Bruto-Neto?

frido

Pripravnik
2. sep 2007
43
0
6
www.bitlab.si
Ko omenjate šolnine...
Tudi jaz sem za uvedbo šolnin, AMPAK država naj študentu omogoči pridobitev štipendije v enakem znesku. Tako bo za svoje "ne delo" tak študent tudi odgovarjal (z vračilom štipendije).

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik frido pravi:
Ko omenjate šolnine...
Tudi jaz sem za uvedbo šolnin, AMPAK država naj študentu omogoči pridobitev štipendije v enakem znesku. Tako bo za svoje "ne delo" tak študent tudi odgovarjal (z vračilom štipendije).

Šolski sistem bi moral biti tak (grobi primer):
- Ob vpisu mora študent vedeti natančno, koliko stane šolanje na posamezni smeri (po letnikih)
- Študij se začne brez šolnine
- Ob zaključku prvega letnika se na osnovi uspeha izvede obračun in študentu naj se obračuna dolg do države (padel - 100%, 6 - 50%, 7 - 25%, 8 - 10%, 9 in 10 - 0%).
- Študent mora ta dolg začeti odplačevati takoj
- In tako vsak letnik posebej
- Odplačuje ga lahko skupno 10 let

Študent lahko enkrat pavzira a takrat nima nobenih pravic.

S tem dobimo:
- bolj pridne študente ali
- manjše stroške na strani proračuna
in
- manj vpisov na X študije le zaradi statusa ali
- zaslužke zaradi teh vpisov
in
- ljudje bi prej doštudirali, prej začeli delati, prej dobili izkušnje
kar prinese
- k večji produktivnosti ter
- tako posledično lahko višjim plačam
kar doprinese
- k splošnemu blagostanju v družbi.

( to je blo tako na hitro, po službi, ko sem že malo zmatran ... bi se dalo še izpilit).

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
glede na to kar sem pisal, niti ni važna višina plače. če nekdo dela v službi 0 (nič), naj bo tudi njegova plača toliko (oziroma se ga odpusti). Če lahko en zaposlen opravlja "delo" petih in se mu plača poveča za 100%, ostale 4 pa damo stran, smo v konkretnem "dobičku": ni več plače petih, ampak dveh, polno zaposlenega delavca, ki je motiviran (s 100% večjo plačo kot prej). V tem smislu sem govoril. O cifrah pa ne bi, ker jih ne poznam.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
V teoriji se to silno lepo sliši.

@tis - tvoj predlagan sistem je slab, ker komaj polnoletnim ljudem, ki nikoli v življenju niso nič plačevali, najprej daje na kredo in šele potem terja. Glede na to, da si baje v biznisu, najbrž veš, o čem govorim...

Poleg tega profesorje neizmerno izpostavi izsiljevanjem (konec koncev veliko bolj tudi podkupninam), ki smo jim priča že v osnovni in srednji šoli. Šolanja se bo namreč še vedno lotilo veliko preveč ljudi, ki nikoli ne bi končali.

Na ostale, ki sanjajo o nekih zastonj šolanjih (pa hkrati nula davkih) - v tujini študentom banke posojajo denar. Pa vsi preživijo. In imajo 90% success rate. Logično. Vsem je preklet jasno, da bo treba študij čim prej končat, da se pufov losaš. In preden se študija lotijo, vsi preklet natančno premislijo, ali ga bodo tudi končali. In ker študentov ni "neskončno veliko" tudi univerze preklet premislijo, koliko je lahko največ šolnina in kaj je treba v zameno dati...

Sicer pa - res ne vem, čemu to tule razpredam. Itak je jasno (INTERNETNI forum!), da publika ni prava, ki bi (hotela, znala,...) razumeti, v čem je problem. Bi bilo pa vseeno fino, če bi v ta namen vsaj nehala cmizdit, od kje visoki davki.... Ja, od samega zraka sigurno ne!

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
@tis - tvoj predlagan sistem je slab, ker komaj polnoletnim ljudem, ki nikoli v življenju niso nič plačevali, najprej daje na kredo in šele potem terja. Glede na to, da si baje v biznisu, najbrž veš, o čem govorim...

Razumem tvoj pomislek a v obratnem primeru bi imeli tisti z manjšimi prihodki težave. Tako pa s pridnostjo "oddelajo" vse. Podoben sistem je tam, kjer so faksi plačljivi - razlika je le, da tam najemajo kredite bank, si sposojajo od staršev ipd. Istočasno pa... če imajo vsi ti (velika večina) lahko dobre avte, dovolj denarja za žurat 4x na teden, ipd - pa naj se še naučijo delati z njim.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Razumem tvoj pomislek a v obratnem primeru bi imeli tisti z manjšimi prihodki težave. Tako pa s pridnostjo "oddelajo" vse. Podoben sistem je tam, kjer so faksi plačljivi - razlika je le, da tam najemajo kredite bank, si sposojajo od staršev ipd. Istočasno pa... če imajo vsi ti (velika večina) lahko dobre avte, dovolj denarja za žurat 4x na teden, ipd - pa naj se še naučijo delati z njim.

Tam, kjer je faks plačljiv, je sistem daleč od tvojega predloga (tvoj predlog je bil: najprej zastonj, potem pa plačevanje za nazaj, če so rezultati slabi).
Povsod se plačuje vnaprej, ali pa se vnaprej pove, da bo faks vsaj eno leto zastonj.
Nikjer se pravil igre ne spreminja sredi igre (kot npr. predlaga tvoj predlog - da se zastonjski faks naknadno prekvalificira v plačljivega na osnovi slabih študijskih rezultatov). Ker se to ne da pametno praktično izvesti (univerza se ne more ukvarjati kot besni izterjevalec denarja, saj to ni njena glavna dejavnost - banka po drugi strani to počne ves čas) oz. prinese več krivic kot koristi (profitirajo najbolj iznajdljivi, ki praviloma že tako imajo denar, izgubijo pa neiznajdljivi, ki običajno denarja že sedaj nimajo - spet ima pri razreševanju teh problemov univerza neprimerno manj znanja kot pa banka).

Sistem je najbolj fer tako, da se plača "upfront". Tisti, ki imajo denar, se bodo skeširali (in denar morebiti zafučkali, ker "itak mama časti" - hvala bogu ne na račun davkoplačevalcev), tisti, ki pa denarja nimajo, pa se zapufajo (in pri tem prej premislijo, ali se jim to res splača ali ne - torej so motivirani za študij, kar zdaj npr. niso).

Kakor koli obrneš - Mencinger je daleč od nekega orto neoklacičnega ekonomista. Pa je bil hud zagovornik vsaj neke male participacije študentov pri študiju. Vsaj toliko, da bi študentom dala mislit. Ker to, kar imamo mi danes pri financiranju študentov, je na nivoju "vzameš 100 evrov in si z njimi prižgeš čik". Potem se pa čudimo, od kje taki davki....
stupid-1.gif

(problemi so tudi pri penzijah - tudi te ne rastejo "od boga", pa podpore za brezposelne, pa zastonjska zdravila, ki jih potem mečemo v smeti,...).

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Pod "podoben sistem" sem mislil predvsem dejstvo, da si študentje vzamejo kredit za študij - torej se zakreditirajo. Moj predlog ni, da je faks zastonjski temveč, da je plačljiv le plačilo ni ob začetku ampak ob koncu (letnika) in ima glede na uspeh v letniku določene popuste. It's simple.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Simple, but wrong.
grin1.gif

Razlogi so pa napisani zgoraj. Zato v praksi takih zabavnih sistemov naknadnega plačevanja šolnin ni.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Simple, but wrong.
grin1.gif

Razlogi so pa napisani zgoraj. Zato v praksi takih zabavnih sistemov naknadnega plačevanja šolnin ni.

No ja... pravi razlog, da česa takega praksi ni leži čisto drugje.
A smo navajeni, da moraš imeti prav torej: strinjam se s teboj.