Blackberry in email

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Ker imam eno ugodno možnost nakupa BB-ja, ne vem pa, če bi plačeval za storitev BB, me zanima na kakšen način lahko pregledujem pošto?
A deluje gmail aplikacija na BB?
Al so kakšni drugi načini?
Hvala!

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
BB brez storitve BB je BV (brez veze).

Če pa želiš odgovor ali gmail dela ali ne boš moral povedati kateri model BBja imaš v mislih. Nadalje - kolikor je meni znano določeni modeli (tudi moj Storm 2) popolnoma zaživijo šele z aktivacijo BB storitve (na Stormu 2 npr. WIFI brez aktivirane BB storitve NE DELA).

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.092
138
63
okolica mesta
Citat:
Uporabnik mAn pravi:
Ker imam eno ugodno možnost nakupa BB-ja, ne vem pa, če bi plačeval za storitev BB, me zanima na kakšen način lahko pregledujem pošto?
A deluje gmail aplikacija na BB?
Al so kakšni drugi načini?
Hvala!

Jast sem na svojemu BB prišel do gmail-a preko spleta. Za aplikacijo pa nebi vedel.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Hvala obema!

Naj vprašam še nekaj. Kaj je dejanska razlika med BB, ki je poceni (nek osnovni model) in dražjimi (če pustimo ob strani kvaliteto izdelave)?

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Mislil sem recimo v samem operacijskem sistemu. A je pri vseh modelih software enak?
In pri cenejših samo omejene funkcije?

Al gre kako drugače?

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.092
138
63
okolica mesta
Pri cenejšem funkcije niso omejene. Samo na BB torchu je naložena verzija sw-ja 6 (uradni), na ostalih pa 5.

lp

Nazadnje urejeno:

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Bold 9780 ima tudi uradno (predvidevam da misliš iz škatle?).

Drugače pa je uradno posodobitev 6.0 dobil tudi 9700.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
A si pa lahko na te, ki majo 5, naložiš sam 6 (najbrž ne)?
In kaj je bistvena prednost 6 pred 5-ko?
Se 5-ka torej ukinja?

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Hvala!
Še nekaj...

1. Je BB 852'0 ok? Slišim kritike samo ne ohišje...
2. BB in Facebook. Zanima me, če pišeš nekaj v status, če lahko pri posamezni objavi izbereš kdo lahko bere (tako kot ima Facebook za iPhone, torej ali vsi, ali prijatelji.... itd.)?
3. Kaj je fora LED in BB? Opozori na prejeto sporočilo? Utripa kaj?

Hvala!

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Kar imam jaz izkušnje z BlackBerry aparati je dobra samo Bold serija (9000 in 9700). Raje na bolhi zvrtaj poceni in lepo ohranjen Bold 9000 kakor pa 8520 (jajce brez zamere).

FaceBook-a ne uporabljam, kolikor mi je znano vidijo vsi kolegi "status update".

LED lučka utripa ob novih sporočilih in sporočilih. Da pa se nastaviti tudi za kaj drugega.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
BB brez storitve BB je BV (brez veze).

Če pa želiš odgovor ali gmail dela ali ne boš moral povedati kateri model BBja imaš v mislih. Nadalje - kolikor je meni znano določeni modeli (tudi moj Storm 2) popolnoma zaživijo šele z aktivacijo BB storitve (na Stormu 2 npr. WIFI brez aktivirane BB storitve NE DELA).

Kolk ljudi približno misliš, da ima BB?
Kolk ljudi od teh mora biti opozorjeno na mail ravno tisto sekundo, ko prileti? (dobro, če ravno kaj čakaš.... drugače.....)

Pač ga kupiš ker fajn zgleda, ker je dober hardware... ker je cena pri podobna primerjivi nokii , ker je ponedeljek....

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Rabiš BB, če ne si tak kot kupec novega BMW-ja, ki potem vzame 1,6 bencinarja. Pač, če nimaš za registracijo in za vzdrževati boljše mašine je bolje, da kupiš kaj drugega.

Enako je pri BBju brez storitve BB, mučiš sam sebe ...

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Cawo pravi:
Rabiš BB, če ne si tak kot kupec novega BMW-ja, ki potem vzame 1,6 bencinarja. Pač, če nimaš za registracijo in za vzdrževati boljše mašine je bolje, da kupiš kaj drugega.

Enako je pri BBju brez storitve BB, mučiš sam sebe ...

Mogoče celo primerjava z BMW-jem brez motorja... če ga rineš
gre povsod, sam od sebe pa ne dela tistega, za kar je namenjen.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Jaz mam še boljšo primerjavo - če kupiš BB zato, ker dobro zgleda je enako kot če si tip kupi tangice, ker dobro zgledajo (ni važno kako njemu pašejo - ampak dobro zgledajo).
evil.gif

Mimgrede - keri od teh ciglov (BBjov) pa zgelda tako dobro, da bi ga zaradi oblike kupil? A ima kateri perfektno delujoč www browser (ne vem sicer kako se sedaj OS 6 obnese - naj bi namreč ravno tu prinsel precej izboljšav)?
Osnovni namen BB je in (vsaj nekaj časa še) bo - maili preko BB - hiter prenos, odlično "pakiranje" podatkov (torej mali prenos) in odlična tipkovnica (razne na touchih - tj. Stormih - ma ga (žal) jaz
bonk.gif
).

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Pozabil si ključno besedo - ZANESLJIVOST. Vsaj za zdaj...

Sicer pa je BB res aparat za tiste, ki se zanašamo na promptno komunikacijo preko e-pošte.
Stisnjen prenos in hardver, ki je prirejen za pisanje in čim manj dela z aparatom sta le prednosti
v udobju in ceni uporabe. Recimo... v tujini ti manjši prenos podatkov pride zelooo$$$€€€ prav.

lp,
Mpix

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik Megapixel pravi:
Pozabil si ključno besedo - ZANESLJIVOST. Vsaj za zdaj...

Sicer pa je BB res aparat za tiste, ki se zanašamo na promptno komunikacijo preko e-pošte.
Stisnjen prenos in hardver, ki je prirejen za pisanje in čim manj dela z aparatom sta le prednosti
v udobju in ceni uporabe. Recimo... v tujini ti manjši prenos podatkov pride zelooo$$$€€€ prav.

lp,
Mpix

Naj kdo prosim razloži tale "stisnjen prenos"
wink-1.gif
. To omenja in hvali tudi sam Mobitel, ko greš pa v tujino, pa jamrajo, da je vseeno bolje, če previdno uporabljaš storitev, ker ti lahko bratje Hrvatje (in najbrž tudi drugi) po svoje zaračunavajo prenos in ti nič ne pomaga, če mail stisneš v 100 bajtov, zaračunajo ti pa 100k. Je pa najbrž res, da se tudi teksta kar nekaj nabere tudi v svojem omrežju, ampak po moje ni panike.
Kakorkoli, jaz porabim cca 5Mb na mesec, pa maili veselo skačejo na telefon. JPG priponk pa ne znajo stisniti ali pač tudi (1Mb slika najbrž tudi v BB stisnjenem stanju porabi 1MB)??? In če prav razumem, ima večina BB naročnikov zakupljenih vsaj 50Mb, torej bi tudi brez stiskanja stvar morala priti skozi.

Kakor so napisali že drugi, brez BB storitve je telefon precej nezanimiv, razen da je (govorim o 9700) precej hitrejši praktično od kateregakoli telefona. Torej se oziva v trenutku, kar je najbilj hvalevredno. Stabilnost je pa tako tako, meni v povprečju odleti 2x na teden
wink-1.gif
. Bom videl, če je trenutna verzija kaj bolj stabilna.

Jernej

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Ti bom jaz probal, sicer precej laično odgovoriti:
Za tujino si vzameš kakšno opcijo ... Jaz sem si na Si.mobilu vzel Opcijo BB Tujina, ki ima zakupljeno 20 MB prenosa. Bil sem en teden na Djerbi, prejemal na dan povprečno preko 100 mailov (nekateri sistemski, katere sem v tistem času imel za "hendlat") in odpisal na kakih cca. 20 mailov na dan. Sicer nisem gledal potem, točno koliko sem porabil, mislim pa da pod 10 MB. Vmes sem bil ene 3× tudi na FBju in po moje samo enkrat nekaj na hitro pobrskal na internetu.

Res je, da imaš v tujini prenos podatkov takoj obračunan 100kB na sejo, je pa fora BBja, da seje ne spusti, ampak jo drži odprto kar nekaj časa, če ne vedno, ob vseeno precej majhni porabi baterije.
Potem je tu glede priponk fora, da ti ne naloži vsega ampak sproti nalaga "on demand". Attachment moraš sam naložiti, slike klikneš, naj prikaže, pa tudi mail razdeli in ti tako "vsako stran" maila sproti nalaga, ko prideš do le-te. Tako te nepotrebni spami in attachmenti ne udarijo nepotrebno po žepu.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Povsem enostavno... RIM ti pošlje predogled datoteke (pdf, jpg, doc...) prilagojen po velikosti in vsebini uporabi na telefonu in ločljivosti prikazovalnika. Si lahko mislim, da je zaradi tega ločljivost tudi pri novejših aparatih ostala enaka, saj IT oprema RIM-a tako lahko deluje enako na vseh modelih aparatov. Tudi browsanje je prilagojeno in serverji RIM-a poskrbijo, da je prikaz strani prilagojen aparatu in prenos podatkov minimalen. Pri meni je mesečna razlika prenosa podatkov med androidom (omejeno na 2k preview mejla) in BB-jem (ni nastavitve) približno deset do dvajsetkratna. Če bi uporabljal BB za teethering (kot modem za PC), je prenos pač tak, kot ga zahteva PC. Kompresijo RIM-a razumejo le BB aparati.
Kadar priložene e-poštne datoteke potegneš na aparat, pa je prenos podatkov večji oziroma enak, kot je velikost datoteke.

V tujini je prednost ta, da je BB stalno priključen na operaterja (razen, ko se povezava prekine) in je cela seja velika toliko, kot je prenosa med dvema prekinitvama povezave. Z BB-jem si tudi v prednosti, saj lahko naročiš ugoden paket prenosa podatkov za tujino (5 ali 20 mb) in v tujini mirno browsaš in prenašaš podatke... kakšnih 200 MB z drugačnim OS bi te ob enaki učinkovitosti stalo precej več kot domač zakup prenosa podatkov.

Prednost BB-ja brez BB naročnine je le ena... dobra avtonomija baterije. In tipkovnica, čeprav bi se potem raje odločil za E72, ki je vrhunski aparat z dobro avtonomijo, boljšo kamero, možnostjo navigacije (Garmin)... Nokiin push e-mail žal ne uporablja kompresije, ni zanesljiv in porabi precej baterije, kar uniči prednost 1500 mA baterije.

Na hitro sem naštel nekaj razlogov, zakaj vztrajam na špartanskem BB-ju, čeprav imam na voljo več novejših high-end aparatov.
Če se kdo ne strinja z mano, naj me popravi.

lp,
Mpix