Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
kdor je kupil delnice NKBM je bil pač tajkun in imel preveč denarja viška. prav da ga je izgubil
Ne nujno. Jaz sem jih prodal po 44 (ja, top cena in ja .. predvsem SREČA!)
Citat:
kdor je kupil delnice NKBM je bil pač tajkun in imel preveč denarja viška. prav da ga je izgubil
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Kaj ti more v glavi manjkat da vzameš 100.000+ € kredita.
Če nimaš našparano 0 nisi sposoben odplačat 100.000.
Če maš našparano 50.000, vzameš do 50.000 kredita in kupiš nekaj do100.000
Sam sem bil situaciji, svojega sem imel 50.000 in mi ni prišlo na pamet, da bi jemal dodatnih 100.000 da bi kupil hišo in s tem še dodatne stroške vzdrževanja. Hišo "bom " imel, ko bom imel denar.
Citat:
Uporabnik HrabiaMol pravi:
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Kaj ti more v glavi manjkat da vzameš 100.000+ € kredita.
Če nimaš našparano 0 nisi sposoben odplačat 100.000.
Če maš našparano 50.000, vzameš do 50.000 kredita in kupiš nekaj do100.000
Sam sem bil situaciji, svojega sem imel 50.000 in mi ni prišlo na pamet, da bi jemal dodatnih 100.000 da bi kupil hišo in s tem še dodatne stroške vzdrževanja. Hišo "bom " imel, ko bom imel denar.
Nič ti ne rabi manjkati v glavi, vsak ima svoje poglede. Zadevo lahko poenostavimo z leasingom za avto: potrebuješ avto za 10k, našparanih imaš 2k, si zaposlen, plača prenese leasing bp.
opcija A: Vzameš leasing za 9k in odplačuješ, ter se voziš z avtom, ki ga potrebuješ. opcija B: šparaš nadaljnih nekaj let, imaš nižjo kvaliteto življenja, ker se voziš vsakodnevno v kripi in ko našparaš, kupiš avto. Za nekoga je bolj smiselna opcija a, za drugega b.
Še nekaj, lahko imaš našparanih 50.000, investicija je 100.000, pa vseeno vzameš 100.000 kredita. S tistimi 50.000 pa lahko ta čas svobodno operiraš in niso vezani v beton.
Citat:
vzameš kredit 78.000€
vrneš 50.000€
še vedno si dolžan 74.000€
a je tok ok ali je to oderuško? kot pri mafiji? hmmm
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
No zdaj, ko si dokazal, da obrestni račun ni nič takega.
Pa še izračunaj, da se na polovični dobi začetna glavnica poveča za 50%.
Obresti lahko zmanjšaš bistveno in se ne bo nikjer poznalo.
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Glavnica se CHF jemalcem ni nič povečala, praktično enaka je, kot je bila pred par dnevi: XXXXX CHF. Tudi obrok je pratično enak: XXX CHF. Le znesek, ki ga morajo palčat v EUR, se je (logično) povečal.
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Citat:
Ne nujno. Jaz sem jih prodal po 44 (ja, top cena in ja .. predvsem SREČA!)
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Najbolj pošteno bi bilo, da banka ponudi pretvorbo kredita iz frankov v EUR in sicer tako,
kot da bi že od začetka imeli kredit v EUR.
Torej na na dan 15.4.2006 je nekdo vzel kredit 60.000 frankov, kar je po srednjem tečaju takrat bilo xxx EUR.
Upošteva se EURIBOR + povprečni pribitek pri podobnih kreditih na tisti dan (mesec).
NAredi se načrt odplačevanja pod temi pogoji.
In potem se lepo simulira odplačevanje:
Dne 18.6.2006 je plačal obrok kredita 400frankov, kar je po srednjem tečajo pomenilo yyy EUR.
S tem je bil plačan en obrok + nekaj malega glavnice. (ali pa ne)
...
...
in tako naprej za vse obroke do danes.I
In potem se komitentu postavi vprašanje:
* ali ti kredit spremenimo na zgornji način
* ali naj kredit ostane v švicarjih
* spremenimo kredit v EUR po današnjih pogojih
* boste najeli drug kredit (v EUR) in poplačali starega.
In problem rešen.
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Glavnica se CHF jemalcem ni nič povečala, praktično enaka je, kot je bila pred par dnevi: XXXXX CHF. Tudi obrok je pratično enak: XXX CHF. Le znesek, ki ga morajo palčat v EUR, se je (logično) povečal.
To je seveda jasno, gledam na glavnico v valuti, v kateri prejemajo plačo.
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Samo "švicarji" nočejo tega, ker si kredita pod EURIBOR pogoji ne morejo privoščiti. Precej jih namreč piše da v EUR niso mogli dobiti kredita, v CHF je pa šlo.
Ne, kar "društvo" hoče je pretvorba po tečaju iz dne najema kredita in obrestno mero kot pri frankih.
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Glavnice NI v valuti, v kateri prejemajo plačo. Je v CHF. In je enaka. Povečal se jim je "samo" obrok, preračunan v €. Lahko ga plačujejo v CHF, pa ne bo nič večja cifra, kot je bila.
Edino, kar se je povečalo, je znesek, ki ga je za obrok plačati v €.