Cena goriva prebila 4 USD/gallon

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ne-ne-1.gif
Ogo verjame samo mesetarjem
meni pa noben ne bo glumil da se je cena v enem letu z 60 dolarjev dvignila skoraj na 140 dolarjev po sodcku samo zaradi vecjega povprasevanja.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
če je šla v letu gor za 100%, bo potem čez leto 250$?
Ekonomija počas ne bo prenesla tako visokih maloprodajnih cen nafte (evropskih-pustimo venzuelske iranske in podobne...). Nekje se bo sesulo, ali pa bodo kaj novega pogruntali da se bod naftarji zamislili nad svojim "monopolom" in nezamenljivostjo

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
če je šla v letu gor za 100%, bo potem čez leto 250$?
Ekonomija počas ne bo prenesla tako visokih maloprodajnih cen nafte (evropskih-pustimo venzuelske iranske in podobne...). Nekje se bo sesulo, ali pa bodo kaj novega pogruntali da se bod naftarji zamislili nad svojim "monopolom" in nezamenljivostjo
Dobra stran takšne cene je, da alternativa postaja vedno bolj ekonomsko upravičena. Ravno tako vlaganja v to alternativo
cheer.gif
. Če bi bil sodček 10 USD, potem bi se vsem gladko hebalo po alternativah.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
še enkrat razmisli.

Hipotetični primer:
monopol in 10 EUR/enoto
ali veliko alternativne izbire po 30 EUR/enoto
Kaj je bolje?
confused-1.gif

Ali kdo resno verjame, da bodo alternative ceno močno znižale?
priden.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Ni kaj za razmišljat.
Itak bi nam (srednjeročno) bilo bolje z 10 EUR in monopolom.
Dolgoročno pa verjetno vemo vsi, da bo nafte malce zmanjkalo. In če ne bo alternativ bo kaj? Tik preden zmanjka bo nafta dražja kot zlato.

Da bi pa alternative znižale ceno se pa verjetno ni za bat. Le kdo bi prodajal za x-10, če lahko za x-1? X je cena nafte. Žal. Vendar vsekakor bodo pa alternative ustavile noro rast cen nafte (če bo alternativ seveda dovolj in bodo široko sprejemljive), v skrajnem primeru pa morda celo pride tudi do kakšne pocenitve. Recimo lepo se to vidi na GSM trgu pri nas. In tudi špekulantje bodo potem ob precej moči, saj bo trg občutno manj ranljiv (ne bo odvisen le od nafte).

V glavnem: komaj čakam na uporabno alternativo.
cheer.gif

Pa še tole: recimo cena goriva po prvi zalivski vojni, ko je bila okrog 10 USD. Meni se recimo zdi perverzno, da pač nekateri iz dolgega časa gredo npr. iz MB na Bled na kremšnite. Kurijo nafto, onesnažujejo okolje, itd., medtem ko na drugi strani nekateri tudi za jest nimajo. Pa napredek gor ali dol. No, ob teh cenah goriva jih večina že temeljito premisli in ugotovi, da je pa kremšnita od lokalnega šipca dovolj dobra
grin1.gif

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
nobena alternativa nima takih učinkov kot gorivo.

Nafte pa bo dovolj še najmanj za 2 generacije za nami.

Saj vsi pomnite zgodbice ko so oča govorili: ko smo mi bili toliko stari kot vi so pravili da je nafte še za 30 let. Danes je ta cifra manjša oz. so uvedli nov slog: če gre tako naprej bo nafte konec leta 20xx. Bullshit, kot je že nekdo omenil, nafte je dovolj za zmerno uporabo, tu pa tam se najde kakšno globoko nahajališče, ki zapre usta zelenim.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
ne-ne-1.gif
Ogo verjame samo mesetarjem
meni pa noben ne bo glumil da se je cena v enem letu z 60 dolarjev dvignila skoraj na 140 dolarjev po sodcku samo zaradi vecjega povprasevanja.

Problem je, ker mešetarjem verjamete predvsem vi.
smile-1.gif

Jaz verjamem predvsem v razliko med ponudbo in povpraševanjem po nafti in ta razlika narašča.
wink-1.gif

Ogo