bedaki na cesti

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.040
1.288
113
Če so avtoceste tako narejene kot bi morale biti, lahko voziš po svojem pasu z dolgimi lučmu (pravilno nastavljenimi), brez da bi se oziral na nasproti vozeče avtomobile ali kamione (se osredotočiš le na svoj vozni pas in promet pred/za tabo) - zelo pripomore k varnosti prometa.

Če je konfiguracija terena problematična, se to rešuje s z mrežami ali pa paneli. Prva slika prikazuje mrežo (komaj se jo vidi, ponoči pa zelo učinkovito blokira direkten snop svetlobe), ki prepreči, da bi vozilo s dolgimi lučmi motilo promet na nasprotem pasu, primer je iz tujiine.
Bolj luksuzna rešitev so paneli, ki imajo isto vlogo, druga slika, ta je pa celo pri nas - dolenjski krak, so pa paneli postavljeni, da z avtoceste ne slepiš promet na paralelni lokalni cesti.

Poglej priponko 89456

Poglej priponko 89457
Prva je iz madžarske kolikor se jaz tam vozim. In to nam tukaj ne pomaga če jih ni ali ?
 

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.040
1.288
113
Zanimivo. Ali ima torej BMWjev sistem drugačen način delovanja (kar dvomim) ali pa tu nekaj drugega ne štima saj meni nasproti vozeči tovornjaki ponoči prav nič ne blendajo ne na AC, ne na katerikoli drugi cesti. Mogoče imam pa samo srečo v tej obliki, da le zaslepim tovornjakarje ampak vedno naletim na take, ki samo pyzdijo sami pri sebi in nič ne blendajo :D
Kolikor vem vsi delujejo preko kamere na avtu.
Volvo 90 in vw na avtocesti ne zaznavata nasproti vozečih tovornjakov.
Na navadni cesti deluje v 0.
Vsi ti ne blendajo nazaj. mogoče so ze navajeni... vprasaj jih.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
34.178
9.776
113
ILS (MB) odreže/zatemni cel pas po vertikali, tako da tudi tovornjak je cel v temi. Če pa je javna razsvetljava pa rukne kratke.
Za multibeam (novejši sistem z matrix sceno) pa ne vem iz glave.
 

erikson

Guru
25. avg 2007
22.023
5.878
113
Nikoli ne upaš biti 100% da je ac zares prazna. Pa sem že naletel na palete, opažni element, divjad, počene gume, avte brez luči... če imaš dolge luči vsaj vidiš na daleč, z kratkimi vidiš prepozno.
Aplikacija Waze naprimer je zelo uporabna za razna obvestila o predmetih, ustavljenih vozilih, policijskih vozilih, ...

Zdajle poleti pokaže veliko uporabnikov, očitno je pri tujcih priljubljena.