Bencinar/Dizel?

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:

Pa ti veš kaj je zavg (zaug)?
Yugo ga je mel, pa še kašne R5, potem se je pa počasi nehalo.
Avtomobili po letu cca. 1995 zauga nimajo več. basta.
Kako pa dela sistem za vbrizgavanje pri hladnem motorju oz motorjih je pa stvar (ne)sposobnosti posameznih proizvajalcev.

"Zaugi" še vedno obstajajo, vendar so elektronski in se sami izklopijo, ko se avto dovolj ogreje. Kar poslušaj avto v mrzlih jutrih, laufa enih 200 obratov višje kot običajno.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Saj to kar si napisal tukaj nihče ne oporek. To je tvoja odločitev. Oporekamo budalaštinam v smislu, da je trivalnji dizelček ''malček'' glasnejši od bencinarja in podobno.
wink-1.gif

No, izgleda smo prišli skupaj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
zato tudi navednice....

ne gelde na to kako se danes reže 'zaugu'....vrtljaji motorja so pri hladnem motorju povečani...in ti te, pri spuščenem gasu, vlečejo naprej - za razliko od dizla, ki te bremza (to sem mislil napisat/povedat).

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ne samo povecani vrtljaji tudi bolj "bogata" mesanica med gorivom in zrakom pride v valje.

nepomembnez

Pripravnik
9. jan 2009
514
0
16
Kdo tukaj govori o glasnosti diezlov?Ko je hladen je malo bolj glasen tisto ta prvo minuto in to le, če ga poslušaš od zunaj.A vi mogoče primerjate z golfom I diezel?

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik nepomembnez pravi:
Kdo tukaj govori o glasnosti diezlov?Ko je hladen je malo bolj glasen tisto ta prvo minuto in to le, če ga poslušaš od zunaj.A vi mogoče primerjate z golfom I diezel?

No kaj potem dizela ali bencinar?
Avto pa kupujem za 10 let. In ker sklepam da bodo to zelo produktivna leta (mularija, smučarija....) bi si vmislil večji avto z večjim motorjem in ga imel daljše obdobje.
Najbolj mi diši 1.9 ker nebi rad čez 3 leta pozimi 3x na mesec klel na AC ker bi rabil cegel na gasu da se kam premaknemo polno natovorjeni
smile-1.gif
To je vsa logika. Vmes pa čimnižji stroški avtomobila z upoštevanjem, da se avto pazi.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Kaj jaz računam pri razmerju dizel/bencinar:
1. predpostavim da sta ceni goriva enaki, ter da je/bo cena obeh cca. 1 eur/liter
2. predpostavim da je registracija enaka za podobne kubature in kw motorja
3. predpostavim da je servis enak oz. dizla celo malce dražji
4. predpostavljam da je cena denarja vedno enaka (ne računam obresti zaradi dejstva ker dražji avto plačaš takoj, večje stroške benza pa plačuješ skozi daljše obdobje).
Nekako to so predpostavke, ki ali zanemarljivo malo doprinesejo k stroškom ali pa so stvar naključja (npr. večja okvara - servis).
Potem pa vzamem razliko v porabi med benz in dizlom. Recimo da je pri konkretni mašini razlika 2 litra na 100km. Simpl izračun je: 2 eur na 100km v korist dizla, 200 eur na 10.000km, pri recimo moji količini vožnje 30kkm na leto je to 600 eur v korist dizla. V 3. letih je to 1.800 eur. Potem primerjam ceno dizla napram ceni bencinarja - če je več kot 2k eur potem je bencinar prava stvar, sicer bi se odločal za dizla (seveda je to tako na palec, ampak dovolj natančno). Pa še upoštevat je treba specifike avta ki ga gledaš - npr. renault DCI stari motorji so pod kritiko (mašine ribajo ipd.), medtem ko so bencinarji kolikor toliko zanesljivi, ampak to je težko na splošno. Upam da se boš tako lažje odločil...

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Jaz osebno sem za 1.9, saj se enak motor nahaja v Fiatih in iz lastnih izkušenj povem, da je motor odličen. Navora je dovolj, da se tudi polno naložen avto lepo pelje brez napora pri tem je pa še poraba majhna
zmaga.gif

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Doma imamo 2 opla, v katerih sta motorja 1.7 dti s 75km.
Vem, da je to šibkejši in starejši motor kot 1.7. cdti, ampak osnova je ista.

Z enim avtom bo sedajle 140.000km prevoženih (letnih 2004), z drugim pa 130.000km (letnik 2002) in z obema nimamo popolnoma nobenih težav.
Zgoraj je nekdo omenjal težave zaradi slabega goriva, vendar moram reči, da tankamo že od začetka na določeni črpalki, za katero kao pri nas velja, da lastnik toči vodo med nafto in da imajo vsi neke probleme, ampak nismo zaradi goriva imeli še popolnoma nobenih problemov.

Kar se tiče samega 1.7 motorja - če se ne motim, je to v osnovi ISUZUjev motor, kateri ima širši jermen in posledično se glavni servis opravlja na 140.000km.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Zdaj sicer ne vem kakšen je budget za avto in če se gre o novem ali rabljenem, a mogoče bi se razmislilo o plin/bencin varianti.

Zadnič mi je uporabnik tis razlagal, da se že za 20.000 dobi nek subaru, ki ima pogon na plin/bencin.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Recimo da je pri konkretni mašini razlika 2 litra na 100km
Če gledaš porabo uporabnika MrDaco, ki ima porabo 7,2l pri 1.6 bencinski varianti bo razlika v porabi proti 1.9 dizlu samo 1l.
(drugače pa tudi moj bencinc 1.6 105KM poprabi v povprečju 7,2-7,5l)

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
bom se jaz neki vprasu, pa da ne odpiram glih nove teme

koliko porabi 1.4 TSI 122KM pri hitrostih tam od 150-170km/h?
razmisljam, da bi Golfa dizla zamenju za Sciroccota z omenjenim motorjem

Golf mi na relaciji BE-SLO pije 6 litrov plus/minus 0.2, cez DE ga ponavadi ne sparam

a bi 1.4 motor pil precej vec?
sprasujem se.gif

Točen odgovor ti lahko dam čez kakšen teden ali dva-..
smile-1.gif

drugače pa... 6- prestava , 3000 obratov, 140 kmh... 1.4 tsi... v A3...golf je pa isto... povprečna poraba kr- kr.gora (avtocesta 140-150, ostalo normalno - 90-100 iz Jesenic v Kr. goro) 5,9l... plus enkrat sem ga stisnu do 200kmh... (5. prestava, nekaj čez 5500 obratov..)...

lp

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik testni_voznik pravi:
Citat:
Uporabnik nepomembnez pravi:

No kaj potem dizela ali bencinar?
Avto pa kupujem za 10 let. In ker sklepam da bodo to zelo produktivna leta (mularija, smučarija....) bi si vmislil večji avto z večjim motorjem in ga imel daljše obdobje.
Najbolj mi diši 1.9 ker nebi rad čez 3 leta pozimi 3x na mesec klel na AC ker bi rabil cegel na gasu da se kam premaknemo polno natovorjeni
smile-1.gif
To je vsa logika. Vmes pa čimnižji stroški avtomobila z upoštevanjem, da se avto pazi.

Ce mislis avto imet 10 let vzemi dizla. Pri 20T kilometrih letno bos v 10ih letih prisparal toliko kot bo tedaj vrednost rabljenega avta.