Tako, kot čakalne vrste na sekundarnem nivoju zmanjšujejo pritisk na ambulante, enako tista 1 ura čakanja (oz. že sama obveznost prihoda v ZD) prisili pacienta, da razmisli, ali res potrebuje obisk zdravnika.
Da ne težijo zaradi temp 37.5 dva dni (28 letnik pride skupaj z mamo), da ne hodijo zaradi fleka od koprive, da ne hodijo klope kazat (kot da ima kako posebno orodje v amb).
Da si pacient na list napiše težave, pa vse naenkrat pove ko pride. Sicer po mailu posamezno, čez več dni razmetano sporočajo.
Ja, če se pacient malo organizira in premisli, prihrani čas sebi in zdravniku.
Lepo. Dejmo potem še malo prisilit paciente, recimo, da morajo pred prihodom napisati na list 1000 številk številke PI, itd. itd.
Preberi si še enkrat, kaj si napisal in potem razmisli.
V normalnem sistemu pač hipohondre odpraviš. Hipohondri in starejši, ki pridejo k zdravniku po socialni stik, pač NE bodo uporabljali elektronskih aplikacij, a ne?
S tem, kar si napisal, dosežeš le to, da VEČINI (vmes je seveda nekaj bedakov, ki zaradi tega, ker se jim je muha usrala na prst, tečejo k zdravniku) UBIJAŠ ČAS. Recimo 30 pacientov na dan ali kolikor jih že ima, je to 30 UR ZABITEGA ČASA.
V naslednjem postu jokaš, kako je vrednost ure zdravnika itak nikakršna, ampak ure drugih so pa sploh nepomembne. Ti so še plačani zato, da zabijajo čas, ne?
V ogledalo se poglej.
In kar je še najbolj žalostno je pa to: namesto, da bi si na ta način prišparali čas in ta čas porabili za paciente, ki dejansko potrebujejo pravo obravnavo. Ne.
Ziherasica je nekaj... Da pa najeda o spremembi sistema in izboljsavah in pol se kaki obvezni sestanki, ki se zaradi takih vlecejo v nedogled, je pa povsem nekaj drugega. Ja, seveda, se najdejo pametnjakovici, ki moralizirajo, da bi vsak malo manj kot sam mogel cel sistem na ramenih imeti. Sploh zdravstveni je tak za usput, ampam resnici na ljubo, ona ni tam za to. Cisto vsak zaposlen pac nima besede o organizaciji pa fertik. Nikjer! Hierarhija je povsod.
Kar se tice pa ambulantnega dela. Nalozene obveznosti in pricakovanja mocno presegajo zmoznosti. In spet, sad in podobni se lahko na trepalnice zmecejo, ampak da nategujes folk do konca in naprej in potem se malo, za odmerjeno nagrado, ki se njemu zdi primerna in seveda tangira k minimalcu, potem pa uzaljenost in moraliziranje, kaj vse bi se lahko, potem je rezultat tu. Primarno zdravstvo je spegu njegovih pacientov. Slovenci res ne znamo nic drugega, kot vse in vsakogar v nic dajati in sebe poveličevati, rezultat je pa neizbezen. Medicinci raje gredo iz foha ven kot v druzinsko medicino, pa to ni samo zaradi place. Je predvsem zaradi pogojev dela in manjko osnovnega bontona, da ne recem spoštovanja, do tega poklica. Raje tapkam nekje v eni pisarni cel dan, kot grem za splosnjaka.
Daj ti meni povej, kaj tebi ni čisto jasno? Jaz pravim (in sam sem TOČNO TO NAREDIL), da če ji kaj ne paše, naj pač gre v super duper privat in bo super duper bogata in nezmatrana, itd.
In še tole: OPTIMIZACIJA lastnega dela za isti učinek, je po mojem vsem v interesu. Vsaj jaz raje nekaj bolj učinkovito naredim in potem porabim čas za kaj drugega. In to, da namesto, da z NORMALNIM pacientom v primeru, ko fizičen obisk NI potreben, ne komunicira po elektronskih poteh in tako njemu in NJEJ prihrani čas, je meni enostavno nepojmljivo. Jurek se je v enem postu itak hvalil, kako ona pozna paciente in torej verjetno zna ocenit, kdo je primeren za uporabo elektronskih poti. Ampak ja, to je pač način dela javnega sektorja.
Če pa imajo zdravniki res take problem, potem pa enostavno naj gredo ven in stavkajo dokler se stvari ne uredijo.
Mi je pa zanimivo nekaj: jurek je napisal, da za tistih nekaj dodatkov še kar vztraja. Ok, vsak je drugačen, ampak meni ni denarja, ki bi mi odtehtal, da dobesedno crkujem v podjetju.