Še en davek

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.831
9.066
113
Tole mi je Google ponudil v branje:

Kaj te to za en davek?
Koliko je tega davka?
Je 160m2 brotu, neto, bivalne povrsine?

Kaj pomeni poleg lastnika se 4 in da ae za vsakega manj odmeri. A otroci, ki bicajo pri meni tudi placujejo? (Itak, da ne, samo konfuzno je napisano).

hermann

Guru
19. mar 2014
10.086
7.104
113
Tole je že zelo dolgo... in ja, za ta davek nisem vedel dokler nisem kupil rabljene nepremičnine.

Meni so odmerili davek na premoženje, ko sem kupil in se vselil v novo (rabljeno) stanovanje. Prvo leto se davku ne izogneš, drugo leto sem moral pa dokazat, da že vsaj eno leto v nepremičnini živim, da so me davka oprostili.

Za oba parkinga v garaži pa vsako leto plačujem davek na premoženje in to edini od vseh sosedov. Ker mene je država našla njih pa ne. Butale pač.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.831
9.066
113
Odprla linke. PIše 160m2 stanovanjske površine. Je to enako kot kar v GURSu pišejo kot bivalni prostor ali "uporabna površina dela stavbe"? to dvoje je pri meni enako in ustrezno veliko, ker teh 160m2 se kar naprej pojavlja...

Kako je z garažo, ki je posebej, ampka spada k hiši in ima enak naslov. Tam lahko uveljavljam znižano plačilo, ker nas je 5 ali je to samo za stanovanjske površine?

hermann
koliko je tega davka? v rpocentih od vrednosti nepremičnine, ki bo itak ona iz GURSove ocene. (vsaj ta je OK)

hermann

Guru
19. mar 2014
10.086
7.104
113
hermann
koliko je tega davka? v rpocentih od vrednosti nepremičnine, ki bo itak ona iz GURSove ocene. (vsaj ta je OK)
Davka je bilo nekaj čez 200€ za stanovanje in parkinga, ki je bilo takrat nekje 250 jurjev (4 leta nazaj). Za oba parkinga (vpisana sta v ZK) brez stanovanja me pa letno pride cca 9€ davka.

Za tvojo garažo je tudi odvisno ali sploh imajo kakšnokoli evidenco in ali je sploh vpisana v ZK. Tudi če imajo evidenco bo to par € letno.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.831
9.066
113
Je, je... Vrisana in ovrednotena... Smo delali, ko se je na to ze malo gledalo, ni to neko stanje izpred pol stoletja...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.384
4.896
113
Glede na to, da te pri teh zadevah najprej pozovejo k samoprijavi (ki je brez penalov), ne vem zakaj panika.

In kot je en napisal pod tisti članek zgoraj: kaj se vlade mučijo z davkom na nepremičnine, če ga imamo še iz Yuge, samo podatke je treba zajet. Meni so za lani opalili NUSZ za celo leto za nepremičnino, ki sem jo dedoval marca. Na pritožbo za katero piše v mojih davkih, da je rešena nisem dobil nobenega odgovora, tudi znesek za plačat na davčni kartici ni spremenjen. :bonk:

Sicer pa so to občinski davki, toliko da veste kam gre denar.

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.095
2.813
113
Meni je čudno da ne veš, da to obstaja. Ker si kar razgledana, brez zajebancije.

Aja, ne vzamejo GURS cenitev (zaenkrat, na srečo), imajo neko svoje točkovanje in cenitve, ki so nižje. Lestvica obdavčitve je pa progresivna.

sad

Guru
24. avg 2007
23.212
12.037
113
Za površino predvidevam da vzamejo Uporabno površino iz registra stavb, drži?

19. jul 2007
3.108
1.848
113
Res... Pojma nisem imela, da kaj takega obstaja. S tem, da je vrisano bilo vse... V zadnjih 10 letih, pa me nihce ni našel. RTV me je nasla po pol leta...

Nas je RTV tudi našla v pol leta. FURS nas je tudi takoj našel za NUZS.

Ne razumem, po kakšni logiki te ne najdejo za plačilo premoženja. Saj ne, da bi si želel, ampak je čudno.
Verjetno je na izrecen namig "svinj pri koritu" ravno premoženje prepuščeno samoprijavi, za vse ostalo pa imajo podatke.

PS: Ne plačujem in se nisem samoprijavi.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.095
2.813
113
Saj te pozovejo k samoprijavi. Obrazec, ki ga moraš izpolniti, je kar zajeten, če se prav spomnim. Vse kar bi lahko že sami dobili iz Gursa in katastra moraš še enkrat izpolnjevati za njih.

• Ljubezen
Reactions: Kamele0N

sad

Guru
24. avg 2007
23.212
12.037
113
Res... Pojma nisem imela, da kaj takega obstaja. S tem, da je vrisano bilo vse... V zadnjih 10 letih, pa me nihce ni našel. RTV me je nasla po pol leta...
Našli te še niso, ker si pri novogradnji 10 let opravičen plačevanja tega davka ;). Preberi bolj natančno predpis ;).
Mene so našli v pol leta.
Je pa znesek dokaj minoren, tako da razen kratke kletvice in plačila, se nisem kaj več ukvarjal z njim.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.831
9.066
113
10 let je mimo... Vrisano je bilo manj kot 10 let nazaj, ampak letnica gradnje je prava...

sad

Guru
24. avg 2007
23.212
12.037
113
Pač traja še malo. 10 let si pa bonusa imela.
Koliko imaš uporabne površine v registru stavb?