Alergija in zaposlitev

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Čist vsako zimo imam po rokah težave, da se mi mal lušči koža, če nebi imel rokavic in si mazal rok v takih dneh bi blo še mnogo slabše. Zdaj pa me zanima, če se kdaj odločim ali bi lahko opravljal poklice kot so dela v gostinstvu, pa tud v kartoteki piše da imam te težave že leta in leta. Koža me začne srbeti, se lušči, ....
17758-icon_confused.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Počasi.

Pozimi smo večino časa znotraj, kjer ogrevamo prostore, in smo ves čas na suhem zraku. To je lahko samo problem s suho kožo, ki jo pač maži z niveo in če je samo to vzrok, bo bolje. Pojma nimam, če se pri tem koža tudi lušči ali ne. Morda minimalno.

Alergija pa je durga reč, kjer te lahko koža srbi tako zelo, da se ves čas praskaš npr. po podlahti. Pejt v lekarno po škatlo tablet Zyrtec (dobiš brez recepta, proti alergiji, ki dobro delujejo tudi proti alergiji na koži) in jih pojej (po eno na dan), dokler ti jih ne zmanjka (v škatlici jih je ene 10). Morda se ti prikaže marija in bo stanje nato povsem OK
zmaga.gif

Za alergijo rabiš biti v stiku z alergenom, ki jih zdajle ni veliko v zraku (čeprav si lahko alergičen tudi na takšne stvari kot so mraz, UV žarki,...). Mene recimo zjebe poletna trava (če boš hodim po njej), je pa zanimivo, da na morju tega problema ni. Ali pa recimo običajna sintetična podloga v rokavih bund - zato vedno nosim dolge rokave pod bundo in je mir.

Zaradi alergije se po mojem koža ne lušči, razen če se prskaš sto na uro.

Še to: morda imaš luskavico (psoriazo), ki ti pač kdaj poslabša. Poguglaj, kako to izgleda.

Najpogostejši alergen je sicer breza. (Aja, možna je tudi alergija na vso mogočo hrano, vendar ne vem zakaj bi se kazala na koži.)

Če je problem alergija bi bilo dobro na daljši rok iti delat teste alergij k spec. alergologu.

Še to: ob takih simptomih ne vidim posebnega problema za delo v gostinstvu, ker so tako suha koža, alergije kot luskavica absolutno nenalezljive.
zmaga.gif

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
A se prepričan, da so Zyrtec

Zdravilna učinkovina zdravila Zyrtec je cetirizinijev diklorid.
Zdravilo Zyrtec je zdravilo proti alergiji.

— lajšanje nosnih in očesnih simptomov sezonskega in celoletnega alergijskega rinitisa
— lajšanje kronične koprivnice (kronična idiopatska urtikarija)

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Mi je ravno sorodnica razlagala, da ima podoben problem - srbeči in rdečkasti izpuščaji pozimi. recimo temu alergija na mraz in kombinacija suhega zraka. Mislim, da zadevo blaži z eno lekarniško kremo. Žal pa ne vem katero.

Pomoje bi se dalo s pravilno prehrano, dobro neko in preventivo zadevo toliko ublažiti, da ne bi bilo problemov. Edino kakšno gostinstvo (kelnarjenje) bi znalo biti vprašljivo. Poznam kar nekaj punc, ki so imele roke po nekaj letih take, kot bi delale v kemični tovarni - pol dneva v vodi in čistilih. Kakšno delo v kuhinji pa bi ob vsej sopari znalo pozitivno vplivati.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Ognjičevo kremo mam zdej.

Ta krema nima nekega učinka. Še več - večina ima z njo celo probleme. Vprašaj kakega dermatologa za mnenje o tej kremi
wink-1.gif

Nehaj uporabljat in kupi neko normalno vlažilno kremo.

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Uporabljaš kakšna tekoča mila za umivanje rok? Pri takšnih težavah kot jih imaš, se jih ne priporoča.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Vem za mila. Samo eno dobro kremo rabim pa ob tej ponudbi po trgovinah sploh ne veš kaj je dobro. Dozdaj sem uporabljal kremo glicerin, olje in vitamin E.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.195
701
113
Kaksna krema z ureo je dobra. Vcasih jo imajo v Hoferju. Je pa pri tem tako, da moras mal eksperimentirat kaj ti (najbolj) ustreza.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Vem za mila. Samo eno dobro kremo rabim pa ob tej ponudbi po trgovinah sploh ne veš kaj je dobro. Dozdaj sem uporabljal kremo glicerin, olje in vitamin E.

Tudi olje ni dobro za kožo, čeprav se ogromno folka s tem maže.

Vse (normalne) kreme so namreč dvokomponentne - vodna osnova in oljna osnova. To pa z namenom da se optimalno vpije v kožo in opravi svoje delo tako kot mora. Samo oljna komponenta ni dovolj in imaš na dolgi rok še bolj suho kožo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Mirage pravi:
Uporabljaš kakšna tekoča mila za umivanje rok? Pri takšnih težavah kot jih imaš, se jih ne priporoča.
Tukaj bi dal jaz poudarek. Znanka dela v kuhinji, pa ima navado da pril stisne na gobico in ga stisne preden pride do posode. Tako dobi ves koncentrat v dlan. Potem pa kreme. Sem ji že rekel da naj se tega odvadi ali pa pomiva v rokavicah.
Dvomim da alpine toliko pomiva posodo,ne veš pa ne. Tako da je možno tudi kaj drugega. Meni pozimi občasno zasrbijo in zatečejo dlani. To sem največkrat opazil v kakšnih shoping centrih. Nimam pojma zakaj (s hladnega na toplo in preveč oblecen)?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik Mirage pravi:

S čim pa si naj tak človek umiva roke potem?