Povsem enostavno... RIM ti pošlje predogled datoteke (pdf, jpg, doc...) prilagojen po velikosti in vsebini uporabi na telefonu in ločljivosti prikazovalnika. Si lahko mislim, da je zaradi tega ločljivost tudi pri novejših aparatih ostala enaka, saj IT oprema RIM-a tako lahko deluje enako na vseh modelih aparatov. Tudi browsanje je prilagojeno in serverji RIM-a poskrbijo, da je prikaz strani prilagojen aparatu in prenos podatkov minimalen. Pri meni je mesečna razlika prenosa podatkov med androidom (omejeno na 2k preview mejla) in BB-jem (ni nastavitve) približno deset do dvajsetkratna. Če bi uporabljal BB za teethering (kot modem za PC), je prenos pač tak, kot ga zahteva PC. Kompresijo RIM-a razumejo le BB aparati.
Kadar priložene e-poštne datoteke potegneš na aparat, pa je prenos podatkov večji oziroma enak, kot je velikost datoteke.
V tujini je prednost ta, da je BB stalno priključen na operaterja (razen, ko se povezava prekine) in je cela seja velika toliko, kot je prenosa med dvema prekinitvama povezave. Z BB-jem si tudi v prednosti, saj lahko naročiš ugoden paket prenosa podatkov za tujino (5 ali 20 mb) in v tujini mirno browsaš in prenašaš podatke... kakšnih 200 MB z drugačnim OS bi te ob enaki učinkovitosti stalo precej več kot domač zakup prenosa podatkov.
Prednost BB-ja brez BB naročnine je le ena... dobra avtonomija baterije. In tipkovnica, čeprav bi se potem raje odločil za E72, ki je vrhunski aparat z dobro avtonomijo, boljšo kamero, možnostjo navigacije (Garmin)... Nokiin push e-mail žal ne uporablja kompresije, ni zanesljiv in porabi precej baterije, kar uniči prednost 1500 mA baterije.
Na hitro sem naštel nekaj razlogov, zakaj vztrajam na špartanskem BB-ju, čeprav imam na voljo več novejših high-end aparatov.
Če se kdo ne strinja z mano, naj me popravi.
lp,
Mpix