40% manj mrtvih?

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.055
460
83
tam ko se terc po tori rola
Prej peljem in dohitim kolono. Cijazimo tako 50-60/uro. Na 90 omejitve. Malo po malo gre en, pa drugi avto naprej. Pridem že nekje na četrto mesto v koloni, na čelu pa ena Corsa... In ko začnem prehitevati.. -kaj vidim? V Corsi smrklja s telefonom na telečjem ušesu. Ker ji ne moreš reči drugega, kot telica. Ni čudno, da kdaj komu poči film in gre potem prehitevati vse živo, če mu takšni bebci delajo gužvo na cesti.

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Ja ampak taki ne bodo nikoli na jeb..., čeprav so najnevarnejši na cesti. Kot je dejal nekdo zgoraj......tiste, ki bodo menjavali pasove brez smerokazov ne bo nikoli nič doletelo. Po mojem mnenju so taki precej nevarnejši kot nekdo ki vozi tistih par 10km/h hitreje....sploh z malo večjim avtomobilom.

LP
Torus

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Noben zakon ne bo izboljšal vozniške kulture in to je tisto, kar je problem v Sloveniji. Namesto kampanje "hitrost ubija" bi rabili medijsko kampanjo "vozim pametno".

Kolikor imamo ponavadi za govoriti čez Italijane pri nas, me v Italiji vedno znova pozitivno presenetijo. Ker vozijo z glavo in sodelujejo. In ne gledajo na promet skozi očala "jaz imam prav, jaz imam pravico" ampak vozijo tako, da je promet čim bolj tekoč. Če so neumne omejitve, jih praktično vsi kršijo (a le do meje, ko je še varno), vključno s policaji. Če je pregledna ravnina, bo prehitel, ne glede na to, kakšna črta je na tleh. Če jih dohiti hitrejši, večinoma gledajo, kako ga bodo čim prej spustili naprej. Če ga ti spustiš naprej, se ti zahvali. Predvsem pa ne naletiš na samooklicane šerife, ki se čutijo poklicane, da delajo "red" na cesti.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Letos se pozna da so dober mesec policisti štrajkali... pa razen inkasantov levjega kralja ni bilo nobenega radarja en mesec na cesti, vsaj ne v osrednji Sloveniji.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Noben zakon ne bo izboljšal vozniške kulture in to je tisto, kar je problem v Sloveniji. Namesto kampanje "hitrost ubija" bi rabili medijsko kampanjo "vozim pametno".
Če bi rad še naprej kasiral za prehitro vožnjo, je ta kampanija čisto primerna.

Dr.Rugelj

Pripravnik
29. dec 2008
254
0
16
Narod je nekulturen, zfrustriran in zasut z zakoni in predpisi, katerih kršenje mu pomeni ogrožanje exsistence. Obenem je pa še fejst fovš če si kdo to lahko privošči.
Od vsega najpomembnejši faktor je pa to da je narod len. Ne dajanje smerokazov je lenoba, ne vračanje na vozni pas po prehitevanju kamiona ker bo treba čez 400m še enega je lenoba. Neuporaba ogledal pred menjavo pasa ali pred prehitevanjem je lenoba.
Pregovorna pridnost slovencev je puhlica ki so jo k nam prinesli tujci ko so Janezi hodil delat v švico in so se samo bali da bojo mogl nazaj kjer bi se jim vsi prvoščljivi sosedi režali. Lahko je bilo šopat jugo in in jim prodajat muda za bubrege in se hvalit kaka industrija in gospodarski motor je bla Slovenija v jugi ko pa če je bil pa največji škart so pa šiptarjem prodal.
Janez če nima policaja ki mu bo stalno grozil da mu bo pobral vse je lenuh in ga sladko boli kaj bo z nekom ki se slučajno najde pred ali za njim v koloni. Dokler folk ne zna niti vozičkov pr najboljšemu sosedu vozit brez da bi te v rit butal ko čakaš pri blagajni ni pričakovati da bi se najosnovnejša kultura dvignila, kaj šele taprava kultura katere najvišja oblika je vožnja ko se lahko vsak skrije za pleh.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik Dr.Rugelj pravi:
Dokler folk ne zna niti vozičkov pr najboljšemu sosedu vozit brez da bi te v rit butal ko čakaš pri blagajni ni pričakovati da bi se najosnovnejša kultura dvignila, kaj šele taprava kultura katere najvišja oblika je vožnja ko se lahko vsak skrije za pleh.
467716-post_slo.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Ker je nekdo spraseval koliko je bilo mrtvih vcasih. V 90ih ce me spomin ne vara so si zadali cilj stevilo smrtnih primerov zmanjsati za polovico. Bilo pa jih je okoli 500 na leto. Celo cez, se mi zdi.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Ker je nekdo spraseval koliko je bilo mrtvih vcasih. V 90ih ce me spomin ne vara so si zadali cilj stevilo smrtnih primerov zmanjsati za polovico. Bilo pa jih je okoli 500 na leto. Celo cez, se mi zdi.
In v 90-tih sem se vozil z jugotom, dons mam pa mnogo varnejši avto z abs, esp, airbagi..... cestna infrastruktura se je izboljšala...
Ko so zgradili še drugi pas avtoceste Celje Maribor, se je število prometnih nesreč na tem odseku zmanjšalo za 90%.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:

Res je. In to nekak dela skupina "še vedno vozim, vendar ne hodim." Komaj čakam, da bom lahko bil redno zraven in kapo dol kolegu. Ljudje ostanejo z odprtimi usti, ko je konec predavanj. Zakaj se tega ne loti država, ve samo ona, no, pa nekaj osebkov tukaj na alterju tudi.
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Citat:
Uporabnik Torus pravi:
in pa zadnje čase cene bencina. Če greš po avtocesti 130 si že med najhitrejšimi. Pri 140 si že pravi divjak.

LP
Torus

Verjetno kombinacija večih stvari...osebno se mi zdi v veliki meri uvedba vinjet, ter posledično umik prometa na AC, ki so po pravilu mnogo bolj varne. Drug razlog so kazni. Tretje pa kot praviš...višje cene, pa galvnina vozi bolj umirjeno (saj je žalostno da je to razlog, samo se pozna).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.637
3.090
113
v lokalni ostariji
kazni so bile vedno visoke. to, da bo folk kao spametoval sam udarec po denarnici je populistično nabijanje...

ampak je pa ljudem všečno... drugače pa sam menim, da je potrebno več vlagat v vzgojo, preventivo...

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
prevzgoja, preventiva to pri nas ne vžge.. se tolažimo da smo balkanske mentalitete kar z drugo besedo pomeni da smo totalno retardirani, posebni, fuknjeni.. vstavi poljubno.
Kretena ne boš nikoli prevzgojil,.. NIKOLI. Mogoče boš kak euro potegnil od njega ampak on bo ostal [cenzura], in slej kot prej bo naredil pizdarijo.
Če slaboviden ne sme avta vozit ga tudi slaboumen ne bi smel.
Bil sem priča ko je ena v 24te glavne občinske pole naredila. malo je bila čepinovi podobna in ob tem dosežku je zaplesala nek indijanski ples. Krasno, še en [cenzura] več na cesti. Komisija pa ploskala kot na popstarsu,.. takrat sem se počutil kot da imam -6 IQja, že samo da sem to videl.
Nesreče se dogajajo to je jasno kot beli dan. Vsakemu se lahko zgodi ampak vseeno sem mnenja, da bi jih bilo precej manj če bi nesposobneže na javni prevoz spokali.
Kako je to rešeno v bolj razvitih državah? am tudi vsak do izpita pride?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To je bila nekje primerjava. V neki banana republiki moraš 5 ali 10 metrov v "rikverc" zvozit in to je to.
shocked-1.gif

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik stein pravi:
To je bila nekje primerjava. V neki banana republiki moraš 5 ali 10 metrov v "rikverc" zvozit in to je to.
shocked-1.gif

? Jaz tega pri izpitu nisem imel...edino kar je bilo za v "rikverc" storit je to, da sem parkiral.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.637
3.090
113
v lokalni ostariji
včasih so v jla talali izpite za kamion točno po sistemu "pelji kamion u rikverc pa maš izpit" če si zravn pripel še prikolico pa si dobil izpit še za to...

marlboro in kakšen bo kriterij "retardiranega" voznika? vsak ki ne bo vozil dinamično kot ti? ki bo mečkal na cesti? ali ki bo divjal? ki bo telefoniral? brskal po radiju? spil pivo? ali zgolj pozabil žmigavac?

in ja, vzgoja pomaga. ker edino s vzgojo se da spremeniti kulturo v prometu. je pa res da je to težje za izvesti kot vsakih par let dvignit kazen

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
in ja, vzgoja pomaga. ker edino s vzgojo se da spremeniti kulturo v prometu. je pa res da je to težje za izvesti kot vsakih par let dvignit kazen
Ne to dvoje enačit.
Vzgoja ima negativne učinke za proračun, dvigovanje kazni pa pozitivne.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Marlboro pravi:
Kako je to rešeno v bolj razvitih državah? am tudi vsak do izpita pride?

V Ameriki rešiš polo papirja, z inštruktorjem narediš par krogov in imaš izpit. Tehničnih tudi nimajo.
smile-1.gif
Kaj se tam vse vozi, ajme ajme. Pa v 3pm a veš kako vse teče, nobenih ekstremov ne v minus ne v plus. Ene 2x sem jaz izstopal, ker sem ga gonil ko bedak po 10km ravnini skor 90milj. Omejitev pa 65. Če ne delaš bedarij nimaš problemov, nekih kontrol tudi ni, vsaj jaz jih nisem opazil. Tukaj je pa čist srečen, da ti lahko da tisto položnico. Zdej jim bojo še znižal plače, pa se še najdejo bedaki, ko s še večjim užitkom napiše kaj. Pa kaj je z enimi osebki? To je zame retard, ne pa da dela za varnost.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
včasih so v jla talali izpite za kamion točno po sistemu "pelji kamion u rikverc pa maš izpit" če si zravn pripel še prikolico pa si dobil izpit še za to...
Pri nas je blo kar zares. Smo moral znat tud mašino popravt. Res pa ne vem, da bi kdo padel. Smo se mislim. da ene tri tedne učil, ter vožnja na poligonu. Itak je bil pa pogoj, da si imel izpit za osebni avto že narejen.

jello

Guru
22. sep 2008
10.277
3.913
113
Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
....nekih kontrol tudi ni, vsaj jaz jih nisem opazil...
Ja pa so, vsaj jaz sem jih opazil.

Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
....Če ne delaš bedarij nimaš problemov....

Pripeljal se mi je nasproti in čez nekaj km sem ga imel že za ritjo. Ustavil me je "for speeding". Ker se mu je qratz dvignil oziroma ker se mu je zazdelo da sem peljal več kot dovoljenih 25 mph. Kar je bilo res. Peljal sem mogoče 35.

Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
...z inštruktorjem narediš par krogov in imaš izpit.....
To se vidi na cesti. Vozijo tako kot slovenci, ki so prepričani da vozijo varno ko se po avtocesti nikoli ne peljejo hitreje kot 100 km/h.

Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
...tehničnih tudi nimajo.
Se vidi ob cesti. Gume se menja ko odleti profil. tudi večino drugih delov se menja ko odpadejo.