To sem jaz naredil po prvem skoku CHF-ja. Dve leti je bil kar sparsam program, ampak se je izšlo. Čisto vsi centi so šli na glavnico, na koncu sem si pa še nekaj sposodil, da sem zaprl zadevo. Sem pa še ene par mesecev vsak dan potem gledal tečaj CHF-EURCitat:
Uporabnik shift pravi:
glede na to kam pelje vse skupaj bomo nategnjeni tudi tisti ki imamo EURibor, trenutno razmišljam o tem da bi napraskal vse kar imam in zadevo pokril pa naj se je.bejo vsi skupaj
Kako ne morešCitat:
Uporabnik hgard pravi:
Ja, saj to. Enkrat je bila že panika zaradi tečaja CHF (2011), pa so potem fiksirali tečaj. Že takrat bi lahko konvertirali kredit pa niso. Ne moreš zdaj reči, da so bili zavedeni...
Tukaj morava nekaj razčistit.Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Po mojem težko konvertiraš,če ti glavnica naraste čez vrednost nepremičnine,obrok pa čez vrednost,ki so jo sposoben (po merilih banke) odplačevati mesečno od svojih prihodkov...
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Glavnice NI v valuti, v kateri prejemajo plačo. Je v CHF. In je enaka. Povečal se jim je "samo" obrok, preračunan v €. Lahko ga plačujejo v CHF, pa ne bo nič večja cifra, kot je bila.
Edino, kar se je povečalo, je znesek, ki ga je za obrok plačati v €.
Ah ja, bodisi imaš sebe za pametnega, bodisi mene za neumnega.
Tehnično tudi nihče NI niti enega franka glavnice prejel, ker je banka ob izdaji kredita avtomatsko pretvorila in nakazala EUR.
Vprašanje, če ima te kredite v svojih bilancah kot tuje valutne. Ti misliš da jih ima?
V evrih so nekateri zdaj po pol dobe rednega plačevanja dolžni večji znesek kot so ga takrat dobili izplačanega na račun.
Lahko obrneš zgodbo pa rečeš, v frankih so isto dolžni kot na začetku, obroki so že manjši ker je obrestna mera padla. Samo cena enakega nominalnega obroka je zrastla za 50% v evrih. Pa tudi približno ni bilo gospodarske 50% inflacije od takrat - da bi se njim plača približno isto povečala, je bila samo inflacija na valutnem trgu.
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
No, nekdo je dal možnost, da bi se dalo kaj iztržit glede kreditov v CHF, so potem vsi zagrizli v to in sedaj je to že kar na nacionalni ravni treba rešit. Zakaj že?? A se naj zdej država vpleta v gospodarstvo?? Ja vsi tulimo, da se naj država umakne iz gospodarstva, ker je zelo slab gospodar.
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Tukaj morava nekaj razčistit.Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Po mojem težko konvertiraš,če ti glavnica naraste čez vrednost nepremičnine,obrok pa čez vrednost,ki so jo sposoben (po merilih banke) odplačevati mesečno od svojih prihodkov...
Če imaš težave, ki si jih ti omenil, jih imaš tudi brez konverzije. Samo, da je vmes še preračun iz CHF v EUR. V obeh primerih si postal kreditno nesposoben in boš imel opravka z banko in sicer v smislu zagotovitve dodatnih zavarovanj, porokov, itd. Zelo majhen delež kreditojemalcem bi padel obrok v CHF-ju pod mejo, v EUR (zaradi višje obrestne mere) pa bi šel čez. To sicer trdim na blef (brez nekih podatkov), ampak sem precej prepričan, da drži.
Razlika je torej samo v tem ali boš še naprej izpostavljen tečajnemu tveganju ali pa boš plačeval takoj višje obroke in se temu izognil. Gre pa tukaj za tipičen efekt kuhane žabe, le da se v tem primeru žaba zaveda, da jo kuhajo.