Beraški zdravniki

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Jaz pa mislim, da je sistem ZZZS enostavno prezahteven za razumevanje večine slovenskih novinarjev. Razen tega se medijem, ki so bolj pomembni in ustvarjajo (levičarsko) javno mnenje niti ne bi zdelo kaj posebnega, če bi se storitve izvajale zastonj, ker jih zavarovalnica ne bi plačala, potem pa bi davkoplačevalci iz proračuna krili zgubo javnih zavodov.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Konkurenčna prepoved je namenjena zaposlenim, da hkrati ob rednem delu ne delajo še za konkurenco.
Torej da odnašajo denar od podjetja, kjer so zaposleni, k drugemu podjetju. In je matično podjetje s tem na zgubi.

V zdravstvu je težava, da tudi če zdravnik popoldne fuša, matično podjetje (recimo UKC) ni na zgubi. Ne izgubijo nič denarja. Ker tisto, kar plačnik (ZZZS) naroči in plača, tudi naredijo.
Pred leti so sicer v UKCju imeli načrt, da bi nudili tudi samoplačniške posege znotraj UKCja, pa so novinarji takoj šli v luft, da "plačujem ZZZSju, zdaj pa naj še enkrat plačam UKCju?".
Pa je direktor rekel "Klinc vas gleda" in ukinil samoplačniške posege v UKCju.
Recimo, da je to res.

Kaj pa učinkovitosti. V eni ustanovi na pol vedrijo, v drugi popoldan zaslužijo, po možnosti na istih virih. Če plača ZZZS za tisto popoldan izven matične ustanove, bi lahko naredili tudi v matični ustanovi. Če delaš dobro, ni šans da boš na dolgi rok lahko počel intelektualno zahtevno delo po 16 ur dnevno oziroma pri dveh, treh delodajalcih

In tu je krivec ZZZS "le toliko" da ne pritiska na optimizacijo procesov in stroškov pri izvajalnih ustanovah. Če ni denarja za posege, pa pač optimizacijo človeških virov (manj zdravnikov, sester in osebja), prostorov in delovnih sredstev. A se sploh meri utilizacijo?

Še nekaj, meni je naravnost absurdno, da si zdravniki sami postavljajo delovne normative. Neka sekundarna kontrola mora bit (spet najmanj zavarovalnica), pa sigurno bo tudi kompromis med tem kako bi oni radi in koliko je sredstev na voljo.

Jaz sem takoj za zavarovalniško konkurenco.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
Ne moremo reči, da je problem samo v zdravnikih ali ZZZS-ju..... Jaz ne vidim rešitve... Sistem ščiti samega sebe, da ne bo sprememb. Tisti ki imajo moč in denar, skrbijo za to. Pa ali je to ZZZS, Fides, prodajniki med. opreme, podizvajalci,...
Nahebejo pa mladi zdravniki, med. sestre in tisti ki želijo sprememb in so glasni.... Zato pa mladi sposobni zdravniki odhajajo

Primer od včeraj: Oče v ponedeljek sprejet v bolnico zaradi manjših težav s srcem. Da bo imel v sredo ali četrtek imel pregled, odvisno od nujnih primerov. V sredo nič, včeraj nič... Dva dni spraševal na oddelku kdaj bo na vrsti.. Včeraj popoldan izvedel, da ga niso vpisali na čakalni seznam... Če ne bo danes, bo preživel še vikend v bolnici. Koliko dodatnih pregledov bi lahko ZZZS naredili namesto teh nepotrebnih noči?

Leva roka ne ve kaj desna dela....

Če je pri nas reklamacija izdelka, se postavi skupina, da razišče in poda predloge, da so to več ne zgodi... Tukaj ne verjamem, da bo kdo raziskoval zakaj je do tega prišlo in kako se izogniti napakam...

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Kaj pa učinkovitosti. V eni ustanovi na pol vedrijo, v drugi popoldan zaslužijo, po možnosti na istih virih. Če plača ZZZS za tisto popoldan izven matične ustanove, bi lahko naredili tudi v matični ustanovi.
Če ZZZS plača tudi tisto popoldan, to tebe kot "uporabnika" teh storitev nima kaj motit.
Pač dobil boš storitev na račun ZZZSja. Običajno na višjem nivoju kot v "državni" ustanovi.
Če pa ZZZS NE plača te popoldanske storitve, pa tebe kot ZZZS vplačnika tudi nima kaj motiti. Ne gre iz "tvojega" žepa. Nekdo si je plačal storitev sam. (in mogoče celo skrajšal vrsto, v kateri stojiš ti kot ZZZS vplačnik).
Zakaj pa recimo bolnica ne izvaja kakšno storitev več? Nimam pojma. Mogoče ji manjkajo kakšni drugi viri. Sestre, prostori,...

In tu je krivec ZZZS "le toliko" da ne pritiska na optimizacijo procesov in stroškov pri izvajalnih ustanovah.
A se Triglav tudi vmešava v delo kleparjev? Al samo plačajo po neki dogovorjeni ceni, pa naj se klepar sam organizira?
Ne vem, če je vmešavanje zavarovalnice ravno dobra ideja.
Še nekaj, meni je naravnost absurdno, da si zdravniki sami postavljajo delovne normative. Neka sekundarna kontrola mora bit (spet najmanj zavarovalnica), pa sigurno bo tudi kompromis med tem kako bi oni radi in koliko je sredstev na voljo.
Naši normativi so povečini prepisani nemški normativi.
(bela knjiga, al modra knjiga normativivov)
Dejansko pa se pri nas uporabljajo normativi *2 ali *1/2.
(če ima nemški zdravnik normativ X opredeljenih pacientov, je pri nas x*2, če ima nemški zdravnik na voljo čas T, je pri nast T/2)
Jaz sem takoj za zavarovalniško konkurenco.
Jaz tudi. Ampak po pravici povdano, meni se s tem ne da ukvarjat.
Meni je dobro tudi tako, kot je. Dobim, kar poterbujem, če ne redno, pa po vezah.
Tako da s tem se ukvarjajte drugi, jaz vas bom podpiral, ne bom pa se na zobe metal.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Trije gredo sedet iz ortopedije pa še trije bodo šli ki so zdravniška spričevala pisali. Še dobro da ne zapirajo še tistih ki koga zafurajo ker ne ve katera zdravila mu je napisal.
Potem bi res brez ostali.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Zdravnik brez specializacije, ki za vsako malo bolj delikatno stvar vpraša starejšega kolega in je dejansko večino časa precej nesamostojen, jamra ker dobi 10€/uro. Polovica jih ne zna niti uporabljati UZ-ja ali izračunavati odmerka zdravil tik pred zaključkom specializacije ( reče: ne vem, vprašaj sestro kako se odmerja :bonk: )... been there, seen that... v Avstriji bi s takim praktičnim znanjem odleteli prvi dan kot knof na gatah...

Jaz, ki sem dostikrat njegova opora in vir informacij, ker se starcem včasih ni za ukvarjati z njimi in bi bili posledično izgubljeni v času in prostoru in bi še koga pospravili na drug svet, dobim pol manj, pa nisem specializant in imam za razliko od te zjamrane mladine toliko let za sabo, da sem tudi sam mentor in nosim odgovornost ne samo za svoje delo, ampak tudi za delo tistega, ki ga uvajam. Wc in malica pa sploh nista samoumevna.

Pun q jih imam, krediti pa pri vseh skoraj v velikosti moje plače brez kredita... če ti ni za delati za skoraj 2 jurja osnove brez osebne odgovornosti pa idi delati drugam

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Ne nabijam much, ker jih nekaj poznam, vem kaj si lastijo in kam in kolikokrat na leto hodijo na dopuste... tega pač z 1500€ plače ali manj ne spraviš skozi. Kakšni najemi, lepo prosim... zavajanje neukih :zavijazocmi:

Sicer pa je organizacija dela zdravnikov in pretok informacij v totalni kameni dobi.

sousis

Guru
16. nov 2019
1.617
1.084
113
Malo za zanimivost:

ZZZS se angažira okoli problema pomanjkanja zdravnikov, in poziva ambulante, naj prevzamejo "izvisele" paciente in bodo za to dodatno nagrajeni. Vsaj mislim, da to delajo, ker je tako birokratsko pripravljeno vse skupaj, da je težko razumeti.

V Excelu zraven poziva se vidi koliko družinskih zdravnikov manjka - v LJ 13 timov.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Malo za zanimivost:

ZZZS se angažira okoli problema pomanjkanja zdravnikov, in poziva ambulante, naj prevzamejo "izvisele" paciente in bodo za to dodatno nagrajeni. Vsaj mislim, da to delajo, ker je tako birokratsko pripravljeno vse skupaj, da je težko razumeti.

V Excelu zraven poziva se vidi koliko družinskih zdravnikov manjka - v LJ 13 timov.
Torej je v SLO samo še 75.000 oseb brez izbranega zdravnika (53 timov x 1400 oseb).
Od prejšnjih 130.000.

Ja pa jade. "Pričaj mi priču".
ZZZS še vedno računa glavarino na povprečje v SLO (2350), kar je v štartu povzročilo odhajanje zdavnikov.
In če zdaj spet vabijo z istimi številkami, bo bolj slab priliv novih kandidatkov.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
A da bi bi gledali po dejanski obremenjenosti ne po glavarini, to pa ne gre?
Saj glavarina (količniki) je poskus, da se nekako normira delo, ki je poterbno za posameznega paacienta.
Ker ideja je, da je z 25 letnikom manj dela kot z 80 letnikom. In ima zato 25 letnik količinik 0,8, 80 letnik pa 3,0.
Oz po razredih:
18-50 let = 0,8
50-65 let = 1,4
66-75 let=2,2
75+let = 3,0

Ampak ti količniki so tudi že stari ko zemlja. Zdaj je že pri 35+ lenikih z njimi dela kot z upokojenci. Tablet požrejo že toliko kot upokojenci (antidepresivi, protibolečinske,...).
35+ letniki so na stalnih terapijah, z vrečkami zdravil iz lekarne. Depresivni, anksiozni,... posla za psihiatre za desetletja v naprej.
Plus en kup bolniških (ki jih upokojenci nimajo), pa komisij (ki jih upokojenci nimajo).

Tako da bi tudi te količinike bilo treba malo posodobiti, ampak potem bi se šele videlo, v kakšnem dreku je ZZZS.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
Ja ampak so še vedno samo grobe ocene. Tudi če imata sva zdravnika isto število 75 letnikov kot osebnega zdravnika, ima lahko en komot 3x več dela v povprečju kot drug.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Jaz bi rekel, da naj dajo merilo, več zdravil kot predpiše, večjo plačo dobi oz. manj pacientov naj ima.
Tak bo win-win za vse. Pacienti bodo lepo nafilani s tabletami, farmacevti bodo služili... Kaj češ lepšega.
Ampak ti količniki so tudi že stari ko zemlja. Zdaj je že pri 35+ lenikih z njimi dela kot z upokojenci. Tablet požrejo že toliko kot upokojenci (antidepresivi, protibolečinske,...).
35+ letniki so na stalnih terapijah, z vrečkami zdravil iz lekarne. Depresivni, anksiozni,... posla za psihiatre za desetletja v naprej.
Plus en kup bolniških (ki jih upokojenci nimajo), pa komisij (ki jih upokojenci nimajo).
A mi poveš v katerem okolju je tako? Torej kje živiš? Da vem, kam se ne smem preseliti, ker bom očitno pri svojih letih že slabši kot upokojenec.
Sicer pa resno: ne vem, s kom se ti družiš, ampak v mojem okolju starejši konkretno prevladujejo z obiski pri zdravniku. Očitno ne poznam dovolj 40letnikov, da bi med njimi nekateri bili stalno na tabletih.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Ja ampak so še vedno samo grobe ocene. Tudi če imata sva zdravnika isto število 75 letnikov kot osebnega zdravnika, ima lahko en komot 3x več dela v povprečju kot drug.
Grobe ocene so vse, kar imamo.
ZZZS sicer ima popolnoma vse podatke (začetek obravnave, trajanje obravnave, kaj se je delalo, kaj se je napisalo, predpisalo, ...) ampak jih skriva kot kača noge.
Še v mesečnih poročilih, ki jih pošilja zdravnikom o procentu realizacije gre številka samo do 100%. Pred leti (ko še ni bilo stropa na 100%) je številka šla do 170%. Zdaj bi verjetno šlo še višje.