To kar je povedano v intervjuju je popolnoma resnicno.
Z druzino smo ziveli zadnjih nekaj let v tujini in smo ranvno nekako zakljucili seljenje nazaj v Slovenijo. Ne selimo se v Slovenijo zaradi ekonomskih interseov ampak drugih zasebnih stvari. Jaz in otrok sva slovenca, zena pa tujka (non-EU).
Prvo kot prvo smo sli preko podobne kalvarije na upravni enoti. Ljudje ki delajo na uradih za tujce so popolnoma nekompetentni, brez minimalnega znanja anglescine ali katerega tujega jezika. Brez splosne razgledanosti. Ne znajo ti tocno povedati ali prineseni dokumenti so OK ali ne. Potem po mesecih sedenja na teh dokumentih zacnejo komplicirati in sprasujeno za dopolnitve. Cudi me, da glede na to da opravljajo to delajo dnevno nimajo nekega lista kaj tocno potrebujes za uspesno vlogo.
Druga tezao potem predstavlja ZZZS, kjer so mi 3 mesece podajali napacne informacije kaj potrebujem za prijavo otroka. To kar so sprasevali da moram sam dostaviti iz tujine (EU) je bilo v tuji drzavi zavrnjeno z razlogom da ZZZS mora sam povprasati za informacije. Ko sem se postavil na trepalnice sem dobil pravega razgovornika na ZZZS, ki je potrdil da ima tujina prav in potem se je uredilo zavarovanje dokaj hitro.
Ko je bilo ZZZS zrihtano in smo dobili kartice sem mislil, da smo urejeni. Oh boy I was wrong. Ze tretji mesec iscem zdravnika v zahodni polovoci slovenije, ki bi sprejel mene in zeno ter pediatra za otroka. Noben ne sprejma novih bolnikov. Imeli smo kar nekaj nujnih primerov in smo morali iti zasebno k zdravniku, kljub temu, da imamo sedaj zavarovanje urejeno. Ne mores verjet. Sedaj gledam ce je mogoce imeti v Sloveniji neko zasebno zdravsteno zavarovanje kot smo imeli to urejeno v tujini. Seveda bom placeval to dodatno, kjub temu da mi poberejo zajeten del od place.
Visoko kvalificirane IT sluzbe v Sloveniji so na psu. Nekaj sysadmin zadev je, to je pa to. Placila so pa tista 2-3 K na mesec, kar vecina ljudi misli da je dobra placa. Stroski so primerljivi z tujino (trgovina, avto, elektrika, plin,...)
Nisem se vsega poracunal ampak mislim, da z seljenjem nazaj v Slovenijo iz druge EU drzave smo vsaj 60-70% na slabsem financno kot smo bii (nizje place, visji davki, visji stroski nepremicnin, isti stroski, zdravstveni stroski). Tako da sem zacel dvomit da je bila selitev pravilna odlocitev in sem zacel razmisljati o mogocem seljenju nazaj v tujino. Da ne govorim o politiki ki se norca dela, narod pa naseda (leva ali desna, vsi so isti)
Popolnoma se najdem kar je bilo povedano v intervjuju in je cista resnica, ker sem sam sel cez isto kalvarijo.
lp
Torus