ti računa 40 eur in si happy, ker je bilo poceni, a hkrati študiraš, da bi sam to naredil za 3 eur.
Lahko pa greš k nekemu prestižnemu frizerju, ki ti bo za barvanje računal 100 eur, nate zlil mogoče bolj kvalitetno zadevo ali pa niti ne, boš pa dobil še masažo, kavo in pogovor, kjer se boš lahko kaj pohvalil. Za nekoga vredno vsakega centa, nekdo drug bo pa računal, da bi sam prišel čez 30x ceneje.

Nihče od teh pa ni tisti tip, ki bi rad storitev drugega, ampak tako, da prinesem svoje pogoje/material notri. Če grem k Cilki, bom pač dobil kar ima, enako pri dražjemu frizerju. Sprejmi ali pusti oz. delaj sam doma po svoje. To se mi zdi tudi prav.

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
Kaj pa, če ti Cilka reče, da prineseš svojo barvo? A te si potem tudi cigo?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.046
3.564
113
41
Lj
Meni so nazadnje na pooblaščencu hoteli računati nekje 400€ za gibljivo cev izpuha + še ene 100€ za vgradnjo.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.640
113
A to si ti vseved?
Da. Pobudnik je vedno stranka. Seveda lahko Cilka sama omeni, da lahko prineseš svojo barvo, ampak to bo naredila le po tvojem jamranju o njenem produktu in ker noče izgubit stranke. Oz. je že vajena cigotov in, ker z njimi vsaj nekaj zasluži, je že znano, da požira tako prakso brez ugovarjanja.

Osnovni pobudnik je vedno stranka.

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
Čist tak me zanima. Recimo, da Cilka računa Jožici 40 EUR za barvanje, itd. Brez barve. Barvo zaračuna dodatno 10 EUR, kolikor tudi stane v lokalni drogeriji. Ker pa so stranke čudne in jim niso vsem všeč iste barve (ne samo to, Jožica bi znorela, da ima Pavla isto barvo, poleg tega bi Jožico za joške obesila) in da ne rabi imeti 100 barv na zalogi, pač Cilka reče Jožici, naj enostavno vzame tam barvo, ki jo želi in prinese njej.
Ampak stranka je še vedno cigo, nje?

Pa še to: niso vsi doma v Ljubljani, kjer imate fenci frizerje z maljonom barv na zalogi, obstajajo tudi vasi za hribom.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.640
113
Čist tak me zanima. Recimo, da Cilka računa Jožici 40 EUR za barvanje, itd. Brez barve. Barvo zaračuna dodatno 10 EUR, kolikor tudi stane v lokalni drogeriji. Ker pa so stranke čudne in jim niso vsem všeč iste barve (ne samo to, Jožica bi znorela, da ima Pavla isto barvo, poleg tega bi Jožico za joške obesila) in da ne rabi imeti 100 barv na zalogi, pač Cilka reče Jožici, naj enostavno vzame tam barvo, ki jo želi in prinese njej.
Ampak stranka je še vedno cigo, nje?

Pa še to: niso vsi doma v Ljubljani, kjer imate fenci frizerje z maljonom barv na zalogi, obstajajo tudi vasi za hribom.
Kateri del o STRANKA JE VEDNO POBUDNIK nisi razumel, ko si mi ga ravno potrdil?
Lahko je razlog seveda nepovezan s stroškom, ampak to pade pri tvojih avtih, kjer prineseš isto olje s sabo, kot ga ima mojster tam.
Nisem iz Lj, nimam pojma koliko odtenkov ponuja "fenci" frizer v primerjavi s Cilko za vogalom. Nekako niti ni poanta tukaj (glej višje).

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
Aja, ti bi itak vsem isto dajal. No, ni panike. Cilka se je izučila, ti bi se pa tudi hitro, ko bi te Jožica in Pavla dobile v roke :evil: .
Drugače pa glede ISTEGA olja. Če bo kriza udarila, se bo hitro skristaliziralo in bodo začele akcije ''padat''.
In še tistim bedakom, ki to primerjate z gostilno. Saj vem, da je bilo že 1000x zapisano, ampak vseeno: jaz še nisem dobil v gostilni posebej računa: dostava zrezka do gostilne, surov zrezek, priprava zrezka, dostava do mize, itd. Ampak samo dunajc, cena 25 EUR.
Ko bo mehanik zaračunal 25 EUR/l in bo na koncu račun 5x25 EUR/l=100 EUR in bo to končna cena, bo vse brez težav. Ko pa zaračuna za olje 100 EUR, ki ga lahko posameznik kupi v trgovini za 25 EUR in 100 EUR za menjavo, potem se pa človek vpraša ali računa 500% maržo samo na olje ali tudi na svoje delo.
In to je tisto, kar sem že zgoraj napisal, da imajo tudi moji kolegi/mehaniki težave. Namesto, da bi dali pošteno ceno za uro dela recimo 80EUR in dele prodajali po normalni ceni, kar pomeni, da noben ne bi vlačil svojih delov, raje so kvazi ''pucen'' samo 15 EUR na uro, potem pa stranke nategujejo s ceno delov. Končna cena bi bila itak ista, ampak bi stranka vedela, da je plačala pač za uro toliko zato, ker je znanje, orodje, izkušnje, prostor, ZASLUŽEK, itd. in to mora mehanik seveda vse pokriti iz ure dela. Tako se pa vprašaš ali te ima za bedaka, ki ga je potrebno na suho nategnit.
Pa še enkrat: tisti, ki plačujete tudi jurja za menjavo olja, NIMAM vas za bedake. Vaš denar, vaša izbira. Samo pustite mene in mojo izbiro pri miru.

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.990
-376
113
Aja, ti bi itak vsem isto dajal. No, ni panike. Cilka se je izučila, ti bi se pa tudi hitro, ko bi te Jožica in Pavla dobile v roke :evil: .
Drugače pa glede ISTEGA olja. Če bo kriza udarila, se bo hitro skristaliziralo in bodo začele akcije ''padat''.
In še tistim bedakom, ki to primerjate z gostilno. Saj vem, da je bilo že 1000x zapisano, ampak vseeno: jaz še nisem dobil v gostilni posebej računa: dostava zrezka do gostilne, surov zrezek, priprava zrezka, dostava do mize, itd. Ampak samo dunajc, cena 25 EUR.
Ko bo mehanik zaračunal 25 EUR/l in bo na koncu račun 5x25 EUR/l=100 EUR in bo to končna cena, bo vse brez težav. Ko pa zaračuna za olje 100 EUR, ki ga lahko posameznik kupi v trgovini za 25 EUR in 100 EUR za menjavo, potem se pa človek vpraša ali računa 500% maržo samo na olje ali tudi na svoje delo.
In to je tisto, kar sem že zgoraj napisal, da imajo tudi moji kolegi/mehaniki težave. Namesto, da bi dali pošteno ceno za uro dela recimo 80EUR in dele prodajali po normalni ceni, kar pomeni, da noben ne bi vlačil svojih delov, raje so kvazi ''pucen'' samo 15 EUR na uro, potem pa stranke nategujejo s ceno delov. Končna cena bi bila itak ista, ampak bi stranka vedela, da je plačala pač za uro toliko zato, ker je znanje, orodje, izkušnje, prostor, ZASLUŽEK, itd. in to mora mehanik seveda vse pokriti iz ure dela. Tako se pa vprašaš ali te ima za bedaka, ki ga je potrebno na suho nategnit.
Pa še enkrat: tisti, ki plačujete tudi jurja za menjavo olja, NIMAM vas za bedake. Vaš denar, vaša izbira. Samo pustite mene in mojo izbiro pri miru.

jap, točno to je problem.

če bi bila urna postavka toliko večja, da bi lahko material prodajal po nabavni, bi te vsak debelo pogledal, kako ima lahko mehanik postavko skoraj kot zdravnik.

Ampak ja, nihče ne upošteva, noče upoštevat, še vseh stroškov, ki jih mora podjetnik plačevat.

Tudi meni ni normalno, da olje nosiš s seboj na servis.

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
če bi bila urna postavka toliko večja, da bi lahko material prodajal po nabavni, bi te vsak debelo pogledal, kako ima lahko mehanik postavko skoraj kot zdravnik.
Zakaj bi debelo gledal? Saj pa lahko sam kupiš orodje, vzameš prostor v najem, dvigalo in se izučiš in bo.
A vulkanizerje pa že prežvečijo, ko ti zaračunajo 60 EUR za 20 min dela? Pa recimo, da 10 EUR stanejo uteži, pa ne. Torej 150 EUR na uro.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.421
963
113
Ima kar prav. Ali kupuj olje sam in si ga še menjaj sam ali pa vozi avto na servis in plačaj storitev z materialom v celoti. Ne pa nekaj na pol kjer pričakuješ enako garancijo na vgrajene/vlite dele, kot, če bi bil material od mehanika.

Na tak način potem lahko v vsako storitveno dejavnost prinesemo "svoj" material? V restavracijo svojo berivko/zrezek, v frizerski salon svojo barvo in gel za lase, k mehaniku svoje olje in zavore, itd....zanimivo, da je samo slednje kar sprejemljivo, ostalo pa nočete probat?

Točno tako. Predlagam, da še kavo nesejo v lokal, da jo skuhajo. Tam so marže še večje, kot pri olju. :)

• Haha
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
ja, in zato se ceno skrije v material...
Kje skrije vulkanizer ceno v material? 150 EUR na uro računa. A tiste bedake, ki bi jih motila cena mehanika 80 EUR na uro, ne moti, da vulkanizer potegne 150 EUR na uro?
A pol sem tudi cigo, če svoje gume privlečem in mu plačam storitev premontaže gum po njegovi ceni?
Recimo sam sem menjal pnevmatike med dvema voziloma in sem mojemu vulkanizerju privlekel dva kompleta platišč+pnevmatik, ki jih je moral premontirat med seboj. Torej so bile pnevmatike še rabljene. Nič me ni gledal kot cigota in me pošiljal po kavo s svojo kavo, ampak mi je lepo zaračunal svojo POŠTENO NASTAVLJENO ceno za premontažo x2 in to je bilo to. Jaz sem jo pa mirno plačal in bil zadovoljen. Drugače bi pa bilo, če bi mi zaračunal uteži 50 EUR in delo 30 EUR, sam pa bi lahko uteži kupil na mimovrste za 10 EUR. Potem bi se pa počutil fajn nategnjenega, čeprav bi plačal dejansko isto.

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
Točno tako. Predlagam, da še kavo nesejo v lokal, da jo skuhajo. Tam so marže še večje, kot pri olju. :)
Saj vem, da nisi spregledal, ampak vseeno ti bom copy/pastal.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.200
2.492
113
Zakaj bi debelo gledal? Saj pa lahko sam kupiš orodje, vzameš prostor v najem, dvigalo in se izučiš in bo.
A vulkanizerje pa že prežvečijo, ko ti zaračunajo 60 EUR za 20 min dela? Pa recimo, da 10 EUR stanejo uteži, pa ne. Torej 150 EUR na uro.
Moj vulkanizer ima dve delovni mesti, 6 zaposlenih + on in mati kot šefa. na uro naredijo 8 vozil, če je vmes kombi kako manj. Previjačenje je 45€ s hrambo, premontaža 55 do 65 s hrambo. Recimo da je hramba 15€ za 6 mesecev, mu ostane med 30 in 50€, ajd 40 povprečno X 8 = 320€ deljeno z 8 delavcev in smo spet na 40€, pa recimo da gre od vsakega 10€ (prej 20) za stroške, delavnico, ... Torej 30€ na uro po osebi v top sezoni = 2 meseca na leto, sicer pa mogoče desetino tega. ;)

• Objave ne odobravam
Reactions: brane_new