bedaki na cesti

erikson

Guru
25. avg 2007
22.253
6.087
113
Vandal ni vedel, da ima Tesla vgrajene kamere, ki snemajo okolico. Informacijska pooblaščenka se zaenkrat ni odzvala.

Neuradno smo na zurnal24.si iz zanesljivih virov izvedeli, da je bilo na Ptuju poškodovanih več vozil. Na delu je bil vandal, ki je kot tarče izbiral dražja vozila. Iz PP Ptuj so nam odgovorili, da so policisti decembra obravnavali primer poškodovanja tuje stvari (vozila), pri čemer je bil storilec posnet s pomočjo kamer, nameščenih na osebnem vozilu.

Kot smo izvedeli od našega vira, je bilo to vozilo znamke Tesla, ki ima funkcijo Sentry. Skupaj ima avto kar osem kamer. Dve stranski in zadnja so lahko vedno vklopljene in s tem med vožnjo nadomestijo vsa tri klasična ogledala. Dve dodatni v B stebričku pa služita med drugim za Sentry funkcijo, torej snemanja vsega, kar se dogaja s parkiranim avtom. Avto ves čas z vseh štirih stranic snema tudi vožnjo, posnetke pa je mogoče z enim pritiskom na zaslonu shraniti na priložen USB ključek.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in luciano

igiNo1

Guru
24. feb 2018
1.450
659
113
Videoposnetek incidenta (ki se začne 10 minut pred zaznano grožnjo) lahko naložijo tudi na USB ???
Pameten avtič, ta Tesla. zazna grožnjo že 10 minut prej :) Storilec še v kafiču Tesla pa že ve .......

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.673
113
Od kod ti to, da zazna grožnjo že 10 min prej? Verjetno se dogajanje okoli avtomobila snema in redno sproti briše ves čas, ko je avto parkiran ampak kadar se pa zgodi karkoli takšnega pa se posnetek ne zbriše ampak je na voljo za pregled že od 10 min pred dogodkom, ostalo se pa tako kot vse prej briše. Saj ni to neka znanstvena fantastika.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.233
2.553
113
1674932684666.png

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Žalostno je, da se tako "snemanje" v določenih država smatra za "kriminalno dejanje, ki zahteva najstrožje kazni" (Avstrija - dashcam prepovedan). Oziroma je žalostno, da asi, ki sprejemajo zakonodajo nimajo niti najmanjšega pojma o tehniki ("neprekinjeno presnemavanje" *) in kaj ta omogoče, dodatno pa še zaradi vse preveč "zaščitniške" zakonodaje (GDPR) in nerazumevanja "zahtev" iz nje. Tako se namesto prepovedi objavljanja posnetkov, nadzora na mediji in ustreznega kaznovanja v primeru kršitev, raje rigorozno prepove in kaznuje snemanje samo.
Enako neumno, kot "cookieji" v browserjih in vsa tisto "strinjanje" in "soglasja" o varovanju osebnih podatkov. Kot da kateri od običajnih uporabnikov sploh ve kaj "obkljuka" ...

* Garmin recimo na "zahtevo", tj. glasovna komanda ali tresljaj = karambol ali vanadalizem, shrani 3 minunti posnetek (mislim, da 1 minuto pred komando in nadaljne 2 minuti)

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.233
2.553
113
...
* Garmin recimo na "zahtevo", tj. glasovna komanda ali tresljaj = karambol ali vanadalizem, shrani 3 minunti posnetek (mislim, da 1 minuto pred komando in nadaljne 2 minuti)
Cikel je 3 min - ali kolikor pač. Ne moreš vplivati na začetek in konec cikla. Razen z vklopom kamere.
Zahteva je lahko na 2:55 cikla. In pika.
Kako veš, da se je cikel začel 1 min pred zahtevo?
Lahko shrani cikel pred 'zahtevo, 'zahtevo', cikel po po 'zahtevi'.
Tvoje pa nikakor ne.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.179
1.190
113
www.adriamedia.si
Cikel je 3 min - ali kolikor pač. Ne moreš vplivati na začetek in konec cikla. Razen z vklopom kamere.
Zahteva je lahko na 2:55 cikla. In pika.
Kako veš, da se je cikel začel 1 min pred zahtevo?
Lahko shrani cikel pred 'zahtevo, 'zahtevo', cikel po po 'zahtevi'.
Tvoje pa nikakor ne.
:sprasujemse: Ne vem sicer za točno za Garmin, ampak načeloma deluje tako, da kamera neprestano snema, ampak shranjenih ostane zadnje 3 minute. V primeru "dogodka" se od zadnjih 3 min ohrani zadnja minuta (minuta pred dogodkom) ter naslednji 2 min. To se pač ne briše, od tu naprej gre pa spec cikel 3 min presnemavanja.

• Všeč mi je
Reactions: Corvette

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.287
-2.489
113
Ali turistični avtobusi nimajo Lane Assist?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Verjetno imajo, če so podobno stari kot osebni avti, ki že imajo to opremo. Vendar na avtocesti prepoznaš, da ima to silno malo vozil. Vsaj vključeno delovanje.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Nikakor to ne pomeni to.
Js imam recemo vedno vklopljenega, se pa mi to ne zdi neka zanesljiva zadeva,
Odvisno je od avtomobila do avtomobila, pa tudi pri istem modelu se skozi leta zadeva izboljšuje. Na primer že pri mojem ubogem Hyundaju lahko na AC praktično spustiš volan in če me ne moti nadležno piskanje in rahlo vijuganje znotraj voznega pasu, se lahko brez rok pripeljem od LJ do CE... Tudi ponoči. Edino v hudem nalivu ali snegu zadeva seveda odpove.

Imam pa na AC lane assist večinoma vklopljen, na magistralkah in regionalkah pa ga izklopim.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Jaz imam 99 % cest lane assist vključen. Mene ne moti, če se volan malo upira, ko vozilo ni več na sredini pasu in tako opozarja. Piska, če si že skoraj prilezel do črte. V realnih razmerah mu ne zaupam toliko, da bi spustil volan. Sem pa naredil kak test in je zvozil tudi ovinek. Ampak namen tega v povprečnem avtu še ni to.
Res pa je, da to ni za voznike "tipa BMW", ker je za nemoteče delovanje potrebno ob prehitevanjih in menjavi pasu pač uporabljati smernike.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Žalostno je, da se tako "snemanje" v določenih država smatra za "kriminalno dejanje, ki zahteva najstrožje kazni" (Avstrija - dashcam prepovedan). (...)

Dashcam v Avstriji ni prepovedan. Če se snemanje ustavi, ko avto ni v prometu je dovoljeno. Ni problem neprekinjeno presnemavanje, ampak neprekinjeno snemanje. Seveda pa ne smeš obljavljat posnetkov z osebnimi podatki. Hude kazni so zagrožene v primeru zlorabe, npr. parkiram avto pred hišo bivše, parkiram pred otroškim igriščem,...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.557
6.641
113
pri taščici
Tesle omogocajo snemanje okolice z instaliranimi kamerami.
Tako so tudi na ptuju posneli "podpisovalca"
Kaj bi v takem primeru rekel ti kot oskodovanec ko bi zvedel da obstaja posnetek vandala vendar ga zaradi zakonodaje ne moreš dobit