Brušenje ketne od motorne žage

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Prvo - meni se ne zdi da nekaj hudo dobro reže. Je pa razlika, ampak to ne pali na navadno ketno. Ne spomnim se, ampak nekje pri nas prodajajo verige in brusilce kot v videu. Ne vem, če bi bilo boljše, bi to tudi profesionalci uporabljali. Je pa verjetno boljše od klasike za amaterja, ki ne loči med okroglo in kvadratno pilo
smile-1.gif
.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.715
3.330
113
V praksi ne, na videu pa izgleda dobro, ravno včeraj sem gledal malo cene in razmišljal o nabavi. Glede na to, da je Oregon najbrž ne bi smelo biti švoh.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Se mi je kar zdelo da moraš menjati meč in ketno.
Ampak dobro, počasi bo najbrž tudi to na voljo.
Jaz sem še kar na pili in pilim po "občutku".

Nazadnje urejeno:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
med čisto prvim in čisto zadnjim rezom jst ne vidim razlike!
hysterical-1.gif
sej jaz tud ne velike. Se prov vidi, kako je mojster mal bol prtisnu žago.
Dejte no..... to je spet sam ena finta. Ketna se ne brusi po vrhu... ampak med sabljo in vrhom zoba. Pod kotom. Tud za to obstajajo strojčki.
Pa še med dvema rezilnima zoboma, je eden (jaz mu pravim slepc
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
potem upam, da za brušenje ne računajo več kot nekaj evrov, sicer se ne splača neki?

Brušenje pridev 4 eur. Nova veriga med 16 in 20 eur.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Meč, veriga in ta brusilc se dobi tudi v Sloveniji za 80-100 € komplet.
Drugače je pa za štore dobra srpasta veriga tiste gasilske so specialke in specialno drage pa tudi ne pašejo na vsako motorko.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Brezveze, pa še meč morš zamenjat, če bi blo kej na tem bi stihl že mu kej podobnega.....

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Še moj yt poglej pa boš videl da je ketna drugačna kot jo imaš ti na žagi.
ja. Sory... sem spregledal, da je tudi ketna drugačna

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Priznam, da mi ta princip brušenja ni niti malo razumljiv.
V prvem videu demonstrator najprej 'uniči' ostrino s tem, da z verigo reže po betonu, nato pa jo nabrusi s tem, da jo stisne k brusilnem kamnu v tisti škatlici.
Kje je razlika?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
rezilni zobi so drugačni, kot na ketnah, ki smo jih vajeni. Brusi se z vrha, zato pa je tud samo stisnil ketno k kamnu. Me pa zanima, kako režej "standard" veriga in tale ko so obe nabrušeni in tudi bi rad slišal mnenje kakšnega mojstra, ki je poizkusil obe zadevi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Beton uniči samo ”špičko” zoba. Potem pa ga brus z vrha zniža, da spet nastane š[cenzura]. Imam pa občutek da tak način brušenja hitreje zbrusi verigo, pa še skeptičen sem glede hitrosti žaganju novo in uvrščeno verigo. Nova veriga ima namreč bistveno višji zob, kot zbrušena, kjer ostanejo samo še „členki”, zob pa je brus zbrusil.
Ko običajno ketno piliš, je višina zoba praktično vseskozi enaka.
Je pa res da globina reza določaš z brušenjem ”predzoba”.
Skratka, dvomim da se bo tole hitro obneslo v profi uporabi. Za ”topshop” prodajo pa je idealen izdelek (pa čeprav je priznan oregon v ozadju).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
To, da so zobje drugačni sem videl. Vendar je eden od osnovnih principov brušenja hrbtnih delov rezilnih zob ta, da se ohrani tako imenovani 'prosti kot' brušenja, povedano drugače - rezilna ostrina ne sme imeti za seboj ploskve, ki je enako visoka.
Morda pa gledam na vse skupaj preveč 'tišlarsko' in mi zato ni jasno.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Evo ti enga stanovskega kolega:

Ob prvi priliki nabavim tole; priznam da vidim prvič:

primez-meca-za-piljenje-6f74f325.png

Tole je slovenski patent, vendar me ne prepriča; preden vse namestiš in nabrusiš že zdavnaj končaš z navadno pilo in še kak špricer lahko spiješ:

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
ta ploskev za rezilno ostrino je kar precej pod kotom. Mislim, da nekaj brušenj zdrži.... ko je pa preveč ravnega, je pa verjetno ketna za na odpad.

Jaz imam raje.... pilo v roki
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
In na tistem video iz komende je vse prikazano., da zadevo rešiš samo s pilo in primežem ki ga zabiješ v les (na terenu). Gre tudi brez njega, ampak z njim je milina