Bomo plačevali za 'špekulante' pri stan. kreditih?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Janša je kriv.. v tistih cajtih, ko je folk jemal kredite je bil premier svetilnika Evrope.
cool-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
ksz...

najboljši so tisti, ki trdijo da niso špekulanti, ampak so kredit v chf vzeli zato, ker za kredit v eurih niso bili 'kreditno sposobni'...a folk nima toliko pameti, da če vidijo, da jim finančno ne znese, pač ne gredo v nakup nepremičnine oziroma si pač kupijo cenejšo (manjšo)?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zakaj pa ti "švicarji" nikjer ne omenjajo, koliko so prišparali napram vzetju kredita v domači valuti? Nepomembno?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
pozdrav.gif

Jaz sem nekaj pisal, ampak si spregledal.

Na FB so me pa itaq skenslali oz. sem za njih siromak, ker nisem vzel 200k CHF na 30 let.
evil.gif

Še bolj pa zato ker se ne sekiram.
cheer.gif

Sam sem vmes parkrat šel preračunavat, če se mi izplača konvertirat, pa ni imelo smisla.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.714
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik shift pravi:
glede na to kam pelje vse skupaj bomo nategnjeni tudi tisti ki imamo EURibor, trenutno razmišljam o tem da bi napraskal vse kar imam in zadevo pokril pa naj se je.bejo vsi skupaj
To sem jaz naredil po prvem skoku CHF-ja. Dve leti je bil kar sparsam program, ampak se je izšlo. Čisto vsi centi so šli na glavnico, na koncu sem si pa še nekaj sposodil, da sem zaprl zadevo. Sem pa še ene par mesecev vsak dan potem gledal tečaj CHF-EUR
uf-1.gif
.
Kolega je imel isto in mi je govoril, če sem nor, saj je itak fiksiran tečaj. Sem mu rekel, lej tvoja odločitev, sam bi na tvojem mestu čimprej probal pokrit zadevo. Fiksiran tečaj je trenutno, kaj pa bo v prihodnosti bomo pa še videli. Ampak on je raje šel na dopust, nov avto, itd. Bemu, sedaj ga je spet naj...
crazy1.gif

Aja, pa pri tebi ni take panike. Če bo šel EURIBOR gor, ti bo glavnica ista in boš lahko potem mirno reagiral. Boš pač za tisti mesec, dva dokler ne zbereš keš plačal višje obresti, kar je praktično nič. Pri kreditu v CHF-ju nimaš te buffer cone. Ko pride, je že prepozno. Glavnica je gor za 15%. Tako da, kar mirno razmisli in se potem odloči. Ti ni treba hitet.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Ja, saj to. Enkrat je bila že panika zaradi tečaja CHF (2011), pa so potem fiksirali tečaj. Že takrat bi lahko konvertirali kredit pa niso. Ne moreš zdaj reči, da so bili zavedeni...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.714
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik hgard pravi:
Ja, saj to. Enkrat je bila že panika zaradi tečaja CHF (2011), pa so potem fiksirali tečaj. Že takrat bi lahko konvertirali kredit pa niso. Ne moreš zdaj reči, da so bili zavedeni...
Kako ne moreš
grims-1.gif
. Vsi drugi so krivi, samo oni ne.
Pa tega res nobenemu ne privoščim, ampak upam, da se bodo pri tem končno naučili, da se PREVZAME ODGOVORNOST. Saj niso v vrtcu, so opravilno sposobni (vsaj naj bi bili) in so pač se sami odločili za to. Torej bodo sedaj morali tudi sami plačat.
Zakaj niso konvertirali takrat? Zato, ker bi bil obrok višji. Udarec je že prišel, glavnica je bila višja, ker pa so obrestne mere na EUR kredite višji, bi bil obrok kredita še dodatno višji. Zato ni skoraj noben konvertiral. Ravno tako, kot po moje tudi sedaj ne bo noben. In če bo čez leto spet padec, bo spet jok in stok. Čeprav res upam, da ne, ker takšen tečaj mora biti po moje zelo velik pritisk za švicarska izvozna podjetja, tako da, po moje bodo morali nekaj reagirat.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Po mojem težko konvertiraš,če ti glavnica naraste čez vrednost nepremičnine,obrok pa čez vrednost,ki so jo sposoben (po merilih banke) odplačevati mesečno od svojih prihodkov...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.714
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Po mojem težko konvertiraš,če ti glavnica naraste čez vrednost nepremičnine,obrok pa čez vrednost,ki so jo sposoben (po merilih banke) odplačevati mesečno od svojih prihodkov...
Tukaj morava nekaj razčistit.
Če imaš težave, ki si jih ti omenil, jih imaš tudi brez konverzije. Samo, da je vmes še preračun iz CHF v EUR. V obeh primerih si postal kreditno nesposoben in boš imel opravka z banko in sicer v smislu zagotovitve dodatnih zavarovanj, porokov, itd. Zelo majhen delež kreditojemalcem bi padel obrok v CHF-ju pod mejo, v EUR (zaradi višje obrestne mere) pa bi šel čez. To sicer trdim na blef (brez nekih podatkov), ampak sem precej prepričan, da drži.

Razlika je torej samo v tem ali boš še naprej izpostavljen tečajnemu tveganju ali pa boš plačeval takoj višje obroke in se temu izognil. Gre pa tukaj za tipičen efekt kuhane žabe, le da se v tem primeru žaba zaveda, da jo kuhajo.
frown-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kakšno Švico? Naj plačajo raje slovenski davkoplačevalci, ampak samo tisti, ki niso vzeli kredita v frankih!

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Še malo,

Latest (20 January 2015): EUR 1 = CHF 1.0087

Sedaj pa še grčija in ECB.....

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.249
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Glavnice NI v valuti, v kateri prejemajo plačo. Je v CHF. In je enaka. Povečal se jim je "samo" obrok, preračunan v €. Lahko ga plačujejo v CHF, pa ne bo nič večja cifra, kot je bila.
Edino, kar se je povečalo, je znesek, ki ga je za obrok plačati v €.

Ah ja, bodisi imaš sebe za pametnega, bodisi mene za neumnega.

Tehnično tudi nihče NI niti enega franka glavnice prejel, ker je banka ob izdaji kredita avtomatsko pretvorila in nakazala EUR.
Vprašanje, če ima te kredite v svojih bilancah kot tuje valutne. Ti misliš da jih ima?

V evrih so nekateri zdaj po pol dobe rednega plačevanja dolžni večji znesek kot so ga takrat dobili izplačanega na račun.

Lahko obrneš zgodbo pa rečeš, v frankih so isto dolžni kot na začetku, obroki so že manjši ker je obrestna mera padla. Samo cena enakega nominalnega obroka je zrastla za 50% v evrih. Pa tudi približno ni bilo gospodarske 50% inflacije od takrat - da bi se njim plača približno isto povečala, je bila samo inflacija na valutnem trgu.

V kateri valuti ima banka v bilanci, je vseeno. Kredit je bil vzet v CHF in se ga preračunava v CHF.

Temu, kaj se zgodi ob pretvorbi obroka v evre (in kaj je bilo ko se je izplačilo pretvorilo v evre) se pa reče valutno tveganje. In posojilojemalec zanj odgovarja sam.

PA da ne bo pomote, nekateri med njimi se mi res smilijo, cela jeba je, ko ti obrok zrase toliko, da ne gre več. Ampak to še ne pomeni, da je zdaj treba kar povprek tolčt po bankah. Ja, če je bil kdo zaveden (torej da so mi na banki zagotovili, da se tečaj CHF ne more spremenit ali kaj podobnega), potem naj banka nosi posledice, ampak vsepovprek pa pač ne gre.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
No, nekdo je dal možnost, da bi se dalo kaj iztržit glede kreditov v CHF, so potem vsi zagrizli v to in sedaj je to že kar na nacionalni ravni treba rešit. Zakaj že?? A se naj zdej država vpleta v gospodarstvo?? Ja vsi tulimo, da se naj država umakne iz gospodarstva, ker je zelo slab gospodar.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
No, nekdo je dal možnost, da bi se dalo kaj iztržit glede kreditov v CHF, so potem vsi zagrizli v to in sedaj je to že kar na nacionalni ravni treba rešit. Zakaj že?? A se naj zdej država vpleta v gospodarstvo?? Ja vsi tulimo, da se naj država umakne iz gospodarstva, ker je zelo slab gospodar.

Kamorkoli pogledam, je govora o CHF. A je to res tak problem?!

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Men je pokazalo v tisti skupini na FB 4 sošolke, katere so vse kupovale zgleda med 2007-2008.

Glede da se jih je že 2k not prijavilo, je pomoje še vsaj 5x toliko jih. Zgleda, da vse kar se je kupovalo po najvišjih cenah na višku 2008.

Nazadnje urejeno:

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Hypo ima tretjino stanovanjskih kreditov v frankih. Verjetno so imeli kakšno ugodno ponudbo, ker drugje jih je manj.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Tukaj morava nekaj razčistit.
Če imaš težave, ki si jih ti omenil, jih imaš tudi brez konverzije. Samo, da je vmes še preračun iz CHF v EUR. V obeh primerih si postal kreditno nesposoben in boš imel opravka z banko in sicer v smislu zagotovitve dodatnih zavarovanj, porokov, itd. Zelo majhen delež kreditojemalcem bi padel obrok v CHF-ju pod mejo, v EUR (zaradi višje obrestne mere) pa bi šel čez. To sicer trdim na blef (brez nekih podatkov), ampak sem precej prepričan, da drži.

Razlika je torej samo v tem ali boš še naprej izpostavljen tečajnemu tveganju ali pa boš plačeval takoj višje obroke in se temu izognil. Gre pa tukaj za tipičen efekt kuhane žabe, le da se v tem primeru žaba zaveda, da jo kuhajo.
frown-1.gif

Pa saj točno to sem mislil...v obeh primerih si postal kreditno nesposoben,ampak v prvem primeru (ostaneš na CHF) ti banka ne bo težila,da moraš za zavarvanje obstoječega kredita dodati še eno zavarovanje...v drugem primeru (CHF kredit želiš konvertirati v EUR kredit) ti bo pa banka rekla da si kreditno nesposoben in da ti kredita ne morejo konvertirati,ker imaš premalo zavarovanja,ker ti je vrednost nepremičnine padla pod vrednost glavnice
wink-1.gif

Umazana dvojna igra bank torej: za plačevanje trenutnega kredita si dovolj kreditno sposoben,za najem novega (z ISTO glavnico),si pa po istih merilih kreditno nesposoben
aplauz.gif