Beraški zdravniki

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Jaz govorim za primarni nivo.
Trenutno je ta najbolj kritičen in se sesuva. Zaenkrat najbolj v Lj, ampak v Mb tudi ni rožnato.
Še kakšnih 10-20 zdravnikov gre iz ZDLj (kar se bo zgodilo kmalu), se bo začela sesuvat urgenca v Lj. Takoj za njo še urgenca v UKCju. Potem bojo ljubljančani kot kobilice naskočili sosednje občine. Seveda z obvezno retoriko "jaz vas že 50 let plačujem, zahtevam....". Bo treba varnostne službe v teh ZDjih pojačat.

V vmesnem času pa svetujem, da se pacenti brez zdravnika organizirate, pa v skupinsko tožbo proti državi, ker vam ne zagotovi z ustavo predvidenega osebnega zdravnika.
Večina pravnikov meni, da je to 100% dobljena tožba. Mogoče celo kak € pade v žep.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
V vmesnem času pa svetujem, da se pacenti brez zdravnika organizirate, pa v skupinsko tožbo proti državi, ker vam ne zagotovi z ustavo predvidenega osebnega zdravnika.
Večina pravnikov meni, da je to 100% dobljena tožba. Mogoče celo kak € pade v žep.

Osebnih zdravnikov ki sprejemajo nove paciente je veliko (klik). Tako da ustavna pravica je zagotovoljena, ne glede na to kaj pravijo pravniki. Sicer pa LJ regija oz. konkretno mestna občina je načrtno rušila sistem javnega zdravstva na periferiji, ker so ponujali boljše pogoje za zaposlitev mladim zdravnikom kot so jih lahko manjši ZD na periferiji. To se je dogajalo zadnjih 20 let. Če se v LJ sesuje sistem na primarnem nivoju ne bo to nič posebnega, ker sistem je sesut drugje že precej dalj pa stvar funkcionira.

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.400
3.496
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Osebnih zdravnikov ki sprejemajo nove paciente je veliko (klik). Tako da ustavna pravica je zagotovoljena, ne glede na to kaj pravijo pravniki. Sicer pa LJ regija oz. konkretno mestna občina je načrtno rušila sistem javnega zdravstva na periferiji, ker so ponujali boljše pogoje za zaposlitev mladim zdravnikom kot so jih lahko manjši ZD na periferiji. To se je dogajalo zadnjih 20 let. Če se v LJ sesuje sistem na primarnem nivoju ne bo to nič posebnega, ker sistem je sesut drugje že precej dalj pa stvar funkcionira.
Nežno pišem:
- moja osebna zdravnica v ZD LJ-Šiška je dala odpoved. Pa ni bila edina.
- 1500 nas je ostalo brez osebnega zdravnika
- ZD LJ-Šiška ni naredil nič, rečeno mi je bilo, naj se znajdem
- osebnega zdravnika imam na Vrhniki
- kako do njega, če ne morem vozit avta? Desno stopalo mi je težek predmet sesul. Zdaj pa previjanja, pa...

Samo osebna izkušnja...

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
Nežno pišem:
- moja osebna zdravnica v ZD LJ-Šiška je dala odpoved. Pa ni bila edina. mogoče veš kam je šla?
- ZD LJ-Šiška ni naredil nič, rečeno mi je bilo, naj se znajdem Ali je nov zdravnik prišel, ali je še zdaj eden manj?
- kako do njega, če ne morem vozit avta? Desno stopalo mi je težek predmet sesul. Zdaj pa previjanja, pa...

Samo osebna izkušnja...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Nežno pišem:
- moja osebna zdravnica v ZD LJ-Šiška je dala odpoved. Pa ni bila edina.
- ZD LJ-Šiška ni naredil nič, rečeno mi je bilo, naj se znajdem

Samo osebna izkušnja...
Eni smo to izkušnjo imeli že 10 let nazaj. Še vedno od LJ do vrhnike vozijo 3 tipi javnega prevoza, pa taxi če želiš komfort. V vukojebini kjer sicer je ambulanta ampak zdravnik ne sprejema že par let novih, naslednji prost je pa 30-60km stran pa niti javnega prevoza ni. Kako se 80 letniki vozijo k zdravniku? Znajdejo se sami, v izjemnih primerih pa ima občina "posebne prevoze" ki jih opravljajo prostovoljci ravno s tem razlogom.

Drugače pa če bi zdravniki hoteli bi se lahko dvignilo število določenih pacientov na osebnega zdravnika za 100 (že višje smo imeli limite), kar bi zdravniku predstavljalo mogoče 3% povečano delo ker itak brez osebnega zdravnika so trenutno samo zdravi/mladi, bi pa kar naenkrati imeli v LJ dovolj zdravnikov. Za jamranje in višanje "standardov in normativov" so pa itak direktno odgovorni zdravniki oz. fides, so si sami zagotovili manj dela na račun pacientov. Tega se seveda ne omenja, pa je v konkretnih razmerah dejansko čisto elegantna rešitev za primarni nivo.

• Jezen sem
Reactions: kajpace

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Hmja, v okolici ljubljane je ena v Domžalah.
Pa še tista ti bo sredinca pokazala, ko bo videla tvoj naslov bivališča.

Že mogoče, da je sistem sesut na vseh koncih, ampak na periferiji se ga vsah trudijo na bolje spravit. Že ZD Domžale je začel kadrovsko stanovanje ponujat, če zdravnik pride. Plus drugi "bonbončki": ni treba na urgenci dežurat, ker imajo dovolj urgentnih zdravnikov. Pa veliko parkirišče, kjer ti Zoki ne računa parkirnine. Da ne omenjam vpisovanja pacientov do normativa, ne več.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Drugače pa če bi zdravniki hoteli bi se lahko dvignilo število določenih pacientov na osebnega zdravnika za 100
Seveda, pa problem javnega prometa laho tudi rešujemo z nekaj več potniki na vtobusu. Pa tudi na letalih bi lahko imeli stojišča, bo manj onesnaževanja. Zakaj neki imamo sploh normative v šolah? 60 učencev v razred, pa lahko pol učotov odpustimo.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
Ja vojno stanje, človeška življenja so ogrožena. Tako kot so bila v času kovida in so bile izredne razmere. Zdaj pa so isto ogrožena, samo zaradi drugih vzrokov.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Seveda, pa problem javnega prometa laho tudi rešujemo z nekaj več potniki na vtobusu. Pa tudi na letalih bi lahko imeli stojišča, bo manj onesnaževanja. Zakaj neki imamo sploh normative v šolah? 60 učencev v razred, pa lahko pol učotov odpustimo.
Sej so sedaj lepi dodatki k plačam če imaš večjo "glavarino". Je pa res da plačajo samo do 20% več, višje nič. Pa problem je da se je v zadnjih 10 letih vsaj 3x glavarina znižala, vmes so pa še spremenili preračune te "glavarine" da je večini zdravnikov se dvignil količnik pri istem številu pacientov. Avtobus za 50 potnikoov je standard že 50 let, pri zdravnikih smo pa od leta 91 šli na skoraj pol manj pacientov na zdravnika, kar pomeni posledično 1x več zdravnikov ki pa sedaj "manjkajo". Delno je res da se prebivalstvo stara, ampak po drugi strani pa tudi tehnologija napreduje.

Ne vem, če je problem manjko in če zdravnikov nimaš od kje vzet se mora na ostale prenest razlika. To bi moral naredit vsak javni zdravstveni sistem ki mu je v primarnem interesu zdravje.

Če preračunamo povprečje, v sloveniji nima osebnega zdravnika 130k ljudi. Na primarnem nivoju v javnem zdravstvu je pa cca. 1500 zdravnikov. To bi pomenilo da za idealno pookritost se vsakemu zdravniku določi 80 novih pacientov. Sedaj jih imajo v povprečju koliko? 1200 je bila nazadnje številka kolikor vem iz glave, torej 80 oseb bi povečalo oobremenitev s pacienti na enega zdravnika za 5%. Za 5% pa je fides preko stavkovnih zahtev na leto nižal količnik, to je bilo leta 2019. Torej realno je manjko zdravnikov čisto umeten in če bi imeli normative kot so bili pred letom 2019 bi danes imeli pri enakem številu zdravnikov pokrite vse paciente pa še malo rezerve bi bilo.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Ti pa res številke iz riti stresaš.
Še celo ZZZS pravi, da je v SLO cca 960 timov družinske medicine.
Če bi jih bilo 1500 bi vsi ploskali.

>>da se je v zadnjih 10 letih vsaj 3x glavarina znižala,
Ker se je pred tem le in samo povečevala. Ker je imel ZZZS v svojih pravilih, da mora zdravnik opredeljevati paciente dokler ne doseže 110% povprečja.
Torej več zdravnikov ko da odpoved, nižji procent imajo ostali in morajo vpisovati dodatne paciente. V limiti sta (bila) po ZZZS pravilih za celo državo dovolj 2 zdravnika. En dopoldne, en popoldne.
Dokler pred nekaj leti ni zdravnikom dvignilo pokrov, pa so se dogovorili za limit pri glavarini.

Če pa primerjaš glavarine in delo na primarnem nivoju pred 30 leti in zdaj, pa tudi nimaš stika z realnostjo.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Ja vojno stanje, človeška življenja so ogrožena. Tako kot so bila v času kovida in so bile izredne razmere. Zdaj pa so isto ogrožena, samo zaradi drugih vzrokov.
Takšno vojno stanje se napoveduje in traja zadnjih 10 let.
Sem že neštetokrat lepil raziskave o številu in starosti (ter upokojevanju) družinskih zdravnikov. Poglej malo nazaj.

Tako da takšno stanje se je dalo predvideti že 10 let nazaj.
Ampak MZ je šele 2017 izenačil plačne razrede družinskih zdravnikov z ostalimi in poskušal narediti specializacijo bolj privlačno. Ampak še to šele po stavki zdravnikov.
In kot kaže je tudi to že bilo prepozno.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ti pa res številke iz riti stresaš.
Še celo ZZZS pravi, da je v SLO cca 960 timov družinske medicine.
Če bi jih bilo 1500 bi vsi ploskali.

>>da se je v zadnjih 10 letih vsaj 3x glavarina znižala,
Ker se je pred tem le in samo povečevala. Ker je imel ZZZS v svojih pravilih, da mora zdravnik opredeljevati paciente dokler ne doseže 110% povprečja.
Torej več zdravnikov ko da odpoved, nižji procent imajo ostali in morajo vpisovati dodatne paciente. V limiti sta (bila) po ZZZS pravilih za celo državo dovolj 2 zdravnika. En dopoldne, en popoldne.
Dokler pred nekaj leti ni zdravnikom dvignilo pokrov, pa so se dogovorili za limit pri glavarini.

Če pa primerjaš glavarine in delo na primarnem nivoju pred 30 leti in zdaj, pa tudi nimaš stika z realnostjo.
Po evidenci zbornice jih je (aktivnih družinskih zdravnikov) 1304, od tega 1282 v javnem zdravstvu (ostali so privat, brez koncesije). Potem imamo pa še 146 penzičev ki so aktivni (delajo v penziji). Skupno je aktivnih zdravnikov družinske medicine 1483.

Pa dodatno imamo še zdravnike splošne medicine, kar je ista/podobna stvar. Teh je 301.

Kar ti omenjaš kot "tim" so zdravniki družinske medicine zaposledni v okviru ZDjev. Teh je res "samo" 983, ampak to štetje ni pravilno. Ker imaš potem še čisto legit koncesionarje ki niso del ZDja, so pa del javnega zdravstva. Pa imaš tudi zdravnike v ostalih ustanovah ki niso del ZDja (domovi za upokojence ipd.). In pa tudi penzioniste ki se štejejo ločeno.

Pod črto je v sloveniji 1500 zdravnikov ki imajo nase pisane "paciente" oz. se jih da oz. se jih je dalo izbrat tako ali drugače za osebnega zdravnika.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.239
113
Hmja, v okolici ljubljane je ena v Domžalah.
Pa še tista ti bo sredinca pokazala, ko bo videla tvoj naslov bivališča.

Že mogoče, da je sistem sesut na vseh koncih, ampak na periferiji se ga vsah trudijo na bolje spravit. Že ZD Domžale je začel kadrovsko stanovanje ponujat, če zdravnik pride. Plus drugi "bonbončki": ni treba na urgenci dežurat, ker imajo dovolj urgentnih zdravnikov. Pa veliko parkirišče, kjer ti Zoki ne računa parkirnine. Da ne omenjam vpisovanja pacientov do normativa, ne več.
Veliko parkirišče, ki je praktično ves čas tekom dneva nabito do konca saj obnavljajo železniško postajo ali nekaj podobnega na drugi strani Domžal in so zaradi tega zaprli tudi kar veliko parkirišče, ki ga je uporabljalo ogromno ljudi, ki so šli nato z vlakom na delo v LJ. Res je pa malo stran popolnoma prazna parkirna hiša (prazna zato, ker so cene parkiranja nesprejemljivo visoke). Sam povem, da ne bo kdo res mislil, da se pri ZD Domžale samo pripelješ zraven in parkiraš. Cca.10-15min iskanja (brezplačnega) parkinga je nekako stalnica, če ga najdeš prej imaš pač srečo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Kar ti omenjaš kot "tim" so zdravniki družinske medicine zaposledni v okviru ZDjev. Teh je res "samo" 983, ampak to štetje ni pravilno. Ker imaš potem še čisto legit koncesionarje ki niso del ZDja, so pa del javnega zdravstva. Pa imaš tudi zdravnike v ostalih ustanovah ki niso del ZDja (domovi za upokojence ipd.). In pa tudi penzioniste ki se štejejo ločeno.
Spet bučke prodajaš.
ZZZS financira 980 timov družinske medicine. Pri teh si lahko izbereš družinskega zdravnika, ki ti lahko odpre bolniško, napiše napotnico ali recept na račun ZZZSja.
In v teh 980 so všteti tudi vsi koncesionarji.
Je pa res, da v teh timih delajo tudi upokojeni zdravniki, ker kadra ni.
In da je zdravnikov, ki delajo v teh timih mogoče celo več kot 1100, ker ne delajo vsi za polni delovni čas.
Kakorkoli, 980 je številka ,s katero lahko računaš. In ne 1500.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Veliko parkirišče, ki je praktično ves čas tekom dneva nabito do konca saj obnavljajo železniško postajo ali nekaj podobnega na drugi strani Domžal in so zaradi tega zaprli tudi kar veliko parkirišče, ki ga je uporabljalo ogromno ljudi, ki so šli nato z vlakom na delo v LJ. Res je pa malo stran popolnoma prazna parkirna hiša (prazna zato, ker so cene parkiranja nesprejemljivo visoke). Sam povem, da ne bo kdo res mislil, da se pri ZD Domžale samo pripelješ zraven in parkiraš. Cca.10-15min iskanja (brezplačnega) parkinga je nekako stalnica, če ga najdeš prej imaš pač srečo.
Torej začasno težje parkiranje. Ne vem, sem bil samo 2x v Domžalah, pa takrat ni bilo težav.

• Všeč mi je
Reactions: Matey