Ali plačujete davek na premoženje?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Žena je dobila za podedovano tretjino stare hiše položnico, s katero je treba plačati davek na premoženje.
Sicer res ni veliko, ampak ali to plačujete vsi, ki ste lastniki nepremičnin? Ali je to spet kakšna občinska fora?

Plačuje se nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. V prihodnosti bo to zamenjal davek na nepremičnine. A poleg tega bo potem pa še davek na premoženje?
Kaj še lahko sledi? Davek na streho? Davek na fasado? Davek na dimnik?

Ali se lahko od enega in istega "premoženja" plačuje več davkov?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Resno? Ta davek se plačuje že od pamtiveka in ja, vsi lastniki nepremičnin plačujemo.

Saj lahko proda tisti delež, pa se bo znebila davka.

Ja, od enega premoženja se lahko plačuje neomejeno davkov. Glej kaj vse plačuješ od plače, prispevke, ddv na vse kar kupiš, bencinski 'tolar', registracijo avta... ... ... ... ... to infinity.
smile-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Ja, ampak za nepremičnino se plačuje NUSZ, ne pa davek na premoženje. Vsaj jaz ga še nikoli nisem dobil.

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
588
8
18
Davek od premoženja plačuješ za napremičnino, katere si lastnik, a tam nimaš prijavljenega stalnega prebivališča.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Imam.

Edit: Zdaj razumem. Če nimaš tam prijavljenjega stalnega bivališča, potem plačuješ ta davek. Ok
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik lithium pravi:
Davek od premoženja plačuješ za napremičnino, katere si lastnik, a tam nimaš prijavljenega stalnega prebivališča.

Ne vem če, vsaj tega oče ni nikoli dobil kolikor vem...

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Citat:

Položnic za novi davek na nepremičnine ne bo, a okoli dvesto tisoč lastnikov bo za svoje nepremično premoženje plačalo podobno dajatev.

Plačujejo ga le posamezniki, fizične osebe, za nepremičnine, v katerih nimajo stalnega bivališča ne sami ne njihovi družinski člani. Tako so »družinska gnezda« pred davkom varna, posebej ker je iz obdavčitve izvzeta vrednsot 160 kvadratnih metrov površine, pri družinah z več kot tremi člani pa še precej večja površina.

http://www.delo.si/gospodarstvo/finance/davek-na-premozenje-ni-odvisen-od-trzne-vrednosti.html

Takih davkov bo v prihodnje vedno več. Od nekje se morajo vrniti te silne milijarde...

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Nepremičnina je manjša od 160 m2.
V njej je prijavljeno stalno prebivališče (čeprav ima začasno prebivališče drugje).

Še enkrat. Ne gre za tistih nekaj evrov, bolj mi gre za princip.
So jo občinarji (ker ta davek gre v občinski proračun in tudi občina je poslala položnico) nate.gnili?

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
ksz

ampak, če ima prijavljeno začasno prebivališče drugje, bi po moji logiki morala plačati ta davek, saj pomeni, da ne prebiva v tej nepremičnini.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Davek na premoženje se plačuje že x let. ne glede ali tam živiš ali ne. Več ljudi ko je tam prijavljenih, manj plačaš.
Mislim pa, da je to stvar občine. v kateri se nahaja nepremičnina. Nekatere občine to poznajo, druge pa ne.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Nehajte zavajati ljudi ce nimate pojma. Davek na premozenje se placa za nepremicnino katere lastnik si ampak tam nisi prijavljen. Eni fes nate pojma kaj plaacujete.
To ni isto kod davek na stavbno zemljisce.
Mene so 2 leti nazaj isto hoteli nategniti sem moral pritozbo uradno napisati ker se tam na okencku ni dalo nic zmeniti. Iato so letoss kolega hoteli nategniti.
Zgleda da kar malo posljejo ce kdo placa in glede na dolocene komentarje tukaj mi je jasno da jim v precej primerih tudi uspe.

Torej se enkrat- ce si lastnik nepremicnine in tam nisi za stalno prijavljen placas davek na premozenje.

Lp

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Doktorz, plačujem davek na premoženje za hišo, v kateri živim že od rojstva; tu je prijavljena cela družina. Ko je bila dana možnost uvedbe le tega so samo nekatere občine to uvedle - občina Dobrova, občina Kočevje, mislim da v Ljubljanski regiji tudi občina Škofljica.
Plačujem tudi kataster.
Do pred dvemi leti je bil ta davek zelo velik - za hišo s 160 kv metri približno 360€; višino je določala občina sama - verjetno skladno z nekimi normativi. Vem, da je bil odvisen od tega, ali imaš dvorišče blatno ali tlakovano, če imaš toplo vodo v kopalnici in podobni nonsensi.
Predlanskim je bil načrt uvedbe nepremičninskega davka, mislim pa da je takrat tudi Ustavno sodišče razveljavilo samovoljo občin pri določanju višine davka in trenutno 12€ letno.
Da me ne bo še kdo obtožil izmišljanja - pred sabo imam položnici za letošnje leto. Celoten znesek gre v proračun občine.
Toliko, ura je pozna.
LPM

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.366
-2.867
113
Citat:
Uporabnik hgard pravi:

Takih davkov bo v prihodnje vedno več. Od nekje se morajo vrniti te silne milijarde...
Boljš da bi napisal, da bo takih davkov še več, da bodo lahko tisti, ki kradejo, imeli kaj krast nemoteno še naprej. Veliko tega denarja bo pristalo v davčnih oazah.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Ga je treba poslati v davčno oazo, ker naša davčna blagajna je polna in ne gre več notri.
Svet pa za ta davek prvič slišim, linka do Dela mi gsm je odpre.
A lahko kdo pripne kak scan (pobriše podatke seveda).