Android tablica ali iPad

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Sam sem si kupil za ta namen quickoffice pro HD. Ko je bla akcija
smile-1.gif

N560

Pripravnik
6. okt 2007
88
0
6
Pozdravljeni forumaši;
na Alterju sem do sedaj vedno dobil realen in uporaben podatek na vsako svoje zastavljeno vprašanje, zato ne dvomim, da mi ne bi pomagali tudi tokrat.
Preden pa ga zastavim, pa naj povem, da imam resen pomislek, če bom tokrat res dobil koristne nasvete, ker sem z dosedanjim zbiranjem podatkov ugotovil, da se spuščam na zelo spolzko področje, saj bom dregnil med zagovornike APPLOVIH in SAMSUNGOVIH Tablic.
redface-1.gif

Zanimajo me izključno tisti, ki imajo in uporabljajo Samsung GALAXY TAB 10.1 in tistih iz iOS okolja, ki uporabljajo APPLE iPad 2. Pri odgovorih bi vas prosil, da se NE obtožujete med seboj in favorizirate svoje "igrače" na račun nasprotne strani, pač pa, da mi podate konkretne odgovore, ki izhajajo iz vaših uporabniških izkušenj!
10.gif

V službi namreč, za delo na terenu, kupujemo večje število tablic (sprva 30 kosov in če se v praksi izkažejo za ustrezne, potem dokup še nadaljnjih 300 kosov) za katere imamo točno določene zahteve. Ko boste prebirali moje zahteve boste morda prišli do zaključka, da bi bilo bolje, če bi glede na zahteve kupili, kar mini PC-je, vendar pa glede na hiter razvoj in napredek vidimo priliko izključno in samo v tablicah.
Njihove prednosti, ki jih vidim so: neprimerno daljša avtonomija baterije, hiter zagon in hitra odzivnost, majhnost, praktičnost, zmogljivost, možnost internetne povezave,..
Vidim pa en velik problem in sicer, problem kompatibilnosti med operacijskimi sistemi. Doma in v službi uporabljamo izključno Windows okolje, pretežno W7, Tablice pa delujejo ali v Android okolju ali iOS, če gre za Apple. Upam, da se ne motim! Rad bi povedal, da nimam uporabniške izkušnje ne z enim okoljem in ne z drugim. Razen tiste ure s prodajalcem na prodajnem mestu, ki jo je potreboval pri predstavitvi enega ali drugega artikla. Moji nekajurni izkušnji z obema pa so zelo všečne.
Osebno se nekoliko bolj nagibam k Applu, malo tudi za to, ker sem na netu našel prestavitev njegove testne uporabe pri ameriških pilotih tako za dejansko, nadzorno uporabo med letom, kot za branje priročnikov, navodil (link na: Youtube ) in pa uporabo v ameriški vojski, itn,..
Morda ima kdo že izkušnjo tudi z Windows 8 na tablici, ki šele prihaja na trg, saj se omenja, da bo hitrost njegovega delovanja na tablicah primerljiv s tistimi, za katere se zanimam,...

Poleg tega pa bi tudi rad izvedel, kako vam sploh uspe priti, do Tablic za nekajdnevno testiranje?
sprasujem se.gif

Torej, katera od imenovanih Tablic bi zmogla moje zahteve:
- dobro baterijo, z realno 8 urno avtonomijo. Na terenu bi baterijo najbolj trošili programi iz Office okolja (predvsem word, excel in powerpoint) in pošta;
- internetno povezavo: za pošto, pošiljanje word datotek in fotografij, pošiljanje sms-ov in NE za telefoniranje;
- fotoaparat, ki bi omogočal izdelavo kvalitetne fotografije na terenu (velikosti npr. 5 mega);
- word: sestavljanje poročil na terenu po predlogi, vnos podatkov v excelove preglednice z vstavljenimi enostavnimi matematičnimi formulami;
- tipkovnica s šumniki (ne kot dodatna oprema, ki se priključi na vhod tablice, kot je to pri Asusu!), ker razen podstavka ali ovitka ne želim imeti dodatne opreme;
- powerponit: za prezentacije na terenu,.. Tablica mora poganjati powerpoint, oz. mora imeti tak program, ki omogoča predvajanje powerpointa, ki je izveden s hiperpovezavami (screen touch izvedba!!) Sploh obstaja za Android ali iOS kak program, ki bi to omogočal?
- možnost priklopa na projektor, ki ima VGA ali HDMI vhod. Adapterji bi bili sprejemljivi, ker to pride v poštev le občasno;
- GPS, z možnostjo uporabe uporabne navigacije v stilu IGO, Mio, Garmin, itn,… in govornim vodenjem;
- dober predvajalnik clipov s končnicami: .avi, .mp4, .wmv;
- po možnosti kakšen USB vhod;
- enostaven prenos datotek oz. sinhronizacija s PC, delujoč v Windows okolju.

Vesel bi bil kakšne Pakul-ove izkušnje s Tabom 10.1 in brgo-ove ter BlonG-ove z iPad-om in vseh tistih, ki znate brati in razumete, kaj vas sprašujem,...
cheer.gif

Hvala in lepe Velikonočne praznike!
nahrung002.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.906
113
Na siroko pogledano oba sistema izpolnjujeta tvoje zahteve. Pri usb vhodu in enostavnem prenosu datotek na pc pa ipad spusi na celi crti. Razen ce se ti zdi dropbox dovolj enostavna in sprejemljiva zadeva. Ce ne, si obsojen na itunes, jailbreak in podobne umotvore. Ker se mi zdi da rabis bolj prilagodljivo in fleksibilno zadevo, vedi da tega pri ipadu ni. Z androidom delas kar hoces, z ipadom pa to kar si je moj soimenjak zamislil da lahko delas.
Ce bi jaz izbiral, brez da trepnem z oko vzamem androida. Imam pa ipada
smile-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
smile-1.gif
A pa si že uporabljal kakšno android tablico za dalj časa (vsaj par dni)? Da ne boš na koncu razočaran...

Za brskanje po spletu, maile in še par stvari so OK... pri bolj specifičnih aplikacijah, zahtevnih igrah bi bil pa hitro razočaran (če si navajen iPada).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Enostavnost prenosa datotek je zelo relativni pojem. Za mene priklaplanje naprave na računalnik ni enostavno in uporabniku prijazno. Čeprav se to na iPadu tudi da, res pa da za to rabiš iTunes. ITunes tu drugače skrbi tudi za sinhronizacijo slik, glasbe, videov, aplikacij in kar je še posebej pomembno backup. Od iOS 5.0 pa sploh ne rabiš več računalnika, vse lahko narediš na tablici.

Jaz imam za dokumente rešeno tako, da datoteke prenašam preko webdav (apache server). Aplikacije Pages (word), Numbers (excel) in Keynote(power point), vse podpirajo webdav. Dokumente imam tako preko vpn-a dostopne kadarkoli in kjerkoli.

Zelo velik plus iOS so tudi redni in ažurni updati. Ko je na voljo novi update, je ta namenjen vsem napravam, ki so še podprte. Trenutno je to od iPhone 3GS naprej, ki je star že skoraj 3leta. Zadnja verzija ice cream sandwicha, je izšla že skoraj pred pol leta in ne vem če je že kaka tablica dobila uradni upgrade. IOS pa ima over the air update, ki je navoljo vsem takoj. In po updatu ti ostanejo gor vse aplikacije, podatki in ostale nastavitve. Skratka naprej delaš kot si pred updatom.

Oba sistema imata svoje pluse in minuse. Kaj vam je bolj pomembno se pa boste morali sami odločiti. Za tako količino sem prepričan, da ne bi smel biti problem pri trgovci dobiti obeh na izposojo za par dni.

Mr_Orange

Pripravnik
15. avg 2007
723
3
18
49
Murgle
Če boste res kupovali take količine tablic, potem ti je najbolje, da se obrneš direktno na uvoznika in sem prepričan da ti bodo zlahka dali en komad na testiranje...

N560

Pripravnik
6. okt 2007
88
0
6
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
smile-1.gif
A pa si že uporabljal kakšno android tablico za dalj časa (vsaj par dni)? Da ne boš na koncu razočaran...

Za brskanje po spletu, maile in še par stvari so OK... pri bolj specifičnih aplikacijah, zahtevnih igrah bi bil pa hitro razočaran (če si navajen iPada).

Mikrohard, lepo, ampak res lepo, sem prosil, če lahko vsak poda SVOJO UPORABNIŠKO IZKUŠNJO!
Kakšne so tvoje, če znam brati, z iPad-om? Ga uporabljaš za katero od aplikacij, za katere sprašujem?
Hvala!

N560

Pripravnik
6. okt 2007
88
0
6
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Jaz imam za dokumente rešeno tako, da datoteke prenašam preko webdav (apache server). Aplikacije Pages (word), Numbers (excel) in Keynote(power point), vse podpirajo webdav. Dokumente imam tako preko vpn-a dostopne kadarkoli in kjerkoli.

Se pravi, za dostop do dokumentov uporabljaš webdav (vpn), kar pomeni, da moraš imeti tedaj, ko dostopaš do njih vedno aktivno internetno povezavo, preko wifi ali 3G? Kako je s količino prenesenih podatkov in stroški?
redface-1.gif

Lp

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik N560 pravi:
Mikrohard, lepo, ampak res lepo, sem prosil, če lahko vsak poda SVOJO UPORABNIŠKO IZKUŠNJO!
Kakšne so tvoje, če znam brati, z iPad-om? Ga uporabljaš za katero od aplikacij, za katere sprašujem?
Hvala!
Moje izkušnje? Lastim si iPada, uporabljal pa sem par dni tudi Galaxy Tab 10.1... in nekaj malega tudi Blackberry Playbooka, ampak ta skoraj ni omembe vreden.

V skoraj vseh točkah, za katere si spraševal, je iPad boljši od Taba... pa ne toliko iz vidika, da se da na iPadu delati stvari, ki jih Tab ne bi omogočal... govorim bolj iz stališča tekočega delovanja in stabilnega delovanja aplikacij. Toliko "Force quitov", kot sem jih dobil na Tabu še nisem videl na nobenem računalniku, telefonu... ever. Ampak lahko, da je tukaj samsungov SW kriv (sem testiral 3.1 in 3.2 verzijo androida... 4.0 še ni popolnoma funkcionalen).

Edine točke, kjer je Tab v prednosti pred iPadom je (iz stališča windows uporabnikov) bolj enostaven prenos datotek preko kabla.

Sicer je pa moj predlog... če že Android tablico, si raje poišči nekaj, kjer Samsung ni imel nič pri softwareu.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Jaz sem pa zelo zadovoljen z Androidom. Sicer nisem imel taba 10.1, imam pa Transformerja(ics) in Taba 7.7(hc), pa sta oba tekoca in brez fcjev. Delam pa gor vse, od weba, maili, photoshop, networking, dokumenti, remote povezave do strank in domov/pisarna,...Vse sproti sinhronizirano v oblake. Ce zacne kaj stekat, pa rocno spraznim ram in dela naprej.

Pa imam res vse modificirano do skrajnih mej oz. nastavljeno tocno tako kot zelim.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Za prenos podatkov moraš imeti povezavo, potem so datoteke shranjene na tablici. Glede stroškov pa je odvisno kako si organiziran. Preko wifi je seveda zastonj, če jih prenašaš preko 3g, pač ustrezno stane. Lahko pa do njih dostopaš kjerkoli in kadarkoli.

Jaz ima sicer wifi only verzijo. Kjer ni dostopa do wifi, se pa povežem preko telefona.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Ko sem ga imel v rokah je bil še zelo v povojih. Imel je par posrečenih funkcij (npr. zelo všeč so mi različne akcije, če potegneš iz različnega roba na zaslon). Zmotile so me (takrat) slabe aplikacije in majhna količina le-teh. Mail klient ni imel blackberry integracije. Browser se je čudno obnašal.

Lahko, da je sedaj kaj bolje... ampak ga nisem imel več priložnosti stestirati.

I

Izbrisan uporabnik #488

Po moje videnju in izkušnjah bi raje vzel tablico z Androidom, ker se mi zdi da omogoča več.

Razen tega iPad nima nobenih vhodov ali izhodov (ne usb, microsd, ne hdmi itd.) oz. vse preko adapterjev.

Drugače pa sta tako iOS kot Android Os v osnovi isti "crap", pač še ena distribucija unix/linux.

Jaz bi nabavil mini notebooke , gre vseeno za resne zadeve, ne pa za tablice, kjer slej ko prej naletiš na problem, kompatibilnost s programjem za PC itd. Da ne govorim, da se brez miša in tipkovnice, ne daj kaj resnega narediti, z minijem se da. Tipkanje na tablico je še vedno obupna zadeva in nič ne kaže da se bo to kdaj spremenilo, razen ko bo zadeva telepatska.

I

Izbrisan uporabnik #488

Meni se pa zdi, da je nadomestilo PCja in vedno bolj gre v to smer, le vhodna enota bo "vedno" problematična.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Razen tega iPad nima nobenih vhodov ali izhodov (ne usb, microsd, ne hdmi itd.) oz. vse preko adapterjev.

To me spominja na izjavo Henrya Forda.

Citat:
If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.

Nikoli ne bom razumel, zakaj imate nekateri tak fetiš na vtikanje razno raznih zadev v tablico. Prej ko se boste sprijaznili, da so kabli in kartice preteklost, bolje bo. Namesto sd karic je network storage. Namesto hdmi je pa brezžično predvajanje.

I

Izbrisan uporabnik #488

Se jih že veselim
smile-1.gif
win8 tablic, telefonov itd.

Glede usb vhoda... a je to že tako neobičajen vmesnik (usb ključek), da ni vredno narediti ene luknjice, da kaj preneseš na napravo.
Al pa kakšna spominska kartica iz fotoaparata... hecno da pri Androidu vse to obstaja, še bolj hecno pa je da je to uvidel tudi Apple, ki potem prodaja neke vmesnike...

Da se tablica ne bi približevala računalniku? mogoče po ceni res ne
smile-1.gif
ker so tablice znatno dražje od PCjev.

Glede na to, da uporabnik nabavlja 300 kosov+ in da je vezan na windows okolje, je že iz ekonomskega vidika povsem logično da nabavi mini notebooke...

Precej bo prihranil, uporabniki pa bodo lahko "vse" delali.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.906
113
Doto, to bo realnost cez par let, trenutno pa je realnost se pri kablih, zato smer, kam rine apple vecini ne disi, ker je se malo prehitro. Evo glih en svezi primer. Za prekopirat sem imel 50 gb datotek. Hmmm...dropbox? Fail. Wifi? Do prvega maja bi bilo prekopirano. Zadevo je resil prenosni disk in to hitro.

Malitrdi, ce kaj vem, se dela na tem da se ios in osx vedno bolj priblizata in bosta v bliznji prihodnosti eno. V isto smer se je odlocil it microsoft.

Bilo kak obrnes, za prakticno delo kjer je veliko prenasanja podatkov, ipad pogori proti androidu