Citat:
Uporabnik Steve pravi:
3 strani nakladanja, pa se en ni povedal kdo bi naj bili sploh akterji te vojne.
Po mojem do tega zagotovo ne bo prislo, ker tocno nic ne kaze na to. Bodo se vedno vojne kot so zdaj, takozvane proksi vojne, kjer si velesile merijo qurce na tuj racun. Nato je enostavno premocen, da mu kdo lahko parira. Kitajci so miroljuben narod, rusi bodo kmalu brez denarja in niti enega pametnega zaveznika nimajo. Kdo se ostane?
2 stran:
Citat:
Uporabnik NeBluzi pravi:
IMHO se vse vrti okoli denarja.
Vojne v omejenem obsegu so bistveno cenejše in se jih lahko gredo tudi manjše države.
Pa še tukaj imajo podporo ene ali druge strani.
SV vojne pa so domena bogatih držav.
Čez ene 5-10 let bo po moje zanimivo predvsem kaj se bo zgodilo na relaciji Kitajska ZDA.
ZDA so bile desetljetja ekonomska velesila, trenutno pa je to Kitajska in kot izgleda bo to še nekaj časa.
ZDA imajo trenutno še veliko vojaško moč in velik vpliv v svetu, vendar pa če se bodo njihova vlaganja zmanjšala (ker jih praktično ne bodo zmogli) je vprašanje
kako bo Kitajska skušala realizirati svojo gospodarsko moč. Trenutno na veliko investirajo svoj denar po celem svetu.
Po moje bo še zanimivo. Ne vem pa če bo res šlo za odkrit vojaški spopad, mogoče bo zadeva bolj subtilna...
Moja teza je, da sta obe svetovni vojni nastali zaradi rojevanja nove velesile. Ta velesila pa je imela v prvi fazi veliko gospodarsko (ekonomsko) moč in si je takšno vojno lahko privoščila.
Vsi se pa vemo kaj je misli avtor teme. Vendar to po moje ni svetovna vojna, kot tudi ni bila Irak, Afganistan,.....ker ni bilo potrebe.
Nato je najprej ZDA potem so pa tukaj še eni ....Evropejci, Turki,...
Skratka če se bo ekonomska moč ZDA še naprej manjšala, Kitajski pa večala potem je vprašanje kako se bo vse odvijalo v prihodnje.
Kitajci so pa zelo miroljuben narod do trenutka, ko branijo ali uveljavljajo svoje interese.
Trenutno v vojaškem smislu zaostajajo za ZDA kaj bo pa čez nekaj let pa ....
Še enkrat ISIS je realna grožnja, vendar ne za cel svet. Oni v tem trenutku izkoriščajo prazen prostor zaradi padcev režimov.
So zelo agresivni, vendar pa kljub nafti, na kateri sedijo, dolgoročno ne bodo mogli konkurirati Kitajski.
Poleg tega se še niso resno spopadli z nobeno večjo vojaško silo? Ali pač?
Mogoče se bo zdelo komu tole smešno, vendar pa me ne bi presenetilo, če bi čez nekaj let zavzeli del južne Evrope.
Ob predpostavki, da ZDA (in EU) gospodarsko nazaduje v primerjavi z ostalimi oni pa se gospodarsko zelo okrepijo (pa ne samo z nafto).