Aktivacija metabolizma

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Zelo malo verjetno, saj večina "selekcije" pri teh boleznih poteče po tem, ko ima človek že potomce. Težava je tudi v tem, ker je potreba po varčevanju z energijo vgrajena izjemno globoko v človeški metabolizem.

En indic, da do tega ne bo prišlo kaj kmalu, so recimo japonske ribiške vasice, kjer ljudje velik del leta živijo od nasoljenih rib. Tako je že stoletja dolgo in trenutno nič ne kaže, da bi se prilagajali na povišan vnos natrija (beri: ogromno smrti po 35., 40. letu zaradi možganske kapi in srčno-žilnih bolezni).

Seveda je na tem področju ogromno raziskav. Kdo pa ne bi rad izumil "tabletke za vitkost". Dosti se dela na signalnih molekulah, ki naj bi jih sproščalo maščobno tkivo (češ, nehaj jesti), ampak je ta mehanizem zelo slabo razvit (beri: telo se izredno hitro navadi na te signale in jih ignorira).

Poglej si tisto shemo, ki sem jo prilepil malo višje in hitro ti mora biti jasno, da se tu ne gre za neko enostavno "adaptacijo", ampak da so vsi metabolni sistemi močno povezani in soodvisni.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Ne izogibam se, le rekel sem da se tegale ne grem več.

Yeah, that makes a lot of sense...
smirk-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Hvala enako. Kot bi govoril steni ... Kakor želiš, lahko se greva tudi vojno. Le zdajle je čas za čaj ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Odlično!

Me res zanima tvoj argument, zakaj se tvoji guruji poskrijejo v luknje, ko je treba karkoli dokazati ali odprto demonstrirati.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.238
7.041
113
Ravno zaradi tega sem vpraša, ker tista shema človeka prej prestraši, kot pa mu poda kakšne odgovore (vsaj laika).

Bolje bi potem bilo, če bi šel razvoj v smeri odkritja "hrane", ki bi človeka nasitila, a bi imela zelo nizko kalorično vrednost in bi lahko (v teoriji) pojedel veliko le-te, zredil pa se ne bi? Verjetno kaj takega tudi že obstaja v naravi, samo "skopirati" bi bilo treba?

Največji problem pri vsem tem je verjetno ravno v tem, da je toliko "čudežnih" diet, tablet, itd.. ki človeka še bolj zmedejo in sploh ne ve, česa bi se poslužil, čeprav verjetno vsak ve, da je edino pravilno to, da se pač kontrolira vnose hrane in pa telovadi. Rešitev, zelo enostavna, a se je posložuje tako malo ljudi, i wonder why...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Kakor jaz vem, se v primeru pomanjkanja ustreznih snovi v telesu mišice razgrajujejo in ta 'presežek' telo uprabi tam, kjer ga pač potrebuje, se pravi če notranji organi nimajo za burek, se za to potrebne snovi dobi (tudi) iz mišic...ampak da gre potem to v maščobo, pa še nisem slišal. malo dvomim, da gre v špeh, če to potrebujejo možgani pa take fore...v maščobo gredo kvečjemu presežki, ki jih pa tukaj ni, če je telo v situaciji, da mora razgrajevat mišice?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kateri del od navedbe zapisane zgoraj (ne grem se zagovornika nikogar, povem le to kar vem da drži) ti ni jasen? Potrebuješ prevod v kakšen bolj razumljiv jezik?

Lahko pa ugibam, da imajo fantje (in dekleta) ki se ukvarjajo z alternativo (tisti, ki se ukvarjajo z delujočo alternativo, ne prevaranti) dovolj ukvarjanja s trdobučneži tvojega kova. Ljudi (strank) imajo očitno več kot dovolj ... Očitno ti ljudje (stranke, bolniki) tebe ne berejo ... Ali pa te, pa grejo ravno zato raje drugam. Jaz jih popolnoma razumem.

(res ne razumem zakaj vrtaš. že parkrat sem ponudil umik. na drezanje pa sem občutljiv ...)

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.778
113
Špeh potrebuje manj energije, kot mišice. Če hoče telo šparati, bo zanj bolj ekonomično, če bi imelo namesto mišic špeh.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Saj taka hrana obstaja. No, bolje rečeno kombinacija hrane. Res ni posebej nizkokalorična, te pa nasiti. Težava je v glavi. Ali pa v evoluciji kot pravi Jernej in iščemo ugodje. Ugodje pa povzroča (vsaj za večino ljudi) sladka in slana hrana. Sladka hrana pa za seboj potegne obilje energije, ki mu naša telesa večinoma niso prilagojena.
Potem pa imamo kalibri kot jaz ponavljajoče težave ...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Odlično!

Me res zanima tvoj argument, zakaj se tvoji guruji poskrijejo v luknje, ko je treba karkoli dokazati ali odprto demonstrirati.

Ti si že prav patetičen s svojim negativnim pristopom proti vsemu, česar sam ne poznaš.
Zakaj bi bilo potrebno dokazovanje razlik med vodo in homeopatskim "zvarkom"? Zato, da osebek kot si ti prizna delovanje homeopatije? Škoda denarja. Če jo priznavajo Francija, Nemčija, Avstrija, Italija, ZDA... potem sam ne vidim nobene potrebe, da bi se delovanje dokazovalo nejevernim matičkom na sončni strani alp. Je pa to škoda za tiste, ki se pri teh nejevernih matičkih zdravijo.

Vprašanje je, kdo profitira, če se omejuje uporaba alternativnih metod zdravljenja? Farmacija. Zdravniki, ki po liniji najmanjšega odpora namesto vzrokov "popravljajo" posledice ipd.

In under the line... pri nas je tudi homeopatija uradno priznana in tudi poklic "Homeopat" je ustrezno kvalificiran in veleumnost enega nejevernega matička na tem forumu kljubuje celotni stroki. Jernej... na katerm področju si magistriral, doktoriral ipd.?

Pa obrnimo zgodbo... Jernej - dokaži, da alternativna medicina NE deluje.
Če že želiš znanstvenega dokazovanja je nezmožnost dokazovanja nedelovanja tudi ena od metod dokazovanja o delovanju (Npr. izjavo "Jernej vse ve" zelo težko zavržemo, če želimo splošno debatirati "vseznalstvu" nekega Jerneja in hkrati jo zelo enostavno zavržemo na kakem posameznem primeru - z dokazom, da česa tudi ne ve).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Problem je v tem, ker je apetit zelo kompleksen občutek, in zgolj poln želodec ne bo dovolj, da bi prevaral možgane. Za aspartam se je recimo na začetku mislilo, da je to čudežna rešitev. Not quite...

Težko je reči, v katero smer bo šel razvoj in kje se bo prvo pokazal nek konkreten napredek na tem področju. Ampak kot sem že rekel, nestrpno pričakujem novosti.
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Za razgrajevanje mišic sta dve možnosti:

- splošno kalorično pomanjkanje - v tem primeru bo dejansko bolj malo šlo v maščobo, kot si sam pravilno ugotovil.
- neuporaba mišic - v tem primeru pa nekaj v glukozo, večina v maščobno tkivo (pač odvisno od splošnega kaloričnega vnosa).

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mišice se razgrajuje v vsakem primeru, ne glede na to ali telo potrebuje aminokisline ali ne. Se pa tudi stalno izgrajujejo, če je zato potreba. Za potrebo pa mora potem človek poskrbeti sam (delo, telovadba). Ostanek iz časov, ko je za popravljanje poškodb moralo biti vedno na razpolago dovolj gradbenega materiala, ne glede na vnos s hrano (tudi v času pomanjkanja). Sicer pa je tudi danes vedno dovolj malih poškodb znotraj telesa (ni treba da ti manjka pol roke) za popravljanje.
Moram pa rečt, da tudi mene zanima ali obstaja v svetu dokaz, da gre dotična aminokislina iz mišice direkt v mast. To da obstaja mehanizem za pretvorbo aminokislin v energijo (mast) sploh ni dvoma ...
Jaz bi takole na pamet rekel, da bodo šle prej v mast vse vnešene aminokisline kot pa telesu lastne, vedu pa ne bi zares ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Lahko pa ugibam, da imajo fantje (in dekleta) ki se ukvarjajo z alternativo (tisti, ki se ukvarjajo z delujočo alternativo, ne prevaranti) dovolj ukvarjanja s trdobučneži tvojega kova. Ljudi (strank) imajo očitno več kot dovolj ...

Upam, da se hecaš. Saj nisem pričakoval ravno nekega konkretnega razloga, ampak tole je pa pod vsako kritiko.
bonk.gif

Ubogi, ubogi alternativci, ki bi tako zelo, zelo radi rešili cel svet, ampak jih zlobni znanstveniki ne poslušajo. Resno... malo višji nivo debate, prosim.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Zakaj bi bilo potrebno dokazovanje razlik med vodo in homeopatskim "zvarkom"?

Ne razumeš, kaj?

Hint: znanstveni javnosti je prekipelo, ker nihče od homeopatov ni želel javno dokazati delovanja svojih zablod, zato so ponudili še kanček lažji izziv - treba je samo ločit med čisto vodo in homepatskim pripravkom. Ker če ne znaš ločiti med tema dvema, kako jih lahko vendar predpisuješ?

Rezultat? Sem napisal...

Citat:
Uporabnik tis pravi:
Pa obrnimo zgodbo... Jernej - dokaži, da alternativna medicina NE deluje.

Breme dokaza je na.... komu? Pa kaj si nepismen? Preberi celotno temo od začetka do konca.

Sicer pa so že večkrat dokazali, da je npr. homeopatija točno toliko učinkovita kot placebo. Dovolj za nekatere, nikakor pa ne za resno medicino.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Hmmm .... ko sem nazadnje preverjal, tule teče (no, naj bi tekla) debata o aktivaciji metabolizma. Če se ne motim, si se ti obesil na post in potem iz vsega izpeljal nesposobnost in šarlatanstvo alternativcev. Kljub temu, da sem ti povedal kje lahko zadevo preveriš.

Torej bodi v tem primeru o nivoju debate kar lepo tiho ...

In še stotič, ne mislim zagovarjat nikogar. Ti kar vprašaj, če ti še nikaj jasno v zvezi s temle stavkom. Sem tekom življenja ugotovil, da imam posebno veliko potrpljenja za ljudi s posebnimi zahtevami ...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Zdravniki, ki po liniji najmanjšega odpora namesto vzrokov "popravljajo" posledice ipd.
hysterical-1.gif

Daj no, kdaj boste že nehali s to idiotsko izjavo
confused-1.gif

Idiotko izjavo? Dokaži, da je idiotska?

Okoli sebe imam kar nekaj zdravnikov in (vsi) priznavajo, da je "popravljanje posledic" točno to, kar delajo.
Je pa tudi dejstvo, da je večina njih takoj po končanem faksu imela podobno razmišljanje kot "naš" Jernej. K sreči so dovolj pametni, da sedaj razmišljajo širše. Očitno je potrebno na MF UNI-LJ še marsikaj spremeniti.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Moram pa rečt, da tudi mene zanima ali obstaja v svetu dokaz, da gre dotična aminokislina iz mišice direkt v mast.

Označiš aminokislino z radioaktivnim izotopom, ki ga nato čez nekaj časa iščeš v maščevju.

Noben problem za izvedit, samo najverjetneje ne na človeku (etični problemi).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Govoril sem o nivoju tvojih argumentov, ti pa govoriš, da ti ni všeč smer, kamor je debata zašla.