Pozdravljeni forumaši;
na Alterju sem do sedaj vedno dobil realen in uporaben podatek na vsako svoje zastavljeno vprašanje, zato ne dvomim, da mi ne bi pomagali tudi tokrat.
Preden pa ga zastavim, pa naj povem, da imam resen pomislek, če bom tokrat res dobil koristne nasvete, ker sem z dosedanjim zbiranjem podatkov ugotovil, da se spuščam na zelo spolzko področje, saj bom dregnil med zagovornike APPLOVIH in SAMSUNGOVIH Tablic.
Zanimajo me izključno tisti, ki imajo in uporabljajo Samsung GALAXY TAB 10.1 in tistih iz iOS okolja, ki uporabljajo APPLE iPad 2. Pri odgovorih bi vas prosil, da se NE obtožujete med seboj in favorizirate svoje "igrače" na račun nasprotne strani, pač pa, da mi podate konkretne odgovore, ki izhajajo iz vaših uporabniških izkušenj!
V službi namreč, za delo na terenu, kupujemo večje število tablic (sprva 30 kosov in če se v praksi izkažejo za ustrezne, potem dokup še nadaljnjih 300 kosov) za katere imamo točno določene zahteve. Ko boste prebirali moje zahteve boste morda prišli do zaključka, da bi bilo bolje, če bi glede na zahteve kupili, kar mini PC-je, vendar pa glede na hiter razvoj in napredek vidimo priliko izključno in samo v tablicah.
Njihove prednosti, ki jih vidim so: neprimerno daljša avtonomija baterije, hiter zagon in hitra odzivnost, majhnost, praktičnost, zmogljivost, možnost internetne povezave,..
Vidim pa en velik problem in sicer, problem kompatibilnosti med operacijskimi sistemi. Doma in v službi uporabljamo izključno Windows okolje, pretežno W7, Tablice pa delujejo ali v Android okolju ali iOS, če gre za Apple. Upam, da se ne motim! Rad bi povedal, da nimam uporabniške izkušnje ne z enim okoljem in ne z drugim. Razen tiste ure s prodajalcem na prodajnem mestu, ki jo je potreboval pri predstavitvi enega ali drugega artikla. Moji nekajurni izkušnji z obema pa so zelo všečne.
Osebno se nekoliko bolj nagibam k Applu, malo tudi za to, ker sem na netu našel prestavitev njegove testne uporabe pri ameriških pilotih tako za dejansko, nadzorno uporabo med letom, kot za branje priročnikov, navodil (link na:
Youtube ) in pa uporabo v ameriški vojski, itn,..
Morda ima kdo že izkušnjo tudi z Windows 8 na tablici, ki šele prihaja na trg, saj se omenja, da bo hitrost njegovega delovanja na tablicah primerljiv s tistimi, za katere se zanimam,...
Poleg tega pa bi tudi rad izvedel, kako vam sploh uspe priti, do Tablic za nekajdnevno testiranje?
Torej, katera od imenovanih Tablic bi zmogla moje zahteve:
- dobro baterijo, z realno 8 urno avtonomijo. Na terenu bi baterijo najbolj trošili programi iz Office okolja (predvsem word, excel in powerpoint) in pošta;
- internetno povezavo: za pošto, pošiljanje word datotek in fotografij, pošiljanje sms-ov in NE za telefoniranje;
- fotoaparat, ki bi omogočal izdelavo kvalitetne fotografije na terenu (velikosti npr. 5 mega);
- word: sestavljanje poročil na terenu po predlogi, vnos podatkov v excelove preglednice z vstavljenimi enostavnimi matematičnimi formulami;
- tipkovnica s šumniki (ne kot dodatna oprema, ki se priključi na vhod tablice, kot je to pri Asusu!), ker razen podstavka ali ovitka ne želim imeti dodatne opreme;
- powerponit: za prezentacije na terenu,.. Tablica mora poganjati powerpoint, oz. mora imeti tak program, ki omogoča predvajanje powerpointa, ki je izveden s hiperpovezavami (screen touch izvedba!!) Sploh obstaja za Android ali iOS kak program, ki bi to omogočal?
- možnost priklopa na projektor, ki ima VGA ali HDMI vhod. Adapterji bi bili sprejemljivi, ker to pride v poštev le občasno;
- GPS, z možnostjo uporabe uporabne navigacije v stilu IGO, Mio, Garmin, itn,… in govornim vodenjem;
- dober predvajalnik clipov s končnicami: .avi, .mp4, .wmv;
- po možnosti kakšen USB vhod;
- enostaven prenos datotek oz. sinhronizacija s PC, delujoč v Windows okolju.
Vesel bi bil kakšne Pakul-ove izkušnje s Tabom 10.1 in brgo-ove ter BlonG-ove z iPad-om in vseh tistih, ki znate brati in razumete, kaj vas sprašujem,...
Hvala in lepe Velikonočne praznike!