Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej nitrit je problematičen, ker se pri segrevanju nad 120 stopinj tvorijo rakotvorne snovi.
Če je to potem edini problem, potem problema itak ni, ne bom suhe salama še pražil al kaj?
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Malo je domačih majstrov, ki obvladajo konzerviranje domačih mesnin samo s soljo. Tako kot je zelo malo domačih govejih juh od mam in babic narejeno izključno iz mesa in zelenjave.Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej "domače" salame so ok, samo meso, mast/loj, sol in poper?
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej nitrit je problematičen, ker se pri segrevanju nad 120 stopinj tvorijo rakotvorne snovi.
Če je to potem edini problem, potem problema itak ni, ne bom suhe salama še pražil al kaj?
Ni edini - nitrite ti telo predela v nitrate, ti pa z aminokislinami tvorijo nitroazimine, ki pa so rakotvorni.
Seveda vse skupaj postane nevarno, če se pretirava - tako kot tudi voda lahko ubija ob preveliki zaužiti količini, tako nitriti postanejo nevarni ob neustrezni prehrani.
Si pa ti s tvojo ultra keto dieto pravi kandidat za p.izdarijo si zakuhat.
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ne nakladaj, jaz dam samo navadno sol. Veš da tisti s putiko lahko jejo take salame, dočim s tisto soljo ne morejo. Kar se tiče klanja, vseskozi se je doma klalo, pa zaradi tega ni nihče umrl, sedaj ste naredili da se kolje v klavnice, pa še drago pride, pa so vseeno propadle. Verjem da se požre več svinjarije iz industrijske proizvodnje tako živali kot kasnejše predelave, kot iz domače.
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ne nakladaj, jaz dam samo navadno sol. Veš da tisti s putiko lahko jejo take salame, dočim s tisto soljo ne morejo. Kar se tiče klanja, vseskozi se je doma klalo, pa zaradi tega ni nihče umrl, sedaj ste naredili da se kolje v klavnice, pa še drago pride, pa so vseeno propadle. Verjem da se požre več svinjarije iz industrijske proizvodnje tako živali kot kasnejše predelave, kot iz domače.
Težko verjamem, ker gredo ključni deli goveda na analizo. Vzorce vzame uradni veterinar / inšpektor UVHVVR in jih preda certificirani inštituciji. Rezultati analize pridejo v roku parih ur, pred tem se mesa ne sme dati v prodajo - in ga niti ne moreš, ker se mora čim hitreje ohladiti po zakolu. V tem času pa že dobiš rezultate analize...Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Aha, dobimo govedo iz klavnice, pojemo del jeter, čez nekaj dni pa pošta, da moramo jetra zavreci, da niso užitna.