Cel p'šanc v pečici

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Konec koncev vsak berač svojo malho hvali...
Dodatek: če imate čas cel dan enga pšanca pečt (domačega, od dve kile in pol) na 130 stopinj, ala vam vera...

Tole je samo medklic in ne vzemi tega, kot da imam kaj proti tebi.......opažam, da dandanašnji hrana, predvsem pa obred obroka v familijah totalno zgublja na vrednosti. Čez teden se doma niti ne kuha, mogoče topel obrok otroku za večerjo. Ne govorim zdaj o kuharskem znanju, ampak o tem da se pripravi miza za obrok, se vsede, se sodeluje v pripravi hrane in konec koncev, da se vzame čas za pripravo hrane - pa vidiš, da sem napisal recept za 1,5 ure
smile-1.gif
. Kam je to šlo? Enkrat daleč nazaj, ko sem bil še v osnovni smo imeli pouk gospodinjstva - še v jugi. Spomnim se, da sem bil že takrat čist frapiran, ko je sošolka učiteljici odgovorila, da pri njih doma se da hrana na mizo, pa si namečejo, pa pojejo. Stari smo bili nekje 10 let. Zadnjič sem govoril z nekom, ki ga precej cenim, pa je samo zamahnil z roko in rekel, da ljudje danes pač tako živijo, ker ne znajo bolje. Žalost, če mene kdo vpraša...

Back to chicken.....I love chicken!!!!
cheer.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Meni osebno gre priprava hrane na živce in časovna potrata, kar sicer ne pomeni, da se ne prehranjujem zdravo, ampak vsaka minuta za šporhetom je vstran vržena.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jah to je odvisno, jaz bi tako rekel za fitnes....(pa te ne provociram), ampak to mi je tako zabijane časa, pa se rad gibam v naravi, najraje pa fizično delam (kake drva cepit, ali pa bale skladat). Da bi pa dal čas za namesko kvihrtanje...pa ni šans
Mi pa ni problem cel dan smokat v žaru, porabit 6 ur za kuhanje piva ali pa 3 ure posvetiti pripravi dobrega obroka...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Konec koncev vsak berač svojo malho hvali...
Dodatek: če imate čas cel dan enga pšanca pečt (domačega, od dve kile in pol) na 130 stopinj, ala vam vera...

Tole je samo medklic in ne vzemi tega, kot da imam kaj proti tebi.......opažam, da dandanašnji hrana, predvsem pa obred obroka v familijah totalno zgublja na vrednosti. Čez teden se doma niti ne kuha, mogoče topel obrok otroku za večerjo. Ne govorim zdaj o kuharskem znanju, ampak o tem da se pripravi miza za obrok, se vsede, se sodeluje v pripravi hrane in konec koncev, da se vzame čas za pripravo hrane - pa vidiš, da sem napisal recept za 1,5 ure
smile-1.gif
. Kam je to šlo? Enkrat daleč nazaj, ko sem bil še v osnovni smo imeli pouk gospodinjstva - še v jugi. Spomnim se, da sem bil že takrat čist frapiran, ko je sošolka učiteljici odgovorila, da pri njih doma se da hrana na mizo, pa si namečejo, pa pojejo. Stari smo bili nekje 10 let. Zadnjič sem govoril z nekom, ki ga precej cenim, pa je samo zamahnil z roko in rekel, da ljudje danes pač tako živijo, ker ne znajo bolje. Žalost, če mene kdo vpraša...

Back to chicken.....I love chicken!!!!
cheer.gif

Ja, res je žalost. Men je šlo že kot otroku na jetra, ker je moj stric hodil s celo familijo jest k nam, bil je cel revež bo babičino, ker mu žena ni kuhala in bi bil brez svoje mamice revež lačen. Seveda se je pol pri nas kuhal samo tako, kot je njemu pasalo, ostali smo jedli pogreto in postano, potem je pa priletel, zmetal vase in šel. Mi že takrat ni blo jasno, kako je lahko lačen, če ma pa hladilnik in šporhet. če sem hotel jajca po svoje, sem vzel ponev v roke in si jih spekel.
Pri nas med vikendi sedimo že zjutraj skupaj za mizo in se pri zajtrku zmenimo, kaj bomo kuhal za kosilo in ponavadi otroci sodelujejo tko s predlogi, kot pri pripravi. Je do hrane dosti več spoštovanja, kot pa če bi jih zvlekel za mizo od ekranov, kjer bi potem zmetali vase neki kar bi eden od naju zmetal skupaj na šporhetu. Priprava hrane sodi v splošno izobrazbo vsakega človeka po moje.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Kako narediš filo?

Sicer imam pa zadnjih nekaj let totalno kritiko čez piščance od Ptuja in Pivke. Zastana kri, včasih celo polomljene kosti, okus čuden in grenak zaradi tiste zastane krvi, ...
crazy1.gif
Ima Hofer (ali kdo drug) kaj boljšo kvaliteto?
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Kako narediš filo?

Sicer imam pa zadnjih nekaj let totalno kritiko čez piščance od Ptuja in Pivke. Zastana kri, včasih celo polomljene kosti, okus čuden in grenak zaradi tiste zastane krvi, ...
crazy1.gif
Ima Hofer (ali kdo drug) kaj boljšo kvaliteto?

Fila je enostavna:) Vzameš stare žemlje, ali kakršen druh bel kruh, ga namočiš v mleko. Tačas, ko se namaka, nasekljaš eno čebulo in jo postekleniš. Ko je ready, dodaš par strokov nasekljanega česna, par vejic nasekljanega peteršilja, pustiš na ognju samo toliko, da zadiši.
Ko imaš to ready se lotiš kruha. Malo ga stisneš, da mleko odteče in daš v posebno skledo. Soliš, popraš, dodaš čebulo s česnom in peteršiljem. Dodaš kakšno jajce, da ti malo poveže vse skupaj, žlico kisle smetane... pomešaš, nabašeš u kuro in to je to:)
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Piščanec z trgovine nemore biti dober in pika.
Drugače pa nevem kako se more v gurmanskih mojstrovinah najti hamburger, pica in piščanec z supermeketa.
Majka samo še burek in palačinke.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
In po tvoje burek ni gurmanska mojstrovina? Pa hamburger recimo? Aja, seveda, piščanec je dober pomojem zate samo tako, kot ga pripraviš ti, saj te je točno tako naučila tvoja mama
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Kam potem hodiš po kuretno?

Naša mama je ravno zadnjič razlagala, kako kupi staro znešeno kuro iz trgovine, pa jo najprej obari, odstrani kožo ter jo oplakne v mrzli vodi, da odstrani star in divji okus. Potem šele začne z akcijo ... ampak naša mama (devica), ki vedno začne zgodbo od zadaj naprej ...
crazy1.gif
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Zakaj mleko ne bi bilo v redu? Da ne bi dobil ven tistega trapastega okusa od sto let stare ovce
crazy1.gif
. Zato sem vprašal.
Nič ni bolj groznega kot okus v mleku kuhane govedine : ( = ovčetina).
 

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
V hoferju sem kupil tistega začinjenega v vrečki. Vzel sem ga ven iz vrečke (ja vem smešno, ampak mažem pečico da sprobam pirolizo:D), dal sem ga na trebuh v litoželezni globok pekač, 190°C, 80min, vroč zrak plus.

Rezultat vrhunski: čudovito hrustljava kožica, kosti iz bedrc grejo kar same ven, pa tudi prsa niso suha.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik bertoncl pravi:
V hoferju sem kupil tistega začinjenega v vrečki. Vzel sem ga ven iz vrečke (ja vem smešno, ampak mažem pečico da sprobam pirolizo:D), dal sem ga na trebuh v litoželezni globok pekač, 190°C, 80min, vroč zrak plus.

Rezultat vrhunski: čudovito hrustljava kožica, kosti iz bedrc grejo kar same ven, pa tudi prsa niso suha.

To je to, kar se peke tiče. Kar se tiče pa nabavljene surovine pa naslednjič ponovi s kakšnim primernješim.
smile-1.gif
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Kam potem hodiš po kuretno?

Naša mama je ravno zadnjič razlagala, kako kupi staro znešeno kuro iz trgovine, pa jo najprej obari, odstrani kožo ter jo oplakne v mrzli vodi, da odstrani star in divji okus. Potem šele začne z akcijo ... ampak naša mama (devica), ki vedno začne zgodbo od zadaj naprej ...
crazy1.gif

Zaenkrat pri sosedu kmetu, drugače so pa doma fantje predelali prostor tako da jih bomo začeli doma futrat- nakup enodnevnih in potem do 2kg ali več.
cheer.gif




Ja gurmani, piščanc s supermarketa , krompir z nizozemske, paprika z bosne in solata iz španije. Seveda vse skupaj za 10 €.
bonk.gif

Potlej slišiš da so piščance futral z gso sojo in lastnim kakci( ker piščanec ne prebavi vse hrane in jo se škoda stran metat) po možnosti kar celega zamrznjenega piščanca uvozjo z brazilije.da o krompirju z nizozemske ne pišem , tak isto rdeča paprika z bosne in solati iz španije- recimo lahko stoji teden dva brez da bi začela gnit(poskusi to z domačo)
 

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik bertoncl pravi:
V hoferju sem kupil tistega začinjenega v vrečki. Vzel sem ga ven iz vrečke (ja vem smešno, ampak mažem pečico da sprobam pirolizo:D), dal sem ga na trebuh v litoželezni globok pekač, 190°C, 80min, vroč zrak plus.

Rezultat vrhunski: čudovito hrustljava kožica, kosti iz bedrc grejo kar same ven, pa tudi prsa niso suha.

To je to, kar se peke tiče. Kar se tiče pa nabavljene surovine pa naslednjič ponovi s kakšnim primernješim.
smile-1.gif

Imam v planu ja, me zanima razlika:)
 

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Piščanec iz police v trgovinah zraste (iz piščančka v žival cca 1,5kg ) v cca 40 dneh!
Medtem ko domač piščanec 6+ mesecev, da o kvaliteti krmil za živali spoloh ne govorim.
Škoda da ni več dokumentarcev o masivni industriji hrane, da bi folk videl kako se dela junk food.
Hvalabogu da sem iz podeželja in imam dostop do zame "vrhunske" domače reje.
Lp
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Tako je Odissey.....katastrofa pa je, da daš povprečnemu "meščanu" za poizkusit domače meso pa mu ni dobro!