40% manj mrtvih?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V prispevku na radiju o naslednjih spremembah zakonodaje o cestnem prometu je nekdo izjavil, da so učinki lanskega ZPrCP zelo vidni, med drugim je 40% manj mrtvih (ali manj nesreč s smrtnim izidom).

Statistike pa pravijo, da je bilo v drugem polletju 2011 8% manj nesreč s smrtnim izidom oziroma 12% manj mrtvih kot leto prej.

Edina možnost je, da je mislil na čas enega leta po uveljavitvi ZPrCP. A je v 2012 bilo toliko manj mrtvih?

Da številke štimajo, bi letos smelo biti le 14 nesreč s smrtnim izidom oziroma 20 primerov smrti.

(Vir številk: http://www.policija.si/index.php/statistika )

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Lani kao 70, letos kao 45.
Sicer pozabljajo, da jih je bilo že leta 2009 v celem letu le 90.
Razlog za občuten padec od leta 2007 - 2008 in z 2008 - 2009 je prenos transportnih poti z regionalnih cest na avtoceste, čeprav nekateri še sedaj uvedbo vinjet označujejo kot "populističen ukrep".

Zakaj pa od takrat naprej niha gor, dol... je pa drugo vprašanje. A kazni so pri nas pretirane in dvomim, da je občutno zvišanje kazni krivo, da se je število mrtvih v 2012 vrnilo na povprečje iz 2009. Kaj se je pa vmes dogajalo, da je zopet zraslo?

Pri nas imamo ogromno "strokovnjakov" s tega področja pa po moje nihče ne ve, kaj dela. Zato je bil do sedaj vsak ukrep do sedaj enak prejšnjemu - zviševanje kazni.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mogoče bodo zdaj z manjšimi minimalnimi kaznimi ljudje manj gledali na števec namesto na cesto. Ali pa bremzali na 30 ko se bo samo nasproti policijski avto peljal
bonk.gif

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Po mojem mnenju pa ne gre pripisovati kaznim vidnejše zasluge za zmanjševanje smrtnih žrtev. Vedno so bile kazni. Tudi visoke so bile zadnjih nekaj let. A se kultura ni vidno spremenila.

Za manj žrtev je po mojem mnenju bolj zaslužna tehnologija varnosti v avtomobilih in pa zadnje čase cene bencina. Če greš po avtocesti 130 si že med najhitrejšimi. Pri 140 si že pravi divjak.

LP
Torus

krko

Guru
5. sep 2010
2.766
1.455
113
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Lani kao 70, letos kao 45.
Sicer pozabljajo, da jih je bilo že leta 2009 v celem letu le 90.
Razlog za občuten padec od leta 2007 - 2008 in z 2008 - 2009 je prenos transportnih poti z regionalnih cest na avtoceste, čeprav nekateri še sedaj uvedbo vinjet označujejo kot "populističen ukrep".

Zakaj pa od takrat naprej niha gor, dol... je pa drugo vprašanje. A kazni so pri nas pretirane in dvomim, da je občutno zvišanje kazni krivo, da se je število mrtvih v 2012 vrnilo na povprečje iz 2009. Kaj se je pa vmes dogajalo, da je zopet zraslo?

Pri nas imamo ogromno "strokovnjakov" s tega področja pa po moje nihče ne ve, kaj dela. Zato je bil do sedaj vsak ukrep do sedaj enak prejšnjemu - zviševanje kazni.
2009 - 90?

Letos je mrtvih 46, v enakem obdobju lani 72.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Torus pravi:
Po mojem mnenju pa ne gre pripisovati kaznim vidnejše zasluge za zmanjševanje smrtnih žrtev. Vedno so bile kazni. Tudi visoke so bile zadnjih nekaj let. A se kultura ni vidno spremenila.

Za manj žrtev je po mojem mnenju bolj zaslužna tehnologija varnosti v avtomobilih in pa zadnje čase cene bencina. Če greš po avtocesti 130 si že med najhitrejšimi. Pri 140 si že pravi divjak.

LP
Torus
Narobe. Kadar je smrtnih žrtev manj, je za to zaslužen zakon. Kadar jih je več, so pa krivi ljudje, divjaki, pijanci, kultura...
Kadar število žrtev raste, je potrebno kazni zvišat, da bi umirili trend, kadar pa število žrtev pada pa pomeni da so z zvišanji na dobri poti in pomagajo in je treba kazni zvišat.

Če je treba hvalit zakon in povišanja, pač ne bodo izpostavljali dejstva, da je bilo nesreč letos več kot leto prej. Ali pa stavke policistov.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Pa tudi starejša vozila, ki so manj varna kot novejša, se počasi izločujejo iz prometa.

A se da kje dobiti podatek koliko je bilo število mrtvih recimo tam leta 1985 in 1990 v Sloveniji ter kolikšno je bilo število registriranih vozil takrat, koliko je bilo nesreč in kako je s tem v letu 2011 oz. 2012? Tukaj bi se dobro videla dejanski napredek pri varnosti vozil - pa tudi prometne infrastrukture.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Evo še številke (ganesh je verjetno polletne gledal):

Prometne nesreče in posledice

št. nesreč s smrtnim izidom / št. mrtvih

2009 : 78+76=154 / 90+81=171
2010 : 54+73=127 / 57+81=138
2011 : 62+67=129 / 70+71=141

razlika 15%,-8%,1% / 23%,-12%,2%
(med 2010-2011)

(prvo polletje + drugo polletje = vso leto)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik krko pravi:
2009 - 90?

Letos je mrtvih 46, v enakem obdobju lani 72.

Hm, iz slike se vidi, da se je zmanjševalo pred uvedbo ZPrCP, z uvedbo pa se je povečalo število mrtvih.

Kje si dobil številko 46?

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Ampak moreš pa priznat, da so dobro podali te številke. Tako kot je točno prav. Mojstri, res. Na cesti pa katastrofa. Ma glavno, da so ovce zadovoljne.

A je kdo lani sploh kdaj slišal, da so omenili, da je bilo žrtev več, čeprav mamo strožji zakon? Ne vem, ker ne gledam pranja možganov ob 19h. Vsekakor pa verjamem, da bodo sedaj tole gonili v nedogled. Dobili bomo pa, hja....prst v rit.....sam ovca se bo zavedla šele drugo leto. Mission accomplished.
zmaga.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Evo še številke (ganesh je verjetno polletne gledal):

Prometne nesreče in posledice

št. nesreč s smrtnim izidom / št. mrtvih

2009 : 78+76=154 / 90+81=171
2010 : 54+73=127 / 57+81=138
2011 : 62+67=129 / 70+71=141

razlika 15%,-8%,1% / 23%,-12%,2%
(med 2010-2011)

(prvo polletje + drugo polletje = vso leto)
Pa še številke vseh nesreč jan - apr
2009 .....6511
2010......6568
2011......6233
2012......6988

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik Torus pravi:

LP
Torus
Narobe. Kadar je smrtnih žrtev manj, je za to zaslužen zakon. Kadar jih je več, so pa krivi ljudje, divjaki, pijanci, kultura...
Kadar število žrtev raste, je potrebno kazni zvišat, da bi umirili trend, kadar pa število žrtev pada pa pomeni da so z zvišanji na dobri poti in pomagajo in je treba kazni zvišat.

Če je treba hvalit zakon in povišanja, pač ne bodo izpostavljali dejstva, da je bilo nesreč letos več kot leto prej. Ali pa stavke policistov.

zmaga.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.751
1.535
113
Navadni bedaki so. Kakšen zakon, lepo prosim.

Za manj mrtvih na cestah so krive vinjete.

Leta 2010 je bila napisana diplomska naloga na to temo na FGG in se je to že iz pol leta statistike lepo videlo.

Btw. še argument za dokončno odstranitev cestninskih kučič: polovica nesreč na AC se je včasih zgodila v intervalu 1 kilometra pred in po cestninski postaji. Z uvedno vinjet je tudi ta statistika upadla, dokončna rešitev pa je samo še podrtje hišk.

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Jaz se resnično čudim da smrtnih žrtev ni še par 10x več. Kako meni nič tebi še manj uletavajo iz voznega na prehitevalnega pri 90 km/h brez da bi pogledali ogledalo in brez kakršnekoli potrebe po menjavi pasov. Po 20 takih samomorilcev srečaš v eni uri vožnje po AC. A imamo še kakšno vozno provido? Kje se skrivajo te kreteni, zakaj to ni sankcionirano?

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik Marlboro pravi:
Jaz se resnično čudim da smrtnih žrtev ni še par 10x več. Kako meni nič tebi še manj uletavajo iz voznega na prehitevalnega pri 90 km/h brez da bi pogledali ogledalo in brez kakršnekoli potrebe po menjavi pasov. Po 20 takih samomorilcev srečaš v eni uri vožnje po AC. A imamo še kakšno vozno provido? Kje se skrivajo te kreteni, zakaj to ni sankcionirano?

Provide so, samo bodo prej tebi dali kazen, če boš vozil recimo 145km/h kot pa tistemu, ki bo na AC delal to kar si ti napisal, pa še to bo naredil brez danega smerokaza, ali pa tistemu, ki bo prehiteval po levi.
Ti boš označen za divjaka, ostala dva, ki bi naredila omenjen prekršek pa ne bi bila sploh označena za karkoli, razen če bi povzročila nesrečo, pa še potem bi verjetno bil kriv kdo drug.

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Saj v tem je problem. Ker se stvari ne lotijo že na samem začetku, ampak fukajo majhne prekrškarje. Kot da bi bencin na ogenj zlival.
Četrtini folku izpite pobrat, niso vsi sposobni za vožnjo. Izpit ne more in ne sme biti pravica ampak dokaz da si res sposoben za na cesto (jaz recimo tudi nisem sposoben biti srčni kirurg ali pa cvetličar), še kakšne psiho teste bi jaz uvedel kot za orožni list recimo. Potem pa vidiš retardirance ki se v krožnih kontra furajo, po AC jim je 90 km/h vrtoglava hitrost, za smerokaze, ogledala itd še slišali niso. Desno pravilo wtf je to, roke na x, telefon, labelo.. pa to je noro kaj vse vidiš na cesti. Jebejo pa kot si rekel... tiste ki jim poči film in takega mečkača prehiti izven naselja ker un še kar 50 fura.
Števc mu za 10 laže, on preventivno še 10 manj pelje da ja ne bo v prekršku in se furamo 30 po prazni cesti čez naselje. Nedaj bože da se še dež ulije, obvezno za pol zmanjšat hitrost.

Kazni pa v nebo, da se še manj na cesto gleda.. bognedaj 3km/h hitreje peljat. Res bi rad spoznal kretene ki sprejemajo te zakone da jih malo po zdravju povprašam. S pajserjem

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Jebejo pa kot si rekel... tiste ki jim poči film in takega mečkača prehiti izven naselja ker un še kar 50 fura.

To lahko potrdim iz lastnih izkušenj. Sicer si pa celoten post dobro zadel.
zmaga.gif

"Mineva leto dni od uveljavitve nove cestnoprometne zakonodaje. Ta je močno povišala kazni za kršitelje prometnih predpisov in kljub začetni jezi prinesla veliko dobrega – kar za 40 odstotkov manj mrtvih in poškodovanih. A zakon bo kmalu že spet spremenjen."

Zdej pa zdej, bo enga pisanja. Je treba izkoristit priložnost. Statistiko pa itak ni problem povedat tako, da se pravilno prebere.
crazy1.gif

Čakam kaj bojo novega napisali. Manjka smajli kokice?
grin1.gif

Zdej pa kazni znižat, folk se bo pa naprej pobijal (tako ali tako) Ampak zato bojo krive nižje kazni.
priden.gif

Citat:
Potem pa vidiš retardirance ki se v krožnih kontra furajo, po AC jim je 90 km/h vrtoglava hitrost, za smerokaze, ogledala itd še slišali niso. Desno pravilo wtf je to, roke na x, telefon, labelo.. pa to je noro kaj vse vidiš na cesti.
Včeraj so spet nekaj glihal pred cestninsko postajo Log. Sej danes so tudi najbrž sam ni bilo javljeno. Najbrž je bila kriva hitrost, ker je vrtoglavih 130. Jaz bi znižal na 110? Ampak folk ma tolk za opravt v avtu da je joj, kot si rekel. Ampak mediji pa nabijajo skoz neko hitrost, ko nima nobene veze z ničemer. Ampak sej veš, morjo opravičt te bedarije, ko jih delajo ljudje s pisanjem banana zakonov.....brezveze v glavnem.
grin1.gif

Nazadnje urejeno: