Carinska pošta

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
In taka roba se ne znajde pri kitajčkih na eBayu ali Alibabi. Ponavadi je to v štacuni, outletu...

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.571
3.934
113
Citat:
Uporabnik bula pravi:
In kakšno vezo naj bi pri celi zadevi imeli naši trgovci??
O tem ali je blago pravo ali ponarejeno odloča samo uradni zastopnik ali predstavnik znamke v RS.
In kaj je on drugega kot trgovec?
stupid-1.gif

Navadno je sicer veletrgovec, ampak ker smo mini država so za nekaj znamk uradni zastopniki tudi maloprodajne mreže.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.571
3.934
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
In taka roba se ne znajde pri kitajčkih na eBayu ali Alibabi. Ponavadi je to v štacuni, outletu...
Kako pa veš na kateri strani točno je kupec kupil in kako lahko v naprej trdiš zaradi platforme in cene da je nekaj ponaredek? Lahko bi dal kup linkov na uradne online outlete v tujini, tudi Aziji z "očitno prenizkimi cenami" (karkoli naj bi to pomenilo).
Predvidevanja in posploševanja v pravu, ko gre za kazen ali uničenje pošteno plačanega izdelka nimajo kaj iskat. So pa dobri za zastraševanja in striženje ovac.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Kolikor je meni znano so zastopniki posameznih trgovskih znamk v Sloveniji večinoma odvetniki ali odvetniške pisarne, ne pa veletrgovci. Posli zastopanja blagovne znamke so bolj pravne narave, ne pa trgovske.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Kako pa veš na kateri strani točno je kupec kupil in kako lahko v naprej trdiš zaradi platforme in cene da je nekaj ponaredek? Lahko bi dal kup linkov na uradne online outlete v tujini, tudi Aziji z "očitno prenizkimi cenami" (karkoli naj bi to pomenilo).
Predvidevanja in posploševanja v pravu, ko gre za kazen ali uničenje pošteno plačanega izdelka nimajo kaj iskat. So pa dobri za zastraševanja in striženje ovac.

Saj ni ne predvidevanje, ne posploševanje - na osnovi suma (hebi ga - nizka cena + paket iz Kitajske ne zmanjšuje ravno osnove za sum) je dobil pozov, da dostavi dokazila, ki bodo potrdila, da blago ni ponaredek.
Zdaj pa - ali si je 100% siguren, da ni ponaredek in se gre bost, ali pa je enostavno tiho in pusti carini, da sama odloči. Če se bo odločil za prvo varianto, bo v primeru, da ne bo dokazal "orginalnosti" nosil vsaj stroške dokazovanja in ob neugodnem razpletu še stroške uničenja.

Bi pa bilo zanimivo izvedeti kdo je dejansko "skočil" na Salamonke? Ni dvakrat za rečt, da nismo k temu pripomogli mi na Alterju.
tongue-1.gif

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113
Moje menje je pa ravno obratno.

Tisti, ki trdi da je to ponaredek mora to dokazat. Ne pa obratno.

Kupec pač ne more vedeti kaj vse se je dogajalo z enim čevljem in koliko variant oz šivalnic za tak čevelj obstaja kjerkoli po svetu.
Legalnih seveda.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tvoje mnenje je tu irelevantno. Relevantno piše v zakonu. In to je edino, kar velja. Postopki spremembe zakona pa so jasni, vsekakor ne spada sem postopek jokcanja na Alterju.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Moje menje je pa ravno obratno.

Tisti, ki trdi da je to ponaredek mora to dokazat. Ne pa obratno.

Kupec pač ne more vedeti kaj vse se je dogajalo z enim čevljem in koliko variant oz šivalnic za tak čevelj obstaja kjerkoli po svetu.
Legalnih seveda.

Saj tudi tako je, mislim da mora zastopnik to dokazati na svoje stroške. Če je potem temu tako, uničenje plača naročnik in prodajalec.. kako se vse to izvaja v praksi ne vem
bonk.gif

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Pa to zdaj, ko sem nameraval probat te salomonke. Ma še kdo kak info oz lahko pove iz prve roke, da dajejo v uničenje salomonke?

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.571
3.934
113
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Saj tudi tako je, mislim da mora zastopnik to dokazati na svoje stroške. Če je potem temu tako, uničenje plača naročnik in prodajalec.. kako se vse to izvaja v praksi ne vem
bonk.gif
Ni tako.
1. dovolj je izjava zastopnika
2. pri nas kupcu ni treba plačat uničenja (zaenkrat, opa- zaenkrat), še posebej pa ga ne plača prodajalec ker ga ne bo nihče iskal, kaj šele našel.

Je pa res da nekatere odvetniške pisarne zastopnikov po ugotovitvi prekrška pošiljajo grozilne papirje na katerih zahtevajo, da naročnik plača uničenje in stroške postopka (ne pošilja FURS) - ampak papir trenutno nima resne podlage in je v pravnem besedilu napisan kot "želja", čeprav ga mnogi razumejo kot pravno podprto "zahtevo" (o tem je bil pred nedavnim članek v enem od naših dnevnih časopisov)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Kako ugotovijo ali je original? Vse kar ni kupljeno v njihovi trgovini po 2x visji ceni je ponaredek. Se pravi vse na pošti izf tujine je ponaredek.
Sedaj moraš samo dovolj pritisniti na posto (lahko tudi s kaksno donacijo sportnemu klubu v katerem je kak direktor pošte) in bodo na posti bolj pozorni na "ponaredke" tvojih izdelkov.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Bližajo se časi, ko je poslanih največ pošiljk, v novembru zato pride do največjega zastoja pri carini, kupci manjših stvari pa zato takrat najdlje čakamo na blago manjših vrednosti, naročeno izven EU (predvsem Kitajska).

Zanimajo me vaše izkušnje. Gre tako blago kaj hitreje skozi carinski postopek, če je poslano kot priporočeno (registered airmail), namesto priroritetno (avionsko - airmail)?

Hvala

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.571
3.934
113
nič hitreje ne gre. Imam trenutno dve malenkosti po par €že 10 dni na čakanju v skladišču carinske pošte (tracked registered mail ... naj bi bilo China registered mail, ampak tracking pokaže da je Malezijska pošta) ... pa vem da ne bodo niti odprli pošiljke. Samo čaka... se, čaka... čaka... pa niti ni še najbolj oblegan mesec v letu.

Ravno včeraj sem dobil eno ki je iz neznanega razloga 14 dni potovala samo od Brnika do centra Ljubljane. Ni bilo odprto, vrednost drobiž. Tracked registered.

Edini konkretno pospešen postopek je DHL.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Ne bi si mislil, da priporočeno in navadno obravnavajo enako. Torej ni rešitve, razen kak, kot praviš DHL, ki ga pa prodajalec ne ponuja. Bom vprašal, za DHL in EMS.

LP

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Pred 1 tednom sem dobil paket, ki je do Slovenije prispel z DHL, meni pa ga je dostavila Pošta Slovenije. Kako je to možno?

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
DHL je v nemčiji navadna pošta in meni je še vse dostavila pošta slovenije. Če gre preko DHL express, potem pa dostavi DHL.