bedaki na cesti

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Ponovimo za pametne: izločanje na avtocesti je možno, če je prostor za izločanje. Tega je na naših počivališčih premalo. Tu dileme ni. Manjša počivališča so po prenovi celo prepovedali za tovorna vozila. DARS že ve zakaj (verjetno ve). Zato Policija organizira izločanje na odstavni pas. Tam se vozila ne morajo (ne SMEJO) izločati, dokler Policija v sodelovanju z DARS s tem ne začne. Danes so na Štajerski avtocesti v smeri MB začeli ob 8.00. Hrib proti predoroma je bil zaradi močnega sneženja za tovornjake neprevozen že pred 7.00.
Nekdaj so bile avtoceste bolj prevozne, ker se je za posipanje uporabljal tudi pesek, kar je za tovornjaka idealno. Imeli pa bi pikaste avte in zlomljene šipe.

• Všeč mi je
Reactions: luciano in 8888

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
Ker je prevrjeni tovornjak zablokiral cesto je bila cesta itak zaprta in bi lahko reševalci iz nasprotne smeri prišli po prazni cesti.
Zakaj pa takoj helikopterje ne aktivirajo ob takih dogodkih je pa tudi zelo čudno.
Al so helikopterji namenjeni samo za panoramske izlete slobođnjakov ?
Policija ne more priti s helikopterjem na mesto nesreče, da začne svoj nekajurni postopek ;)
Sicer pa mislim, da je v večini primerov v Sloveniji prej reševalno vozilo in gasilci po avtocesti na mestu nesreče kot bi bil helikopter. Imamo veliko zdravstvenih domov z reševalno ekipo, praktično pri vsakem drugem ali tretjem uvozu. Te ekipe so dejansko tam v službi in startajo v nekaj minutah. Helikoptersko ekipo v primeru reševanja šele sestavijo, potem se začne intervencija.
Očitno vama niso poznani protokoli za A: letenje s helikopterji in B: aktivacijo helikopterja za prevoz ponesrečencev.

Močno dvomim, da sme v takem vremenu helikopter sploh vzlete + ni vzleta dokler doktor oz. druga pooblaščena oseba na terenu ne presodi da je helikoptersko reševanje nujno.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.968
6.224
113
blizu močvirne prestolnice
Dokler vozniki TV ne upoštevajo odredb Policije in Darsa o izločitvi ter se potem 1 ali 2 počez postavita, je pač kaos na avtocesti.
Plugi ne morejo mimo, avtovleke (sploh ta velike za TV) se prebijajo mimo vseh mic po mic dokler pač gre, itd.....
Vozniki OA pa krivijo DARS, Policijo, Prometni informacijski center, navigacije (napačen čas prihoda na cilj) in vse ostalo kar jim pride na pamet, da vsi prej našteti ne opravljajo svojega dela.
Narobe svet.
Ne nakladaj. Ker so vremenarski napovedali,da bo na Štajerskem bore malo snega,so Marsovci enostavno zaspali. Mam kolega ki tam stoji in jim je. vse po spisku. Zakaj? Ker je rekel da je okoli petih na tistih koncih že začelo snežiti ampak ne, oni se niso posipavali. Pa samo na klancih bi dali plug pa bi šlo naprej.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
Aja še nekaj o helikopterjih: v dveh bazah - letališče Brnik in letališče Maribor je od zore do mraka helikopter SV ali Policije z ekipo na stand by. ;)

krko

Guru
5. sep 2010
2.757
1.444
113
888 Aja sej res, imaš prav. Poleg vseh prej omenjenih so seveda krivi še na ARSO....not.
In so posipavali, ampak pri močnem deževju kot je bilo zjutraj žal tudi sol spere s čestišča.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman in jest5

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Infrastruktura je dobra toliko, kolikor je pripravljena na konice.
Občudujem vulkanizerje, ki so sposobni biti odprti celo leto in dokaj solidno spraviti skozi tisto letno špico. Ne vem, koliko več ljudi je spravil DARS danes skupaj ob 5.00 na Štajerskem. Moral bi jih. Imajo par takih konic na leto in ta je bila povsem pričakovana.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Evo zdej sem mal bolj pomirjen

Nekje je treba spraznit ventilček. Bolje tu, kot na cesti (dasirano se ne premikate).

Spet čakajo s plugi in soljo. Dokler se cesta ne zaustavi ker folk obtiči, potem obtičijo tudi kamioni in eto...kot vsako sneženje. Snega pada, mi stojimo (z dežurnimi službami vred).

(Jaz imam pot do Izole ob koncu šihta...za zdaj se obvoznica premika s 50 km/h....upam da se bo premikala tudi (še) takrat)

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Helikopter mora aktivirat ZDRAVNIK ali drugo medicinsko osebje na lokaciji.
Ne poznam protokolov, zato malo bluzenja. To se razume kot da je v našem sistemu ponesrečenec na avtocesti, kjer se za vozila plača kar solidno zavarovanje, zavarovalnice tudi morajo od tega nekaj dati za zdravljenje ponesrečenih, manj vreden od ponesrečenca v gorah. Tam vzleti preden kdo pride do ponesrečenca.
Res pa je, da le redko lahko samo zdravstveno osebje reši nesrečo na avtocesti, ker je treba do ponesrečencev priti s tehničnimi posegi, kar pri nas delajo gasilci.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
Tudi v gorah da "nalog" za helikopter GRZ (gorska reševalna zveza) po tem ko se nudi prva pomoč oz. je jasno, da dostop za reševanje ni mogoč; na smučiščih kliče helikopter nadzornik smučišča ali reševalec na smučišču po nudenju prve pomoči in "prvi" diagnozi; na cesti delajo enako "prvi pomagalci": reševalec na motorju/v avtu, gasilec, policist.

Gre pa v gorah za reševanje in/ali prevoz poškodovancev - včasih sploh niso poškodovani. In ja sem prvi, ki zagovarjam obvezno zavarovanje pri hoji v hribe - po neki normalni letni ceni.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.009
11.131
113
za 7 km sem potreboval 1 uro...pa še to mi je uspelo zaradi vožnje po levi, sem šel po svoje, ker drugače bi to bilo 2 uri...
folk preceni svoje sposobnosti in pa slabe gume, zimske zlizane. Epska je bila danes. In dneva še ni konec.

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
Update, v zadnjih štirih urah smo se na prehitevalnem premaknili za 0 km. Promet nasproti nekako v valovih, ca. 50 vozil na uro. Po obvestilih cesta jasno še vedno odprta.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Jst pa ne razumem kam se vi bedaki (naslov te teme) vozite, če je napovedano močno sneženje že en teden za danes. So povedal celo da je največ snega napovedanega za jutranjo konico in bodo problemi na cesti. Sam sploh nisem pričakoval kaj drugega kot zdrsse kamionov povsod in vse AC zaprte. Če ste za čas covida lahko bili par mesecev doma, se da tudi za ta en petek uredit da ne greš nikamor.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
Jst pa ne razumem kam se vi bedaki (naslov te teme) vozite, če je napovedano močno sneženje že en teden za danes. So povedal celo da je največ snega napovedanega za jutranjo konico in bodo problemi na cesti. Sam sploh nisem pričakoval kaj drugega kot zdrsse kamionov povsod in vse AC zaprte. Če ste za čas covida lahko bili par mesecev doma, se da tudi za ta en petek uredit da ne greš nikamor.

To povej delodajalcem, ki imajo raje da folk v nevarnih razmerah hodi v pisarne.