Hofer in slovenske susene mesnine

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
reeedke so take, ki imajo samo eden dodatek. tvoj zadnji link, vidim, da je ena takih ja. nitrit je označen kot škodljiv dodatek.
tudi prekajeno ni najbolj zdravo.

imam predlog, ki sem ga sam prakticiral, samo tebi ne bo všeč;) - kuhanje za s seboj. Jebiga, na začetku je težko se navadit na mrzlo meso oz vso hrano, samo se navadiš in "vsaj veš kaj ješ" - je moj moto;)
če imaš možnost mikrovalovke, ali termo posode, je že veliko lažje. Če pa ni volje, potem pa jebiga bljižnice kot so salame, samo potem ne moreš še jamrat, da bi rad tako brez vsega:)
pač v indrustiji se pozna 1cent na izdelek, in če ga bodo lahk prišparala, ga bodo!
 

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Dodaj se salo pa podaj definicije. Jaz vem kje je kaj in zakaj se kaj "uporablja" v naših koncih. (Po tradiciji, ne po nekih sodobnih receptih)
Kaj se potem uporablja za goveje? loj sigurno ne..
Drgač je pa tako, da mora bit 20% določenega mesa v salami, da se potem lahko imenuje po njem (goveja, konjska ipd).
imam kolega, ki dela vsaj 70% "čiste"..
smile-1.gif
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Če že meso, potem brez nitratov, nitritov, trinatrijevih polifosfatov in na splošno polifosfatov, cukra, ... izoaskorbatov (tu se boste zgovarjali da je pač neka sol askorbinske kisline, torej C vitamina ... )

Vse to naredi v končnem stanju predvsem žajfo iz maščob.

Kolikor vem, maščobe znamo presnavljati, žajfe pa ne. Tipičen primer je Gavrilovičev "mesni doručak". Ko si star 20 let, ga prebavljaš, po 35. letu ti pa izrazito obleži v želodcu
rolleyes-1.gif
.

Ja ja, turbo hrana z ojačevalci okusa
rolleyes-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.092
7.015
113
Torej "domače" salame so ok, samo meso, mast/loj, sol in poper?

Fusion, odpade, potem raje hrenovke pa si jih vsak dan kuham za malico, ampak še to je preveč dela
smile-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.974
6.863
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Dodaj se salo pa podaj definicije. Jaz vem kje je kaj in zakaj se kaj "uporablja" v naših koncih. (Po tradiciji, ne po nekih sodobnih receptih)
Kaj se potem uporablja za goveje? loj sigurno ne..
Drgač je pa tako, da mora bit 20% določenega mesa v salami, da se potem lahko imenuje po njem (goveja, konjska ipd).
imam kolega, ki dela vsaj 70% "čiste"..
smile-1.gif

Če pa Darjan lepi deklaracije o 100% govejem.mesu?
Kaj potem to zavajajo prodajalci?
Kakorkoli, raje imam svinjski speh kot goveji loj v salami.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.974
6.863
113
pri taščici
Če pa bi Darjan rad jedel govedino, potem naj si nareže kos govedine (aka pršut), pa upa da tisto ni neka lepljenka "ostankov" proizvodnje različnih vrst mesa.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej "domače" salame so ok, samo meso, mast/loj, sol in poper?

Fusion, odpade, potem raje hrenovke pa si jih vsak dan kuham za malico, ampak še to je preveč dela
smile-1.gif

V hrenovkah je pa fuuuuul manj sranja.
rolleyes-1.gif


Čista govedina? V mesnico ali k mesarju po lepi štikl roastbeefa - na "roza" spečt, pa na tanke šnite narezati, ga ni boljšega za sendvič (za Darjana - na solato in zelenjavo). Kar je "viška (kake 3-4 dni brez težav počaka v hladilniku) pa zmrznit, pa sproti odtaljevat.

Ostalim: obstajajo čiste goveje salame, za Halal je pa tudi ovčja maščoba "dovoljena".
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Tega pa se spomnim ja. ampak ok, to je mogoče ker se predelovalo na isti liniji, pa pač malo bilo not ostankov svinjine, vsekakor ni bilo namerno svinjska maščoba namesto goveje, kot trdijo nekateri tu, češ da goveji loj ni dober?

Si kdaj videl industrijske linije? Ves o kakih kolicinah govorimo?
Btw, pri vecini izdelkov se meso mesa. Goveji golaz iz Hoferja je mesanica. Vecina piscancjih hrenovk je mesanih (slanina), itd, itd. Vecina tort (sploh Hofer&Lidl&Co. ima svinjino). Vecina gumi bonbonov vsebujejo svinjino.
Lahko tole malo pojasniš? Zakaj in v kakšni obliki naj bi ti izdelki imeli svinjino?
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej "domače" salame so ok, samo meso, mast/loj, sol in poper?
Malo je domačih majstrov, ki obvladajo konzerviranje domačih mesnin samo s soljo. Tako kot je zelo malo domačih govejih juh od mam in babic narejeno izključno iz mesa in zelenjave.
 

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik ales85 pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Tega pa se spomnim ja. ampak ok, to je mogoče ker se predelovalo na isti liniji, pa pač malo bilo not ostankov svinjine, vsekakor ni bilo namerno svinjska maščoba namesto goveje, kot trdijo nekateri tu, češ da goveji loj ni dober?

Si kdaj videl industrijske linije? Ves o kakih kolicinah govorimo?
Btw, pri vecini izdelkov se meso mesa. Goveji golaz iz Hoferja je mesanica. Vecina piscancjih hrenovk je mesanih (slanina), itd, itd. Vecina tort (sploh Hofer&Lidl&Co. ima svinjino). Vecina gumi bonbonov vsebujejo svinjino.
Lahko tole malo pojasniš? Zakaj in v kakšni obliki naj bi ti izdelki imeli svinjino?

1) zaradi cene
2) pise na dekleraciji
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.092
7.015
113
Če piše, da je v suhi klobasi nitritna sol to pomeni E250 ? oz je to sol z dodanimi nitriti? tak da isti [cenzura], kot kupljeno v trgovini?
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Poznaš koga iz štajerskega konca, ali pa celjskega?
Zaenkrat še ne (dolenjski Ljubljančan), se pa vse več motam tam, mogoče pa bom kaj zvedel kdaj.
tongue-1.gif

Največ glede tega se zve od kake žlahte in kolegov iz kmetij, res "bio" domače salame, take ki bi jih ti hotel (brez kakršnihkoli konzervansov) se itak delajo v majhnih količinah, ker je to kar zahteven proces in gre že pri majhnih napakah salama lahko samo še v koš. Zato se pač pogosto uporabljajo še kaki nitrati, tudi doma.

Tak poznavalec mesnin, pa da še nisi bil na enih kolinah.
tongue-1.gif
 

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.256
335
83
Tista "sol za razsol" ki se kupuje pri pripravi mesnin vsebuje nitrite/trate... deklaracija na škatli. Jaz recimo je zato ne uporabljam, četudi na račun mesa manj rdeče barve. Tako da "domače" kjer ata pri izdelavi kupi "sol za razsol" je isto kot bi šel v Hofer iskat salamo.
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Glej kdor jih dela doma zase to dest dvajset klobas dela s soljo in sladkorjem za barvo.
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.092
7.015
113
Dobro, saj to je vseeno kako se doma dela in kako kdo dela.

Mene samo zanima, kje v MB ali okolici, dobiti takšne domače, da jih lahko kupim, ker poznam nikogar ne, ki jih dela doma.