Kaj pa učinkovitosti. V eni ustanovi na pol vedrijo, v drugi popoldan zaslužijo, po možnosti na istih virih. Če plača ZZZS za tisto popoldan izven matične ustanove, bi lahko naredili tudi v matični ustanovi.
Če ZZZS plača tudi tisto popoldan, to tebe kot "uporabnika" teh storitev nima kaj motit.
Pač dobil boš storitev na račun ZZZSja. Običajno na višjem nivoju kot v "državni" ustanovi.
Če pa ZZZS NE plača te popoldanske storitve, pa tebe kot ZZZS vplačnika tudi nima kaj motiti. Ne gre iz "tvojega" žepa. Nekdo si je plačal storitev sam. (in mogoče celo skrajšal vrsto, v kateri stojiš ti kot ZZZS vplačnik).
Zakaj pa recimo bolnica ne izvaja kakšno storitev več? Nimam pojma. Mogoče ji manjkajo kakšni drugi viri. Sestre, prostori,...
In tu je krivec ZZZS "le toliko" da ne pritiska na optimizacijo procesov in stroškov pri izvajalnih ustanovah.
A se Triglav tudi vmešava v delo kleparjev? Al samo plačajo po neki dogovorjeni ceni, pa naj se klepar sam organizira?
Ne vem, če je vmešavanje zavarovalnice ravno dobra ideja.
Še nekaj, meni je naravnost absurdno, da si zdravniki sami postavljajo delovne normative. Neka sekundarna kontrola mora bit (spet najmanj zavarovalnica), pa sigurno bo tudi kompromis med tem kako bi oni radi in koliko je sredstev na voljo.
Naši normativi so povečini prepisani nemški normativi.
(bela knjiga, al modra knjiga normativivov)
Dejansko pa se pri nas uporabljajo normativi *2 ali *1/2.
(če ima nemški zdravnik normativ X opredeljenih pacientov, je pri nas x*2, če ima nemški zdravnik na voljo čas T, je pri nast T/2)
Jaz sem takoj za zavarovalniško konkurenco.
Jaz tudi. Ampak po pravici povdano, meni se s tem ne da ukvarjat.
Meni je dobro tudi tako, kot je. Dobim, kar poterbujem, če ne redno, pa po vezah.
Tako da s tem se ukvarjajte drugi, jaz vas bom podpiral, ne bom pa se na zobe metal.