Jaz sem bil dve-tri leta nazaj na celem Balkanu na road tripu. In sem tudi par dni bil v Albaniji, v Draču sicer. Plaža sicer ni bila najboljša, ampak še vedno v rangu kakih grških recimo. Gužve ni bilo, turistov itak samo nekaj, domačinov in "domačinov" pa je bilo nekaj, ampak spet ne tako veliko. Vsi so pa pravili, da so na jugu itak še boljše plaže in bolj čisto morje (še enkrat, tudi tukaj je bilo zelo fajn) - edino par stvari je malo kavbojskih, npr. na plaži so v istem dnevu sprehajal osla (to še gre) in medveda (ja, medveda) na verigi - ampak je bil čist priden
Glede jezika pa tako - z vsemi, ki sva jih srečala ali s katerimi sva imela opravka (na meji, v hotelu, v mestu, policija) so znali srbo-hrvaško, noben problem ni bil. Edino taksist ni znal, pa se je dalo vse na roke in z listkom sporazumet. Ljudje so bili v večini fajn presenečeni, da gremo iz Slovenije k njim kar tako na dopust, brez da bi imeli dol žlahto (še najbolj Črnogorski policaj na meji) in večina jih je z veseljem povedala kako so davnega leta bili enkrat pri nas v Sloveniji.
Sicer izven čiste turistične cone v mestih je dokaj umazano (v Draču in Tirani), bolj proti podeželju pa veliko manj ali nič. Največja težava je bila pa vožnja od Črne Gore do Drača - ljudje tam res po kavbojsko vozijo - na zavijanju levo na enopasovnici sta se mi še dva avta in tovornjak zraven pripeljala. Drugje ni tak problem, samo tisti del od meje do Drača in Tirane. V vsakem primeru pa je Albanija zanimiva izkušnja - če bi se mi šlo samo za morje in to, bi šel prej kam drugam, ampak kot nekaj novega pa čisto fajn.