Jaz imam srednje težko aortno insuficienco (menda šumi za šolski primer - mi to pove vsak kardiolog) od 10 leta starosti. Domnevam, da gre to za isto zaklopko? Tisto, ki zapira po tem, ko srce porine kri v telo.
Za enkrat še nimam težav in upam, da mi je nikoli ne bo potrebno. Če pa bo, so pa postopki že tako napredovali od cca. 25 let nazaj... Se spomnim, ko so nas iz pediatrične furali na UZ na klinični center, pa so vmes bili otroci po operaciji vsi bogi. Takrat je bila to strašna operacija. Mislim, da so te odprli kar po sredini prsnega koša. Pa operacija ti sploh ni garantirala uspeha. Koliko otrok je hodilo na ponovne operacije, ker zaklopke niso bile ok. Se spomnim, ustnice so imeli čisto modre.
Že samo za detaljni pregled zaklopke pred operacijo si šel pod narkozo, pri nogi so ti prerezali aorto in šli z enim dolgim 'učem' po žili do srca. Po takem pregledu so taki otroci vsi bogi ležali še tedne na posteljah.
Na srečo sem bil tega prihranjen.
mamomu: Želim ti čim boljše in lažje okrevanje, pa da se ti problem ne bo ponavljal.