500 trebušnjakov

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ja najprej fitnes, ker tako porabiš ves glikogen (to je pač snov, ki je prihranjena za velike napore) in potem greš laufat, kjer se ti takoj začne porabljat maščoba, ker če imaš na zalogi glikogen, se porablja tudi del tega, posledično pa manj maščobe in ko laufaš, naj ti srce dela max 60% maximalnega srčnega utripa-tako se ti bodo kurile samo maščobe. Če pa hočeš okrepit srce in žilni sistem, pa pač šprintaš, da srce preseže tistih 60%, takrat tudi kuriš samo glikogen in večinoma maščobe se ohranja.
Drugače bi še napisal, da si hrano kar normalno soli, ker jo boš veliko izgubil-sol namreč, če boš spil dosti vode, telo pa tudi rabi sol, da normalno deluje.
Ker si pač moški, bi te vprašal, koliko si visok in koliko kg imaš? Upam, da ni preveč osebno, če se ti zdi, ti ni treba odgovoriti.

Pa še to, če bo komu kdaj slabo po šprintanju, naj takoj vzame mau čokolade oz nekaj sladkega, mu bo takoj bolje

Če koga še kaj zanima in če bom odgovor vedel, mu povem. Adios

Ps:Mitzy, hvala
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
91
28
Ok, vedno me je zanimalo: zakaj včasih, ko že nekaj časa tečeš, pride bolečina v trebuhu, na levi ali pa na desni strani. Zaradi česa pride do tega in kaj moraš narediti da neha bolet?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Tole je copy/paste iz tekaškega foruma

Močna, pikajoča, bolečina ki se pojavi pod rebri (lahko tudi malo višje) posledica je krča v diafragmi ali zaostalih plinov v črevesju (ali želodcu).
Ponavadi se pojavi pri težjih treningih ali na tekmah.

(Samo) Pomoč:

1)
Če je bolečina na desni strani (bolj pogost pojav) upočasni tek za približno 30 sekund in vsakič močno izdihni ko stopiš na levo nogo.
Če je bolečina na levi strani močno izdihni vsakič, ko se desna noga dotakne tal.
Nadaljuj s tem dokler bolečina ne mine.

2)
Če to ne pomaga poskusi s počasnim, globokim dihanjem iz trebušne prepone. Če pravilno dihaš "iz trebuha" se tvoj abdomen dviguje pri vdihu in spušča pri izdihu.

3)
Tretji način je da dvigneš roke nad glavo (komolci vstran) in spet globoko dihaš "iz trebuha".
To smo delali na akademiji (drži pušku iznad glave PRESS)

4)
Četrti način je, da postaviš pest na boleče mesto pod rebri in jo s drugo roko potisni proti diafragmi. Pri tem zvij gornji del telesa za 90 stopinj (položaj kot da bi bruhal) in v tem položaju poskusi preteči kakih 10 korakov.
Mogoče ta, zadnji, način grdo zgleda ampak bo raztegnilo diafragmo katera je verjetno boleča zaradi krča.

Če nič o gor naštetega ne pomaga prenehaj s tekom in hodi dokler bolečina ne mine.

zdravnik

Pripravnik
11. avg 2007
935
0
16
MB
Cash dobro napisano....

drugače sem visok 180 cm, pa 89 kilogramov.....
ma v bistvu nisem debel, edino okoli trebuha se mi je čez zimo nabralo malo!

Tek odpade pri meni! A kolesarjenje bo tudi vredu? A je ok, če kar po ravnini drvim s povprečno hitrostjo okoli 20km/h, al je boljše za kurjenje maščob da se odpravim na Pohorje?

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Tudi kolesarjenje je OK, čeprav je res, da se pri kolesarjenju porablja majn energije kot pri teku. Boljša varianta je kolesarjenje po ravnini z kot je že Cash omenil cca 60% MSUja, če je cilj samo kurjenje maščob (na Pohorje bi bil zelo hitro preko te meje) . Po nekaterih raziskavah se začne poraba maščobe šele tam nekje po 45 minutah aktivnosti, tako da je priporočljivo, da je vadba dolga vsaj 1h (je pa res, da če si prej v fitnesu, že tam porabiš glikogen in potem je lahko tudi kolesarjenje krajše).

Najbolj pomembno pa je da je vadba zanimiva, ker drugače hitro obupaš.

LP
Andrej

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ti sam pulz nabij na 60-70% maximuma, pa drž tam kako urco pa bo, 3x na teden.

Pravtako pazi na hrano, črtaj pa sam sladkarije pa nasičene nezdrave maščobe pa bel kruh. Za hujšanje maš pa ene par drugih dobrih tem tle na alterju uporabi iskanje.

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
KSZ

Nima veze kako obliko kardia delaš važen je pulz pri kardiu. In to da se začne maščoba kurit šele po 45 minutah to je vse navadna bedarija. Res je kot so napisali da je kardio bolj efektiven zjutraj ne tešče ali po treningu z utezmi zaradi manj glikogena (in ne ker ni glikogena, glikogena ne spraviš ti ven z 50 minutanim treningom z utezmi oziroma s spanjem ponoci).

Najbolj važno je da maščobe se bodo kurle če boš bil v kaloričnem deficitu in to ne gledano na dan, ampak na teden. To je poanta vsega. Bolj kot vsaki kardio je važna hrana. Dvigneš vnos B in kvalitetnih M ter znižaš vnos OH in še to ga konzumiraš ob pravem času (v času med in po treningu).

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Si pa nestrpen.
rolleyes-1.gif

Sem napisal po nekaterih raziskavah. Je pa seveda največ odvisno od intenzivnosti vadbe. Pri mali obremenitvi si telo lahko privošči takoj poseči po maščobi, ki je zelo neekonomičen način proti glikogenu, medtem ko pri višjih intenzivnostih gre najprej po glikogenu (ki ga ne zmanjka po 1h ampak mnogo bolj pozno (nazadnje se mi je to pripetilo po 3,5h kolesarjenja brez hrane in na vodi (bazni trening)).

To da je najbolj pomembna prehrana sem pa napisal že v prem postu čeprav malo sarkastično (da se lahko tudi zredi za 10kg, če bo jedel samo špeh in sladkarije), pa ni bilo haska ampak sem samo pokasiral negativno oceno.

Hvala za...

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
Citat:
Uporabnik shootek pravi:
Si pa nestrpen.
rolleyes-1.gif

Sem napisal po nekaterih raziskavah. Je pa seveda največ odvisno od intenzivnosti vadbe. Pri mali obremenitvi si telo lahko privošči takoj poseči po maščobi, ki je zelo neekonomičen način proti glikogenu, medtem ko pri višjih intenzivnostih gre najprej po glikogenu (ki ga ne zmanjka po 1h ampak mnogo bolj pozno (nazadnje se mi je to pripetilo po 3,5h kolesarjenja brez hrane in na vodi (bazni trening)).

To da je najbolj pomembna prehrana sem pa napisal že v prem postu čeprav malo sarkastično (da se lahko tudi zredi za 10kg, če bo jedel samo špeh in sladkarije), pa ni bilo haska ampak sem samo pokasiral negativno oceno.

Hvala za...

Nisem hotu izpast nestrpen...
zmaga.gif

3.5 h ur kardio je mnogo prevec... Moji treningi niso nikoli daljši kot 1 uro, res pa je da so pavze dolge 30 do 60 sekund.

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
Citat:
Uporabnik zdravnik pravi:

drugače sem visok 180 cm, pa 89 kilogramov.....

Lahko da imaš tezke kosti ampak če boš ti hotu imet letos trebušne in imaš 89 kg pa nisi treniral ze prej, boš mogo še kaj poleg vzet pa še to ni zagotovila da jih boš letos imel. Najtezje je pokurit maščobo ravno na trebuhu

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
Citat:
Uporabnik shootek pravi:
Samo če treniraš za maraton, ki traja 6ur je včasih še premalo.
smirk-1.gif

To pa je res, odvisno od namena... vsekakor pa si 6 ur maratona jaz sebe ne predstavljam, vsaka čast tistim ki to vzdržijo. Jaz bi šel na maraton pod pogojem da imam levi žep poln efedrinov in desni poln kofeinov, ter v nahbrtniku 5 kg BCAA
evil.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Hja ne vem če govoriš na pamet ali dejansko veš kaj o tem.
Ker moj brat teče in se za Logarsko 75km (njegov rekord je 05:55:03) nikakor ne pripravlja z 3.5urnimi treningi.
bonk.gif

14dni prej res naredi en tek cca 30km, drugače pa so treningi po 10-20km.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Ne govorim na pamet. Mogoče nisem napisal kje posebej (sem mislil da se bo razbralo), vendar je moj šport (oz. rekreacija, da se ne bomo kregali kam spada kak post
grin1.gif
) kolesarjenje. V zimskih mesecih, ko se trenira baza 3,5 urna cestna vožnja na nizki intenzivnosti ni kaj tako čudnega. Temu sledi potem obdobje kratkih intervalov in nato obdobje srednjih intervalov.

Je pa res, da odkar sem v službi so taki trening plani bolj pobožne želje, tako da imam letos na kolesu šele malo več kot 500km.

P.S. Se rajši ne oglasim kot da bi kaj govoril na pamet.
smirk-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Ja sej to, da s kolesom z lahkoto treniraš po 3.5h ti pa povsem verjamem, ker sedet tri ure pa res ni problem.
evil.gif

Še jaz, ki sem vse prej kot športnik z lahkoto naredim 80km po ravnem.
Tek je pa čisto druga liga.
tongue-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik shootek pravi:
S tekom pa nimam toliko izkušenj, tako da ne vem kako se tam trenira (je pa vseeno 3,5 ure veliko če nisi Mravlje).
Zame je car vsak, ki pride v Logarski do cilja, pa tudi če po 10ih urah.
smile-1.gif

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Kot je bilo že povedano, katerakoli oblika kardia je učinkovita. Pri teku se res porablja več kalorij kot na kolesu, vendar pri kurjenju maščob (za moje pojme), število porabljenih kalorij niti približno ni merilo uspeha. Glede na to, da praviš, da imaš težave s kolenom, se poslužuj eliptikov kot je npr. orbitrek, može i biciklo, rolerji, itd.
Če želiš res učinkovit trening, ti priporočam, da si omisliš merilec srčnega utripa (urca + pas), ker edino s pravim pulzom boš zares "kuril" mišelinčke). Dons niso tako dragi teli gadgeti, za tvoje potrebe bo več kot ok kakšen osnovni model.
Glede časovne intenzivnosti ti je 45 minut polna kapa.
No, sej ostalo je bilo pa že povedano, tko da brezveze ponavlat. Lahko pa si prebereš še tale članek...
Pa veliko uspeha ti želim!

ErazeM4

Pripravnik
1. mar 2008
191
0
16
Tole glede teže kosti. Okostje predstavlja 14% človekove teže in to se od posameznika do posameznika spreminja za max.2%.
Še glede vadbe. Ti delaj čim več različnih vaj in to max. 4 krat na teden. Najbolje je če začneš z takim številom ponovitev da boš to delal bp in potem postopoma povečuješ. Tisto s 500 sklecami je povsem breze veze. Sklece delaj v serijah po npr.20 in nato po nekem času nadaljuj z 30 ampak jih delaj pravilno. Naredi 3-4 serije. Ampak to ti naj ne bo edina vaja ki jo delaš. Predvsem pa se drži navodil glede hrane kar je bilo v tej temi kar dobro razloženo.