Cene bencina pri ........

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Jaz sem enkrat tankal premium diesel. Ker se mi ni ljubilo ukvarjati s strahom, da mi bo nafta zmrznila. Nerodno, če ne prideš k stranki, ker je nekje po poti par km luknje z minus 25 in se vse skupaj ustavi. V takem primeru premium diesel ni predrag. Zadnja leta tega strahu ni več, ker je bolj toplo in trenutno vozilo uporablja bencin.
Temperature po zimi ne padejo več tako nizko, čeprav ... Kak teden nazaj je bila na podravski avtocesti nesreča, ker je Hrvat cisterno ustavil na odstavnem pasu, ker bi mu naj zmrzovalo gorivo. In ga je nabasal Turek z kamionom. Človek je umrl. V takem primeru premium diesel ni predrag. Tudi ni predrag, če greš kam višje smučat in je bolj primerno gorivo tudi ceneje kot da tam iščeš pomoč.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.600
487
83
na "stolpu" je napisana enaka, regulirana cena za oba
danes se premium ne da več nalit - se ga je včeraj še dalo? mogoče kdo ve?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Jaz sem enkrat tankal premium diesel. Ker se mi ni ljubilo ukvarjati s strahom, da mi bo nafta zmrznila. Nerodno, če ne prideš k stranki, ker je nekje po poti par km luknje z minus 25 in se vse skupaj ustavi. V takem primeru premium diesel ni predrag. Zadnja leta tega strahu ni več, ker je bolj toplo in trenutno vozilo uporablja bencin.
Temperature po zimi ne padejo več tako nizko, čeprav ... Kak teden nazaj je bila na podravski avtocesti nesreča, ker je Hrvat cisterno ustavil na odstavnem pasu, ker bi mu naj zmrzovalo gorivo. In ga je nabasal Turek z kamionom. Človek je umrl. V takem primeru premium diesel ni predrag. Tudi ni predrag, če greš kam višje smučat in je bolj primerno gorivo tudi ceneje kot da tam iščeš pomoč.

Hočeš rečt da dejansko v letu 2022 traktorji še vedno zmrzujejo? Jaz sem mislil da je to bolj zgodba o golfu 2 D, za otrokom pripovedovati

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Hočeš rečt da dejansko v letu 2022 traktorji še vedno zmrzujejo? Jaz sem mislil da je to bolj zgodba o golfu 2 D, za otrokom pripovedovati
Do katerih temepratur drži nima kaj dosti veze s premium dizlom..od 15 decembra morajo črpalke točit 'zimsko' nafto, kar pomeni da morajo vsebovat aditive da nafta zdrži do (ne vem točno,,,mislim da) -25 stopinj.

Premium nafta vsebuje druge dodatke, ki naj bi naredili...za kar jih pač tržijo :fredi:

Kje tovornjakar natoči gorivo, kake imajo uredbe po drugijh državah glede dodatkov proti zmrzovanju je druga zgodba. Je pa na vsak način to stvar lastnika, da poskrbi, da se vozila lahko premikajo v vsakem letnem času.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Če ga ne bi noben tankal, ga bi nehali ponujat.

Verjemi, da jih kar nekaj tanka premium ker:
- mož je tako naročil
- mašina začne klenkat z navadnim
- moč je za 20-30% večja
- poraba je za 50% nižja
- nek se vidi raskoš, če imamo za dizel X6, mamo pa tudi za premium dizel!

PS: regulacija obeh dizlov in bencinov je NEUMNOST - "ta slabši" naj bo reguliran, ta boljši pa: ko voli nek izvoli.
Kako pa zgleda klenkanje pri dieslu, ki itak deluje na principu samovžiga? :)

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.600
487
83
Do katerih temepratur drži nima kaj dosti veze s premium dizlom..od 15 decembra morajo črpalke točit 'zimsko' nafto, kar pomeni da morajo vsebovat aditive da nafta zdrži do (ne vem točno,,,mislim da) -25 stopinj.

Premium nafta vsebuje druge dodatke, ki naj bi naredili...za kar jih pač tržijo :fredi:

Kje tovornjakar natoči gorivo, kake imajo uredbe po drugijh državah glede dodatkov proti zmrzovanju je druga zgodba. Je pa na vsak način to stvar lastnika, da poskrbi, da se vozila lahko premikajo v vsakem letnem času.
seveda ima vezo, pa še kako: po EN590 standardu je zimski diesel do -25, premium pa do -40. Da o dodatkih ne govorimo, celo sem mnenja, da ima premium manj biodizla.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Kaj pa Petrol premium dizel? So ubrali enako pot kot OMV?

Če greš gledat odredbo bi morali biti dizel po ceni 1.541 ne glede na to kakšen je (piše v odloku samo "dizel"). Torej če ga petrol ponuja ga ponuja za isto ceno kot navadni dizel, drugače krši odlok, kar pa je bedarija oz. noben komercialno usmerjen ponudnik tega ne bo delal.

Za bencin je drugače, tam je cena strikltno določena samo za navaden bencin [95 oktanc] tako da se višjeoktanc lahko prodaja po poljubni ceni. Ampak so tudi tega ponekod ukinili ker enostavno ne more konkurirat ceni navadnega bencina.

Realno je marža sedaj pri gorivih nična oz. minimalna za največjega trgovca. Trenutno je sistem vczdržen samo zaradi tega ker je dejansko cena nafte na trgih padla in se špekulacijsko da preživet. Če cena nafte nebi padala pa bi država ali morala zelo hitro prilagodit nove regulirane cene, sprostiti v obtok gorivo iz državnih rezerv, ali pa bi trgovci enostavno zaprli pipice.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.407
5.660
113
Je boljsi, vendar vse v svojih mejah. Tukaj se pogovarjamo predvsem v boljsih/kvalitetnejsih dodatkih, katerih vpliv na dolgoročno uporabo ni zanemarljiv.
Točiš navadnega in sam dodajaš tole.......sam pol maš lahko kdaj mal umazane rokice!
image.ashx

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.007
9.533
113
Kruh pa pajkice ne gredo fajn skupaj......sploh na začetku sezone ;)
Brez kruha boš bolj bogo treniru. K avto brez nafte ;) Če pa misliš bele žemljice, pol pa ja. Kruh je pa mnogo več kot sam bele žemljice. Sendviči iz pirinega kruha s pršutom in maslom so vrhunski snek med vožnjo poleg frutabele s kokakolo.

• Ljubezen
Reactions: Kamele0N

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.407
5.660
113
Vsaj namigni mu......da se lahko nafta zgosti že kjerkoli pred (ogrevanim) filtrom :)