Beraški zdravniki

  • Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

dask

Majstr
21. sep 2023
385
414
63
Svoj cajt je vraščen noht porihtal družinski zdravnik in ni bilo potrebe, da za to pošilja pacienta na kirurgijo in še kam. Danes pa se zaradi tega obremenjuje najprej njega, ker se on ne zna ali pa ne upa odločiti in pacientu reči, stari bomo pri nas to uredili in malo bolj globoko vrezali (bo pa bolelo) in to je to, se piše napotnice pod nujno in se za take zadeve po nepotrebnem obremenjuje specialiste in podaljšuje čakalne vrste. Ker specialist ne ve kaj je z napotenim dokler ga ne pregleda in to mu jemlje čas, ki bi ga lahko porabil za resnega pacienta, ki ima resne težave.
Tole se pa strinjam... konkretno sem imel v zadnjem letu že dvakrat primer, ko se enostavna zadeva ni rešila pri splošnem zdravniku, ampak na v turistični sezoni že tako preobremenjeni urgenci na Jesenicah. Obakrat je šlo za šivanje, enkrat z odstranivtijo tujka (košček lesa pod kožo). Po več urah čakanja v urgenci obakrat rešeno v par minutah. Ne vem vzroka, ampak dejansko splošni zdravnik samo še pošilja naprej. Urgenca pa nabito polna, pa helikopter sem in tja s hribov itd...
 

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.044
978
113
Sem že pisal na to temo. Ni časa. Pri 60+ pacientih na dan se pač ne lotevajo zadev, ki vzamejo vsaj pol ure.

Moja je svojčas (pred 15+ leti) v ambulanti tudi punkcijo kolena delala. Ker je imela čas. Ker je imela manj kot 1000 GK.
Potem pa so GKji rastli (po ZZZS pravilih ni bilo zgornje meje), in takšnih posegov ni več opravljala.

In po nekaj letih ne izvajanja takšnih zadev, se izgubi tudi znanje (tako teoretično kot praktično) in bi bilo poterbnih nekaj osvežitvenih tečajev, da bi si spet upala kaj takega delat.

Ampak glede na Kebrovo "dajmo dvignit glavarine za 10%" ni straha, da bi se kaj takega še izvajalo v ambulantah.
 

dask

Majstr
21. sep 2023
385
414
63
Tole čisto zavisi od zdravnika do zdravnika.... Med "kmeti" še vedno šivajo, v večjih mestih pa bolj pošiljajo naprej.
Zelo pa zavisi kje morajo šivati.
Živim "med kmeti", naš zdravstveni dom je v tako imenovani "vukojebini" :) je pa res, da ni več starih zdravnikov in niso vsi tako pogumni zgleda. No ja, pa narod je tud popizdil z raznimi pritožbami itd. in verjetno raje "za ziher" pošlje naprej. Predvidevam. Tko da je najboljša varianta, da si nič ne narediš, sploh med sezono. Drugače pač sediš kakšne tri ure v ZD, pa potem še 4-8 ur na urgenci.
 

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.044
978
113
Napotnice in bolniške izdajajo. V zadniih 3 letih sem osebno zdravnico videl 1x, še 3 krat pa sma kar preko maila rešila. V bolniški bi lahko bil kar tak :D
Brez skrbi, točno vejo, komu lahko "na besedo" dajo bolniško, kdo pa se mora prit pokazat.
Verjetno tudi tebi ni v interesu zaradi recimo prebavnih motenj v ambulanto hodit.
Vzame pa lahko to "dopisovanje" več časa, kot pregled v ambulanti. Sploh, ker komunikacija ni kontinuirana recimo 10 minut, ampak je razvlečena tudi čez več dni. In ob vsakem novem sporočilu je rteba pogledat (in ponovno spomnit), kaj se je v prejšnjih sporočilih pisalo.
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.380
6.142
113
ja, zakaj? ker je en jebeštrga plača, zato hodijo popoldne DRUGAM. se pa strinjam - tega se ni sforsiralo in se ne vztraja na tem, ker nobenemu ne odgovarja od sekundarnega levela dalje. JS je fajn za izziv, sploh UKC, za denar greš pa potem malenkosti delat nekam popoldne. Če se moraš pa odločiti ali eno ali drugo, ker oboje ne gre, je pa to rizik, ki ga noče nihče sprejeti, ker javno zdravstvo propade. Kar pa nočemo, btw... za vse ki mislite, da bi bili drugače boljše oskrbljeni. Lufta za izboljšave je dovolj, ampak razfuk javnega zdravstva to ni.

Tole zgoraj sem napisala 18.9.22. Ferdo ne verjame, volkec tudi ne, pa se kdo pameten in poučen se najde, medtem pa: