Cene bencina pri ........

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
Stavka ni bila iz danes na jutri. Se je kr lep čas vedelo. Vsaj ministrstvo, ampak so gladko ignorirali vse skupaj.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Kak kaos bi nastal, če bi se zaposleni v prodaji in distribuciji goriva šli tako stavko kot naši šolniki. Ali zdravstveno osebje zadnjič iz danes na jutri?

Stavka kdaj in kako je jasno opredeljena z zakonom, tako da.....

Je pa tak način "razmišljanja" najmanj čuden če ne še kaj hujšega.

Kaj pa če se jutri delavci v jederski elektrarni Krško odločijo za totalno stavko in ne bodo več upravljali reaktorja?
Kaj pa če se policija jutri ne bo več odzivala na nobene klice in bo 113 zvonil v prazno?
Kaj pa če vodovodi in elektrodistribucija jutri ugasnejo omrežja?
.
.
.
.
.

Je ogromno sektorjev v funkcionalni družbi brez katerih ne gre in so neobhodno potrebni. Bencinski servisi so sicer tudi med njimi, so pa v primerjavi z npr. zgoraj naštetimi krepko lažje nadomestljivi, če drugega ne, med tank servisi obstaja več ponudnikov. Pa v najslabšem primeru lahko direkt iz cisterne v najnujnejša vozila tankamo (država v primeru izrednih razmer lahko začasno zaseže bilokatero vozilo).

ON TOPIC:
Pri nafti in njenih derivatih, me je vedno fasciniralo to "tržno" obnašanje na trgih. Cena črpanja je jasna in vedno enaka (oz malenkost varira). Cena obdelave/transporta/......... tudi. Sedaj ko je rus v ukrajini, mi je še jasno zakaj napad na borze in zakupljene količine. Pred tem, ko je občasno nafta poletela v nebo pa mi niti ni jasno kaj in zakaj, razen da borzni mešetarji mešajo drek. Ker z realnostjo taki skoki in potem padci nimajo prav dosti. Špekulanti pošiljajo cene v višave.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Policisti so stavkali in so ljudje na mejah čakali po par ur.
Šolniki stavkajo in včasih morajo zaposleni vzeti dopust, da pazijo otroke.
Mene pa pri nafti predvsem fascinira, da je tako poceni proti vodi, ki jo distribuirajo naša komunalna podjetja, kjer je potrebnih samo nekaj 10 metrov vrtine, par km vodovoda in ki je zna v naši z vodo bogati državi zmanjkati, če je par mesecev suše ali če pride do malo bolj izrednega naravnega pojava, denimo Železniki pred leti. So naftarji po svetu kar veliki tehnološki frajerji napram našim javnim podjetjem za upravljanje z vodo.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.645
4.375
113
Problem je, ker Evropa ne uvaža samo surove nafte iz Rusije ampak tudi naftne derivate.
Se pravi gotovo dizelsko gorivo iz ruskih rafinerij. In to samo Nemčija 20 % svoje potrošnje.
In potem ti cena surove nafte na svetovnem trgu res dosti pomeni, če sam nimaš rafinerij, ki bi to lahko predelale.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.233
770
113
EU
Nemčijo in s tem vsaj pol Evrope je prodal takratni nemški kancler Schroeder za fajn plačano funkcijo v ruski organizaciji. In to ceno plačujemo sedaj vsi :gorjaca:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Sorry, ampak bluziš brez da bi pometel po podstrešju

Mene pa pri nafti predvsem fascinira, da je tako poceni proti vodi, ki jo distribuirajo naša komunalna podjetja, kjer je potrebnih samo nekaj 10 metrov vrtine, par km vodovoda in ki je zna v naši z vodo bogati državi zmanjkati, če je par mesecev suše ali če pride do malo bolj izrednega naravnega pojava, denimo Železniki pred leti. So naftarji po svetu kar veliki tehnološki frajerji napram našim javnim podjetjem za upravljanje z vodo.

Ne vem sicer o katerem podstrešju ti govoriš (je to tvoj klasičel način komunikacije?).

Petrol je v resnici državna firma..če že firma ni v celoti so pa nastavljeni ljudje v njemu. Itak je džava silila v smer monopola kar se črpalkarjev tiče naj (po potrebi) tudi urejajo zadeve.

Sicer ne vem kaj ima voda tule zraven a OK...lahko za primerjavo napišeš koliko stane liter bencina in koliko liter vode.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
1649753255557.png

Petrol niti ni tako strašno državna firma kot se komu slabo poučenemu zdi.
Voda ima pri tem veliko veze, ko gledaš, da je dobrina čisto ves čas v našem okolju in hkrati voda in kanalščine dosegajo za neko gospodinjstvo odvisno od občine kar kak tank goriva, ki je pripotovalo iz "izvira" tisoče km daleč in bilo tudi predelano. Ob tem, da pri vodi žal ni mogoče kar tako določiti cene litra vode, ker je treba upoštevati vse investicije lokalnih skupnosti in EU sredstev v zadnjem času v sisteme. Potem dobimo pravo ceno litra vode. Pri gorivu nismo nič iz naših davkov financirali neke črpališča nekje po svetu, niti nakupa tankerjev, niti tujih rafinerij in ostale infrastrukture.
O podstrešju sem pisal, ker pišeš o vrnitvi koncesij. In potem bo kar drug prodajal na tem kraju? Tudi, če lastnik, ki je infrastrukturo financiral odpelje podzemne rezervoarje in elemente črpalke? Ali pa bi se igral socializem in zaplembo bolj ali manj privatnega premoženja?

Ne vem sicer o katerem podstrešju ti govoriš (je to tvoj klasičel način komunikacije?).

Petrol je v resnici državna firma..če že firma ni v celoti so pa nastavljeni ljudje v njemu. Itak je džava silila v smer monopola kar se črpalkarjev tiče naj (po potrebi) tudi urejajo zadeve.

Sicer ne vem kaj ima voda tule zraven a OK...lahko za primerjavo napišeš koliko stane liter bencina in koliko liter vode.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Petrol niti ni tako strašno državna firma kot se komu slabo poučenemu zdi.
Voda ima pri tem veliko veze, ko gledaš, da je dobrina čisto ves čas v našem okolju in hkrati voda in kanalščine dosegajo za neko gospodinjstvo odvisno od občine kar kak tank goriva, ki je pripotovalo iz "izvira" tisoče km daleč in bilo tudi predelano. Ob tem, da pri vodi žal ni mogoče kar tako določiti cene litra vode, ker je treba upoštevati vse investicije lokalnih skupnosti in EU sredstev v zadnjem času v sisteme. Potem dobimo pravo ceno litra vode. Pri gorivu nismo nič iz naših davkov financirali neke črpališča nekje po svetu, niti nakupa tankerjev, niti tujih rafinerij in ostale infrastrukture.
O podstrešju sem pisal, ker pišeš o vrnitvi koncesij. In potem bo kar drug prodajal na tem kraju? Tudi, če lastnik, ki je infrastrukturo financiral odpelje podzemne rezervoarje in elemente črpalke? Ali pa bi se igral socializem in zaplembo bolj ali manj privatnega premoženja?

V glavnem..cena dizla je šla DOL na 1.52 EUR, kljub vladni uredbi, da na gor ne sme...torej je dovolj maneverskega prostora, da črpalkarji služijo.

(o vodi nimaš pojma, ta del ti jaz povem ;) , o kadrovanju v (napol) državnih firmah pa tudi ne).

------------------------------------------------------------------

Sem bil pa včeraj v trgovini in me je na rit vrglo:
1649921527365.png

(toti niso normalni)

Mi tule o 10 % povečanju bencinov, pa nekateri o vodi, ki je napol zastonj, vmes se pa hrana podraži za 100 do 200% pa noben niti ne trzne...a šele napovedujejo podražitve...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Zadnjic debatiral z rejcem piscancev. V bistvu so bili 3 na kupu, sli ravno s sestanka. Odkupne cene majo iste, ker so pogodbe polletne. V trgocini pa se drazi. Gre za jebanje in zavajanje kupcev. Ker kmet ne dobi vec, vsaj trenutno se ne. Cene pa ze nabijajo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.711
2.786
113
Zadnjic debatiral z rejcem piscancev. V bistvu so bili 3 na kupu, sli ravno s sestanka. Odkupne cene majo iste, ker so pogodbe polletne. V trgocini pa se drazi. Gre za jebanje in zavajanje kupcev. Ker kmet ne dobi vec, vsaj trenutno se ne. Cene pa ze nabijajo.
Trgovec te bi vprašal, če piceki sami priletijo do prodajne police?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.711
2.786
113
Saj vem da je štrom drag, pa čipov ni, ampak c'mon en senzor pa bi si vseeno lahko popravli!

"Hofer je tolko fer da se pohvali da ima najbolje plačane trgovke, ostali pa še to ne, ves dobiček direkt v žep."

Seveda imajo najvišje plače - za 2€ višje kot drugje. ;)

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.750
113
EU
Predvčeraj sem kupil nekaj PVC kvadratnih zamaškov, za zadelati AL cev 20X30. V Merkaror tehmiki imajo pakirano po štiri kose.
Trgovka prinese pakungo in pred mano nalepi nove kode za ceno prek starih. Pravi da je tako dobila ukaz. Zaloga pa stara.

• Haha
Reactions: jonny77